Belső biztonság, csak teremtsd meg!

2022.03.23.
belső biztonság

A koronavírus-járvány kirobbanása és a világjárvány egy számunkra addig teljesen ismeretlen helyzetet teremtett a világban. A korábban stabilnak hitt életünk felborult, a megszokott automatizmusok és a belső biztonság helyét a végeláthatatlan bizonytalanság vette át. Mire kilábaltunk volna a megpróbáltatásokból, addigra egy újabb, tőlünk független helyzet tette kiszámíthatatlanná mindennapjainkat.

A háborús fenyegetettség, a szomszédunkban dúló erőszak mind olyan, amiről sosem gondoltuk volna, hogy valaha megtörténhet, hogy ez a mi valóságunk lehet, hogy mindezt átélhetjük.

Van, aki váltakozva szorong és fél, más próbál nem tudomást venni a történésekről, megint más igyekszik minden információt megszerezni az eseményekről, és van olyan is, akiben a felsoroltak váltakozva mind megjelennek.

 

Hogyan őrizheted meg a belső biztonságodat?

Nagyon fontos, hogy a megváltozott, és a most máshogyan bizonytalanná vált helyzetben legyenek kapaszkodóid, amik a jelenben és a földön tartanak.

Új napirend

Állíts össze egy új napirendet, legyen ennek fontos része a rendszeres mozgás! Lehet ez jóga, futás, kis otthoni torna reggel, mielőtt ébredne a család, séta, túrázás, biciklizés, edzőtermi edzés, crossfit, bármi. Csak legyen rendszeres, és ebből a rendszerességből ne engedj! Fontos, hogy legyenek keretek, amik valamelyest pótolhatják az elveszett biztonságérzetet.

Korlátozd a médiafogyasztást!

Ne kelj és ne is feküdj a telefonoddal! Korlátozd a médiafogyasztást, ebben is ragaszkodj a rendhez: legyen napi legfeljebb 30-40 perc, amíg elolvasod, megnézed a történteket, de ne tölts azzal hosszú órákat, hogy mindent tudni akarsz, hogy kommentekkel bizonytalanítod el magad. Hiteles forrásokból tájékozódj, igyekezz utánanézni az adott információ valódiságának.

Kapcsolódj a természettel!

Amennyi időt csak lehet, tölts a természetben. Tervezz gyalogtúrákat, sétákat, látogass el arborétumokba, szervezz biciklitúrákat. Nagyon jót tesz, ha kertészkedni kezdesz, akár otthoni palántanevelésbe is belevághatsz, vagy egyszerűen csak átülteted a szobanövényeidet – mind nagyszerű módja a földelésnek.

Ezt is olvasd el!
Így kezdj jógázni! 2022.01.29
Kevés olyan – a szó pozitív és negatív értelmében – divatos mozgásforma létezik napjainkban, mint a jóga. Minden utcasarkon jógastúdió nyílik, a közösségi oldalakról ömlenek a szebbnél szebb jógapózokat bemutató fotók, tippek és trükkök, hogyan jussunk el a semmiből egy nagyon bonyolult ászanáig. Jóga sorozatunk első része.

Figyelj oda még jobban!

Legyél sokat a családtagjaiddal, szeretteiddel, barátaiddal, és legyenek olyan emberek a környezetedben, akiknek bátran beszélhetsz a félelmeidről, szorongásaidról. Ha úgy érzed, hogy nehezen birkózól meg a megváltozott helyzettel, akkor keress szakembert. Figyelj arra, hogy a szokásosnál is nagyobb szeretettel, türelemmel és figyelemmel fordulj másokhoz, még az idegenekhez is. Igyekezz kerülni most a felesleges feszültségkeltést, adjon erőt az, hogy a saját, és mikrokörnyezeted nyugalmának energiája másokat is táplál. Próbálj meg kedves lenni mindenkivel, akivel csak találkozol, legyen az a pénztáros, a recepciós, vagy az autós, akit beengedsz magad elé a sorban.

Vedd komolyan magad!

És ami a legfontosabb: ne bagatellizáld az érzéseidet! Tudatosítsd magadban, hogy mit érzel, ne bántsd magad azért, ha elgyengülsz! Ha szorongsz, ha félsz, ha aggódsz a jövőd miatt, ez teljesen természetes. Fogadd el, hogy az adott pillanatban éppen elhagyott a hited, reménytelennek látod a jövőt, vagy épp egyszerűen nincs kedved a napi tevékenység elvégzéséhez! Engedd meg magadnak ezeket az érzéseket, majd koncentrálj arra, amit kontrollálni tudsz! Például, hogy kikkel és milyen hangulatban töltöd az idődet.

További cikkek

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé néző mellkassal, nyújtott karral egy húzódzkodó rúdban, vagy gyűrűben megkapaszkodva.
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők számára egy rendkívül nehéz, kihívásokkal teli időszak.

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.