betöltés folyamatban...

Utcáról a világbajnokság dobogójára

2022.11.27.

Ha eddig azt gondoltad, csak az egészségedről szól, hogy lejársz egy közeli street workout parkba edzeni, olvasd el az alábbiakat, mert lehet, hogy egy új világ nyílik meg számodra! Irány a világbajnokság!

2013-ban rendezték meg az első magyarországi street workout világbajnoki selejtezőt, amelyet megnyertem így én képviseltem Magyarországot a világbajnokságon. Akkor még csak freestyle kategóriában lehetett versenyezni a Rigai székhelyű világszövetség (WSWCF) versenyein. Ezután minden évben megrendezték itthon a selejtezőt, változó helyszínen változó eszközrendszerrel. A coviddal ez megtört és volt, hogy selejtező nélküli kiválasztással, vagy videós nevezéssel dőlt el, ki megy a világbajnokságra. Azóta nem tudott lábra állni a magyarországi profi versenyszervezés a szervezői oldalról idő, anyagi kapacitás hiányában.

A leágazó tendenciát felismerve idén megkeresett a magyarországi street workout koordinátor, Csák Dániel, azzal, hogy átadja ezt a szerepet nekem. A feladat, amit örömmel vettem át az az, hogy minden évben elbíráljam, kik azok a sportolók, akik Magyarországot képviselhetik a street workout világbajnokságon. Mivel 2013 óta számos versenyt szerveztem és számos versenyen bíráskodtam, sok ötlettel látok neki ennek a feladatnak.

Dátum:

A világbajnokság magyarországi selejtezőjét célom minden évben közel azonos időpontban megszervezni, azért, hogy kialakulhasson a profi mezőnyben egy felkészülési ciklus, mint minden profi sportágban, és amihez edzésprogramjukat tudják tervezni.

Eszköz:

Célom, hogy változatlan sporteszközön a Bestrong versenyállványomon rendezzük meg a versenyt minden évben, így kiszámítható alapot nyújtva a versenyzőknek, hogy tudják min érdemes gyakorolniuk kombinációjukat.

Helyszín:

Állandó, fedett helyszínt biztosítunk a világbajnoki selejtezőnek, azért, hogy ne zavarhasson be semmilyen időjárási körülmény a versenyzőknek. A helyszínt a Thor Gym Újbuda adja, ami azért is fontos, mert nem csak versenyzéshez, de a bemelegítési zónák kialakításához is profi körülmények adódnak.

Bírói testület:

Sok versenyen vált világossá számomra bíróként vagy versenyzőként, hogy a tehetséges street workout versenyző nem egyenlő a jó bíróval.  A legnagyobb lépés a profi sport felé, hogy a világon először, bírói testületet alakítok ki a sportágban, egy erre a célra kidolgozott bírói képzéssel, mely végén bírói vizsga dönti el, kik a leginkább alkalmas személyek arra, hogy majd eldöntsék, ki jut ki a világbajnokságra.  A bírói képzésre nem jelentkezhetnek például olyan edzők, akiknek a selejtezőre felkészített tanítványuk van.

Szabályrendszer:

A WSWCF oldalán megtalálható versenyszabályzat magyar fordítása is elérhető lesz minden évben, hiszen egyik alapvető koordinátori feladatom, hogy igazodjak a selejtező versenyszabályzatával, a világszövetség szabályzatához.

Minden kategória játszik:

Korábban csak a freestyle kategóriában hirdettek itthon selejtezőt, ám úgy gondolom, sokan gyakorolják a sportág egyéb formáit is. Ebből adódik, hogy az első általam megszervezett selejtezőn már erő (power) kategóriában is selejtezőt hirdetünk. Ugyanez igaz a súlykategóriákra is, amelyek a WSWCF honlapján megtalálhatóak. Amennyiben elérjük a szükséges nevezőszámot adott súlykategóriában, így kategóriánként delegálhatunk versenyzőket a vb-re. Tehát előfordulhat sok nevező esetén, hogy lesz freestyle és power férfi és női kategóriában 1 pehelysúlyú, 1 középsúlyú, és 1 nehézsúlyú kvalifikált, ami összesen 12 vb-re kijutott versenyzőt jelentene, de gyorsan hozzáteszem, hogy ehhez legalább 72 versenyzőre lenne szükség, viszont évente átlag 25 versenyző jelentkezik a selejtezőre összesen.

Felkészítés a vilábajnokságra:

Miután kiderül, hogy kik nyertek a selejtezőn, rövid edzőtáborral adjuk meg nekik az utolsó felkészítést, és lendületet, hogy kellő magabiztossággal indulhassanak a vb-n.

Ezt is olvasd el!
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout parkokban edzéshelyszínre lelhetünk, azokat is lezárták. Volt aki nem csüggedt, csak edzett.

Támogatás:

Cél az is, hogy különösen a külföldi utak miatt, anyagi támogatást is nyújtani tudjunk szponzorainkkal a kijutott versenyzőknek.

És, hogy kik indulhatnak?

Bárki jelentkezhet, aminek részleteiről az info@szarkaakos.hu címen van lehetőség bővebb információkat kapni kérdés esetén, illetve hamarosan a szarkaakos.hu oldalon is olvasható lesz minden részlet.

Szarka Ákos, a Tight Hold mozgásrendszer alapítója, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző, világszövetségi koordinátor
info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média:@szarkaakosworkout

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.