betöltés folyamatban...

A személyi edzői vízum

2022.08.29.

Végzettség a nemzetközi karrierhez? Soha nem volt aktuálisabb B tervvel rendelkezni, mint manapság. Márpedig ha fitneszszakemberként
tervezed a jövőt, akkor kiemelten fontos, hogy legyenek opcióid. Az EREPS (European Register of Exercise Professionals) egy világszerte felismert, számos európai országot képviselő szakmai edzőregiszter, melybe itthon kizárólag az IWI Nemzetközi Fitnesziskola biztosítja a regisztráció lehetőségét a végzett személyi edzőik számára.

Egyről a kettőre

Azok, akik külföldre indulnak el fitneszkarriert építeni, jól tudják, hogy csupán a nulladik lépést jelenti, hogy megszerezték az EREPS nemzetközi tanúsítványt, mivel minden egyes ország rendelkezik saját regiszterrel. Ha tehát egy magyar edző Angliában szeretne munkát vállalni, akkor a helyi UKReps elnevezésű szakmai regiszterbe kell csatlakoznia, hogy az ország bármely pontján elismert és nyomon követhető legyen a szakmai háttere. Ezekbe a helyi edzői regiszterekbe azonban csakis egy már meglévő, nemzetközi szinten elismert képesítés meglétével jogosultak a szakemberek jelentkezni. Ilyen regiszter mára már Magyarországon is létezik, ahol a minőségi végzettséggel rendelkező szakembereket számon tartják, s kvázi egyfajta minőségbiztosítást garantálnak azoknak a termeknek és vendégeknek, akik szeretnének tisztában lenni egy-egy szakember szakmai hátterével.

Következő szint

Felmerülhet a kérdés, hogy miben tud mást egy EREPS tanúsítványt végzettséget adó személyi edzői képzés a többi, egyébként szintén elismert hazai képzéshez képest? Az EREPS tanúsítványt adó tanfolyam a fókuszt az alapoktól áthelyezi egy sokkal komplexebb megközelítésre és nagy hangsúlyt fektet a vendégmegtartáshoz szükséges stratégiákra, mint pl. az eltérő kommunikációs stílusok, edzői attitűdök és a viselkedésváltozás hátterében álló pszichológiai vetületek. Ezen aspektusok nélkül egy friss szakember csak tapogatózni tud a sötétben és sokkal több idejébe kerül, hogy megértse, hogyan függ össze a személyiségfejlődés és a fizikai progresszió tervezés.

Mivel külföldön a szakmai hozzáállás és az üzleti modellek is eltérőek lehetnek, ezekkel az ismeretekkel fontos rendelkezni, ahhoz, hogy ne érjen meglepés senkit, ha egy modern koncepcióval találkozik, melyben szakemberként meg kell találnia majd a helyét.

Szakképesítés és EREPS

A legelismertebb hazai fitneszképzést nyújtó intézmények falain belül tipikusan az itthoni boldoguláshoz szükséges szakképesítést kapják a végzett a szakemberek. A magas színvonalú képzőhelyeket onnan ismered fel, hogy minden esetben megfelelő gyakorlati képzést biztosítanak és neves, jól képzett oktató gárdával rendelkeznek. Ha azonban külföldre készülsz, akkor az IWI Nemzetközi Fitnesziskola tanfolyama biztosítja azt, hogy egy integrált személyi edzői képzés elvégzésével végül az EREPS tanúsítványt is kézhez kapd. Ha pedig már végzett edző vagy, és a képesítést nem az IWI-nél szerezted, akkor se csüggedj, hiszen ebben az esetben is lehetőséged van, hogy becsatlakozz a képzésbe.

Végzettség a nemzetközi karrierhez?

Egyéb fontos tudnivalók

Amikor a külföldi munkákat böngészed egy EREPS tanúsítvánnyal a kezedben, jó ha tudod, hogy adott országban lehetséges, hogy eltérő megnevezéssel jelölik a te végzettségednek megfelelő szakmai szintet.

Az európai EREPS rendszerében ’Level 4’ Personal Trainer a brit (ukReps) rendszerben például a ’Level 3 Personal Trainer’ megnevezéssel azonos, ugyanez a képesítés a dél afrikai rendszerben viszont ’Level 5/6 Peronal Trainer’-ként van nyilvántartva. Azt is fontos tudni, hogy a külföldi munkavállalás másik alapfeltétele az elsősegélynyújtó tanfolyam elvégzése. Ezt sok esetben már adott országban egy-egy helyben elismert szervezeténél kell elvégezni, más esetben elfogadják akár a Magyarországon végzett, igazolható tanfolyami részvételt is.

Elhelyezni magad a térképen

Ha minden technikai feltétel rendben van, jöhet a kiszemelt ország fitnesziparának ismerete, a helyi piaci sajátosságok feltérképezése. Nehéz ugyanis elindulni, ha nem érted a klímát, amiben bevételt kell generálnod és fejlesztened kell önmagad. Minél hamarabb tudod belőni a reális szakmai szinted, a munkád értékét és a szolgáltatásod színvonalát, annál hamarabb látod az irányt, mely felé fejlődnöd kellene és könnyebben tudod meghatározni azt is, milyen továbbképzésekbe érdemes befektetned.

További részletekért katt az IWI és IWIREPs honlapjára. 

Ezt is olvasd el!
Edzők: segítők és nem őrök - edzőtermi kultúra 2020.09.21
A „gym fail”-videókban, azaz edzőtermi bakiparádékban összegyűjtenek minden olyan mozdulatot különféle szabad teremhasználókról, tehát open gymesekről, akik (feltehetően) nem edzővel, viszont szakszerűtlenül használnak eszközöket, beleértve a saját testüket. Ami sok esetben vérfagyasztó szakértői szemmel. Számos országban rég nem engedik meg, hogy valaki „csak úgy” lejárjon edzeni, mindenféle iránymutatás nélkül.

 

Szerző: Csurgó Krisztina

További cikkek

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen azokat, amelyek könnyen tartósíthatók és tárolhatók. Extra előny, hogy a szezonális élelmiszerek általában finomabbak is. Ez a fajta tudatos étkezés, a szezonalitás figyelembevétele nagyon változatossá teheti étrendünket. Ha télen is paradicsomot, paprikát és uborkát vásárolunk (megszokásból, vagy mert ott van a boltok kínálatában) könnyebben megfeledkezünk arról, hogy a sütőtök, a vörös káposzta, a cékla vagy a fejes káposzta is ideális választás lehetne. Bár ezek sem télen teremnek, de jól tárolhatók.  
Városligeti műjégpálya: tömeg nincs, jó hangulat van! 2022.11.22
Csütörtök óta ismét impozáns környezetben korcsolyázhatnak a téli jeges sportág rajongói a város szívében, mivel ismét megnyitotta kapuit a Városligeti Műjégpálya. Mi vasárnap kora délután látogattunk ki: gyermekes családok, fiatalok egyaránt kihasználták az első hétvégi lehetőségeket, hogy a friss levegőn csúszkáljanak néhány órát
Őszi impregnálás 2022.11.22
Most vetted az eső- vagy softshelldzsekidet, és máris beázik? Vagy a Gore-Tex cipőd állítólag lélegzik, mégis beleizzad a lábad? Semmi nincs veszve: impregnálás okosan és új életre keltheted a technikai öltözéked. A szellőző és vízálló ruha jelentősen növeli a komfortérzetedet az őszi, néha vizes túrákon.

Ajánló

Szezonális táplálkozás -TÉL 2022.11.25
Szezonálisan étkezni azt jelenti, hogy étrendünk összhangban van az évszakokkal, tehát a zöldségeket, gyümölcsöket akkor kell enni, amikor érnek, illetve télen ...
Városligeti műjégpálya: tömeg nincs, jó hangulat van! 2022.11.22
Csütörtök óta ismét impozáns környezetben korcsolyázhatnak a téli jeges sportág rajongói a város szívében, mivel ismét megnyitotta kapuit a Városligeti ...
Őszi impregnálás 2022.11.22
Most vetted az eső- vagy softshelldzsekidet, és máris beázik? Vagy a Gore-Tex cipőd állítólag lélegzik, mégis beleizzad a lábad? Semmi nincs veszve: impregnálás ...
Együtt minden sikerül! 2022.11.20
2022. november 12-én második alkalommal került sor az Esély Sportnap sportprogram megrendezésére Budapest II. kerületében, amely a fogyatékossággal élők ... (X)
A méz 6 egyedülálló, jótékony tulajdonsága 2022.11.17
Itt a hidegebb idő, ilyenkor az ember jóval több időt tölt a négy fal között, előkerülnek a teafőzők és természetesen a méz. Megfázás, nátha, köhögés…az ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.