betöltés folyamatban...

A jóga eredete

2023.05.16.

Talán soha nem volt akkora divatja a jógának, mint mostanában. A koronavírus-járvány alatt nemcsak a bezártság miatt fordultak egyre többen az ászanák és a meditáció világához, hanem mert sokaknak ez az életmód oldotta a szorongását. Így aztán elmondhatjuk, hogy a megnövekedett kereslet alakította a kínálatot: az egyre több gyakorlóhoz egyre több oktatóra volt szükség. Ennek eredménye, hogy ma már minden irányzat kipróbálható, rengeteg stúdió üzemel Magyarországon és világszerte is, ráadásul az online videókkal akár a nappalinkba is hozhatjuk a privát órát.

Tévhitek a jógával kapcsolatban

A jógával kapcsolatban sok tévhit kering a köztudatban, az egyik ilyen az ászanák gyakorlásával, vagyis a látványos pózok felvételével azonosítja a jógát, pedig az jóval túlmutat a nyakatekert kézállásokon. Több ezer éves tudományágról, hitrendszerről van szó, ami semmiképp nem vallás, de nem is sport. Ezzel együtt nem gond, ha valaki eleinte csak a sportértéket látja benne, és a mozgás felől közelíti meg, hiszen nyugati emberek vagyunk, nem születtünk bele a jógába, mint mondjuk egy átlagos indiai vagy nepáli ember. Teljesen mások az adottságaink és a lehetőségeink is, így aztán valójában mindegy, hogy honnan közelítjük meg a jógát, a lényeg az, hogy többet lássunk benne a szőnyegen egyensúlyozásnál, és ne gondoljuk azt, hogy itt csak nyújtásról vagy – ami nagyon tud fájni az oktatóknak – edzésről van szó. 

Akkor mégis mi ez?

A legegyszerűbb megfogalmazás: a jóga egy komplex módszer a test, a tudat és a lélek egyesítésére, hogy tudatosan legyünk a jelenben, hiszen semmi más nem létezik, csak a pillanat. Ezt nehéz felfogni, de ha jobban belegondolsz, megerősítheted, hogy sem a múlt heti konfliktusod a főnököddel, sem az idén karácsonyra tervezett összejövetel nem létezik, csakis az a pillanat, amikor ezeket a sorokat olvasod.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban?

Amikor jógázol, vagyis amikor ászanákat gyakorolsz, meditálsz vagy légzőgyakorlatokat végzel, nem kattogsz problémákon, mert a figyelmedet tudatosan kordában tartva próbálod felvenni, és megtartani az adott testhelyzetet, uralni a gondolataidat vagy a légzésedet.  Hitrendszer, ami tapasztaláson alapul, semmi más nem fogható ehhez a világon. Gondolj csak bele: ahelyett, hogy mások mondanák meg, miben kell hinned, mit kell érezned, te magad élheted meg minden aspektusát.  A jóga célja, hogy a szőnyegen és a gyakorlás közben meglévő tudatosságot kiterjessze az egyén teljes életére, és hogy valójában a nap 24 órájában jógázzunk – ez nem 24 óra ászanázást jelent, hanem a gondolatok uralását. 

A jóga eredete

Eredete az ókori Indiába nyúlik vissza, egészen időszámításunk előtt 5000-ben gyakorolhatták már, amit egy akkoriból származó homokkő pecsét is bizonyít, melyen egy ászanát gyakorló figura látható. A  jóga elnevezés a szanszkrit “judzs” (gyök) szóból származik, aminek a jelentése: összekötni, egyesíteni, megkötni és igába fogni, vagyis igába hajtani az elmét és a gondolatokat. Több korszaka is volt a jógatudomány és a jógafilozófia kialakulásának, ezek főként alapbölcsességek és elméleti iránymutatások, melyek eleinte szájhagyomány útján terjedtek. Buddha megvilágosodása, és tanainak terjedése i.e. 500-ra tehető, majd a klasszikus kor következett, kb. i.e. 200-tól i.sz. 1900-ig, végül a modern kor 1900-tól, aminek köszönhetően gyakoroljuk a klasszikus értelemben vett jógát, ami viszont csupán egy lépcsőfoka a jógának.

Nyolc fok

A klasszikus korban jelent meg a Jóga Nyolc Fokának leírása, valamint az arra vonatkozó irányelvek, hogy hogyan lehet elérni a megvilágosodás, az üdvösség állapotát, a Szamádhit. 

"<yoastmark
A jóga eredete- a jóga nyolc foka
 1. JÁMA – egyetemes erkölcsi parancsolatok
 2. NIJÁMA – megtisztulás az önfegyelem segítségével
 3. ÁSZANA – tartás
 4. PRÁNÁJÁMA – légzésritmus szabályozása
 5. PRATJÁHÁRA – a tudat kivonása és felszabadítása az érzékek és a külső tárgyak hatalma alól
 6. DHÁRANA – koncentráció
 7. DHJÁNA – meditáció
 8. SZAMÁDHI – megvilágosodás, eggyé válás

A hagyományok szerint aki az első két fokot nem gyakorolja, annak az ászanázás sem fogja meghozni a várt eredményt. Vagyis ha nem teszünk eleget az alapvető erkölcsi parancsolatoknak mások felé, és nem vagyunk jók magunkkal, akkor hiába állunk a szőnyegre újra és újra, legfeljebb az egót fogjuk tornáztatni. A végcélhoz, a megvilágosodáshoz ezzel nem kerülünk közelebb. 

Mi az ászana?

Az ászana szó „ülőhelyzetet, testtartást” jelent. Az ászanák olyan testtartások, amelyek erőt, állóképességet és lazaságot adnak a testnek. Megtapasztalhatjuk bennük a légzés, a mozgás és a tudatosság egységét. A gyakorlatok az egész testet átmozgatják, és az ember teljes szervezetét átmasszírozzák. Az izmok rugalmasabbá válnak, az idegrendszer kiegyensúlyozódik, a közérzet és a belső szervek működése javul. Az ászanák ​f​elkészítik a testet és az érzékszerveket a meditációra.

Az ászanák csoportosítása

A testgyakorlatokat három nagyobb szempont alapján lehet csoportosítani: a testhelyzet, a törzs-csípő mozgása és az erősségi fokozat szerint.

 1. A testhelyzet szerint: álló, térdelő, kartámaszos, ülő, fordított, fekvő (háton, oldalt, hason).
 2. A törzs-csípő mozgás alapján: előrehajló, hátrahajló, oldalra hajló, csavaró, tengelyirányba nyújtó, középhelyzet, csípőnyitó.
 3. Az erősségi fokok tekintetében: kezdő, középhaladó, haladó

Cikksorozatunk következő részében a legismertebb és legkedveltebb jógairányzatokat mutatjuk be.

Szerző: Kőváry Anett

További cikkek

A kora reggeli futás előnyei 2023.09.11
A reggeli futás sokak számára kihívást jelent, különösen a hűvösebb reggeleken, amikor az ágy melegéből kell kimászni. Azonban rengeteg olyan előnye van, ami kellő motiváció lehet az ébresztőóra előrébb állításához.
Melyik életkorban mit sportolj? Ajánlott edzéstípusok korcsoportonként 2023.08.09
Azzal kapcsolatban, hogy melyik életkorban mit sportolj, léteznek tévhitek, és ezek sok embert meg is vezetnek aztán a mindennapi sporttevékenységük kiválasztásában. Biztos hallottad már például azokat a klasszikus népi álbölcseleteket, hogy idős ember ne emeljen, vagy fiatal ne eddzen súllyal. 
A legismertebb és legnépszerűbb jógairányzatok 2023.07.24
Honnan tudhatom, melyik jóga való nekem? Mivel kezdjem? Nézzük, melyek a legelterjettebb és legnépszerűbb jógairányzatok.

Ajánló

Lovas terápia a mentális egészségért 2023.09.28
Az állatok elképesztő érzelmi támogatást képesek nyújtani, elég a sokunk által megtapasztalt kisállat-gazdi kapcsolatra és annak pozitív lélektani hatásaira ...
Sportegyesület választó 2. 2023.09.22
2. rész. Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük ...
Sportegyesület választó 1. 2023.09.19
Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük mellett. A ...
Újabb rekord született a Balatonon 2023.09.17
Rekordmezőnnyel rajtolt el szombaton a Balatonon Balatonfüredről a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny Kékszalag Port Nagydíj, amit az Oroszlán Péter ...
Padel – a leggyorsabban terjedő ütős sport a világon 2023.09.15
Könnyebb, mint a tenisz, kevésbé megterhelő, mint a squash, remek kardiómozgás és társasjáték négy ember számára. Ez a padel! 

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.