betöltés folyamatban...

A KÉZÁLLÁS

2022.04.22.
kézállás

A kézállás az egyik legnépszerűbb gyakorlat a saját testsúlyos, izometrikus elemek között. Egy olyan elem, aminek végrehajtásához a többi erőelemhez képest, kevesebb erőre van szükség, ugyanakkor sokkal több koordinációt, propriocepciót, izomérzetet igényel.

Belevágsz?

Az egyik alapvető tévhit, hogy születni kell rá, vagy legalábbis tornászmúlt szükséges hozzá. Ez érthető, hiszen ahol és aki csak kézállás oktatásról beszél, jellemzően, tökéletesen kivitelezett változatott mutat be. Amellett, hogy szép, riasztó benyomást is tehet a laikus nézőre, hiszen az elérhetetlen tökéletesség érzetét kelti. A valóság ezzel szemben az, hogy alapok nélkül is neki lehet látni a kézállás megtanulásának, de fontos leszögezni, hogy nem a szertornászi kecsesség fogja övezni a tanulási fázis minden pontját. Igen, merj belevágni, nagyon élvezetes utazás lesz, ami során számos más gyakorlatot fogsz megtanulni!

Gondoltad volna, hogy például bukfencezned kell, vagy egy lábon kell állnod, esetleg, hogy csukott szemes testhelyzetekben kell töltened edzéseid jelentős részét a kézállás tanulás folyamán?

De rögtön megérted, hogy miért kell ennyiféleképp nekilátni, ha csak azt a kutatási tényt vesszük alapul,  mi szerint kézállás pozícióban 17-21-szer nagyobb a test csuklótól lábfejig tartó tengelyének lengése, mint álló helyzetben.

Eszközei

Kezdheted talajon, azon belül keményebben és puhábbon, gumis, szivacsos, csúszós, tapadós felületen. Választhatod a korlátot is, amiből van rövid, kéz hosszúságú kiskorlát, de hosszabb és magasabb mobil korlát is. És akkor még a lábról nem is beszéltünk…

Indulhatsz felugrásból, de emelvényről is, vagy egy falról elrugaszkodva. A legfontosabb eszköz-rendszer viszont a külső szemléléshez kötődik. Ha nem tudod visszanézni magad, az nagyban meglassítja a tanulási folyamatot. És itt érkezünk meg a legfontosabb eszközhöz, a szakértői szemhez. A szakember tévutaktól fog megkímélni. Hiába olvasod el, hogy kell kézen állni, fel kell ismerned a gyengeségeidet, és a számodra legmegfelelőbb módon kell javítanod ezeket. Na, ehhez egyszerűbb a szakértői szem, az edző alkalmazása, aki rád pillantva számítógépként futtat le magában több ezer mozdulaton alapuló összehasonlítást, és választja ki, mi lesz a legjobb út neked.

Technika

Erről már könyvek is születtek, tehát nem egy bekezdésben fogom kifejteni, de rávilágítanék, hogy egyensúlyozhatsz ízületről ízületre, tehát csuklóból, könyökből, vállból, gerincből, csípőből, térdből, sőt, lábfejből is. Alkalmazhatod ezek keverékét is persze, de dönthetsz úgy is, hogy egy konkrét ízületben történik csak mozgás az egyensúlyozás alatt.

Ezt is olvasd el!
A TÖRZSIZOM ERŐSÍTÉSE - NEM SZERETEM, DE MUSZÁJ! 2022.03.06
Aligha árulunk el titkot azzal, ha elmondjuk, hogy az amatőr bringások nagy része – bár hallott már róla – minimum ódzkodik a törzsizom erősítésétől. Holott a jó kerékpárosok törzsizmai erősek, a fejlett törzsizom tudja uralni és segíteni, hogy a legnagyobb hatékonysággal tudja hajtani a kerékpárját.

Erőnléti alapok

Amellett, hogy fel kell építeni a saját testsúlyos függőleges nyomás mozgásminta progresszióit egy kellő szintre, fontosnak tartom kiemelni, hogy az erőfejlesztő edzés akár még negatívan is befolyásolhatja a kézállást, amennyiben nincsenek a vállat és gerincet érő mobilitás-fejlesztő gyakorlatok beépítve az erősítés mellé. Figyelem, a kézállás nagyon jó mobilitást igényel számos ízületben!

Szarka Ákos, a Tight Hold alapítója, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző

Szarka Ákos

 

info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu

közösségi média: @szarkaakosworkout

További cikkek

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a szervezett túrához, amely keretében Budapesttől egészen a Balatonig tekerhetsz. A Balatonra érve pedig lehetőség nyílik egy nagyobb csobbanásra is a tóban, amely akkor már akár 24 °C  fok is lehet. 
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például – a Balaton vagy a Velencei-tó körüli tömegért. Esetleg hűvösebbre vágyik. Mondjuk olyan helyekre, ahol tó és erdő együtt van, „természetes klímát” és meghittebb környezetet kínálva. Cikkünkben négy olyan tavat ajánlunk nektek, ahol békében élvezhetitek a temészet adta lehetőségeket.
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és kiegyensúlyozott legyél. A futás előnyei végtelenek, többek között segíthet javítani szív- és érrendszeri egészségét, fogyni, csökkenteni a stresszt és a szorongást, valamint javítani az általános fizikai és mentális jólétet. Ha meghoztuk a kedved, és szeretnéd tudni, hogyan kezd el, ez a cikk átfogó útmutatót nyújt az első lépések megtételéhez.

Ajánló

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a ...
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például ...
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és ...
Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát 2023.06.05
Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. ...
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.