betöltés folyamatban...

Valter Attila a Jumbo-Visma sorában!

2022.08.31.

Amikor júliusban az első pletykák megjelentek Valter Attila esetleges csapatváltásáról, sokan hihetetlennek és elképzelhetetlennek tartották. Augusztus utolsó napjaiban a hivatalos bejelentés minden kétséget eloszlatott, Attila a Jumbo-Visma csatapához igazolt.

Valter Attila a hazai kerékpározás legismertebb és legsikeresebb képviselője, aki a 2021-es Giro d’Italia alatt három szakaszon keresztül a rózsaszín trikót is viselhette.

A kezdetek

A csömöri kerékpáros 2018-ban lett profi versenyző, de már egy évvel korábban felhívta magára a hazai sportrajongók figyelmét, amikor a Tour de Hongrien a Cube Csömör versenyzőjeként harmadik lett a hegyi pontversenyben. Itthon a fiatalok között a mezőnyversenyben és időfutamban is országos bajnok lett, a kontinensbajnokságon pedig 9.-ként zárt.

A következő szezonra jöhetett az újabb átigazolás, az első külföldi csapat, az akkor még kontinentális csapatnak számító CCC, amiből 2020-ra World Tour csapat lett. Az első nagyobb nemzetközi sikerek is ezekhez az évekhez kötődnek, megszerezte a legjobb fiatalnak járó trikót a bosnyák Belgrade Banjalukan vagy a lengyel Baltyk – Karkonosze többnapos versenyeken. A sok szempontból különleges 2020-as szezon jelentette az igazi fordulópontot. Attilának a márciusi leállással talán még szerencséje is volt, hiszen amikor augusztusban újraindult, sikert sikerre halmozott. Megnyerte a magyar körversenyt egy emlékezetes befutóval a Kékestetőn, és élete első Grand Tourját teljesítette. A koronavírus járvány viszont a CCC csapatnak visszafordíthatatlan következményeket hozott. A szezon utolsó szakaszában már egyértelmű volt megszűnésük, így a magyar versenyző új csapat után kellett, hogy nézzen. Erről később egy interjúban azt mondta, hogy „nagyon félt, hogy mi fog következni a karrierjében”.

Csapatváltás 

Végül egy francia csapat, a Groupama-FDJ szavazott neki bizalmat, ahol éreztették vele, hogy hosszútávon terveznek vele. Ennek az építkezésnek lett az eredménye a 2021-es Giron megszerzett rózsaszín trikó, ami a magyar kerékpársportban történelmi jelentőségű volt és amelynek utóhatásai még az idei budapesti Giro d’Italia Nagy Rajtnál is érezhetőek voltak.

A következő másfél évben a csapat és Attila kölcsönösen segítették egymást, idén összejött az országos bajnoki cím a mezőnyversenyben is.

Ám az országos bajnoki trikó felavatására a kelleténél tovább kellett várni, július közepén Valter Attilát baleset érte Olaszországban edzés közben, elütötte egy autó. Ekkoriban lehetett hallani az első pletykákat az átigazolásról, így nem lehetett tudni a baleset erre bármilyen hatással lesz-e. Szerencsére hamar kiderült, hogy a körülményekhez képest jól van, egy hónap kihagyás után már tudott versenyezni is.

A pihenője alatt történtek nagy dolgok a kerékpársportban, hiszen Jonas Vingegaard megnyerte a Tour de Francet, ezzel a Jumbo-Visma megszerezte egy éven belül a második Grand Tour győzelmét. A csapat az idei szezon legerősebb csapata, vezetik az UCI ponttáblázatát, és jelenleg éppen Spanyolországban harcolnak a Vueltán azért, hogy Roglicot hozzásegítsék a címvédéshez.

Valter Attila a Jumbo-Visma csapatához igazolt.

Az előző sorokat olvasva nyilvánvaló, hogy mekkora dolog, hogy hétfőn bejelentették Valter Attila Jumbo-Vismás szerződését, ami három évre szól. Olyan csapatban tekerhet a következő szezontól kezdve, ami a World Tour versenyek folyamatos esélyese. Az elmúlt évek kitartó munkája egy sokkal magasabb szinten folytatódhat. Valter Attila a következő Grand Tourokon hasznos tagja lehet az összetettért folyó harcnak, és remélhetőleg aktív résztvevője is néhány alkalommal.

Ezt is olvasd el!
Giro d'Italia Nagy Rajt 1. szakasz magyar szempontból 2022.05.07
Valter Attila a 29. lett a Giro d’Italia Nagy Rajt 1. szakaszán, ezzel legjobb magyar lett a mezőnyben.

Írta: Kreisz Bálint

 

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. Otthon vagy teremben, egyedül vagy társaságban, mindenképpen élvezetes és nem utolsósorban egészséges edzésmódról van szó.
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, koszorúzással emlékezik meg a Magyar Paralimpiai Bizottság az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezk Együtt erősebben, mint valaha! címmel. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Giro d'Italia Nagy Rajt - Giro falu

2022.05.24
#girohungary2022
Giro d’Italia Nagy Rajt – 2022. május 6-án startolt Budapestről a 105. Giro d’Italia három magyarországi szakasszal.