betöltés folyamatban...

A futás hatásai a nőknél

2024.06.11.
A futás hatásai a nőknél

Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a férfiaknak, mind a nőknek. Azonban a nők fiziológiailag és anatómiailag különböznek a férfiaktól, ami azt jelenti, hogy sok esetben máshogy reagál a fizikai terhelésre a női test, mint a férfiaké. Ebben a cikkben megvitatjuk hogy a futás hatásai a nőknél miként jelentkeznek és azt, hogy mire kell figyelniük a női amatőr futóknak.

Testösszetétel

Az egyik legjelentősebb különbség a férfi- és női testek között, ha futásról van szó, a testösszetétel különbsége. A férfiak átlagosan nagyobb izomtömeggel és alacsonyabb testzsírszázalékkal rendelkeznek, mint a nők. Ez azt jelenti, hogy a férfiak gyorsabban képesek kitartást és sebességet építeni, mint a nők, amikor elkezdenek futni. Azonban ez nem jelenti azt, hogy a nők nem lehetnek kiváló futók. A zsírtöbblet általában a mell- és fenékrésznél jellemző ezért a nőknek fontos odafigyelniük, hogy megfelelő, kellően szoros sportmelltartót viseljenek. Futás közben a mell nagy erőnek van kitéve, ha fájdalmat érzünk futás közben, szükséges akár dupla védelem is (két sport top).

Menstruáció

Egy másik fontos tényező a futás során a menstruáció. Sok női futó tapasztal változásokat a menstruációs ciklusában a futással járó intenzív fizikai aktivitás miatt. Ez általában az élsport vagy nagyon intenzív fizikai igénybevétel mellett jellemző. A túlzott terhelés nem szabályos vagy durvább esetben kimaradt időszakokhoz vagy a menstruációs ciklus hosszához és intenzitásához kapcsolódó változásokhoz vezethet. A női futóknak fontos figyelmet fordítaniuk a menstruációs ciklusukra, és orvosi szakemberrel beszélniük, ha bármilyen rendellenességet tapasztalnak. Az amatőr futókat nem különösebben érinti ez probléma, sőt a legtöbb téves elmélettel ellentétben sokszor csökkenti a menstruációs görcsöket, vannak olyan esetek, amikor megrövidíti a ciklus hosszát, és a fájdalmat is csökkenti. A ciklus alatt érdemes mozogni, sokszor „csak” elkezdeni a nehéz. Az egyetlen dolog, amire érdemes figyelni, hogy a menstruációs ciklus során a hormonális szintek változnak a női testben, ami befolyásolhatja az edzés hatékonyságát és a teljesítményt. A menstruáció során a női test gyengébbnek és fáradékonyabbnak érezheti magát. Előfordulhat, hogy az edzés intenzitását csökkentenünk kell, ha a menstruáció alatt futunk.

Hormonok

A női test olyan hormonokat termel, mint az ösztrogén és a progeszteron, amelyek befolyásolhatják a futóképességet. Ezek a hormonok hatással lehetnek az energiaszintre, az izomregenerációra és akár a sérülés kockázatára is. A női futóknak tudatában kell lenniük az hormonegyensúlyuknak. 

Ezt is olvasd el!
Intim higiénia nőknél 1. rész: Nem mindegy, milyen bugyi van rajtad! 2022.03.07
Az intim higiénia nőknél az edzőteremben is fontos, de bármit is viselj az edzőruha alatt, nagyon fontos, hogy a mozgás végeztével lehetőleg azonnal zuhanyozz le! 

Anatómiai sajátosságok

Fontos szempont, hogy melyek a női test anatómiai sajátosságai. A nők konkrét ízületi és izomproblémákat is tapasztalhatnak a futással kapcsolatban (az izomproblémák a férfiakra kisebb százalékban jellemzőek). A női test anatómiája eltér a férfitesttől, különösen a medence területén. A nők csípője szélesebb, mint a férfiaké, ez befolyásolhatja a testtartást és az ízületek terhelését, ami sérülésekhez vezethet. A megfelelő futócipő kiválasztása segíthet csökkenteni a sérülések kockázatát. A szélesebb csípőnek azonban vannak bizonyos fiziológiai előnyei is, a szélesebb csí nem csak hátrány, mivel segíthet javítani a stabilitást és az egyensúlyt futás közben. Ezenkívül a nőknél nagyobb a combcsont szöge, ami segíthet csökkenteni a térdsérülések kockázatát.

Ezt is olvasd el!
Intim higiénia nőknél 2. rész: A melltartó sem mindegy! 2022.03.08
Az intim higiénia nőknél az edzőteremben is fontos, de bármit is viselj az edzőruha alatt, nagyon fontos, hogy a mozgás végeztével lehetőleg azonnal zuhanyozz le! 

Mentális egészség

Ezen túlmenően a futás segíthet javítani a mentális egészséget is. Itt nem ismerünk különbséget a nők és férfiak között, inkább személy-, mint nemfüggő, hogy tud-e segíteni a mentális jóléten a mozgás. A futás során kibocsátott endorfinok csökkenthetik a stressz és a szorongás szintjét, és javíthatják a hangulatot. Életünk során rengeteg olyan példával találkozunk, hogy a futás segített egy nehéz időszakot átvészelni. Emellett segíthet a nőknek abban, hogy jobban aludjanak éjszaka. A jó alvás pedig elősegíti a kognitív funkciók javítását és a szorongás csökkenését.

Összefoglalva, bár mind a férfi-, mind a női test számára előnyös lehet a futás, a tevékenységre adott reakciói eltérőek lehetnek. A férfiak előnyben részesülhetnek az állóképesség és a gyorsaság fejlesztésében, míg a nők bizonyos élettani előnyöket tapasztalhatnak, amelyek segíthetnek csökkenteni a sérülések kockázatát. E különbségek megértése segíthet a férfiaknak és a nőknek optimalizálni futóteljesítményüket és csökkenteni a sérülésveszélyt.

További cikkek

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. Csúcstechnikával felszerelt, száguldó katamaránok, a múlt század első felét megidéző, klasszikus cirkálók és a Balatonra jellemző sportos és családi vitorlások százai lepik majd el a tó felszínét csütörtök reggel 9-től, a rajt pillanatától. A verseny egészen július 20-án, szombat reggel 9-ig tart, amikor lejár a 48 órás limitidő.
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a második genfi-tavi Bol d’Or távja 123 kilométer, a Boden-tavi Rund um és a Garda-tavi Centomiglia egyaránt nagyjából 100 kilométeresek
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá sportolás közben megóvják a szemünket az olyan fizikai hatásoktól, mint a szembe tóduló hó, eső vagy éppen esetünkben a hajó által keltett hullámok vize. Egy francia márkáról mesélünk, ami fenntartható, dinamikusan növekszik, elképesztően menő és jól passzol a vitorlás szettekhez is. Ez az IZIPIZI. (X) (X)

Ajánló

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. ...
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a ...
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá ... (X)
Lavina vetett véget az expedíciónak 2024.07.15
A két magyar alpinista – Klein Dávid és Nagy Marci – ép bőrrel megúszták az incidenst, miután lavina vetett véget a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024-nek
Foci EB döntő és folytatódik a GardenFest2024 2024.07.12
GardenFest2024 – folytatódik júliusban a foci Eb után is (X)

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.