betöltés folyamatban...

Snooker és biliárd – hasonló sportok más közönséggel

2023.02.28.

Az előző cikkben megismerhettük a snooker és a billiárd alapjait, illetve azt, hogy mi teszi a biliárd sportokat sokszínűvé. Itt az idő megvizsgálni a különbségeket és a játék hazai helyzetét is, hiszen közeleg a Magyar Snooker Gála.

A snooker és a profizmus

Az előző részben megmutattuk, hogy az amatőr közegben a billiárdjátékok közül melyik a legnépszerűbb. Van viszont egy szakág, ahol a nézők profi körítésben részesülnek – szinte vibráló csarnokokat (sokszor színházakban bonyolítják a mérkőzéseket). 

A snookert 1875-ben találták fel a brit gyarmatok közé tartozó Indiában.

A fejlődésben közrejátszott, hogy a század elején a dákókra bőrrel bevont véget tettek, ez lehetővé tette a pörgetett, úgynevezett fals lökéseket, sokkal technikásabbá téve a játékot. Nevének eredete a hadsereg újoncainak gúnynevéből ered, de a katonai alakulatok a sport szakzsargonjára is hatással voltak, a golyók lyukba lökését scratchnek nevezik, ami a katonaságban az egyik legkeményebb próbatételi forma. Eleinte ezt a változatott 15 piros és egy fekete golyóval játszották, később az akkori legjobb játékosok ezt továbbfejlesztették, és behozták a színes golyókat is. 

Az első szabálykönyv

Sokáig a játéknak népszerűségi versenyt kellett vívnia az angol billiárddal, ám az 1900-ban kiadott első szabálykönyv elindította azt a folyamatot, ami a snooker ma ismert változatára hasonlít. Az első években a különböző területeken még voltak, akik a piroson és a feketén kívül csak a rózsaszín, a zöld, és a sárga golyót használták, a kék és a barna szín csak 1919-ben lett egységesen a játék része. A snookerben a mérkőzés résztvevői frameket játszanak, amelyekben pontokat kell gyűjteniük. A golyók lyukba lökésének meghatározott menete van, a breakünk vagyis a saját lökésünk kezdetén egy pirosat kell eltenni az asztalról, ami 1 pontot ér. Amennyiben ez nem sikerül, akkor az ellenfél következik, ha sikerül, akkor következőre lehet választani a többi szín közül, amelyeknek más-más pontértékük van. A sárga 2 pontot, a zöld 3-at, a barna 4-et, a kék 5-öt, a rózsaszín 6-ot, a fekete pedig 7 pontot ér.

Erre figyelj

Érdemes tehát a minél többet érők valamelyikét választani, attól függően, hogy a fehér milyen helyzetben van az asztalon. A színes golyók lelökésük esetén visszakerülnek az előre meghatározott pozíciójukra, egészen addig, ameddig el nem fogynak a piros színűek. Ezt követően a színeket pontértékük szerinti növekvő sorrendben kell az asztalról eltüntetni (a frame végén a feketét fogja a játékos lelökni). 147 a maximálisan megszerezhető break, ha minden piros után a feketét választjuk, és megszakítás nélkül visszük végig a kört, de a 100 fölötti eredményeket is jegyezni szokták a statisztikákban. 

További különbségek

A snooker és a biliárd között az asztalok illetve a fehér golyó méretében is különbség van, a biliárd olyan szempontból könnyebben játszható és tanulható, hogy kisebb az asztal mérete, a golyó viszont nagyobb (a biliárdban 5,72 cm az átmérő, snookerben pedig 5,25). Ezek elsőre kis differenciának tűnhetnek, viszont azok számára már könnyen észrevehető, akik sok idejüket szentelik egyik vagy a másik sportnak. 

Ezt is olvasd el!
Snooker és biliárd - 1. rész: Történelem 2023.02.24
Snooker és biliárd – hasonló sportok más közönséggel  A zöld posztós asztalt látva a laikusok nem biztos, hogy elsőre el tudják dönteni, hogy snookerre vagy biliárdozásra használják-e. Hasonlónak tűnhet a két játék, de jobban elmerülve a részletekben sok különbséget és érdekességet felfedezhetünk.

A snooker a világháború után is népszerű maradt, bár volt, aki ebben nem teljesen bízott. Joe Davis, aki az 1927-ben elinduló, évente megrendezett világbajnokságot az első 15 kiírás mindegyikét megnyerte, az 1950-es években szabálymódosítást javasolt. Két új színt, a lilát és a narancssárgát próbálta ki, amivel maximum 201 pontot lehetett gyűjteni a frameben. Bár a világbajnoki karrierje alatt Davis nem szenvedett vereséget, ez nem mondható el az újító ötleteire. A snooker társadalom többsége kitartott az eredeti változat mellett, így Davis változtatásai feledésbe merültek. Abban sem lett igaza, hogy ez árthat a sport népszerűségének, az igazi áttörés ezek után következett.

Az áttörés

1969-ben, a színes televíziók hajnalán a BBC új sportágakat kezdett el közvetíteni, amelyek kiemelhetik az innováció előnyét. Így esett a választás a snookerre, ami korábban fekete-fehérben nem igazán lett volna értelmezhető, a technikai áttörés viszont az emberek nappalijába repítette a játékot. Ez a siker azóta is tart, Nagy-Britanniában az egyik legnézettebb sport. 

Magyarországon a tehetség és az összefogás találkozik

Az évente megrendezett világbajnokságok sok hatalmas játékost és történelmi mérkőzéseket hoztak. Hazánkban is egyre többen kezdenek el érdeklődni mind a közvetítésekkel, mind a hazai tehetségekkel kapcsolatban. Azok, akik élsportolóvá és az elit tagjává akarnak válni, elég hamar meg kell kezdeniük a külföldi képzéseket. Erre jelenleg leginkább Nagy-Britannia területén van lehetőség. Jelenleg a 16 éves Révész Bulcsú az egyik legígéretesebb fiatal Magyarországról, de a hatalmas költségek miatt neki is támogatókra van szüksége az álmai megvalósításához. A hazai nézők igazi közösséget alkotva igyekeznek minél jobban segíteni őt. A korábbi években több gyűjtés is indult az utazási és nevezési díjak egy részének fedezésére. 

Magyar Snooker Gála

2017-ben elindult a Magyar Snooker Gála, ami a sportág legnagyobb legendáit is eljuttatta hazánkba. A koronavírus-járvány miatti kihagyás után visszatérve, március 4-én és 5-én a hétszeres világbajnok Ronnie O’Sullivan és Mark Allen lép majd asztalhoz a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Az, hogy már első alkalommal teltház volt és a gála tévéközvetítéseinek népszerűsége megmutatta, hogy tényleg van igény a snookerre itthon. A program része a játék különleges változatainak kipróbálása is, amiket a játékosok és a nézők is élvezni szoktak. Idén a kiugró érdeklődés miatt a VI. Magyar Snooker Gálán összesen három, teltházas gálameccset rendeznek.

Írta: Kreisz Bálint

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert