Tour de Hongrie – rajtra készen!

2022.05.09.
Tour de Hongrie

Izgalmas májusban van részük a kerékpárversenyek szerelmesinek, miután a Giro d’Italia első 3 szakaszát is hazánkban rendezték, május 11-én elrajtol a Tour de Hongrie, Magyarország legnagyobb profi országúti kerékpárversenye.

Idén 43. alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb kerékpárversenye a Tour de Hongrie. Az idei mezőny 23 csapattal indul, és ugyan egybeesik a Giro-val, nagyon erős mezőny rajtol el. 11 WorldTeam, 9 ProTeam, 2 kontinentális klub és a magyar válogatott áll áll majd a startvonalon május 11-én, Csákváron, a Szabadság Téren, hogy megszerezze a hőn áhított első helyet.

Egy kis történelem

Az első Tour de Hongrie lassan 100 éve, 1925. június 27-én rajtolt. Az akkori verseny a Gellért-szállótól indult és a pálya hossza 510.5 kilométer volt, körbe a Dunántúlon. Az első Tour de Hongrie győztese Jerzsabek Károly, avagy Jerzsabek Karcsi bácsi volt, aki az MTK bringás klub tagjaként tette meg a Budapest-Szombathely-Győr-Budapest távolságot 22 óra 10 perc alatt. A verseny azóta rengeteget változott; az idei pálya öt különálló etapból áll, amelyek nem csatlakoznak egymáshoz, az indulóknak összesen 905 km kell tekerniük, hogy beérjenek a célba, ami idén a Kékestetőn lesz.

Jerzsabek Károly
Az első Tour de Hongrie győztese: Jerzsabek Károly

A mezek sorsa

Nagy kérdés, hogy 2002-ben kik szerzik meg a színes trikókat. Az összetett verseny legjobbjának járó sárga mezt tavaly Damien Howson nyerte el. Az idei évben sokan az ötszörös Vuelta szakaszgyőztest, a holland Fabio Jakobsen tartják favorítnak, hogy bezsebelje a tisztes elismerést. A legjobb mászónak a piros trikó és egyben „hegyi menő” titulus jár, aki akár az összetettet is megnyerheti, hiszen az utolsó szakasz Magyarország legmagasabb pontján, a Kékestetőn ér véget. Nem lenne meglepő, ha az idei évben a legkiélezettebb verseny a sprinterek között lenne a zöld trikó megszerzéséért, az idei szakaszokon sok lehetőségük lesz sprintszakaszokon vagy a véghajrában értékes pontokat szerezni.

Ezt is olvasd el!
Andrii Ponomar a Girón képviseli Ukrajnát 2022.05.05
Az elmúlt hónapokban az orosz-ukrán háború az élet rengeteg területében változást hozott. A sport is érintett, hiszen a legtöbb szövetség kitiltotta az orosz és a fehérorosz versenyzőket. Illetve az ukránok száma is lecsökkent. Andrii Ponomar viszont ott lesz az idei Giron, és küzdeni fog az országáért.

Ne feledkezzünk meg a legjobb hazai versenyzőnek járó fehér trikóról sem, bár a Giro miatt sajnos sem Valter Attila, sem Dina Márton nem fog részt venni az idei küzdelemben, így is lesz, akinek szoríthatunk az idei versenyen. Természetesen a nemzeti válogatottunk is rajthoz áll, de rajtuk kívül is lesznek magyarok, akik a külföldi csapatokban indulnak, például Filutás Viktor a magyar bajnoki címvédő, az olimpikon Kusztor Péter, vagy a 2019-es magyar bajnok Szarka Gergely.

Tour de Hongrie Pelikán József
Pelikán József 42. Tour de Hongrie legjobb magyar kerékpárosa

Hol lehet követni a versenyt

Mi sem bizonyítja jobban a magyar országúti kerékpáros körverseny fejlődését, hogy idén először a köztévé élőben közvetíti mind az öt futamot, így a nézők élőben követhetik kedvenceiket.

„Az M4 Sport a csatorna indulása óta elkötelezett híve az országúti kerekpár sportnak. A Söprögető Kocsi című podcast mellett évről évre fontos számunkra, hogy az ország legnagyobb körversenyét, a Tour de Hongrie-t is megmutassuk a nézőknek. Ezért is nagyon izgatottak vagyunk, hogy idén először az összes szakaszt, a rajttól a célig élőben közvetíthetjük”

– nyilatkozta az M4 Sport csatornaigazgatója Székely Dávid hivatalos közleményében. Ráadásul, aki lemarad az elő adásról, sem szomorkodhat, mivel a Médiaklikk.hu oldalán lehetősége van visszanézni az teljes adást.

Ezt is olvasd el!
Nyerhet-e szakaszt Nibali az idei Giró-n? 2022.05.04
Vincenzo Nibali az országúti kerékpározás megkerülhetetlen szereplője. Egyike annak a 7 versenyzőnek, akik mindegyik háromhetest megnyerték karrierjük alatt. Megnézzük, miért lehet számára különleges az idei Giró?

Szerző: Bíró Bálint

Fotó: Tour de Hongrie

További cikkek

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. Az egyedülálló esemény célja, hogy a résztvevők megismerjék egymás különbözőségeit és erősödjön bennük az elfogadó hozzáállás.
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős motivációra, kitartásra és vasakaratra van szükség. Ezek hiányában bármilyen módszer mellett döntünk is, az hosszú távon nem lesz működőképes. Sportolj!
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az is belefér, ha az elején inkább sétálsz felfelé, mint futsz.

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.