betöltés folyamatban...

Tour de Hongrie – rajtra készen!

2022.05.09.
Tour de Hongrie

Izgalmas májusban van részük a kerékpárversenyek szerelmesinek, miután a Giro d’Italia első 3 szakaszát is hazánkban rendezték, május 11-én elrajtol a Tour de Hongrie, Magyarország legnagyobb profi országúti kerékpárversenye.

Idén 43. alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb kerékpárversenye a Tour de Hongrie. Az idei mezőny 23 csapattal indul, és ugyan egybeesik a Giro-val, nagyon erős mezőny rajtol el. 11 WorldTeam, 9 ProTeam, 2 kontinentális klub és a magyar válogatott áll áll majd a startvonalon május 11-én, Csákváron, a Szabadság Téren, hogy megszerezze a hőn áhított első helyet.

Egy kis történelem

Az első Tour de Hongrie lassan 100 éve, 1925. június 27-én rajtolt. Az akkori verseny a Gellért-szállótól indult és a pálya hossza 510.5 kilométer volt, körbe a Dunántúlon. Az első Tour de Hongrie győztese Jerzsabek Károly, avagy Jerzsabek Karcsi bácsi volt, aki az MTK bringás klub tagjaként tette meg a Budapest-Szombathely-Győr-Budapest távolságot 22 óra 10 perc alatt. A verseny azóta rengeteget változott; az idei pálya öt különálló etapból áll, amelyek nem csatlakoznak egymáshoz, az indulóknak összesen 905 km kell tekerniük, hogy beérjenek a célba, ami idén a Kékestetőn lesz.

Jerzsabek Károly
Az első Tour de Hongrie győztese: Jerzsabek Károly

A mezek sorsa

Nagy kérdés, hogy 2002-ben kik szerzik meg a színes trikókat. Az összetett verseny legjobbjának járó sárga mezt tavaly Damien Howson nyerte el. Az idei évben sokan az ötszörös Vuelta szakaszgyőztest, a holland Fabio Jakobsen tartják favorítnak, hogy bezsebelje a tisztes elismerést. A legjobb mászónak a piros trikó és egyben „hegyi menő” titulus jár, aki akár az összetettet is megnyerheti, hiszen az utolsó szakasz Magyarország legmagasabb pontján, a Kékestetőn ér véget. Nem lenne meglepő, ha az idei évben a legkiélezettebb verseny a sprinterek között lenne a zöld trikó megszerzéséért, az idei szakaszokon sok lehetőségük lesz sprintszakaszokon vagy a véghajrában értékes pontokat szerezni.

Ezt is olvasd el!
Andrii Ponomar a Girón képviseli Ukrajnát 2022.05.05
Az elmúlt hónapokban az orosz-ukrán háború az élet rengeteg területében változást hozott. A sport is érintett, hiszen a legtöbb szövetség kitiltotta az orosz és a fehérorosz versenyzőket. Illetve az ukránok száma is lecsökkent. Andrii Ponomar viszont ott lesz az idei Giron, és küzdeni fog az országáért.

Ne feledkezzünk meg a legjobb hazai versenyzőnek járó fehér trikóról sem, bár a Giro miatt sajnos sem Valter Attila, sem Dina Márton nem fog részt venni az idei küzdelemben, így is lesz, akinek szoríthatunk az idei versenyen. Természetesen a nemzeti válogatottunk is rajthoz áll, de rajtuk kívül is lesznek magyarok, akik a külföldi csapatokban indulnak, például Filutás Viktor a magyar bajnoki címvédő, az olimpikon Kusztor Péter, vagy a 2019-es magyar bajnok Szarka Gergely.

Tour de Hongrie Pelikán József
Pelikán József 42. Tour de Hongrie legjobb magyar kerékpárosa

Hol lehet követni a versenyt

Mi sem bizonyítja jobban a magyar országúti kerékpáros körverseny fejlődését, hogy idén először a köztévé élőben közvetíti mind az öt futamot, így a nézők élőben követhetik kedvenceiket.

„Az M4 Sport a csatorna indulása óta elkötelezett híve az országúti kerekpár sportnak. A Söprögető Kocsi című podcast mellett évről évre fontos számunkra, hogy az ország legnagyobb körversenyét, a Tour de Hongrie-t is megmutassuk a nézőknek. Ezért is nagyon izgatottak vagyunk, hogy idén először az összes szakaszt, a rajttól a célig élőben közvetíthetjük”

– nyilatkozta az M4 Sport csatornaigazgatója Székely Dávid hivatalos közleményében. Ráadásul, aki lemarad az elő adásról, sem szomorkodhat, mivel a Médiaklikk.hu oldalán lehetősége van visszanézni az teljes adást.

Ezt is olvasd el!
Nyerhet-e szakaszt Nibali az idei Giró-n? 2022.05.04
Vincenzo Nibali az országúti kerékpározás megkerülhetetlen szereplője. Egyike annak a 7 versenyzőnek, akik mindegyik háromhetest megnyerték karrierjük alatt. Megnézzük, miért lehet számára különleges az idei Giró?

Szerző: Bíró Bálint

Fotó: Tour de Hongrie

További cikkek

A „gyengébbik nem” és a női sport 2022.09.27
A nemi identitás szabad megválasztásának lehetősége a sportban konfliktusokat tud okozni. Számos transznemű sportoló által kirobbantott botrány kényszerítette a versenysport szabályozásának átgondolására a sportszervezeteket, a befogadás lehetőségének biztosítása mellett az egyenlő versenyfeltételek fenntartása érdekében.Valóbban a női sportolók a gyengébbik nem?
Hidroterápia, a víz gyógyító ereje 2022.09.26
Vajon miért van az, hogy az emberek annyira szeretnek víz közelében lenni? Ha nyaralást, vagy kikapcsolódást kell választani – legyen az aktív vagy pihentető – a legtöbben a strandolás, wellness, vagy gyógyfürdő mellett döntenek. Mindez persze természetes, hogy így vonzódunk a vizes közeghez. A hidroterápia: a víz gyógyító ereje!
Magyar edzők külföldön – Sean Paul és a magyar vízilabda 2022.09.22
A magyar sportélet nagy hagyományokkal rendelkezik. Ezt az is bizonyítja, hogy lakosságarányosan Magyarország szerezte a legtöbb aranyérmet a nyári olimpiai játékokon. Nem véletlen, hogy az itteni szakemberek sokszor külföldön is sikeresek tudnak lenni, és jó hírnevet kiépíteni.

Ajánló

A „gyengébbik nem” és a női sport 2022.09.27
A nemi identitás szabad megválasztásának lehetősége a sportban konfliktusokat tud okozni. Számos transznemű sportoló által kirobbantott botrány kényszerítette a ...
Hidroterápia, a víz gyógyító ereje 2022.09.26
Vajon miért van az, hogy az emberek annyira szeretnek víz közelében lenni? Ha nyaralást, vagy kikapcsolódást kell választani – legyen az aktív vagy pihentető – a ...
Magyar edzők külföldön – Sean Paul és a magyar vízilabda 2022.09.22
A magyar sportélet nagy hagyományokkal rendelkezik. Ezt az is bizonyítja, hogy lakosságarányosan Magyarország szerezte a legtöbb aranyérmet a nyári olimpiai játékokon. ...
Nem vagyok cöliákiás, mégis kerülöm a glutént 2022.09.20
Nem vagyok cöliákiás, mégis kerülöm a glutént…elmesélem miért! A glutén fogyasztása azok számára is lehet előnytelen, akiknek nincs igazolt orvosi problémájuk ...
Önismereti zarándokút: El Camino 2022.09.19
Az emberek sokféleképp tekinthetnek az El Caminora, a Szent Jakab-útra, ami az egyik leghíresebb zarándokút Európában. Sokaknak a vallásról, kalandról, a ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.