betöltés folyamatban...

Rekorderek az idei Ultrabalatonon

2022.05.07.
Ultrabalaton 2022

A 16. Ultrabalaton a várakozásokhoz mérten, rengeteg izgalmat hozott. Több mint 17 ezer résztvevő vágott neki az embert próbáló kihívás teljesítésének. Akik sikerrel jártak történelmet írtak. Rekorderek, ikonok, legendák születtek a 211 kilométeres távon

Lezajlott a 2022-es Ultrabalaton, Magyarország legnagyobb futófesztiválja. A várakozásoknak megfelelően idén is rengetegen több, mint 17 ezren vágtak neki a népszerű versenynek. Mivel az előző évekhez képest, az idei táv „mindössze” 211 km volt, a rendezők több rekorddöntésben is reménykedtek.

Bódis Tamás
Bódis Tamás, az első háromszoros UB bajnok

„Amennyiben nagy eredményt szeretnénk elérni, kockáztatni kell.” – Bódis Tamás

A rendezők reményeihez mérten jöttek is a rekordok, először Bódis Tamás egyéniben ért be 16:34:28 óra alatt, amivel jócskán lefaragott Csécsei Zoltán tavalyi 17:54:46-es idejéből, bár az inkább 17:31:29, mivel az idei táv 5 km rövidebb volt, mint a 2021-es, de ez semmit nem von le Tomi érdemeiből. Ráadásul az újabb győzelem azt is jelenti, hogy Tamás lett az első egyéni férfi ultrafutó, aki háromszor is elsőként tudta körbe futni a Balatont.

Dicséretet érdemel Erős Tibor is, aki szintén megdöntötte Csécsei Zoltán eddigi rekordját, viszont a 16:50:29 órás ideje ezúttal, csak a második helyre volt elegendő.

„Nekem ez az ezüstérem fényesebb az aranynál, nem kell szégyenkeznem, ha Bódis Tamás mögött ilyen eredménnyel ér valaki célba.” – így nyilatkozott Erős Tibor a verseny után.

Harmadik helyen kicsit lemaradva, de szintén kiváló időt futva a szlovák Borčin Tomáš ért be, neki 19:40:13 óra kellett a 211 km meghódításához.

A hölgyeknél sem maradhattak el a rekordok, Cseke Lilla miután 2021-ben 22:05:03-es eredménnyel végzett, ami akkor a második helyre volt elég, idén 20:15:15 óra alatt ért célba, amivel nem csak a tavalyi idejét javította több, mint két órával, hanem az eddigi női rekordot is megdöntötte, amit eddig Maráz Zsuzsanna tartott 20:44:54 másodperces idővel. Női egyéni versenyben Hornné Heiligermann Zsanett és Brown Viktória álhatott a pódium második, illetve harmadik fokára.

Cseke Lilla, az UB idei női győztese
Cseke Lilla, az UB idei női győztese

További csúcsok

Ha már a rekordoknál tartunk meg kell említeni az UB HEROES csarnok ikonikus tagjait is. Gilles Pallaruelo a verseny legkedveltebb külföldi indulója, idén is úgy döntött, hogy nekivág és körbefútja a Balatont. A francia ultrafutó tovább írja örökségét, hiszen az újabb sikerével 15-re növelte teljesített Ultrabalatonainak számát. Szorosan Gilles nyomában ott van hazai legendánk Tóth Attila, aki a magyarok köszül eddig a legtöbbször 14 alkalommal teljesítette a távot. Maráz Zsuzsanna is megjelent a versenyen, de ezalkalommal csak biciklis kisérőként, jelenlétével bizonyára sokakat inspirált jobb teljesítményre.

Sajnos, mint az korábban kiderült, a 2021-es Ultrabalaton egyéni férfi győztese Csécsei Zoltán súlyos tüdőgyulladás miatt kihagyni kényszerült 2022-es futást.

Eredményes jótékonykodás is volt

A korábbi években megszokhattuk, hogy az Ultrabalaton szervez jótékonysági kampányokat. Ez idén sem volt másképp, a futóknak lehetőségük volt a chipjeik letéti díját visszaváltás helyett jótékony célra felajánlani. Rengetegen éltek ezzel a lehetőséggel, hiszen összesen 9 815 500 forint gyűlt össze, amit ráadásul a BioTechUSA ötmillió forinttal kiegészített. A pénzt beteg gyerekek megsegítésére fogják fordítani.

Szöveg: Bíró Bálint

Fotó: Ultrabalaton

További cikkek

Western States 100 2022.06.20
A Killing Maschine nemcsak egy velem egyidős Dark banda dala, hanem talán a világon a leghíresebb és az egyik legnehezebb terepultra verseny beceneve is. Egy futó aposztrofálta így a célban a Western States 100-at, ami gyilkos 160 km és 5500m szintemelkedés teljesítését jelenti az USA Kalifornia államában a SIerra Nevada hegységben. Az eseményt minden év június utolsó hétvégéjén, idén június 25-26-án rendezik meg.
Győztesek és csúcsok >>> zajlik az Ultrabalaton 2022 2022.04.30
Tegnap rajtoltak el az egyéni versenyzők és a kisebb létszámú csapatok az idei, sorrendben 16. Ultrabalaton 2022 futófesztiválon. Rekordlétszámú nevezés volt előzetesen, az időjárás ideális, így idén is sikeres eseménynek nézünk elébe.
Elrajtol az Ultrabalaton 2022.04.24
Elszánt futók ezrei gyűlnek április 29-én Balatonfüredre, hogy részt vegyenek az idén 16. alkalommal megrendezésre kerülő Ultrabalaton futóeseményen. A nemzetközileg is elismert balatoni ultraverseny nagy népszerűségnek örvend mind hazánkban, mind világszerte, ezért sok hazai valamint külföldi indulóra lehet számítani. A szervezők 2020 óta a sport mellett nagy hangsúlyt fektetnek a környezetbarát lebonyolításra és annak oktatására is.

Ajánló

Elérhetetlen? A húzódzkodás iskolája  2023.01.27
Amikor a street workoutról, általánosabban a saját testsúlyos edzésről érdeklődnek nálam, gyakran félve kérdeznek rá, mi történik egy ilyen edzésen. Sokszor ...
Hidegben vagy melegben jobb edzeni? 2023.01.26
A nagyon hideg vagy rendkívül meleg hőmérsékleten végzett edzés biztonsági kockázatot jelent a sportolók számára. Míg az edzési hőmérséklet preferenciája ...
Mit kíván a túrakutya? 2023.01.25
Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. ...
A futás élvezet is lehet! 2023.01.23
A maratoni futásnak nincs tíz olyan törvénye, amelyet ha betartasz, biztosan beérsz, sérülés nélkül és a kívánt idővel. Viszont olyan szabályai akadnak, amelyeket ...
Törölköző diéta?? 2023.01.22
Tíz évvel ezelőtt egy japán orvos, Fukutsudzi rájött, hogy az elhízás hátterében sok esetben a rossz testtartás áll. Fukutsudzi szerint, a medence és a ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

Korinthosz Ultra Running Race 2020

2020.09.25
#Ultrafutások
A Korinthosz 160, 80 és  40 km-es tiszteleg a legnagyobb görög klasszikus ultratávú futóverseny, a Spartathlon és annak teljesítői előtt. Őrizni és ápolni kívánja annak szellemiségét és hagyományait! A rendezvény több szálon kötődik a hagyományos görög versenyhez, hiszen az eredeti Korinthosz.hu verseny 81 km-es távja megegyezik a Spartathlon Athén – Korinthosz szakaszával.