betöltés folyamatban...

AMERIKAI NARANCSFORRADALOM

2022.04.15.
narancsforradalom

Belefér egy zsúfolt napirendbe, az egész testet átmozgatja, energikus, fitt és szép leszel tőle – mi az? Úgy tűnik, az Egyesült Államokban megtalálták az amatőr sportolók és jobb alakra vágyó nők/férfiak álmát: ez a narancsforradalom –  Orangetheory Fitness.

A furcsa az, hogy elemeiben már eddig is minden részét ismertük ennek az új edzésmódszernek, de pont így még senki nem kombinálta. Vagy legalábbis senki olyan, akinek ilyen profi lett volna a marketingje. A lényeg, hogy 60 perces kötött köredzés során legalább 12 percet kell 84–91%-os pulzussal dolgozni, mindenkinek a saját képességei szerint. Ebből nagyjából 20 perc futás futópadon, ezenkívül evezőgép, súlyzók, medicinlabda és különféle egyensúlyozó eszközök biztosítják, hogy a pulzus még véletlenül se kerüljön nyugalmi állapotba. Amíg a futópadon lihegünk vagy a hasizmozástól izzadunk, egy pulzusfigyelő mellkaspánt a terem nagy kivetítőjére közvetíti az állapotunkat. Vagyis feketén-fehéren (narancsban) látszik, ki mennyi munkát fektet épp az edzésbe. Mivel mindenki látja a saját adatait, sőt a többiekét is, erős a motiváció a kemény munkára.

Persze ettől még nem tűnik extrának a módszer. 

Mitől forradalmi?

A spanyolviasz egyik része a hihetetlenül erős marketing, a folyamatos visszajelzés és a személyes odafigyelés. Például edzés után már érkezik is az e-mail arról, hogy:

  • aznap hány kalóriát égettünk el?
  • milyen a fittségi állapotunk?
  • hogyan alakultak a pulzustartományaink?

Edzés közben és után az edzők szinte személyi edzőként működnek. A feladatokat a pulzusunk szerint módosítják, figyelembe veszik a sérüléseinket, megbeszélik velünk az aznapi edzésmunkánkat, visszajeleznek. Márpedig ez nem túl gyakori egy csoportos edzésen, bár mindenki szereti látni-hallani, mennyit fejlődött. 

A siker másik fő összetevője a tudományos háttér, és amit eredményez: az edzésidő 20–40 százalékában szenvedünk, és nem a flow tartományban mozgunk. Ha túl vagyunk az egészen, akkor az endorfinemelkedés és a komfortzóna elhagyása által rendkívül büszkék leszünk magunkra, nő az önbizalmunk, valamint a testünkkel és önmagunkkal való elégedettségünk. 

Ingerkeresők ideje

A marketing része maga a narancsszín is, amely vitalitást, energiát sugároz, és az a kicsit talán ijesztőnek tűnő módszer is, hogy az ország összes Orangetheory-termében ugyanabban az időpontban ugyanaz az edzés folyik. Vagyis bárhová vessen a sors, ugyanazt az edzést végezhetjük, mint amit a megszokott termünkben csinálnánk. 

Hogy ez miért jó? Például, mert nem kell aggódnunk, hogy az egyik edzés erősebb, mint a másik, és meg lehet beszélni az aznapi szenvedést a barátnőnkkel, férjünkkel, kollégánkkal, aki ugyanakkor volt edzeni – csak egy másik városban. 

A motiváció fenntartásának másik eszköze, hogy soha nem ismétlődnek az edzések, minden egyes alkalom különbözik. Ez más helyeken is bevett szemlélet, de itt garanciát is kapunk rá – ennek érdekében a stáb folyamatosan új gyakorlatokat talál ki.

Tényleg működik?

A 84–91%-os pulzustartományban való munka anaerobnak számít, éppen ezért az Orangetheory alapvetően az ún. EPOC-ra (excess post-excersize oxygen consumption) támaszkodik. Magyarul: az edzés utáni emelkedett oxigénfogyasztás biztosítja, hogy jó esetben a levezetéstől számítva még akár 36 órán át égjenek a kalóriák azáltal, hogy a szervezet megpróbálja visszaállítani saját egyensúlyi állapotát. 

Az, hogy az Orange-termekben az óra legalább 20%-át, de javasoltan azért inkább többet oxigénhiányos zónában kell tölteni, garantálja, hogy a homeosztázisóra közben még véletlenül se rendeződhessen, sőt viszonylag hosszú regenerációra legyen szükség, amely alatt a kalóriaégetés tovább folytatódik. Nem mintha a módszer csak a fogyásról szólna: a legtöbben egy idő után óriási állóképességi javulásról számolnak be, miközben erőfejlesztés is zajlik, a pulzustartományok pedig gyorsan formálódnak.

Ami az első edzésen még felvitt a „narancsba”, az a tizedik edzésen már csak zöld tartományt eredményez. 

Ezt is olvasd el!
ZSÍRÉGETÉS 4 PERCBEN - HIIT A KÖBÖN 2022.02.15
Ha munka és család mellett nincs időd heti 3-4-szer 30–45–60 perc unalmas sétáláshoz, taposógéphez vagy szobabiciklizéshez, vagy futógépen futáshoz a konditeremben, akkor sem kell lemondanod a zsírégetésről! Négy perced ugyanis biztosan lesz…

De miért Orangetheory?

A név onnan származik, hogy az egyes pulzustartományokhoz színeket rendeltek. 4-estől felfelé már nem csak móka és kacagás az edzés.

  • Fekete (1): nagyon könnyed mozgás
  • Kék (2): bemelegítés
  • Zöld (3): kihívást jelent, de meg lehet csinálni
  • Narancs (4): itt kezdődik az EPOC-hatás, kényelmetlen
  • Piros (5): ami a csövön kifér!
Ezt is olvasd el!
CSAK FELÜLÜNK A FELÜLÉSNEK? KELL A KOCKÁS HAS! 2021.06.24
Kockák a hason Napi több száz felülés, és a kockás has garantált – véli a legtöbb konditerembe járó, és évek óta nyomja a szetteket. A siker azonban többnyire napi ezer, kétezer, sőt háromezer felülés után is elmarad.

A piaci rés

Az Orangetheory Fitness franchise-t 2010-ben alapították Floridában, de csak az utóbbi két évben pörgött fel: ma már ezer termük van Amerika-szerte. Egy nő, Ellen Latham fejéből pattant ki az ötlet, aki eredetileg piláteszstúdiót vezetett, de úgy látta, a vendégek az órákon kívül személyi edzővel dolgoznak, hogy megfelelő eredményt érjenek el. Ellen két társával hatékony edzésmódszert fejlesztett ki, a helyszíni körülményeknek köszönhetően pedig a vendégek nem veszítik el a motivációjukat.

Szöveg: Baumann Viola

További cikkek

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a szervezett túrához, amely keretében Budapesttől egészen a Balatonig tekerhetsz. A Balatonra érve pedig lehetőség nyílik egy nagyobb csobbanásra is a tóban, amely akkor már akár 24 °C  fok is lehet. 
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például – a Balaton vagy a Velencei-tó körüli tömegért. Esetleg hűvösebbre vágyik. Mondjuk olyan helyekre, ahol tó és erdő együtt van, „természetes klímát” és meghittebb környezetet kínálva. Cikkünkben négy olyan tavat ajánlunk nektek, ahol békében élvezhetitek a temészet adta lehetőségeket.
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és kiegyensúlyozott legyél. A futás előnyei végtelenek, többek között segíthet javítani szív- és érrendszeri egészségét, fogyni, csökkenteni a stresszt és a szorongást, valamint javítani az általános fizikai és mentális jólétet. Ha meghoztuk a kedved, és szeretnéd tudni, hogyan kezd el, ez a cikk átfogó útmutatót nyújt az első lépések megtételéhez.

Ajánló

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a ...
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például ...
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és ...
Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát 2023.06.05
Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. ...
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.