AMERIKAI NARANCSFORRADALOM

2022.04.15.
narancsforradalom

Belefér egy zsúfolt napirendbe, az egész testet átmozgatja, energikus, fitt és szép leszel tőle – mi az? Úgy tűnik, az Egyesült Államokban megtalálták az amatőr sportolók és jobb alakra vágyó nők/férfiak álmát: ez a narancsforradalom –  Orangetheory Fitness.

A furcsa az, hogy elemeiben már eddig is minden részét ismertük ennek az új edzésmódszernek, de pont így még senki nem kombinálta. Vagy legalábbis senki olyan, akinek ilyen profi lett volna a marketingje. A lényeg, hogy 60 perces kötött köredzés során legalább 12 percet kell 84–91%-os pulzussal dolgozni, mindenkinek a saját képességei szerint. Ebből nagyjából 20 perc futás futópadon, ezenkívül evezőgép, súlyzók, medicinlabda és különféle egyensúlyozó eszközök biztosítják, hogy a pulzus még véletlenül se kerüljön nyugalmi állapotba. Amíg a futópadon lihegünk vagy a hasizmozástól izzadunk, egy pulzusfigyelő mellkaspánt a terem nagy kivetítőjére közvetíti az állapotunkat. Vagyis feketén-fehéren (narancsban) látszik, ki mennyi munkát fektet épp az edzésbe. Mivel mindenki látja a saját adatait, sőt a többiekét is, erős a motiváció a kemény munkára.

Persze ettől még nem tűnik extrának a módszer. 

Mitől forradalmi?

A spanyolviasz egyik része a hihetetlenül erős marketing, a folyamatos visszajelzés és a személyes odafigyelés. Például edzés után már érkezik is az e-mail arról, hogy:

  • aznap hány kalóriát égettünk el?
  • milyen a fittségi állapotunk?
  • hogyan alakultak a pulzustartományaink?

Edzés közben és után az edzők szinte személyi edzőként működnek. A feladatokat a pulzusunk szerint módosítják, figyelembe veszik a sérüléseinket, megbeszélik velünk az aznapi edzésmunkánkat, visszajeleznek. Márpedig ez nem túl gyakori egy csoportos edzésen, bár mindenki szereti látni-hallani, mennyit fejlődött. 

A siker másik fő összetevője a tudományos háttér, és amit eredményez: az edzésidő 20–40 százalékában szenvedünk, és nem a flow tartományban mozgunk. Ha túl vagyunk az egészen, akkor az endorfinemelkedés és a komfortzóna elhagyása által rendkívül büszkék leszünk magunkra, nő az önbizalmunk, valamint a testünkkel és önmagunkkal való elégedettségünk. 

Ingerkeresők ideje

A marketing része maga a narancsszín is, amely vitalitást, energiát sugároz, és az a kicsit talán ijesztőnek tűnő módszer is, hogy az ország összes Orangetheory-termében ugyanabban az időpontban ugyanaz az edzés folyik. Vagyis bárhová vessen a sors, ugyanazt az edzést végezhetjük, mint amit a megszokott termünkben csinálnánk. 

Hogy ez miért jó? Például, mert nem kell aggódnunk, hogy az egyik edzés erősebb, mint a másik, és meg lehet beszélni az aznapi szenvedést a barátnőnkkel, férjünkkel, kollégánkkal, aki ugyanakkor volt edzeni – csak egy másik városban. 

A motiváció fenntartásának másik eszköze, hogy soha nem ismétlődnek az edzések, minden egyes alkalom különbözik. Ez más helyeken is bevett szemlélet, de itt garanciát is kapunk rá – ennek érdekében a stáb folyamatosan új gyakorlatokat talál ki.

Tényleg működik?

A 84–91%-os pulzustartományban való munka anaerobnak számít, éppen ezért az Orangetheory alapvetően az ún. EPOC-ra (excess post-excersize oxygen consumption) támaszkodik. Magyarul: az edzés utáni emelkedett oxigénfogyasztás biztosítja, hogy jó esetben a levezetéstől számítva még akár 36 órán át égjenek a kalóriák azáltal, hogy a szervezet megpróbálja visszaállítani saját egyensúlyi állapotát. 

Az, hogy az Orange-termekben az óra legalább 20%-át, de javasoltan azért inkább többet oxigénhiányos zónában kell tölteni, garantálja, hogy a homeosztázisóra közben még véletlenül se rendeződhessen, sőt viszonylag hosszú regenerációra legyen szükség, amely alatt a kalóriaégetés tovább folytatódik. Nem mintha a módszer csak a fogyásról szólna: a legtöbben egy idő után óriási állóképességi javulásról számolnak be, miközben erőfejlesztés is zajlik, a pulzustartományok pedig gyorsan formálódnak.

Ami az első edzésen még felvitt a „narancsba”, az a tizedik edzésen már csak zöld tartományt eredményez. 

Ezt is olvasd el!
ZSÍRÉGETÉS 4 PERCBEN - HIIT A KÖBÖN 2022.02.15
Ha munka és család mellett nincs időd heti 3-4-szer 30–45–60 perc unalmas sétáláshoz, taposógéphez vagy szobabiciklizéshez, vagy futógépen futáshoz a konditeremben, akkor sem kell lemondanod a zsírégetésről! Négy perced ugyanis biztosan lesz…

De miért Orangetheory?

A név onnan származik, hogy az egyes pulzustartományokhoz színeket rendeltek. 4-estől felfelé már nem csak móka és kacagás az edzés.

  • Fekete (1): nagyon könnyed mozgás
  • Kék (2): bemelegítés
  • Zöld (3): kihívást jelent, de meg lehet csinálni
  • Narancs (4): itt kezdődik az EPOC-hatás, kényelmetlen
  • Piros (5): ami a csövön kifér!
Ezt is olvasd el!
CSAK FELÜLÜNK A FELÜLÉSNEK? KELL A KOCKÁS HAS! 2021.06.24
Kockák a hason Napi több száz felülés, és a kockás has garantált – véli a legtöbb konditerembe járó, és évek óta nyomja a szetteket. A siker azonban többnyire napi ezer, kétezer, sőt háromezer felülés után is elmarad.

A piaci rés

Az Orangetheory Fitness franchise-t 2010-ben alapították Floridában, de csak az utóbbi két évben pörgött fel: ma már ezer termük van Amerika-szerte. Egy nő, Ellen Latham fejéből pattant ki az ötlet, aki eredetileg piláteszstúdiót vezetett, de úgy látta, a vendégek az órákon kívül személyi edzővel dolgoznak, hogy megfelelő eredményt érjenek el. Ellen két társával hatékony edzésmódszert fejlesztett ki, a helyszíni körülményeknek köszönhetően pedig a vendégek nem veszítik el a motivációjukat.

Szöveg: Baumann Viola

További cikkek

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. Az egyedülálló esemény célja, hogy a résztvevők megismerjék egymás különbözőségeit és erősödjön bennük az elfogadó hozzáállás.
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős motivációra, kitartásra és vasakaratra van szükség. Ezek hiányában bármilyen módszer mellett döntünk is, az hosszú távon nem lesz működőképes. Sportolj!
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az is belefér, ha az elején inkább sétálsz felfelé, mint futsz.

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.