betöltés folyamatban...

Snooker és biliárd – hasonló sportok más közönséggel

2023.02.28.

Az előző cikkben megismerhettük a snooker és a billiárd alapjait, illetve azt, hogy mi teszi a biliárd sportokat sokszínűvé. Itt az idő megvizsgálni a különbségeket és a játék hazai helyzetét is, hiszen közeleg a Magyar Snooker Gála.

A snooker és a profizmus

Az előző részben megmutattuk, hogy az amatőr közegben a billiárdjátékok közül melyik a legnépszerűbb. Van viszont egy szakág, ahol a nézők profi körítésben részesülnek – szinte vibráló csarnokokat (sokszor színházakban bonyolítják a mérkőzéseket). 

A snookert 1875-ben találták fel a brit gyarmatok közé tartozó Indiában.

A fejlődésben közrejátszott, hogy a század elején a dákókra bőrrel bevont véget tettek, ez lehetővé tette a pörgetett, úgynevezett fals lökéseket, sokkal technikásabbá téve a játékot. Nevének eredete a hadsereg újoncainak gúnynevéből ered, de a katonai alakulatok a sport szakzsargonjára is hatással voltak, a golyók lyukba lökését scratchnek nevezik, ami a katonaságban az egyik legkeményebb próbatételi forma. Eleinte ezt a változatott 15 piros és egy fekete golyóval játszották, később az akkori legjobb játékosok ezt továbbfejlesztették, és behozták a színes golyókat is. 

Az első szabálykönyv

Sokáig a játéknak népszerűségi versenyt kellett vívnia az angol billiárddal, ám az 1900-ban kiadott első szabálykönyv elindította azt a folyamatot, ami a snooker ma ismert változatára hasonlít. Az első években a különböző területeken még voltak, akik a piroson és a feketén kívül csak a rózsaszín, a zöld, és a sárga golyót használták, a kék és a barna szín csak 1919-ben lett egységesen a játék része. A snookerben a mérkőzés résztvevői frameket játszanak, amelyekben pontokat kell gyűjteniük. A golyók lyukba lökésének meghatározott menete van, a breakünk vagyis a saját lökésünk kezdetén egy pirosat kell eltenni az asztalról, ami 1 pontot ér. Amennyiben ez nem sikerül, akkor az ellenfél következik, ha sikerül, akkor következőre lehet választani a többi szín közül, amelyeknek más-más pontértékük van. A sárga 2 pontot, a zöld 3-at, a barna 4-et, a kék 5-öt, a rózsaszín 6-ot, a fekete pedig 7 pontot ér.

Erre figyelj

Érdemes tehát a minél többet érők valamelyikét választani, attól függően, hogy a fehér milyen helyzetben van az asztalon. A színes golyók lelökésük esetén visszakerülnek az előre meghatározott pozíciójukra, egészen addig, ameddig el nem fogynak a piros színűek. Ezt követően a színeket pontértékük szerinti növekvő sorrendben kell az asztalról eltüntetni (a frame végén a feketét fogja a játékos lelökni). 147 a maximálisan megszerezhető break, ha minden piros után a feketét választjuk, és megszakítás nélkül visszük végig a kört, de a 100 fölötti eredményeket is jegyezni szokták a statisztikákban. 

További különbségek

A snooker és a biliárd között az asztalok illetve a fehér golyó méretében is különbség van, a biliárd olyan szempontból könnyebben játszható és tanulható, hogy kisebb az asztal mérete, a golyó viszont nagyobb (a biliárdban 5,72 cm az átmérő, snookerben pedig 5,25). Ezek elsőre kis differenciának tűnhetnek, viszont azok számára már könnyen észrevehető, akik sok idejüket szentelik egyik vagy a másik sportnak. 

Ezt is olvasd el!
Snooker és biliárd - 1. rész: Történelem 2023.02.24
Snooker és biliárd – hasonló sportok más közönséggel  A zöld posztós asztalt látva a laikusok nem biztos, hogy elsőre el tudják dönteni, hogy snookerre vagy biliárdozásra használják-e. Hasonlónak tűnhet a két játék, de jobban elmerülve a részletekben sok különbséget és érdekességet felfedezhetünk.

A snooker a világháború után is népszerű maradt, bár volt, aki ebben nem teljesen bízott. Joe Davis, aki az 1927-ben elinduló, évente megrendezett világbajnokságot az első 15 kiírás mindegyikét megnyerte, az 1950-es években szabálymódosítást javasolt. Két új színt, a lilát és a narancssárgát próbálta ki, amivel maximum 201 pontot lehetett gyűjteni a frameben. Bár a világbajnoki karrierje alatt Davis nem szenvedett vereséget, ez nem mondható el az újító ötleteire. A snooker társadalom többsége kitartott az eredeti változat mellett, így Davis változtatásai feledésbe merültek. Abban sem lett igaza, hogy ez árthat a sport népszerűségének, az igazi áttörés ezek után következett.

Az áttörés

1969-ben, a színes televíziók hajnalán a BBC új sportágakat kezdett el közvetíteni, amelyek kiemelhetik az innováció előnyét. Így esett a választás a snookerre, ami korábban fekete-fehérben nem igazán lett volna értelmezhető, a technikai áttörés viszont az emberek nappalijába repítette a játékot. Ez a siker azóta is tart, Nagy-Britanniában az egyik legnézettebb sport. 

Magyarországon a tehetség és az összefogás találkozik

Az évente megrendezett világbajnokságok sok hatalmas játékost és történelmi mérkőzéseket hoztak. Hazánkban is egyre többen kezdenek el érdeklődni mind a közvetítésekkel, mind a hazai tehetségekkel kapcsolatban. Azok, akik élsportolóvá és az elit tagjává akarnak válni, elég hamar meg kell kezdeniük a külföldi képzéseket. Erre jelenleg leginkább Nagy-Britannia területén van lehetőség. Jelenleg a 16 éves Révész Bulcsú az egyik legígéretesebb fiatal Magyarországról, de a hatalmas költségek miatt neki is támogatókra van szüksége az álmai megvalósításához. A hazai nézők igazi közösséget alkotva igyekeznek minél jobban segíteni őt. A korábbi években több gyűjtés is indult az utazási és nevezési díjak egy részének fedezésére. 

Magyar Snooker Gála

2017-ben elindult a Magyar Snooker Gála, ami a sportág legnagyobb legendáit is eljuttatta hazánkba. A koronavírus-járvány miatti kihagyás után visszatérve, március 4-én és 5-én a hétszeres világbajnok Ronnie O’Sullivan és Mark Allen lép majd asztalhoz a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban. Az, hogy már első alkalommal teltház volt és a gála tévéközvetítéseinek népszerűsége megmutatta, hogy tényleg van igény a snookerre itthon. A program része a játék különleges változatainak kipróbálása is, amiket a játékosok és a nézők is élvezni szoktak. Idén a kiugró érdeklődés miatt a VI. Magyar Snooker Gálán összesen három, teltházas gálameccset rendeznek.

Írta: Kreisz Bálint

További cikkek

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják tele hulladékkal a természetet.
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új szakaszához érkezett a háromszoros olimpiai bajnok úszónő. A nyár végén vagy az ősz elején ad életet gyermekének.

Ajánló

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják ...
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert