betöltés folyamatban...

Street workout világbajnoki elhivatottság

2022.08.09.
Street workout

2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout parkokban edzéshelyszínre lelhetünk, azokat is lezárták. Volt aki nem csüggedt, csak edzett.

Világbajnoki kvalifikáció

A saját szervezésű, Magyarországon egyedülinek számító, kupa-sorozatunk is szünetelt a vírus miatt. De nem volt ez máshogy nemzetközi szinten sem. A street workout világszövetség azt se tudta hol áll a feje, és a világbajnokság finoman szólva alulszervezetté vált a covid dübörgésével egyidejűleg. Itthonról a vb kijutás a vakszerencsén múlt, hiszen világbajnoki kvalifikációról éppen hogy csak az utolsó pillanatban értesült a magyar szervezőség a fent említett világszövetségi káosz miatt.

Tehát letekertük a gázrózsát (ahogy tesszük most is, csak most már nem áttételesen), és őriztük a sportág alaplángját online edzésekkel, és egyéb virtuális mozgástanító anyagokkal, mint videómankók, edzéstervek stb. Fejlődtünk szakmailag, elmélyültünk az edzésrendszerünk alapjaiban.

Jokhel Mátyás
Jokhel Mátyás

Egy dolog viszont változatlan volt: Jokhel Mátyás továbbra is heti négyszer 3-4 órát edzett.

Ő az az edző, aki a Thor gym teremhálózat újbudai termében a ,,terem szelleme” nem hivatalos titulust is kiérdemelte már, hiszen a terem teljes nyitvatartási idejét tekintve, bármikor előfordulhat ott, attól függően, hogy a számos személyi edzés mellé, amit tart, hova tudja épp beilleszteni a saját edzését. Tehát lehet, hogy egyik nap reggel 7-től edz, de a következő héten úgy jön ki a lépés (mert elsődlegesen ő is edző), hogy este 8 körül edz.

A street workout ügyességi ága

Matyiról azt kell tudni, hogy a street workout ügyességi ága – ami az akrobatikát, a repülő elemeket, szaltókat és csavarokat jelenti – mindig is nyitott könyv volt számára. Relatíve gyorsan tanult meg  nehezebb mozdulatokat, és kombinációkat. Ízületi mobilitása is kiemelkedőnek számít, tehát azt gondolhatnánk könnyű dolga van. Viszont az évek edző-tanítvány kapcsolata alatt eléggé letisztulttá vált a kép, hogy Matyi nem az a klasszikus street workout-os alkat. Gondolok itt arra, hogy 180 cm körüli magassága és 80 kg feletti testsúlya megnehezíti helyzetét, soknak számít a sportágban, mindamellett az izomzatát tekintve a gyors és lassú rost aránya is inkább egy középtávú futóatlétáéval hasonló.

Világbajnoki elhivatottság
Világbajnoki elhivatottság

Innentől érthető, hogy kőkemény eltökéltség kellett, hogy a nem rászabott sportágban az erőelemekkel tűzdelve is versenyszintre kódolja át magát. Van is benne hét év versenyszerű street workout, ami a sportágban jelentős. Emellett elvégezte a Testnevelési Testnevelési Egyetem Humánkineziológia szakát, és két képzést, a Thor méltán híres FMT edzőképzését és a jómagam által 2015-ből elővett, és leporolt, felfrissített tananyaggal, összeállított Tight Hold, street workout képzésemet.

Készenlétben

2022-ben is egy gyorsított eljárásban került megrendezésre a magyarországi vb-selejtező, szintén a világszövetség akadozós szervezésének köszönhetően. Online, videós nevezés formájában. Volt rá egy hetünk, hogy olyan vágatlan, 2 perces videót küldjünk, amivel Matyi kikerül a vb-re. Ez az az eset amikor az ember all in-t kiált és még a fél pár cipőjét is bedobja. Nagy szerencse, hogy Matyi állandó jelleggel készenléti állapotban van, tehát mind erő és akrobatikus tudása naprakész, nem sok leporolni való elem akad tehát a tarsolyában. Ehhez szikla szilárd szorgalom, teljes eltökéltség kell. Amit tud, azt álmából felkeltve is tudja. Így hát a rövid határidő ellenére könnyen és gyorsan tudtunk olyan videót csinálni, amibe tudása színe-java belekerült.

A várható eredmény?

Első helyen kvalifikált a nehézsúlyú 80kg és afeletti kategóriában a 2022-es Rigában megrendezésre kerülő street workout világbajnokságra! Időpontja augusztus 20-21.

Én edzőként már nyertem, mert van egy ilyen, elhivatott, szorgalmas és alapos tanítványom, akit tovább segíthetek a mozgásbeli céljainak elérésében.

Matyi motivációja: ,,Sikeres világbajnoki szereplés az előzetesen összeállított gyakorlatsorral, hibátlan kivitelezéssel. Oktatásban pedig sérülésmentes és célirányos mozgástanítás.”

Matyi tehát tökéletesen beállított célokkal indul neki a vb-nek, kívánom, hogy tervei szerint sikerüljön minden!

Kvalifikációs videóinak linkje:

https://www.youtube.com/watch?v=Ji-wIZp9_FE

https://www.youtube.com/watch?v=5HFA97xUYcc

Ezt is olvasd el!
Az ezerarcú súlyzós edzés 2022.02.17
A súlyzós edzés egy külső ellenállásos edzés, mert nem a saját testsúlyunk mozgatásával, hanem egy külső eszköz ellen fejtünk ki erőt. Az ilyen edzéstípus sok sporteszközt vonultat fel, mint például a gumiszalag, homokzsák, súlymellény, bokasúly, konditermi gép, vagy akár egy medicinlabda.

Szarka Ákos, a Tight Hold mozgásrendszer alapítója, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző

info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout

További cikkek

A „gyengébbik nem” és a női sport 2022.09.27
A nemi identitás szabad megválasztásának lehetősége a sportban konfliktusokat tud okozni. Számos transznemű sportoló által kirobbantott botrány kényszerítette a versenysport szabályozásának átgondolására a sportszervezeteket, a befogadás lehetőségének biztosítása mellett az egyenlő versenyfeltételek fenntartása érdekében.Valóbban a női sportolók a gyengébbik nem?
Hidroterápia, a víz gyógyító ereje 2022.09.26
Vajon miért van az, hogy az emberek annyira szeretnek víz közelében lenni? Ha nyaralást, vagy kikapcsolódást kell választani – legyen az aktív vagy pihentető – a legtöbben a strandolás, wellness, vagy gyógyfürdő mellett döntenek. Mindez persze természetes, hogy így vonzódunk a vizes közeghez. A hidroterápia: a víz gyógyító ereje!
Magyar edzők külföldön – Sean Paul és a magyar vízilabda 2022.09.22
A magyar sportélet nagy hagyományokkal rendelkezik. Ezt az is bizonyítja, hogy lakosságarányosan Magyarország szerezte a legtöbb aranyérmet a nyári olimpiai játékokon. Nem véletlen, hogy az itteni szakemberek sokszor külföldön is sikeresek tudnak lenni, és jó hírnevet kiépíteni.

Ajánló

A „gyengébbik nem” és a női sport 2022.09.27
A nemi identitás szabad megválasztásának lehetősége a sportban konfliktusokat tud okozni. Számos transznemű sportoló által kirobbantott botrány kényszerítette a ...
Hidroterápia, a víz gyógyító ereje 2022.09.26
Vajon miért van az, hogy az emberek annyira szeretnek víz közelében lenni? Ha nyaralást, vagy kikapcsolódást kell választani – legyen az aktív vagy pihentető – a ...
Magyar edzők külföldön – Sean Paul és a magyar vízilabda 2022.09.22
A magyar sportélet nagy hagyományokkal rendelkezik. Ezt az is bizonyítja, hogy lakosságarányosan Magyarország szerezte a legtöbb aranyérmet a nyári olimpiai játékokon. ...
Nem vagyok cöliákiás, mégis kerülöm a glutént 2022.09.20
Nem vagyok cöliákiás, mégis kerülöm a glutént…elmesélem miért! A glutén fogyasztása azok számára is lehet előnytelen, akiknek nincs igazolt orvosi problémájuk ...
Önismereti zarándokút: El Camino 2022.09.19
Az emberek sokféleképp tekinthetnek az El Caminora, a Szent Jakab-útra, ami az egyik leghíresebb zarándokút Európában. Sokaknak a vallásról, kalandról, a ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.