LÓVAL ASSZISZTÁLT TRÉNING

2022.05.27.
Lóval asszisztált tréning

Ha a hétköznapi egyensúly megtalálásában vagy élsportolóként a teljesítmény növelésében akadtál el, érdemes kipróbálnod a lóval asszisztált tréning programot, amely sokak szerint hamarosan új szintre emelheti a felkészülést a versenysportban.

A Magyarországon még (mindig) újnak számító módszer, a lóval asszisztált tréning lényege, hogy a résztvevők az állatok segítségével kaphatnak még pontosabb képet magukról, legyen szó civilekről, sportolókról vagy edzőkről. 

Miért a ló?

Mert ez az az állat, amely érdekmentesen a legegyértelműbb, a legőszintébb és a legtisztább visszajelzést adja az ember lelki- és érzelmi állapotáról az adott pillanatban. Viselkedésével, reakcióival tökéletesen visszatükrözi, hogy a tréninget végző személy milyen hangulatban van. A lóval asszisztált tréninget itthon rendszeresen végző tréner, Udvarhelyi Hajnalka kiegészítésként ehhez hozzáfűzi, hogy a ló olyan objektív visszajelzést ad, amire más állat nem képes: „A nálunk tréningezők elméleti tudást is kapnak, de ami még fontosabb, hogy a tréningen elhangzottakból és tapasztaltakból hosszú ideig tudnak töltekezni és építkezni is.”

Hogyan néz ki a tréning?

A tréninget végző személy először elbeszélget a trénerrel, hogy kiderüljön, miért vesz részt a programon, milyen a viszonya a lóval, tart-e az állattól, volt-e már bármilyen közeli kapcsolata vele. Ezután megismerkedik a lóval, amely a partnere lesz a feladatok elvégzésében. Az egyre komplexebb, egymásra épülő feladatok a ló száron vezetésétől egészen a kapcsolódásig, vagyis addig a feladatig tartanak, amelyben a tréninget végző személy csupán a hangjával és a mozdulataival irányítja az állatot. 

Képalkotás

A legfontosabb: nincs jó vagy rossz megoldás, csak akció és reakció, amelyekből a tréner meg tudja állapítani, melyek a tréningen részt vevő erősítendőbb területei, és melyek azok a helyzetek, amelyekben jól reagál. Abból, ahogyan a lóhoz nyúl, és abból, ahogyan a ló viszonyul a mozdulatokra, tettekre, kiderül, hogy az illető mennyire őszinte, mennyire erőszakos, mennyire engedékeny, mennyire ösztönös és mennyire tudatos. A tréning után készülő írásos elemzésben ezekre részletesen kitér a tréner. 

Ezt is olvasd el!
Luxus vagy megfizethető hobbi a lovaglás? 1. rész 2022.03.16
Vajon luxus hobbi a lovaglás, a lótartás? Mekkora egyszeri kiadással jár, ha valaki most szeretné elkezdeni, illetve milyen rendszeres költségre számíthat a későbbiekben?

Miért hasznos az élsportban? 

Ez a tevékenység a megszokott környezettől eltérő közegben, a komfortzónából maximálisan kibillentve állítja megoldandó feladat elé a sportolót. A terepen már olyan lényegtelennek tűnő információk is kiderülnek, hogy ki az, aki türelmes, ki a türelmetlenebb, ki érdeklődő, ki maximalista. A gyors visszajelzéseknek köszönhetően az edző is láthatja – különösen csapatsport esetén –, kik azok, akiket ő maga irányítónak gondol, de valójában hatékonyabbak a háttérben, és kik azok, akik, bár visszahúzódónak tűnnek, mégis dominánsan tudják összetartani a társaságot. Kiderülhet az is, hogy ki az, aki másik pozícióba vágyik, igazi vezető-e, vagy csak hangadó. 

„A módszer segít a csapategység kiépítésében és megerősítésében. Vannak olyan feladataink, amelyek közös célok meghatározását erősítik, ami, bár egyértelműnek tűnik, a gyakorlatban – tapasztalom – nem mindig könnyű a résztvevőknek. Egyéni sportolók esetén a pillanatra való koncentrálás fejlesztésében segít a lóval asszisztált tréning” – mondja Udvarhelyi Hajnalka.

Ezt is olvasd el!
Luxus vagy megfizethető hobbi a lovaglás? 2. rész 2022.03.19
Vajon luxus hobbi a lovaglás, a lótartás? Mekkora egyszeri kiadással jár, ha valaki most szeretné elkezdeni, illetve milyen rendszeres költségre számíthat a későbbiekben?

Mit ad és mire tanít a tréning?

  • Stresszoldás.
  • Segíti a különbségtételt kudarc és sikertelenség között.
  • Fejleszti a problémamegoldó készséget, azt, hogy milyen körülmények között hogyan reagálj.
  • Csökkenti vagy növeli az önbizalmat, attól függően, hogy a tréninget végzőnek mire van szüksége. 
  • Feltárja a teljesítőképesség esetleges ingadozásának okát, segít kiszámíthatóbbá tenni a sportoló formáját. 

Négy tény – négy láb

  1. A lóval asszisztált tréningen nem kell lóra ülnöd.
  2. Nincs jó vagy rossz megoldás.
  3. A feladatok leképezései a hétköznapi életnek, a feladatokra adott reakciók ugyanazok, mint az életben adott válaszok.
  4. A foglalkozásokat bárki kipróbálhatja, aki úgy érzi, élete valamely területén változtatásra, fejlődésre szorul. 

Szöveg: Kőváry Anett

Fotó: AHA Team

További cikkek

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából indul útjára egy rövid, 13 kilométeres egyenkéntivel, majd további két szakasz erejéig marad Dánia országútjain.
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – bár a felület más, a geolokáció és az interaktivitás pedig hatalmas plusz – nem is különböznek olyan nagyon a régiektől…
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb csapata vett részt, izgalmas és szemet gyönyörködtető mérkőzésekkel cáfoltak rá a régi mondásra, hogy „Kis pénz, kis foci, nagy pénz nagy foci”.

Ajánló

Pénteken rajtol a Tour de France! 2022.06.29
Július 1-én rajtol az év sorrendben második nagy háromhetes körversenye a Tour de France, amely a Girohoz hasonlóan az anyaországon kívül, mégpedig Koppenhágából ...
PAPÍRALAPÚ ÉS OKOS SEGÍTŐNK - A TÉRKÉP 2022.06.27
Turistaként könnyű legyinteni egy olyan „ósdi” dologra, mint a térkép, amikor a telefonunkon a zsebünkben hordozzuk a világot. A térképeket is. Amelyek persze – ...
miniEURO 2022 - magyar minifoci válogatott 2022.06.25
Lezajlott a 10. Minifoci-Európa-bajnokság, június 4. és 11. között Kassán rendezték meg újra az Eb-ét négy év kihagyás után. A tornán az öreg kontinens 24 legjobb ...
Jó vagy rossz dolog a túl gyors fogyás? 2022.06.23
Ki ne szeretne egy szempillantás alatt nádszál karcsúra lefogyni? Bizonyára azt is sokan hallottuk már, hogy kedvezőbb a lassabb ütemű súlyvesztés, de mi lehet ennek az ...
Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

Giro d'Italia Nagy Rajt - Giro falu

2022.05.24
#girohungary2022
Giro d’Italia Nagy Rajt – 2022. május 6-án startolt Budapestről a 105. Giro d’Italia három magyarországi szakasszal.