betöltés folyamatban...

A csodálatos csípőhorpasz izom

2023.05.23.

Izomzatunk mostohagyermeke, kevés szó esik róla, pedig hatalmas a jelentősége, ráadásul nemcsak fizikai, hanem lelki értelemben is. Rajta múlik a strukturális egyensúly, mivel ez az egyetlen izom, mely összeköti a gerincet a lábunkkal, így tőle függ a mobilitás, a rugalmasság. A csípőhorpasz izom többet érdemelne, mint amennyit általánosságban kap, ezért is írunk róla.

Hol található?

A gerinc alsó szakaszát köti össze a csípőlapáttal, három izom alkotja az izomcsoportot: a nagy horpaszizom, a csípőizom és a kis horpaszizom. Az utolsó, 12. háti és öt ágyéki csigolyán ered, ahonnan a hasüregen át csatlakozik a lágyékhoz, a combcsont nyaka alatt, majd innen átlósan és hátrafelé haladva tapad a combcsont belső oldalán. Tehát a gerinc alsó része, a medence és a comb közötti kapcsolatot alkotja. 

Mi a feladata?

  • Ez az egyetlen izmunk, mely összeköti a gerincet a lábakkal, vagyis a nagyon komplex csípőhorpasz izomnak köszönhetjük, hogy egyáltalán felegyenesedve tudunk járni.
  • Amellett, hogy a gerincet stabilizálja, a hasüreg létfontosságú szerveit is alátámasztja.
  • Ez az izmunk aktivizálódik, amikor háton fekvésből nyújtott lábbal felülünk, vagy próbálunk felülni. 
  • Mivel a járásért és a futásért is nagyban a csípőhorpasz izom állapota felel, futók esetében sokat segíthet a futás hatékonyságán az izom nyújtása és erősítése. 
  • Küzdősportot űzők kifejezetten rajonganak érte, mivel ennek az izomcsoportnak köszönhető, hogy képesek dupla rúgásra a levegőben.
  • Állapota nagyban meghatározza a megfelelő ágyéki görbületet, máris olvashatod, mit jelent ez konkrétan. 

Milyen problémák alakulhatnak ki?

  • Rövidülés

A mozgásszegény, ülő életmódtól jelentkezhet. Gondolj csak bele: egész nap ülsz az irodában vagy a kocsiban, szinte alig használod járásra, állásra a testedet, természetes, hogy a stabilitásért és a mobilitásért felelős izomcsoportod megrövidül, kis túlzással mondhatjuk, hogy sorvadni kezd. 

  • Folyamatos feszülés

Hiába a mozgásszegény életmódunk, valójában egyfolytában rohanunk, megállás nélkül termeljük az adrenalint, ez a tempó pedig állandó feszültségben tartja az izomcsoport egy részét, vagyis folyamatosan készenlétben áll, hogy a megfelelő pillanatban védekezve összehúzza a testünket, vagy támadásba lendítse. Mindez a testünk felé állandó veszélyüzenetet közvetít, aminek eredményeként hamarabb kimerülünk, immunrendszerünk gyengül, és akár veseproblémák is előfordulhatnak.

Mit okozhat a rövidülése?

Ha a csípőhorpasz izom megfeszül vagy rövidül, akkor álló helyzetben előrefeszíti a derekat, megágyazva ezzel az ágyéki lordózisnak. Innen már szinte egyenes az út az ágyéki gerinc és a közeli izmok túlterheléséhez, vagyis jön majd a rossz tartás, derékfájdalommal kísérve. De könnyen az elhanyagolt és megrövidült csípőhorpasz izom számlájára írhatjuk a térdfájdalmakat, a különböző porckorong problémákat, az isiászt, gerincferdülést, sőt a csípőkopást, különböző menstruációs fájdalmakat, de akár a terméketlenséget is. 

Ha a csípőhorpasz izom megfeszül vagy rövidül, akkor álló helyzetben előrefeszíti a derekat, megágyazva ezzel az ágyéki lordózisnak
Ha a csípőhorpasz izom megfeszül vagy rövidül, akkor álló helyzetben előrefeszíti a derekat, megágyazva ezzel az ágyéki lordózisnak

Így erősítsd!

Feküdj hanyatt egy sík felületen, majd emeld a nyújtott lábaidat úgy, hogy a derekad ne emelkedjen el a tereptől. Figyelj arra, hogy ne a hasizmod, hanem a csípőhorpasz izmod dolgozzon!

Így nyújtsd!

Hosszú kitörésben tedd a hátul lévő térdedet a földre, ha kell, párnázd alá. Figyelj arra, hogy az elől lévő térded ne előzze meg a bokádat, közben viszont a két lábad között minél nagyobb szög legyen. Billentsd hátra a csípődet, hátaddal homoríts, farizmodat aktivizáld. Minden edzés végén végezd el a gyakorlatot, de jobb lenne minden este. Ebben az esetben előbb ötször-hatszor ismételve told előre a medencédet, majd egyenesedj vissza. Utána maradj benne a nyújtásban, majd végezd el a másik lábaddal is.

Szerző: Kőváry Anett

További cikkek

Mennyi idő után látszik a futás eredménye? 2023.06.20
A futás egy nagyszerű mozgásforma, amely számos egészségügyi előnnyel jár, azonban sokan kíváncsiak arra is, hogy idő alatt látszik meg a futás eredménye, és hogy mely testrészekre van leginkább hatással. Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. 
A legújabb technikák: komplex nyújtás - ellenállásos nyújtás 2023.06.13
Az utóbbi években rengeteg ellentmondásos hozzáállást tapasztaltam a nyújtás témájával kapcsolatban. Ez is egy olyan terület, amiről mindenkinek megvan a véleménye vagy egyszerűen a nemszeretem fiókba dobja. Azonban, ha az élethosszig tartó fájdalom és sérülésmentes futóedzéseket és sportolást választjuk ne spóroljuk le az erre fordított időt és energiát. 
Unilaterális edzés 2023.05.18
Az unilaterális edzés az egyszerre egy oldalon végzett végtagmozgást jelenti. Gyakran merül fel a kérdés, hogy hova  variálható tovább egy edzés. Ilyenkor jönnek képbe a különféle eszközök, újabbnál újabb formavilággal. Tehát alapvetően sporteszközökben gondolkodnak sokan, amikor edzésvariáció a céljuk.  Van viszont egy megoldás azoknak, akik nem az eszközkészlet színesítésében szeretnék a potenciált megtalálni, hanem a gyakorlat kiválasztásában, és ez az unilaterális edzés.

Ajánló

Lovas terápia a mentális egészségért 2023.09.28
Az állatok elképesztő érzelmi támogatást képesek nyújtani, elég a sokunk által megtapasztalt kisállat-gazdi kapcsolatra és annak pozitív lélektani hatásaira ...
Sportegyesület választó 2. 2023.09.22
2. rész. Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük ...
Sportegyesület választó 1. 2023.09.19
Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük mellett. A ...
Újabb rekord született a Balatonon 2023.09.17
Rekordmezőnnyel rajtolt el szombaton a Balatonon Balatonfüredről a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny Kékszalag Port Nagydíj, amit az Oroszlán Péter ...
Padel – a leggyorsabban terjedő ütős sport a világon 2023.09.15
Könnyebb, mint a tenisz, kevésbé megterhelő, mint a squash, remek kardiómozgás és társasjáték négy ember számára. Ez a padel! 

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.