Parti András visszahódította a bajnoki mezt

2020.08.18.

Vasárnap rendezték a mountain bike olimpiai szakágának országos bajnokságát Zalaegerszeg mellett. A hétvégi verseny izgalmait nemcsak a sár és az eső hozta meg, hanem hogy az elit kategória válogató versenynek számított a jövő évi tokiói nyári játékokra, hogy ki képviseli majd hazánkat.

Nagyon gyors, ugyanakkor igen nehéz saras pálya várta az indulókat

A verseny alatt kiderült, hogy mekkora szerepe van a rutinnak és az akaratnak. A háromszoros olimpikon, Parti András (37) magabiztos fölénnyel nyerte az idei Restart XCO Országos Bajnokságot és ezzel hódította vissza a tavaly elvesztett bajnoki mezt is Dina Mártontól.

“Még a hatása alatt vagyok a versenynapnak, hogy megnyertem a Magyar XCO Bajnokságot! Elképesztően boldog vagyok! Persze, lehet az mondani, hogy “nem egy VB-t nyertem”, de az nekem most majdnem akkora érték! Nagyon készültem a bajnokságra.”

– mondta Parti András, aki kemény hónapokon és heteken van túl.

Tavasszal őt sem kímélte a járvány

Később kiderült ő is átesett a korona víruson, ami akkor igencsak megviselte a szervezetét. A felépülés nem volt gyors és, ahogy ő szokta mondai – “A wattok sem jöttek könnyen.” – nyár elején. A karatén ideje alatt otthon is edzett. Ráadásul három hete egy kisebb betegség döntötte le a sportolót, ami miatt igaz, hogy csak két napig fogta vissza és nem ült bringára, de az erőnléte most is visszaesett.  Így egy küzdelmes felkészülési időszak van olimpikonunk mögött.

Soha ne add fel, még a legnagyobb sárdagonyában sem.

“Július elején már nagyon jó formában éreztem magam, de most pár héttel a verseny előtt mind fizikailag, mind mentálisan is szétestem. Kezdetét vette egy napi szintű “mental game” saját magammal. Minden edzésen meg kellett küzdenem az egészségi állapotommal. Az utóbbi három hétben többször adtam fel, majd raktam össze magam újra. De nagyon akartam, és a nemzeti bajnoki mez viselése mindig is nagyon fontos volt nekem. Plusz ez a verseny most válogató is volt az olimpiára.”

A tavalyi versenyek alapján is Parti András vezette a válogatóverseny sorozatot, de ezzel az országos bajnoki cím megnyerésével számára biztosra vált, hogy ő képviselheti hazánkat a tokiói olimpián, ha az ország kvóta is biztossá válik a jövő évi két kvótafutó verseny után. “Most az utóbbi versenyek alapján nem én voltam a legesélyesebb.” – folytatta a bajnok.

“Tudom sokan le is írtak, ami nekem csak még több erőt adott és azt hiszem saját magamat is sikerült legyőzni a futamon. Soha nem voltam egy feladós típus, de az elmúlt hetekből még én is sokat tanultam! Soha nem szabad feladni és semmi sem lehetetlen!”

– foglalta össze a háromszoros olimpikon.

Az elmúlt hétvégén Zalaegerszegen rendezték a 2020-as Restart XCO Országos Bajnokságot. Az esőzés és a sár miatt a pályaszakaszok nyomvonalát módosítani kényszerültek a szervezők. A verseny egy igazi sárdagonyás kihívássá vált. A férfiaknál Parti András (UTE) magabiztosan szerezte meg a bajnoki aranyat Dina Márton (Kometa-Xstra) és Palumby Zsombor (SVS Pro Team) kettősét maga mögé utasítva.

Fotocredit: Parti Team és www.facebook.com/VanikZoltanFoto

További cikkek

Az eső sem tántorította el a Warriorokat 2020.10.20
Október 17-én immár kilencedik alkalommal rendezték meg a magyar OCR (Obstacle Course Racing) akadályfutó versenyek predátorának tartott Running Warriorst, a budapesti ...
Mi újság Boronkay Péter? 2020.10.17
10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal a kiváló sokszoros világbajnok paratriatlonistát, Boronkay Péter kérdeztük edzésről, versenyzésről, tervekről!
Elindult az idei Ultrabalaton 2020.10.02
A májusi vírushelyzet miatt az idei XIV. NN Ultrabalaton most jöhetett létre. Rendkívül erős mezőny fut a végső győzelemért, mind a nőksél, mind a férfiaknál.

Ajánló

WATTMÉRÉS - AZ AMATŐR SPORTOLÓ LEGNAGYOBB KINCSE: AZ IDŐ 2020.10.22
Vincenzo Nibali, Peter Sagan, Joao Almeida, Valter Attila. Elég jó névsor? Az országúti kerékpározást figyelemmel kísérők számára mindenképpen, hiszen a Giro ...
Az eső sem tántorította el a Warriorokat 2020.10.20
Október 17-én immár kilencedik alkalommal rendezték meg a magyar OCR (Obstacle Course Racing) akadályfutó versenyek predátorának tartott Running Warriorst, a budapesti ...
EDZÉSRENDSZER AMATŐRÖKNEK 2020.10.18
Mellnap, hátnap, karnap? Felejtsd el a hagyományos edzésfelosztást! Ha amatőr sportoló vagy, és fejlődni szeretnél a konditeremben, jobban jársz, ha hetente nem csak ...
A MÉLYBE TEKINTENI 2020.10.18
A Stájerországban, a Ramsau-fennsík felett található Dachstein Skywalk kilátóról a bátor vállalkozók 250 méteres mélységbe tekinthetnek alá.
Mi újság Boronkay Péter? 2020.10.17
10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal a kiváló sokszoros világbajnok paratriatlonistát, Boronkay Péter kérdeztük edzésről, versenyzésről, tervekről!