betöltés folyamatban...

CrossKids – crossfit

2022.08.11.
Crossfit

A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre népszerűbb sportot nemcsak felnőttek, hanem gyerekek is űzhetik. A Sport&Move bemutatja, milyen egy jó CrossKids óra!

Szerda délután, néhány perccel 16 óra előtt. Tucatnyi különböző korú gyerek készülődik Cross-edzéshez a budapesti Toto Sport teremben.

A cél: képességfejlesztés

A kisiskolások és kamaszok rutinos mozdulatokkal masszírozzák át izmaikat a hamarosan kezdődő csoportos óra előtt az SMR-hengerekkel. Pont úgy, ahogy a felnőttek – CrossFit-, CrossTraining-edzés előtt. 

Hamarosan megérkezik az edző, és a srácok megkezdik a közös bemelegítést.

„A CrossFit tulajdonképpen egy komplex edzésrendszer, amely a teljes testet megerősíti. A különböző mozgásformákat és eszközöket ötvözve fejlesztjük az erőt, az állóképességet, az ügyességet, a hajlékonyságot és a gyorsaságot. A sokoldalú, változatos csoportos órákat gyerekeknek is ajánljuk. A CrossKids- és CrossTeens-óráinkon az életkori sajátosságoknak megfelelő feladatokkal tréningeznek a fiatalok: a gyerekek szinte kizárólag saját testsúllyal végzik a gyakorlatokat. A cél az alap motoros képességek fejlesztése, alapvető mozgásmintáikat, az egyensúlyt és a koordinációs képességeiket fejlesztjük” – magyarázza Urbancsok Tamás, a Toto Sport vezetője és edzője.

Játékos és személyre szabott

Amíg az edzővel beszélgetünk, azok, akikről beszélgetünk, lelkesen végzik a bemelegítő feladatokat. A legkisebb óvodáskorú, de középiskolások is róják a hosszokat faltól falig az edző által meghatározott állatjárásokat utánozva: pók-, rák- vagy épp medvejárásban.

„A CrossKids- és CrossTeens-órák mindig mobilizációval, az izmok és az ízületek felkészítésével kezdődnek – folytatja a tréner. – Ezt követően egy tíz-tizenöt perces bemelegítő blokk következik, ahol sorra vesszük az alapmozgásokat, állatjárásokat. Majd a törzsizmokat is felkészítjük az edzésre. Akárcsak egy felnőttórán, a gyerekek csoportos foglalkozásán is szerepel egy technikai rész, amelynél egy-egy alapgyakorlat, például a guggolás elsajátítása, fejlesztése a cél. Itt mindenki személyre szabottan, a saját edzettségi szintjén gyakorolja az adott feladat különböző erősségű variációit. Természetesen a srácok itt sem használnak nagy súlyokat, legfeljebb jelzésértékkel, kisebb eszközökkel dolgoznak.”

Családi Cross!

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kicsik és a kezdők a sima, saját testsúlyos guggolást gyakorolják az edző irányításával, míg a rutinosabbak és a nagyobbak egy-egy kis kettlebellt kézben tartva vagy súlyzórudat stilizáló fabottal guggolnak – meglepően ügyesen.

Ebben az edzőteremben hétköznap 15–20 gyerek váltja egymást a 60 perces CrossKids- és CrossTeens-órákon. Hétvégén még népszerűbbek ezek a foglalkozások, talán azért is, mert a Toto Sportban a srácok együtt edzhetnek szüleikkel. A gyerekek csoportos óráival párhuzamosan a felnőttek is részt vehetnek egy CrossTraining-órán, vagyis itt az apukák és anyukák nem feltétlenül a telefonjaikat nyomogatva próbálják elütni az időt az öltöző előtt, amíg a gyerek edz, hanem maguk is tréningezhetnek. Ha lehetőségünk van pozitív példát mutatni szülőként, miért ne tennénk?

Pörgés, gong, pacsi

Az óra vége felé – pár perccel 17 óra előtt – következhet a WOD (Workout of the Day), azaz az adott napi pörgős feladatsor, amelyet a felnőttekhez hasonlóan a gyerekek is a legjobban várnak. A hét-nyolc perces, tempós gyakorlatcsomag után véget ér a lelkesítő zene, megszólal a gong, a srácok pedig egyenként lepacsiznak a trénerrel: teljesítették az adott napi feladatot. 

De mi az a WOD?

Mivel a CrossKids-edzés a CrossFit-órát modellezi, elmaradhatatlan része a WOD, azaz a Workout of the Day nevű napi feladatsor. 

„Ez minden alkalommal egy pörgős, erőt és állóképességet is igénylő, köredzés jellegű, több gyakorlatot magában foglaló, néhány perces feladat. Természetesen edzőink a gyerekeknél fokozottan ügyelnek arra, hogy minden gyakorlat, minden mozgás kivitelezése pontos legyen. Náluk nem a sebesség és a minél több ismétlésszám elérése az elsődleges, hanem a szabályos ismétlések végrehajtása” – mondja Urbancsok Tamás. 

Ezt is olvasd el!
NAPI 5 PERCES GYAKORLATOK, AMELYEK CSODÁT TESZNEK! 2021.03.22
Bár a jó idő majd csak most jön meg és a koronavírus miatt korlátozottak a lehetőségek, lassan elhagyhatjuk a kabátokat, pulóvereket. Ha esetleg a télen rád rakódott pár felesleges kilóból még mindig van, de nincs túl sok szabadidőd vagy nem tudsz terembe menni, akkor most mutatunk néhány otthon is végezhető gyakorlatot!

Szöveg: Németh Attila

További cikkek

A „gyengébbik nem” és a női sport 2022.09.27
A nemi identitás szabad megválasztásának lehetősége a sportban konfliktusokat tud okozni. Számos transznemű sportoló által kirobbantott botrány kényszerítette a versenysport szabályozásának átgondolására a sportszervezeteket, a befogadás lehetőségének biztosítása mellett az egyenlő versenyfeltételek fenntartása érdekében.Valóbban a női sportolók a gyengébbik nem?
Hidroterápia, a víz gyógyító ereje 2022.09.26
Vajon miért van az, hogy az emberek annyira szeretnek víz közelében lenni? Ha nyaralást, vagy kikapcsolódást kell választani – legyen az aktív vagy pihentető – a legtöbben a strandolás, wellness, vagy gyógyfürdő mellett döntenek. Mindez persze természetes, hogy így vonzódunk a vizes közeghez. A hidroterápia: a víz gyógyító ereje!
Magyar edzők külföldön – Sean Paul és a magyar vízilabda 2022.09.22
A magyar sportélet nagy hagyományokkal rendelkezik. Ezt az is bizonyítja, hogy lakosságarányosan Magyarország szerezte a legtöbb aranyérmet a nyári olimpiai játékokon. Nem véletlen, hogy az itteni szakemberek sokszor külföldön is sikeresek tudnak lenni, és jó hírnevet kiépíteni.

Ajánló

A „gyengébbik nem” és a női sport 2022.09.27
A nemi identitás szabad megválasztásának lehetősége a sportban konfliktusokat tud okozni. Számos transznemű sportoló által kirobbantott botrány kényszerítette a ...
Hidroterápia, a víz gyógyító ereje 2022.09.26
Vajon miért van az, hogy az emberek annyira szeretnek víz közelében lenni? Ha nyaralást, vagy kikapcsolódást kell választani – legyen az aktív vagy pihentető – a ...
Magyar edzők külföldön – Sean Paul és a magyar vízilabda 2022.09.22
A magyar sportélet nagy hagyományokkal rendelkezik. Ezt az is bizonyítja, hogy lakosságarányosan Magyarország szerezte a legtöbb aranyérmet a nyári olimpiai játékokon. ...
Nem vagyok cöliákiás, mégis kerülöm a glutént 2022.09.20
Nem vagyok cöliákiás, mégis kerülöm a glutént…elmesélem miért! A glutén fogyasztása azok számára is lehet előnytelen, akiknek nincs igazolt orvosi problémájuk ...
Önismereti zarándokút: El Camino 2022.09.19
Az emberek sokféleképp tekinthetnek az El Caminora, a Szent Jakab-útra, ami az egyik leghíresebb zarándokút Európában. Sokaknak a vallásról, kalandról, a ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.