betöltés folyamatban...

Snooker és biliárd – 1. rész: Történelem

2023.02.24.
biliard

Snooker és biliárd – hasonló sportok más közönséggel 

A zöld posztós asztalt látva a laikusok nem biztos, hogy elsőre el tudják dönteni, hogy snookerre vagy biliárdozásra használják-e. Hasonlónak tűnhet a két játék, de jobban elmerülve a részletekben sok különbséget és érdekességet felfedezhetünk.

Kezdetektől fogva népszerű

Nem minden snooker, ami biliárd. Ha visszatekintünk a történelemben, akkor egészen sokáig, a 15. század közepéig kell visszamenni, hogy az első feljegyzéseket találjuk a sportról. A játék mechanizmusait vizsgálva sokan gondolják úgy, hogy valamilyen kapcsolatban áll akkoriban elterjedt labdajátékokkal, például a golffal vagy a krokett korabeli verziójával. Azt nehéz megállapítani, hogy valójában honnan indult, Franciaországban és Angliában is nagyjából egy időben találunk említést. Azért, hogy az esősebb időjárású térségekben is játszható legyen, a szabadtéri sport átalakult, fedett helyen kezdték el játszani.

Az asztal

Az asztal borítása sem véletlenül lett a zöld színű posztó, ezzel a füvet imitálták, utalva a biliárd szabadtéri múltjára. Kezdetekben a hat lyuk mellett további akadályok, kapuk is voltak, azonban pár évszázadon belül kikoptak. Eleinte a labdák mozgatására a dákók vastagabb végét használták, idővel ez is átalakult, a lökésekre a 17. század környékén a vékonyabb felét választották már, felismerve, hogy így sokkal jobban lehet a golyókat irányítani.

A játék viszont a későbbi változtatások előtt is népszerűvé vált, a két nagyhatalom vezetői is élvezetüket lelték benne. XI. Lajos francia király az elsők között vásárolt asztalt a saját udvarába, I. Mária skót királynő pedig a legendák szerint a cellájába kapott egy billiárdasztalt, amíg a kivégzésére várt. A korabeli írók alkotásaiban is felbukkan a játék, az egyik leghíresebb példa William Shakespeare ’Antonius és Cleopatra’ műve. A magyar kulturális élet nagy alakjairól is vannak feljegyzések, Petőfi Sándor is aktív tagja volt a Pilvax kávéház azon közösségének, akik az asztalok rendszeres vendégei voltak.

Petőfi is játszotta

A históriák szerint egyszer még egy nézeteltérése is volt amiatt, mert egy vendég poharába repült a golyó, amit meglökött. Összességében elmondható, hogy ebben a korszakban Európa minden nagyobb birodalmának közösségi tereiben, labdaházaiban jelen volt a sport valamilyen formában. Az, hogy ilyen sok eltérő gondolkodásmódú kultúra találkozhatott a biliárddal, szép lassan külön szakágak kialakulását hozta.

Könnyű variációs lehetőségek

A biliárdjátékok azért válhattak ennyire populárissá, mert könnyen alakíthatóak a szabályok, és új szakágakat lehetett létrehozni, legalább 30-35 különböző verziót fel lehetne sorolni, aminek aktív, számottevő játékosbázisa van a világ valamelyik részén.

Karambol

A 18. század végén két egymástól eltérő változat bontakozott ki. Az egyik verzió a francia forradalom idejében alakult ki, az asztalokról eltűntek a lyukak, ezt nevezik karambolnak.

carom billiard

Az alapszabály, hogy a lehelyezett golyók mindegyikét egy lökésen belül el kell találni, de évszázadok alatt ez is több változáson ment keresztül. Sokáig a Balkline volt a legelterjedtebb, ahol az asztalt mezőkre osztották fel, és a 3 golyót ezen mezőkbe kellett juttatni a magasabb pontok eléréséért.  Manapság a három falas verziót játsszák talán a legtöbben, ami a sima karambolnál nagyobb koncentrációt és ügyességet igényel, hiszen az utolsó golyó érintése előtt legalább három fallal is találkoznia kell a játékos által meglökött golyónak.

Pool

A másik verzió a továbbra is hat lyukkal rendelkező asztalon folytatott játék, amit gyűjtőnéven biliárdjátékoknak nevezünk. Ez a változat sokkal nagyobb figyelmet kap, több szakága is a televíziós közvetítések része. Magyarországon a pool változatot hívják a köznyelvben biliárdnak, a szórakozóhelyeken is ehhez a változathoz szükséges asztalok és golyók találhatók meg.

pool billiárd

A sport a világháborúk után Közép- és Kelet-Európából teljesen eltűnt, így csak a vasfüggöny leomlása környékén, a 80-as évek végén kezdett el újra népszerűvé válni. Ekkor alakultak ki a hazai amatőr szabályok is, néhány dologban eltérnek a hivatalos versenyszabályoktól. A játék célja, hogy a fehér golyóval belökjük a csíkos vagy a teli golyók mindegyikét, majd végül még a feketét is. Arra is sok verzió van, melyik játékos/csapat kapja a csíkos vagy a teli golyókat, de a megegyezések alapján sokszor az elsőként a lyukba lökő játékos dönt. Az aktuális kör mindig addig tart, ameddig a soron lévő játékos be tud lökni egy golyót.

A leggyakrabban játszott változatban kisebb hibának számít, ha a fehér golyó nem a saját színünket érinti először, vagy ha nem érint semmilyen másik golyót, illetve, ha a fehéret belökjük valamelyik lyukba. Ilyenkor az ellenfél következik büntetőlökéssel. Ha a feketét azelőtt tesszük el az asztalról, mielőtt minden mást lelöknénk a saját színünkből, akkor azonnal elveszítjük a játékot. A szabályok egyszerűsége népszerűvé tette az amatőr sportolóknál a poolt, ami a dartshoz hasonlóan közkedvelt szórakozási eszköz a bárokban is.

A cikkünk folytatásában a snookert mutatjuk be!

Magyarországon a legnagyobb eseménynek a 2017-ben megálmodott Magyar Snooker Gálát mondhatjuk, főszervezői Wéber Gábor, Csurgó Balázs és Buzás Gábor. A koronavírus-járvány miatti kihagyás után visszatérve, március 4-én és 5-én a hétszeres világbajnok Ronnie O’Sullivan és Mark Allen lép majd asztalhoz a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Már első alkalommal is teltház volt és a gála tévéközvetítéseinek népszerűsége is megmutatta, hogy tényleg van igény a snookerre itthon. Idén a kiugró érdeklődés miatt a VI. Magyar Snooker Gálán összesen három, teltházas gálameccset rendeznek.

Írta: Kreisz Bálint

További cikkek

Wéber Gábor - Magyar Snooker Gála 2023.04.02
A Forma-1-es közvetítéseket követők rendszeresen hallhatják Wéber Gábor hangját, hiszen amellett, hogy korábban autóversenyző volt, évekig a sport szakkommentátoraként, 2019 óta pedig vezető kommentátorként dolgozik. Kevesebben tudják róla, hogy másik nagy szerelme a snooker, amit több, mint 30 éve űz. Emellett a 2017-ben induló Magyar Snooker Gála egyik megálmodója és főszervezője. Az eseménynek köszönhetően a sportág legnagyobb sztárjai érkeztek hazánkba, 2023-ban például Ronnie O’Sullivan és Mark Allen. Erről is beszélgettünk vele a rekordot jelentő három előadást hozó OMV VI. Magyar Snooker Gálán.
Snooker és biliárd – hasonló sportok más közönséggel 2023.02.28
Az előző cikkben megismerhettük a snooker és a billiárd alapjait, illetve azt, hogy mi teszi a biliárd sportokat sokszínűvé. Itt az idő megvizsgálni a különbségeket és a játék hazai helyzetét is, hiszen közeleg a Magyar Snooker Gála.

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.