Nem vagyok cöliákiás, mégis kerülöm a glutént…elmesélem miért! A glutén fogyasztása azok számára is lehet előnytelen, akiknek nincs igazolt orvosi problémájuk (pl. cöliákia) vele kapcsolatban.
Amikor visszagondolok arra, gyerekkoromban az akkori normáknak megfelelően a reggelim abból állt, hogy egy fél literes, zománcozott bögrében Anyukám forró tejet melegített, kakaóport tett bele és még két evőkanál krisztálycukrot is hozzádobott…ebbe tördeltem bele egy, de sok esetben kettő karéj fehér kenyeret. Elképzelésem nem volt, miért vagyok rövid idő múlva az első tanórán iszonyúan álmos és nyűgös, annak ellenére, hogy kialudtam magam az éjszaka. Sokszor fordult elő az is, hogy a számban afták voltak. Akkor még fogalmam nem volt, mi az a glutén. Jó pár évre rá tudatosult bennem, hogy ez a búzában található összetevő okozta a tüneteket. Nem zártam ki teljesen az étrendemből, de figyelni kezdtem rá, hogy kevesebbet szerepeljen a heti menümben. Ma már szinte mindenhol találkozunk gluténmentes termékekkel.
De mégis mi az oka annak, hogy egyre többen döntenek amellett, mellőzik étrendjükből a hagyományos hamburgerzsömlét vagy a szülinapi tortát?
Vannak, akik csak kísérleteznek. Kipróbálják, milyen a gluténmentes élet. Mások, velem egyetemben, saját bőrükön tapasztalják meg azt, hogy bizonyos tünetek egy csapásra eltűnnek, kezdve az emésztési problémáktól a fejfájásig, az izomfájdalmakig, és még sorolhatnám.

A ragacs.
A glutén a prolaminfehérjék családjába tartozó fehérje, melyet két kisebb fehérje, a gliadin és a glutenin alkot. Gabonafélékben található meg, egészen pontosan a búzában, az árpában és a rozsban. Tapadós, ragacsos állaga miatt tartja össze a kenyeret. Érdemes azzal is tisztába lenni, hogy glutén nem csak és kizárólag élelmiszerekben fordulhat elő, és nem is csak olyanokban, melyek ezen gabonák egyikét tartalmazzák, ezért allergia vagy érzékenység esetén körültekintőnek kell lennünk a gyógyszereinkkel, étrendkiegészítőkkel, kozmetikumokkal is.
Íme a 4 legjellemzőbb eset, amikor jobban fogod magad érezni, ha kerülöd a glutént:
- Amennyiben cöliákiában szenvedsz, ami NEM ALLERGIA, hanem egy autoimmun reakció a szervezet részéről. Érdekes statisztika, hogy a cöliákiás betegek 70%-a nő. Alapvetően egy örökletes betegség, de kialakulásában környezeti faktorok is közrejátszanak.
- Körülbelül hatszor annyian vannak, mint a cöliákiások, azok, akik nem cöliákiás gluténérzékenységben szenvednek. Az ő szervezetük hasonlóan a cöliákiásokhoz ellenségként kezeli a glutént, ám ez a reakció nem mérhető úgy, mint egy allergia vagy egy autoimmun reakció.
- FODMAP-ok. A Fodmap egy mozaikszó -fermentábilis oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok- azok az élelmiszerekben lévő anyagok, melyek az emésztés után elégtelenül szívódhatnak fel a vékonybélben. Ezeket a nem elegendő mértékben megemésztett szénhidrátokat a bélbaktériumok megerjesztik, ami gáz keletkezésével jár együtt. Ezek a felelősek az IBS (Irritábilis Bél Szindróma) kialakulásáért. A gluténtartalmú búza magas Fodmap kategóriába tartozik, így étrendi kerülése jótékony hatással lehet az emésztésünkre.
- Búzaallergia esetén nagyon súlyos tünetek jelentkezhetnek a búza fogyasztását követően -akár anafilaxiás sokk is-, így csak és kizárólag annak kerülésével biztosíthatjuk egészségünk megőrzését.
A gluténmentes étrendet sokat összekeverik valamiféle fogyókúrás étrenddel, és azonnali fogyást várnak tőle. Ez azonban kizárólag a glutén kerülésével nem valósul meg. További odafigyeléssel azonban, csökkentett kalóriabevitellel, a rostbevitel emelésével és rendszeres, napi sportmozgással igenis elérhető, amellett, hogy a kényelmetlen tünetek is távol maradnak tőlünk.
Amennyiben a teljes gluténmentesség kívánatos, úgy csak olyan konyháról vagy ételkiszállító cégtől rendeljünk, ahol a konyha gluténmentessége által biztosított a keresztszennyeződés elkerülése is.
Szerző: Rákóczi Gabi Msc