betöltés folyamatban...

Híres sízők és gyermekeik

2023.05.04.
Nagynevű sízők és gyermekeik

Az előző részben híres és nemzetközi mércével mérve sikeres síző testvérpárokról esett szó. Beleásva magam, több érdekesség is kiderült, illetve van még mit boncolgatni. Hamar kiderült, hogy sok esetben összeérnek a szálak: bajnok és nagynevű apukák, olimpikon anyukák, az ő gyermekeik, ezek unokatestvérei stb. Továbbá olyan családok, ahol az egyik szülő vagy gyermek lesíklásban alkotott maradandót, a másik meg sífutásban, biatlonban vagy épp hódeszkán ért el sikereket, maradva a havas sportoknál.

Az első részben már említést tettünk a Bónis családról, ahol Feri bácsi kezei alól több neves síző is kikerült, a gyerekei – Marcsi és Attila – olimpikonok lettek. Ezen a vonalon haladva, nagynevű síelőkről és gyermekei(k)ről lesz szó, avagy kiderül, hogy mennyire esett messze az alma a fájától. Maradunk a bevált ötös listánál.

Elia Zurbriggen és Primin Zurbriggen

Pirmin Zurbriggen
Elia Zurbriggen – Pirmin Zurbriggen

Az apuka, Pirmin, az egyetemes sízés egyik legnagyobb alakja, úgyhogy kimondottan magasra került -stílszerűen – a léc… Az öt gyerek, Elia, Pirmin Jr., Maria, Alain és Leonie mindannyian versenyzők voltak, közülük Elia jutott a legmagasabbra, de kijelenthető, hogy ő sem tudta megközelíteni édesapja sikereit, aki mindössze tíz éves versenyzői karrierje alatt 40 futamgyőzelmet aratott, további 43 alkalommal volt dobogós, volt olimpiai bajnok és bronzérmes, négy világbajnoki címe van, csak, hogy a legfontosabbakat említsük. Ne feledjük, hogy 27 éves korában visszavonult. Minden versenyszámban (szlalom, óriás-szlalom, szuperóriás-műlesiklás, lesíklás és kombináció) nyert futamot, igazi all-rounder versenyző volt. A távoli unokatestvér Silvan Zurbriggen olimpiai bronzérmes.

Bajorország egyik legsikeresebb síző családja

Felix, Rosi és Christian Neureuther
Felix, Rosi és Christian Neureuther

Ha mindkét szülő síversenyző, akkor gyanítható, hogy a példa ragadós és a gyermekek is hasonló pályát (de más ívet ugyebár) választanak. Bajorország egyik legsikeresebb síző családját tisztelhetjük Neureutherékben, Christian is lehúzott 12 évet a fehér cirkuszban, hat versenyt nyert meg. Rosi (januárban hunyt el) ellenben kétszeres olimpiai bajnok szlalomban és lesíklásban, de világbajnoki aranya is van és 10 futamon diadalmaskodott. Ebben egyébként Felix viszi a prímet, a családból a legtöbb futamot ő húzta be, kimondottan szlalom-specialista volt, 13 győzelméből 12-őt ebben a versenyszámban nyert meg, de behúzott egy óriás-műlesíklás versenyt is a svájci Adelbodenben. A legnagyobb megmérettetéseken nem volt ennyire sikeres, egy csapatban szerzett vb-aranya azért neki is van. Ameli nevét is jegyzi a Nemzetközi Síszövetség (FIS), de ő igazi karriert divattervezésben futott be. 

Harti, Tina és Hanni

Hartmann „Harti” Weirather, Christina „Tina” Weirather és Hannelore „Hanni” Wenzel
Hartmann „Harti” Weirather, Christina „Tina” Weirather és Hannelore „Hanni” Wenzel

Hanni Wenzel nyomdokaiba lépni nem lehetett egyszerű már a fiatal Tina Weirathernek sem. Az anyuka ugyanis a ’70-es ’80-as évek egyik legsikeresebb női versenyzője volt. Harti legkiemelkedőbb eredménye egy világbajnoki arany a schladmingi eseményről (’82). Hanni Wenzel 1972-1984 között 33 futamgyőzelmet aratott, leginkább a technikai számokban volt kimagasló, kétszer az összetett világkupában is élen végzett. 2-2 olimpiai és világbajnoki címe is önmagáért beszél. Tina kétszeres junior-világbajnokként és háromszoros ezüstérmesként csatlakozott a felnőtt mezőnyhöz, ahol ennyire jól ugyan nem jött ki neki a lépés, de szuperóriás-műlesiklásban a dobogó legalsó fokára állhatott 2018-ban Pyeongchangban, ’17-ben pedig ugyanebben a számban világbajnoki ezüstöt szerzett.

Egy sikeres anya-lánya páros

Federica Brignone és Maria Rosa Quario
Federica Brignone és Maria Rosa Quario

Bevallom, eredetileg nem volt tervben ezt az anyja-lánya párost megemlíteni, de feltűnően a szülők javára billen a mérleg nyelve. Most végre a gyermek nyeri a párharcot. Fede Brignone évek óta ott van az élmezőnyben, de az idei teljesítménye kapcsán pláne illik megemlíteni őt is. A Ninna becenévre hallgató anyuka négy szlalom versenyt nyert meg, amiből hármat ’83-ban. Ehhez képest Fede már most 21 futamgyőzelemnél tart, meglévő vb-ezüstje (’11 Garmisch-Partenkirchen), olimpiai ezüstje (’22 Peking) és bronzai (’18 Pyeongchangban, ’22 ismét) mellé az idei világbajnokságon kombinációban végre az arany is összejött, na jó és egy újabb ezüst is. A nemrég véget ért 2022-23-as idényt összetettben a negyedik helyen fejezte be (ugyan csak egy futamot nyert, de ötször volt második és rendre pontszerzőként végzett), a szezonját a világbajnokságra hegyezte ki és neki lett igaza.

A svájci legenda és fia

Noel von Grünigen - Michael von Grünigen
Noel von Grünigen – Michael von Grünigen

Svájci legendával kezdtük és ugyanígy fejezzük is be az ötös listát. Michael von Grünigen gyerekkorom egyik legmeghatározóbb síző alakja volt, öröm volt nézni az óriás-műlesiklás párbajokat Hermann Maier ellen. Jellegzetes bajuszáról lehet ismerős a sízést lelkesen követők számára. Noel 27 éves és kijelenthető, hogy eddig nem tudta megközelíteni az apuka sikereit és hírnevét. Michael mind a 23 futamgyőzelmét óriásban nyerte, további 14 alkalommal volt második és 9 alkalommal bronzérmes. Olimpiáról csak egy bronzérmet gyűjtött, ellenben ’97-ben és 2001-ben világbajnoki címet szerzett, természetesen óriásban.

Említést érdemel még Luc Alphand esete, aki 12 futamgyőzelemmel a háta mögött hagyta abba az aktív síversenyzést és autóversenyzőnek állt, a híres Le Mans-i versenyen is rendre helyt állt, 2006-ban pedig Dakar rallyt nyert. Gyermekei (Estelle, Nils és Sam) sívernyezők, Estelle a legtehetségesebb, de még nincs világkupa dobogós eredménye. A fiúknak meg adott a példa a volán mögött, ha a sízést megunják. Kiváncsian várjuk, továbbá, hogy a Marlies Raich (szül. Schield) és Benni Raich három gyermeke közül ki és milyen sízőkarriert fut majd be. Minden bizonnyal hallunk még róluk.

Ezt is olvasd el!
Testvérek az alpesi-sí világából 2023.03.01
Az alpesi-sízés ívén haladva egy hiánypótló ötlet fogalmazódott meg bennem éspedig az, hogy síző testvérpárokról, sikeres (nemzetközi hírnevű) síző-családokról készítsek egy összeállítást. Az első rész témája a az alpesi-sí testvérek. Helyszűke miatt saját – szubjektív – listát állítottam össze, úgy, hogy érdekességekkel, különlegességekkel szolgáljak és legyen magyar érdekeltség is. Igyekeztem az olimpiai és világkupa címeket, helyezéseket is figyelembe venni.

Szerző: Szabó Áron

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.