betöltés folyamatban...

Milyen jógát válasszak?

2023.11.14.
jóga

Honnan tudhatom, melyik jóga való nekem? Mivel kezdjem? Milyen jógát válasszak? Cikksorozatunk első részében a jóga eredetéről írtunk, most pedig megnézzük, melyek a legelterjettebb és legnépszerűbb jógairányzatok. 

Amikor jógáról beszélünk, fontos megjegyeznünk, hogy mi, itt Nyugaton kevés kivétellel csak a jóga felszínét kapargatjuk, még elmélyült és évtizedeken át tartó gyakorlással, jógafilozófiai ismeretekkel sem fogunk eljutni soha olyan szintre, amilyen szinten egy átlagos keleti jógi él. A jóga bölcsőjének tekinthető Indiában generációk óta szívják magukba a jógát az emberek, a magzat már egy olyan közegben fogan, ahol mindent kitölt ez a csodálatos életmód, már óvodás- és kisiskoláskorban ászanázást és meditációt tanulnak a gyerekek, és úgy összességében életük minden aspektusát átjárja a jóga. Ez azonban nem kell, hogy elvegye a kedvünket, kitartó és alázatos munkával mi is elképzelhetetlen változást érhetünk el személyiségünk és önvalónk minden rétegében idrtve a testünket is. 

Ha csak most ismerkedsz a jógával, tudnod kell, hogy a jóga nem sport és nem is vallás. A jóga nem torna és nem is csupán ászanázás, hanem egy olyan összetett hitrendszer, mely hosszú távon az elme nyugalmát, tudatos létezést idéz elő. Erre is utal maga a jóga szó, mely leigázást, uralást jelent. Habár több rétege, lépcsőfoka létezik, legtöbben a testmozgás, vagyis az ászanázás felől közelítik meg, onnan érkeznek aztán egyre mélyebbre önmagukhoz. Legjobb tehát, ha a lehető legtöbb fajta irányzatot kipróbálod, sőt, ha ugyanazokat az irányzatokat más-más oktatóval is megnézed, mert sokan és sokféleképpen oktatják a jógát, és sokan vallják, hogy valójában oktatót választunk, olyan tanítót, akinek a látásmódja a legtöbbet tudja hozzátenni életünk adott szakaszához. 

HATHA

A jóga alapjának tekintett irányzat, minden jóga alapja, a jógák jógája. A legismertebb irányzat neve önmagában az egyensúlyt jelképezi, amelynek megteremtése és megtartása a jóga célja. Ha = Nap, tha = Hold, vagyis a hatha szóban egyesül a Nap és a Hold, a férfi- és a női minőség, az aktív és a passzív energia. Alapjában egy statikus jógatípusról van szó, melynek gyakorlása alatt hosszabb ideig, akár percekig is kitartják az ászanákat a gyakorlók. Áramlósabb változatában, a hatha flow-ban az ászanákat sorozatokká fűzve gyakorolják, ettől mozgalmasabb, dinamikusabb lesz az óra. A rövid elcsendesedés, ráhangolódás után alapos bemelegítés következik, majd maga a gyakorlás jön, amit levezetés és relaxáció zár. 

Kinek ajánlott?

Kezdő és újrakezdő jógázóknak tökéletes választás lehet, főleg akkor, ha lassabb mozgásra vágynak. Később ajánlatos lehet visszanyúlnia a hathához annak, akinek dolga van a türelemmel, aki kicsit túlpörgi az életet, és tanulnia kell a lelassulást. Betegségből vagy műtétből felgyógyulva ideális lehet a mozgás újrakezdéséhez, valamint ajánlott azoknak is, akik idősebben ismerkednének a jógával. 

GERINCJÓGA

Nem kifejezetten elhatárolható jógairányzat, inkább a hathának egy olyan változata, mely a gerinc egészségére és rugalmasságára fókuszál. A gerincjóga elnevezésű órákon hangsúlyosan jelennek meg a gerinccsavarások, -nyújtások, -hajlítások nincs még egy olyan mozgásforma, melyben ilyen körültekintéssel figyelnének a gerinc minden irányú (előre-hátra hajlítás, jobbra-balra hajlítás, csavarás és nyújtózás) átmozgatására. A gerinc mellett a törzs izmai is fokozottan dolgoznak a gerincjógán, hiszen az egészséges tartáshoz ezek is nagyban hozzájárulnak. Statikus gyakorlásra számíthatsz, kívülről talán nem tűnik túl izgalmasnak, de elképesztő mélységekben mozgatja át a gerinc, a törzs és a hát izmait.

gerincjóga
A gerincjóga a gerinc egészségére és rugalmasságára fókuszál.

Kinek ajánlott?

Annak, aki erősíteni, lazítani és nyújtani is szeretné a törzs és a gerinc menti izmokat, akinek tartásjavításra van szüksége, esetleg hát-, váll- vagy derékfájással küzd, emésztési problémái vannak, szeretné fokozni a fizikai és pszichés teherbírását. 

ASTANGA

Dinamikusabb a hathánál, kötött gyakorlatsorokból, összesen hat sorozatból áll. Igazi kihívással van tele, sok benne az erőt igénylő ászana, a kartámaszos pózok és fordított testhelyzetek. A különböző ászanákat meghatározott sorrendben kell végezni, minden egyes nap ugyanazt a sort ismétlik, és csak akkor léphet tovább a gyakorló, ha már teljesen elsajátította a sorozatot. 

Astanga jóga
Astanga – sok benne az erőt igénylő ászana

Kiknek ajánlott?

Azoknak, akik szeretik a kihívásokat, és szeretik figyelni a saját fejlődésük útját, hiszen az ismert sorozatok ismétlésével jól nyomon követhető, hogy honnan indult és hova tartott a gyakorló. 

VINYASA FLOW

Egy Dinamikus jógairányzat, melynek lényege, hogy folyamatos mozgássá, áramlássá, sorozattá kapcsolja össze az ászanákat, méghozzá légzésritmusban. A testhelyzeteket rövid ideig, néhány légzésig tartják ki, mindig vannak alternatívák a kezdőbb és haladóbb gyakorlók számára. Itt is elcsendesedés követi a rövid bevezetést, majd bemelegítés, napüdvözletek, gyakorlás és relaxáció jön. Sokszor mentális téma vagy egy csúcspóz köré épül az óra. 

jóga
A testhelyzeteket rövid ideig, néhány légzésig tartják ki.

Kiknek ajánlott?

Azoknak, akik változatosságra vágynak, akik nehezen lassulnak le, és akik nehezen tudnak kikapcsolni. A kihívásokkal teli sorozatok felérnek egy intenzív saját testsúlyos edzéssel, miközben maximális koncentrálást is igényelnek így a külvilág garantáltan ki van zárva.

YIN JÓGA

Hosszú ideig, 310 percig kitartott tartásokból álló gyakorlás, de egy órán legfeljebb tíz ászanát gyakorolnak. Légzésközpontú jóga, az ínszalagokkal, az ízületekkel és a mély kötőszöveti rendszerrel dolgozik, hogy segítsen a Yang, vagyis a férfiminőség irányába eltolódott életvitelt visszabillenteni az egyensúlyi állapotba a Yin (női minőség) gyakorlásával. 

YIN JÓGA
Hosszú ideig – 3–10 percig kitartott tartásokból álló gyakorlás

Kiknek ajánlott?

Aktív sportolóknak, megrövidült izmokkal küzdőknek, és mindenkinek, aki úgy érzi, hogy kicsit lágyítani szeretne nemcsak a testfelépítésén, hanem a lelkén és személyiségén is.

Ezt is olvasd el!
A jóga eredete 2023.05.16
Talán soha nem volt akkora divatja a jógának, mint mostanában. A koronavírus-járvány alatt nemcsak a bezártság miatt fordultak egyre többen az ászanák és a meditáció világához, hanem mert sokaknak ez az életmód oldotta a szorongását. Így aztán elmondhatjuk, hogy a megnövekedett kereslet alakította a kínálatot: az egyre több gyakorlóhoz egyre több oktatóra volt szükség. Ennek eredménye, hogy ma már minden irányzat kipróbálható, rengeteg stúdió üzemel Magyarországon és világszerte is, ráadásul az online videókkal akár a nappalinkba is hozhatjuk a privát órát.

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.