betöltés folyamatban...

Ártalmas a betonon futni?

2023.09.01.

A futás az egyik legnépszerűbb és hozzáférhetőbb sport, ahol te döntöd el mikor, kivel és hol futsz. Sokan kételkednek azonban abban, hogy a betonon futás valóban egészséges-e.

A betonon futás hátrányai

A betonon futás hátrányai összefüggésben állnak az ízületekkel és az izmokkal. A beton felszíne általában kemény és egyáltalán nem rugalmas, így az ízületekre jelentősen nagyobb terhelés nehezedik. Ez különösen akkor jelentkezik, ha valaki nagy távokat fut, vagy rendszeresen koptatja az ízületeit.

Tudtad, hogy a beton akár 10-szer is keményebb lehet, mint az aszfalt?

Az ízületek túlzott terhelése hosszú távon komoly sérüléseket és kopást okozhat. A térd, a boka és a csípő különösen veszélyeztetett területek. Az ismétlődő ütések miatt a porcok kopnak, az ízületek pedig gyulladásokkal és fájdalommal reagálhatnak. Ez különösen igaz a túlsúllyal rendelkező emberek esetében, akiknél a terhelés még nagyobb.

Egyetlen előnye a könnyű hozzáférhetőség.

Miért jó a mezítlábas edzés?

Hol a legjobb futni?

Annak érdekében, hogy minimalizáljuk az ízületekre nehezedő nyomást, ajánlott, hogy változatos felületeken fussunk, úgy mint;

  • Füves területek: a füves talaj sokkal puhább és rugalmasabb, mint a beton, így csökkenti az ízületekre nehezedő terhelést.
  • Homokos területek: a homokos talaj, például a tengerparton történő futás, további kímélő megoldás lehet. A homok lágyabb, és a lábak alatt rugalmasabb felületet biztosít.
  • Kerékpárutak vagy puha földút: az ilyen típusú talajok kevésbé terhelik az ízületeket, miközben a futó számára kellő stabilitást nyújtanak
  • Futópályák/rekortán: sok helyen találhatók kifejezetten futásra kialakított pályák.  Ezek legnagyobb előnye, hogy a rugalmasságuknak köszönhetően nem nyelik el a becsapódás erejét, hanem visszaadnak belőle és így gyorsabban tudsz futni. Hátránya, hogy a boka, térd, csípő nagyobb nyomás alá kerül.
  • Futópad: a futópad egyenletes, sima felülete nem terheli meg a lábakat. Nagy előnye, hogy többféle keménységű felületen futhatsz, így kiválaszthatod a számodra legkényelmesebbet.

A legfontosabb az, hogy változatos felületeken fussunk, és ne ragadjunk le kizárólag a betonon történő futásnál. Az ízületek védelme érdekében érdemes kombinálni a különböző futófelületeket, és figyelni a testünk jelzéseire. A futófelülethez alkalmazkodva pedig mindig a megfelelő cipőt válasszunk!

Ezt is olvasd el!
Lábdiagnosztika- a tökéletes futócipő... 2023.03.13
Nem a pénz az egyetlen szempont futócipő vásárlásakor. Érdemes megnézetni a lábad egy profival, mielőtt megveszed az új cipőd. A szakboltokban elérhető a szakértői segítség. 

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. Otthon vagy teremben, egyedül vagy társaságban, mindenképpen élvezetes és nem utolsósorban egészséges edzésmódról van szó.
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, koszorúzással emlékezik meg a Magyar Paralimpiai Bizottság az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezk Együtt erősebben, mint valaha! címmel. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.