betöltés folyamatban...

7 különleges kerékpárút – nemzetközi kitekintés

2023.08.02.

Készen állsz arra, hogy nyeregbe pattanj, elengedd a féket, és olyan élményekben legyen részed, amelyeket máshol nem tudsz átélni? Akkor készítsd össze a bicódat, és fedezd fel az általunk összegyűjtött 7 kerékpárút valamelyikét!

Duna-kerékpárút

A Duna-kerékpárút Európa egyik legismertebb és legforgalmasabb kerékpáros szakasza. A Duna németországi forrásától egészen a Fekete-tengerig követi a folyót, de a legnépszerűbb része a festői Passau és Bécs közötti 306 kilométer. Ez a szinte teljesen autómentes és viszonylag sík útvonal – amely jórészt Németország és Ausztria határa mentén halad tökéletes a kerékpárosok számára, kortól és képességektől függetlenül. 

 • Legjobb hónapok: júliusaugusztus
 • Nehézség: közepes
 • Teljes hossz: 1260 km
 • Ajánlott teljesítés: a fent említett szakasz akár két nap alatt

Colorado Trail, Colorado, USA

A Waterton Canyontól Durangóig buja természeti tájakon átvezető, dombos útvonal várja a vállalkozószelleműeket. A túra csúcspontja az Elk Creek mélyzöld tavai, amelyek mögött a szédítő Vestal-csúcs emelkedik. Leadville festői városában minden szükséges kiegészítőt be lehet szerezni, a fáradalmakat pedig a Chalk Creek-i forró forrásokban lehet kipihenni. 

Fontos, hogy mindenképpen be kell szerezni egy útvonaltérképet, mivel több olyan kerülőútba is bele lehet szaladni, amelyek a vadonhoz tartoznak, így ott tilos a kerékpározás.

 • Legjobb hónapok: júliusaugusztus
 • Nehézség: közepes
 • Teljes hossz: 782 km
 • Ajánlott teljesítési idő: 8 nap 

Klasszikus Szent Jakab-út, Galícia, Spanyolország

A „bicigrino”, azaz kerekes zarándoklat a Camino de Santiago leghíresebb és rendkívül jól kerékpározható szakaszán halad. A klasszikus élmény átéléséhez kössünk egy kalabászt hátizsákunkra, amely egy tökből készült hagyományos ivóedény, emellett szerezzünk be egy kagylóhéjat a zarándokok jelvényét , és induljunk útnak az évente megrendezett bikafuttatásáról híres Pamplonából a célvárosba, Santiago de Compostelába. Hagyd gondjaidat a híres Alto del Perdón- (Megtisztulás hegye) szobornál, és tekerj tovább olajfaligeteken és szőlőültetvényeken keresztül. A hagyományok kedvéért tégy egy követ a magasan fekvő Cruz de Ferro- (Vaskereszt-)emlékműnél, hogy megkönnyebbülhess az út hátralévő részében a galíciai zöld hegyek között. A tanyákon és erdei ösvényeken át vezető út után szükség lesz egy kis pihenésre, ezért O Cebreiro faluban egy tipikus galíciai, úgynevezett pulpo a la gallega (tintahal és burgonya) étellel erősítheted meg magad. A Monte de Gozo-hegyről (Örömhegy) először láthatod a Santiago de Compostela-székesegyház tornyait – ekkor fog tudatosulni benned, hogy megcsináltad!

 • Legjobb hónapok: májusjúnius
 • Nehézség: közepes
 • Teljes hossz: 800 km
 • Ajánlott teljesítési idő: 14 nap 
Ezt is olvasd el!
A Szent Jakab-út, avagy a magyar Camino 2022.01.19
„2009 januárjában egy baráti beszélgetés közben született az ötlet egy Lébényben tartandó Szent Jakab-napról, zarándokünnepről. Az ötletet megosztottam néhány barátommal, nekik is tetszett, biztosítottak, hogy szívesen velem tartanak majd. Aztán persze arra gondoltunk, ha már egyszer zarándoklat, miért ne lehetne Szent Jakab minden zarándoka előtt nyitott az út. Szívesen magunkra vállaltuk ennek a megszervezését is.”

Pamír-út, Pamír hegység, Tádzsikisztán/Kirgizisztán/Afganisztán/Kína

„A világ teteje” – ahogy a Tádzsikisztánnal, Kirgizisztánnal, Afganisztánnal és Kínával határos Pamír hegységet nevezik árnyékában, a Pamír-úton kerékpározva az ősi kereskedők ősi nyomdokain haladhatunk. A kaland akkor kezdődik, amikor elhagyjuk a tádzsik főváros, Dusanbe modern kényelmét, hogy aztán kövessük a Punj folyó folyását az afgán határon, mielőtt elérnénk a kirgiz Osh városát. A végtelennek tűnő út onnan tovább folytatódik a fehér jurtákkal tarkított dombok mellett, amelyek gyönyörű kontrasztot alkotnak az Yssykköl tó partjának narancssárga színeivel.

 • Legjobb hónapok: májustól októberig
 • Nehézség: nehéz
 • Teljes hossz: 1250 km
 • Ajánlott teljesítési idő: mivel több, extrém magasságban lévő hágó (4000 méter) is szerepel az útvonalban, így szakaszos teljesítés ajánlott
Ezt is olvasd el!
Azerbajdzsán - Fedezd fel a Tűz földjét a Kaukázus lábainál!  2023.07.23
Mi magyarok azon szerencsések közé tartozunk, akik könnyedén eljuthatunk Azerbajdzsánba, ugyanis csak pár európai városból indul repülőjárat Bakuba. Ha már itt ez a jó lehetőség, érdemes felfedezni ezt a virágzó posztszovjet országot. Irány Azerbajdzsán!

Lofoten, Norvégia

Csendes halászfalvak, jellegzetes norvég csónakházak a hideg víz fölé magasodó támpilléreken, lenyűgöző hegyvidéki háttér előtt a Lofoten-szigetcsoporton átvezető Westfjord-útvonal festői utazás a friss tengeri levegőn. Élvezzétek a csendet és a magányt két keréken, miközben az érintetlen tengerpart mentén, hagyományos kis falvak és hosszú fapóznák mellett tekertek, ahol a frissen fogott halakat szárítják a halászok. Ha igazi északskandináv élményt szeretnétek, tervezzétek utazásotokat a nyári hónapokra, az éjféli napfény idejére. Higgyétek el, megéri!

 • Legjobb hónapok: májustól júliusig
 • Nehézség: könnyű
 • Teljes hossz: 152 km
 • Ajánlott teljesítési idő: 2 nap 

Route des Grandes Alpes, Francia-Alpok, Franciaország

A Genfi-tó partjától a Côte d’Azur homokos strandjaiig a 684 kilométeres Route des Grandes Alpes-útvonalat a hófödte csúcsok, alpesi völgyek és varázslatos tengerpartok képeslapra illő tájai szegélyezik. A két keréken közlekedő ínyencek savoyai sajtkülönlegességeket, mint a Reblochon vagy a Beaufort, valamint helyi borokat kóstolhatnak, míg mások inkább erőt gyűjtenek, hogy meghódítsák a meredek Col d’Izoard-t. Akár teli, akár üres gyomorral, a kanyargós utak fantasztikus élményt nyújtanak minden kerékpárosnak!

 • Legjobb hónapok: júniustól októberig
 • Nehézség: nehéz
 • Teljes hossz: 684 km
 • Ajánlott teljesítési idő: 7 nap 

Ciclovia-kerékpárút

Ez a 416 kilométeres kerékpárút Salzburgból indul, az Alpokon keresztül kanyarog, és az olaszországi Gradóban, az Adriai-tenger partján ér véget – nem összetévesztendő az azonos nevű túraútvonallal. Az osztrák szakaszt úgy tervezték, hogy az Alpok szépségét lehetetlen hegymászások nélkül lehessen megcsodálni, míg az olasz szakasz folyók és élénk, bőséges bor-, illetve tésztarepertoárt kínáló városok mentén kanyarog.

 • Legjobb hónapok: júniustól októberig
 • Nehézség: közepes
 • Teljes hossz: 410 km
 • Ajánlott teljesítési idő: 6 nap

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. Otthon vagy teremben, egyedül vagy társaságban, mindenképpen élvezetes és nem utolsósorban egészséges edzésmódról van szó.
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, koszorúzással emlékezik meg a Magyar Paralimpiai Bizottság az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezk Együtt erősebben, mint valaha! címmel. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25