betöltés folyamatban...

Kometa cycling story

2023.12.08.
Kometa cycling story

Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig!

2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto Contador és Ivan Basso által alapított csapat. Az előbbi nevével fémjelzett alapítvány segítségével – a kerékpársport népszerűsítése mellett – a stroke elleni küzdelmet, illetve a stroke utáni rehabilitáció előmozdítását tűzte zászlajára. Már a kezdetektől fogva látszott, hogy sokra hivatott ez a formáció, ami a jelent nézve be is igazolódott. Nézzük is meg akkor, hogy miként alakult Kometa cycling story!

Kezdetek

2018-at írtunk, amikor a kontinentális bejegyzésű Polartec–Kometa együttese 11 versenyzővel a soraiban nekivágott az első szezonjának, miután a Kometa ügyvezető igazgatója, Giacomo Pedranzini és Ivan Basso, a csapat sportmenedzsere megegyeztek a részletekről.

 

Az első sikerig nem is kellett sokat várni, ugyanis az olasz Matteo Moschetti két szakaszt is nyert az Antalyai Körversenyen, amit további nyolc győzelem követett, köztük egy szakaszelsőséggel a Tour de Hongrie-ról.

Kometa cycling story

Az első fecskék kirepültek, Dina Márton berobbant

2019-nek már jóval nagyobb elvárásokkal vágott neki a csapat, ennek megfelelően nagyobb megmérettetéseken és minőségibb mezőnyben versenyeztek hétről hétre. Stefano Oldani, Juan Pedro Lopez és Michel Ries voltak az idény húzónevei. (2020-tól mindannyiuknak összejött a World Tour-kontraktus, míg Oldaninek és Lopeznek a tavalyi Giro volt az áttörés, mivel előbbi szakaszt nyert, utóbbi pedig kilenc napon át viselhette a rózsaszín trikót, és végül a legjobb fiatalként zárt.)

Kometa cycling story
Juan Pedro rózsaszínben

Ne feledkezzünk meg Dina Mártonról sem, aki nem sokkal a 2019-es Tour de Hongrie előtt igazolt át a Pannon Cycling Teamből, hatalmas lehetőséget kapva ezzel a jövőre nézve. Marci pedig nem tétlenkedett, egyből meghálálta a szakvezetés bizalmát a Magyar Körversenyen elért összetettbeli második helyével. 

Kometa cycling story

Pro Tour, új névadó szponzor és a felejthetetlen Giro-debütálás

A 2021-es szezonban az olasz alakulat már Pro Tour-licencet szerzett, bízva abban, hogy szabadkártyát kaphatnak az Olasz Körversenyre. Ez végül össze is jött, ráadásul mi, magyarok igazi hab a tortán”-élményként könyvelhettük el Dina Márton beválogatását – így a történelemben először fordulhatott elő, hogy két magyar kerékpáros is ott volt valamelyik nagy háromhetes rajtjánál. (A másik Valter Attila volt.)

Ezt is olvasd el!
Három magyarral rajtol ma a Giro d’Italia! 2022.05.06
Idén Magyarországról, Budapestről rajtol az Olasz Kerékpáros Körverseny, a Giro d’Italia. Az úgynevezett Grande Partenza-n – a sportág történetében először – három magyar versenyző is rajthoz állhat: Fetter Erik, Peák Barnabás és a tavalyi Girón a rózsaszín trikót is viselő Valter Attila.

A Girón elsősorban a támadó szellemű versenyzés volt a cél, így a szökések és az innen megszerezhető szakaszsikerek voltak a fókuszban. Erre május 22-ig – a verseny legendás hegyén, a Monte Zoncolanon végződő 14. szakaszig – kellett várnia az együttesnek, ahol Lorenzo Fortunato tudta bebiztosítani az első helyet, miután bő két kilométerrel a cél előtt az utolsó riválisát is leszakította, elhódítva ezzel az Eolo-Kometa – és jogelődjei – legnagyobb győzelmét. 

Kometa cycling story
A Monte Zoncolanon végződő 14. szakaszon győztes Lorenzo Fortunato

2022 és a Giro d’Italia Grande Partenza 

Két évvel az eredeti elképzelés után, 2022 májusában végre otthont adhatott Magyarország a Giro d’Italia első három etapjának. A viadalra ismételten szabadkártyát kapott az Alberto Contador és Ivan Basso vezette formáció, soraiban Fetter Erikkel, aki a budapesti időfutamon ország-világnak megmutathatta a magyar bajnoki trikóját. 

Kometa cycling story
Fetter Erik a budapesti Giro időfutamon

Ahogy azt a különszámunkban is megírtuk, ez a három nap örökké emlékezetes marad nekünk, magyaroknak és persze az Eolo-Kometának is:

A budapesti Grande Partenza mindig is olyasmi marad, ami örökké a szívünkben és az emlékeinkben marad. Mindannyiunknak szüksége volt erre az élményre és arra a hatalmas tömegre, ami a Hősök terén várt ránk. Ez a pillanat ébresztett rá minket arra, hogy a sportágunk nem létezhet szurkolók nélkül.”

A Giro d’Italia budapesti rajtja több szempontból is különleges volt nekünk. Az első a szponzorunkhoz, a Kometához kötődik, ott van Erik is, aki hazai közönség előtt bizonyíthatott, és természetesen ott van Giacomo Pedranzini is, a Kometa vezérigazgatója. Pedranzini úr a kezdetektől fogva ott van velünk, és hatalmas öröm volt számára is, hogy eljutott Magyarországra a Corsa Rosa” mondta a magyarországi Giro-szakaszokról a csapat vezetősége. 

A Kometa és a Tour de Hongrie

A magyar versenyzők mellett van még egy magyaros vonatkozású szál is, mégpedig hazánk körversenye, a Tour de Hongrie. A viadal 2015-ös újraindulását követően 2018 volt az áttörés éve, amikor is egy kategóriával feljebb avanzsált. Emlékezhetünk, hogy ebben az esztendőben alakult meg a Kometa, és rögtön az első adandó alkalommal rajthoz is álltak a Magyar Körversenyen. Ezt a remek szokásukat azóta is őrzik, és úgy tűnik, ez így is marad jó darabig:

„Figyelembe véve a szponzorunkkal, a Kometával való kapcsolatot és a verseny felé tanúsított maximális tiszteletünket, a Tour de Hongrie-n idén is egy nagyon erős sorral vettünk részt, annak ellenére, hogy a párhuzamosan futó Giro d’ Italián is ott voltunk. A magyarországi kerékpársport óriási növekedés éveit éli, és büszkék vagyunk, hogy mi is aktív részesei lehetünk ennek a folyamatnak.”

Ezt is olvasd el!
Fabio Jakobsen nyerte a Tour de Hongrie 2. szakaszát! 2023.05.12
A második, Zalaegerszeg és Keszthely közti etappal folytatódott a 44. Tour de Hongrie, melynek első napját a holland sztársprinter Dylan Groenewegen nyerte egy igencsak parádés sprintben, így ő vehette fel a sárga trikót. A Tour de Hongrie 2. szakaszán a látványos befutó mellett sajnos egy komoly bukás miatt marad emlékezetes a nyitány. Ebben a korábbi Tour és Giro győztes Egan Bernal is földre került, de szerencsére tudta folytatni a viadalt.

 

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. Otthon vagy teremben, egyedül vagy társaságban, mindenképpen élvezetes és nem utolsósorban egészséges edzésmódról van szó.
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, koszorúzással emlékezik meg a Magyar Paralimpiai Bizottság az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezk Együtt erősebben, mint valaha! címmel. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Giro d'Italia Nagy Rajt - Giro falu

2022.05.24
#girohungary2022
Giro d’Italia Nagy Rajt – 2022. május 6-án startolt Budapestről a 105. Giro d’Italia három magyarországi szakasszal.