Nyerhet-e szakaszt Nibali az idei Giró-n?

2022.05.04.
Nibali

Vincenzo Nibali az országúti kerékpározás megkerülhetetlen szereplője. Egyike annak a 7 versenyzőnek, akik mindegyik háromhetest megnyerték karrierjük alatt. Megnézzük, miért lehet számára különleges az idei Giró?

A 37 éves olasz Vincenzo Nibali már túl van a legnagyobb sikerein. Elmondható, hogy nagyjából minden nagy eredményt elért, melyek túlnyomó többségéhez az Astana csapata segítette őt hozzá. Így hatalmas dolog, hogy 6 év szünet után visszatért hozzájuk, és talán élete utolsó Giroját velük csinálja végig.

Második Giró győzelem

2016-ban az akkor 31 éves Nibali hatalmas küzdelemben hódította el a rózsaszín trikót, megszerezve második győzelmét a hazai körversenyen, a Girón. Talán akkor kevesen gondolták, hogy ez valószínűleg az utolsó Grand Tour győzelme lesz. Pár évvel később, ugyancsak Olaszországban nagyon közel járt az újabb sikerhez. Akkor már a Bahrein-Merida sorában az utolsó időfutamon sikerült megközelítenie Richard Carapazt, de végül maradt 1 perc a hátránya, így csak másodikként zárt összesítésben. Az utolsó nagyobb sikere ez, a következő években egyre nehezebben tudta felvenni a versenyt a feltörekvő fiatalokkal.

2020-ban egy újabb csapatváltás jött, amit a járvány végül nagyon megnehezített. A Trek-Segafredonál jól mutatkozott be az év eleji versenyeken, úgy tűnt, hogy akár a nagyobb körversenyeken is fontos tényező lehet. Márciusban, a leállás előtti utolsó versenyen a Párizs-Nizzán negyedik lett összetettben. Augusztusban azonban már egy nehezebb helyzetben lévő Nibalit láthattunk. Az egyetlen nagyobb eredmény az a Giró összetett hetedik hely, viszont a komolyabb támadások alatt már meg sem közelítette pár hónappal korábbi énjét. A következő évben a siker már leginkább a hazai terephez köthető, hiszen megnyerte a szicíliai kört. 

Ezt is olvasd el!
GIRO HŐSOK: A KANNIBÁL - EDDY MERCKX 2020.09.24
Egy-egy sportág legjobbjainál általában hozzá kell tenni, hogy az egyik legjobb, mivel sokan, sokféleképp értelmezik az eredményeket. Az 5x Giro győztes Eddy Merckx azonban majdnem biztos, hogy „a” legjobb.

Újra Astana

Nibali számára az idei év különleges lehet. Ennek az egyik kiindulópontja az Astanához való visszatérés. Ez valahol annak az elfogadása is, hogy már inkább segítő, mintsem összetett menő. Egy interjúban korábban elmondta, hogy Miguel Angel Lopezt tekinti első számú embernek az Astanából, az ő célja egy szakaszgyőzelem. Ez sem lesz könnyű, ha ismerjük a 2022-es szezonja hátterét. Idén februárban az egyik verseny előtt koronavírusos lett, így majdnem 1 teljes hónapot ki kellett hagynia. Bár szerencsésnek mondható amiatt, hogy viszonylag az év elején kapta el a betegséget, ám így is sokat kivett belőle. Mivel ennyi idős, ezért sokan azt rebesgetik, hogy talán ez lesz az utolsó Giró a számára. Ez könnyen elképzelhető, hiszen a szerződése csak az idei évre szól, és ki tudja, lesz-e még ereje egy újabb szezonhoz. Így számára és a neki drukkoló olasz szurkolóknak is fontos lehet az, ha idén valamelyik szakaszon jól szerepel. Erre Magyarországon még nem igazán lesz esélye, de a második vagy a harmadik hét jó alkalom lehet.

A mezőnyben azonban rettentő sok kihívó lesz minden szakaszon. Az idei év azért is különleges, mert nincs a mezőnyben Primoz Roglic vagy Tadej Pogacar, akit nyugodtan lehetne egyértelmű esélyesnek tartani. Simán elképzelhető, hogy idén is a veronai időfutamig nyitott kérdés lesz a rózsaszín trikó végős győztese. Ez nem biztos, hogy kedvező forgatókönyv lenne Nibali reményeinek a szakaszgyőzelemre.

Ezt is olvasd el!
Giro d’Italia Nagy Rajt részletesen 2022.05.03
A Giro d’Italia a három legrangosabb kerékpáros körversenyek egyike, a Tour de France és a Vuelta Espana mellett. A nagy World Tour csapatok körülteintő taktikával állítják össze a csapataikat az év három kiemelkedő presztízsű és nagy megterhelést igénylő 3 hetes körversenyeire. Bemutatjuk a Giro d’Italia Nagy Rajt programjait részletesen.

Szerző: Kreisz Bálint

Fotó: Astana Times

További cikkek

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé néző mellkassal, nyújtott karral egy húzódzkodó rúdban, vagy gyűrűben megkapaszkodva.
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők számára egy rendkívül nehéz, kihívásokkal teli időszak.

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

Valter Attila a Giro d'Italia 2022 Nagy Rajt szakaszokról

2022.05.06
#girohungary2022
Valter Attila nyilatkozik a Sport&Move-nak az idei Giro d’Italia 2022 Nagy Rajt magyarországi szakaszairól.