Andrii Ponomar a Girón képviseli Ukrajnát

2022.05.05.
Andrii Ponomar

Az elmúlt hónapokban az orosz-ukrán háború az élet rengeteg területében változást hozott. A sport is érintett, hiszen a legtöbb szövetség kitiltotta az orosz és a fehérorosz versenyzőket. Illetve az ukránok száma is lecsökkent. Andrii Ponomar viszont ott lesz az idei Giron, és küzdeni fog az országáért.

2022. február 24-e kulcsfontosságú nap az idei évben. Ekkor indult el a háború, Oroszország megtámadta Ukrajnát. Eközben néhány ezer kilométerrel távolabb, Spanyolországban épp a négynapos Gran Camino rajtjára készültek a kerékpárosok.

Háború otthon

Belegondolni is szörnyű, milyen érzés lehetett azokra a hírekre ébredni, amik az országuk lerohanását mutatták be. A rajtlistán két ukrán neve is szerepelt, akik az eredménytől függetlenül emberfeletti teljesítményt nyújtottak.

Mark Padun

Az EF Education színeiben tekerő Mark Padun megnyerte az időfutamot, és dobogós lett összetettben. Amikor az eseményekről kérdezték, azt nyilatkozta, a versenyzés lehetőség arra, hogy minél távolabb maradjon a hírektől. Szomorú kimondani, de számára a háború fogalma nem újkeletű. Donyecki születésű, ahol már 2014 óta vannak fegyveres összecsapások. Jelenleg Amerikában él, ennek ellenére a személyére és a megítélésére hatással voltak a történtek. Tavaly, miután két hegyi szakaszt megnyert a Dauphinén, voltak, akik doppingolással vádolták. Ez a saját bevallása szerint érzékenyen érintette őt. Ezek a hangok az invázió után eltűntek, és immár empátiával és toleranciával kezelik Padunt.

Mark Padun

Fotó: Facebook

Andrii Ponomar

A Gran Camino másik ukrán versenyzője az országos bajnok Andrii Ponomar volt, ő azonban nem jutott el az utolsó szakaszig.  Mentálisan sokkal jobban megviselte, ami Ukrajnában történt, mint honfitársát. A fiatal 19 éves tehetségnek az édesanyja és a hét éves húga két hetet töltött egy bunkerben. Ezalatt Ponomar csapata a Drone Hopper – Androni Giocattoli próbálta elintézni, hogy eljuthassanak Olaszországba, ami sikerült is, miután átlépték a lengyel határt. A versenyző édesapja azonban maradt, és fegyvert fogott. A körülmények ismeretében érthető, hogy Ponomart egész márciusban nem lehetett tekerni látni. Áprilisban tért vissza, a franciaországi Cricuit Cycliste Sarthe körversenyen. A harmadik szakasz napján esős és szeles idő volt, így az ukrán versenyző úgy döntött, hogy elmegy a szökéssel. Bár végül nem sokkal a cél előtt a mezőny utolérte őket, az ukrán bajnoki trikóval Ponomar több, mint 100 kilométert tett meg az élen haladó csoportban.

Andrii Ponomar

Fotó: Facebook

Ezt is olvasd el!
Nyerhet-e szakaszt Nibali az idei Giró-n? 2022.05.04
Vincenzo Nibali az országúti kerékpározás megkerülhetetlen szereplője. Egyike annak a 7 versenyzőnek, akik mindegyik háromhetest megnyerték karrierjük alatt. Megnézzük, miért lehet számára különleges az idei Giró?

Itt vált egyértelművé, hogy folytatódik a felkészülés a Giro d’Italiara. Utána még Szicíliában is ott volt, ahol a budapesti rajtot megelőzően utoljára találkozhattak vele a kerékpárt követő nézők. Ez lesz élete második háromhetese, tavaly ugyanúgy az olasz körön indult. Amivel egy rekordot is magáénak tudhat, ő a legfiatalabb induló a Giro d’Italia több, mint 100 éves történetében. 2021-ben az egyik szakaszon a legjobb 20-ba jutott, ami ennyi idősen különösen jó eredménynek számít.

A szerdai budapesti csapatbemutatón a Sport&Move kérdésére elmondta, hogy a csapatkapitányért, Alexander Cepedáért, illetve egy-két szökésben szeretne ott lenni, ha pedig szakaszt is nyerne, az álomszerű lenne.

Az idei Giro tehát hazánkból rajtol, egy olyan országból, ami határos Ukrajnával. Nagy kérdés, idén a körülmények mennyire befolyásolják majd a teljesítményét, de ha sikerül egy jó napot összeraknia fejben, akkor lehet olyan szakasz, ahol meglepetést okozhat.

Kreisz Bálint

További cikkek

Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős motivációra, kitartásra és vasakaratra van szükség. Ezek hiányában bármilyen módszer mellett döntünk is, az hosszú távon nem lesz működőképes. Sportolj!
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az is belefér, ha az elején inkább sétálsz felfelé, mint futsz.
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják végre leggyakrabban, de talajon is szerepel néhány tornász gyakorlatsorában, például Brandon Wynn-éban.

Ajánló

Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

Valter Attila a Giro d'Italia 2022 Nagy Rajt szakaszokról

2022.05.06
#girohungary2022
Valter Attila nyilatkozik a Sport&Move-nak az idei Giro d’Italia 2022 Nagy Rajt magyarországi szakaszairól.