betöltés folyamatban...

Ártalmas a betonon futni?

2023.09.01.

A futás az egyik legnépszerűbb és hozzáférhetőbb sport, ahol te döntöd el mikor, kivel és hol futsz. Sokan kételkednek azonban abban, hogy a betonon futás valóban egészséges-e.

A betonon futás hátrányai

A betonon futás hátrányai összefüggésben állnak az ízületekkel és az izmokkal. A beton felszíne általában kemény és egyáltalán nem rugalmas, így az ízületekre jelentősen nagyobb terhelés nehezedik. Ez különösen akkor jelentkezik, ha valaki nagy távokat fut, vagy rendszeresen koptatja az ízületeit.

Tudtad, hogy a beton akár 10-szer is keményebb lehet, mint az aszfalt?

Az ízületek túlzott terhelése hosszú távon komoly sérüléseket és kopást okozhat. A térd, a boka és a csípő különösen veszélyeztetett területek. Az ismétlődő ütések miatt a porcok kopnak, az ízületek pedig gyulladásokkal és fájdalommal reagálhatnak. Ez különösen igaz a túlsúllyal rendelkező emberek esetében, akiknél a terhelés még nagyobb.

Egyetlen előnye a könnyű hozzáférhetőség.

Miért jó a mezítlábas edzés?

Hol a legjobb futni?

Annak érdekében, hogy minimalizáljuk az ízületekre nehezedő nyomást, ajánlott, hogy változatos felületeken fussunk, úgy mint;

  • Füves területek: a füves talaj sokkal puhább és rugalmasabb, mint a beton, így csökkenti az ízületekre nehezedő terhelést.
  • Homokos területek: a homokos talaj, például a tengerparton történő futás, további kímélő megoldás lehet. A homok lágyabb, és a lábak alatt rugalmasabb felületet biztosít.
  • Kerékpárutak vagy puha földút: az ilyen típusú talajok kevésbé terhelik az ízületeket, miközben a futó számára kellő stabilitást nyújtanak
  • Futópályák/rekortán: sok helyen találhatók kifejezetten futásra kialakított pályák.  Ezek legnagyobb előnye, hogy a rugalmasságuknak köszönhetően nem nyelik el a becsapódás erejét, hanem visszaadnak belőle és így gyorsabban tudsz futni. Hátránya, hogy a boka, térd, csípő nagyobb nyomás alá kerül.
  • Futópad: a futópad egyenletes, sima felülete nem terheli meg a lábakat. Nagy előnye, hogy többféle keménységű felületen futhatsz, így kiválaszthatod a számodra legkényelmesebbet.

A legfontosabb az, hogy változatos felületeken fussunk, és ne ragadjunk le kizárólag a betonon történő futásnál. Az ízületek védelme érdekében érdemes kombinálni a különböző futófelületeket, és figyelni a testünk jelzéseire. A futófelülethez alkalmazkodva pedig mindig a megfelelő cipőt válasszunk!

Ezt is olvasd el!
Lábdiagnosztika- a tökéletes futócipő... 2023.03.13
Nem a pénz az egyetlen szempont futócipő vásárlásakor. Érdemes megnézetni a lábad egy profival, mielőtt megveszed az új cipőd. A szakboltokban elérhető a szakértői segítség. 

További cikkek

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto Contador és Ivan Basso által alapított csapat. Az előbbi nevével fémjelzett alapítvány segítségével – a kerékpársport népszerűsítése mellett – a stroke elleni küzdelmet, illetve a stroke utáni rehabilitáció előmozdítását tűzte zászlajára. Már a kezdetektől fogva látszott, hogy sokra hivatott ez a formáció, ami a jelent nézve be is igazolódott. Nézzük is meg akkor, hogy miként alakult Kometa cycling story!
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ki világszerte sokak elismerését. A természethez, a sporthoz való hozzáállása és egész életfelfogása igazi példaképpé teszi őt. 
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a testet, növelni az energia szintet, és optimalizálni a teljesítményt. Ebben a kontextusban a pisztácia kiváló választás lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk fogyasztásának előnyeit, és megvizsgáljuk, miért érdemes beilleszteni az edzés utáni étrendbe.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.