betöltés folyamatban...

Canicross – a kutyás futás

2022.10.16.

Van egy négylábú társad, akit szíved szerint mindenhová magaddal vinnél? Szeretnél kipróbálni valami igazán különleges mozgásformát, ahol a kutyád és te együtt mozoghattok? Próbáld ki a Canicrosst! Canicross a canine és cross country, azaz a kutya és a terepfutás szóösszetételről elnevezett kutyás sport, ahol a kutya egy rugalmas pórázzal húzza keresztül a terepen gazdáját. 

Miben más, mint a sima kocogás?

Fontos tisztázni, hogyha a kutyád kíséretében mész kocogni, az nem jelenti azt, hogy canicrossot csinálsz. A canicross egy olyan speciális gyakorlat, amelyet meg kell tanítani kutyának, és ahol a gazdi/futó és négylábú barátja szoros párost alkotva mozognak, és a kutya húzással segíti gazdáját. Fontos különbség még, hogy ebben a sportban a futó egy beülőben van és a kutyával egy rugalmas póráz köti össze. A szánhúzókhoz hasonlóan, tehát az állat húzza az embert. A gazdi feladata pedig, hogy tartsa a tempót kedvencével. Így sokkal nagyobb sebességgel tud haladni, mintha csak kocogna a szabadon futkározó kutya mellett.

A Canicross eredete

A Canicross Európában, a szánhúzó kutyák nyáron is történő kiképzésének szükségességéből alakult ki. Az első canicross eseményre 2000-ben került sor és azóta Európa-szerte hódítja meg a kutyatartó közösségeket. A sport szorosan kapcsolódik a bikejoringhoz, ahol a résztvevők kutyájukkal kerékpároznak, és a skijoringhoz, ahol a résztvevők inkább síelnek, mint futnak.

Felszerelés

A Canicrosshoz speciális felszerelésre van szükség. Egy jó terepfutó cipő mellet szükség van egy speciális canicross hámra, egy rugalmas összekötő pórázra, és egy széles párnázott övre vagy canicross beülőre. 

 

 

Canicross képzés

A felszerelésen kívül, speciális képzésre is szükség van, amely megtanítja a kutyát az állandó tempó fenntartására a futás teljes időtartama alatt. A képzés megkezdésekor a kutyának legalább egy évesnek kell lennie. Csak ezután vághatunk bele a közös edzésbe. Ennél a sportnál a kutya a vezető, a gazda pedig csak rövid parancsokat ad a számára, úgy mint; „jobbra”, „balra”, „húzz”, „állj”. Ahhoz, hogy a kutya megtanulja magát a húzást – ami egyszerű sétáltatásnál nem kívánatos-egy másik ember segítségére lesz szüksége, aki elölről hívja és megjutalmazza, ha húzni kezd. Persze nem csak a kutyát kell edzeni!  Ahhoz, hogy sikeres legyen a közös sportolás, a gazdinak is sok edzésre van szüksége, mert végül is ő a páros gyenge láncszeme: a kutya ugyanis sokkal többet tud futni, mint mi!

Az én kutyám alkalmas a canicrossra?

Kezdetben a canicross kutyafajták azok voltak, amelyeket kutyaszánozáshoz használtak, mint például a malamut és a husky. A sport gyors fejlődésének köszönhetően mára már gyakorlatilag minden olyan kutyának ideális, amelyik szeret futni. Mindenesetre nem árt, ha figyelünk az ember és a kutya súlyának arányaira: egy kistermetű kutya valószínűleg nem tudja majd kellőképpen húzni 100 kilós kétlábúját. A canicross űzhető szabadidősportként és versenysportként is. Így, ha versenyzésre nem is feltétlenül alkalmas a kutyusod, de kellemes, közös időtöltésnek mindenképpen tökéletes mozgásforma!

További cikkek

A futás élvezet is lehet! 2023.01.23
A maratoni futásnak nincs tíz olyan törvénye, amelyet ha betartasz, biztosan beérsz, sérülés nélkül és a kívánt idővel. Viszont olyan szabályai akadnak, amelyeket megszegve majdnem biztos, hogy nem sikerül majd célba érned. A futás alapszabályai!
Törölköző diéta?? 2023.01.22
Tíz évvel ezelőtt egy japán orvos, Fukutsudzi rájött, hogy az elhízás hátterében sok esetben a rossz testtartás áll. Fukutsudzi szerint, a medence és a bordák alatti csontok diszharmóniája miatt alakul ki zsírpárna a hason, a csípőkön és a deréktájon. Ebből a felismerésből született meg a törölköző diéta, melyhez nincs semmi másra szükség, csak egy szorosan összetekert törölközőre.
Hangolódj a budapesti atlétikai VB eseményeire 2023.01.16
Már csak pár hónap választ el minket attól, hogy az atlétika legnagyobb sztárjai világbajnoki címekért küzdhessenek a budapesti atlétikai VB versenyein. A hazai érdeklődőknek elindult a szurkolói klub, amely mozgással megszerezhető kedvezményeket kínál.

Ajánló

Elérhetetlen? A húzódzkodás iskolája  2023.01.27
Amikor a street workoutról, általánosabban a saját testsúlyos edzésről érdeklődnek nálam, gyakran félve kérdeznek rá, mi történik egy ilyen edzésen. Sokszor ...
Hidegben vagy melegben jobb edzeni? 2023.01.26
A nagyon hideg vagy rendkívül meleg hőmérsékleten végzett edzés biztonsági kockázatot jelent a sportolók számára. Míg az edzési hőmérséklet preferenciája ...
Mit kíván a túrakutya? 2023.01.25
Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. ...
A futás élvezet is lehet! 2023.01.23
A maratoni futásnak nincs tíz olyan törvénye, amelyet ha betartasz, biztosan beérsz, sérülés nélkül és a kívánt idővel. Viszont olyan szabályai akadnak, amelyeket ...
Törölköző diéta?? 2023.01.22
Tíz évvel ezelőtt egy japán orvos, Fukutsudzi rájött, hogy az elhízás hátterében sok esetben a rossz testtartás áll. Fukutsudzi szerint, a medence és a ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert