betöltés folyamatban...

6 tipp, ha allergiával sportolnál

2022.05.13.

A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők számára egy rendkívül nehéz, kihívásokkal teli időszak.

Az allergiás tünetek elkerülhetetlenül befolyásolják a betegek életmódját, így fizikai aktivitásukat is, módosítva az izomerőt, csökkentve a sportteljesítményt. Tévhit azonban, hogy allergiásként hanyagolni kell a testmozgást!
Az allergia elleni harcban, a legfontosabb, hogy felismerjük a kiváltó okot, okokat, majd kidolgozzuk a megfelelő stratégiát a leküzdésére.

De mi is az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egészséges egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Az allergiás tüneteket kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük. Az allergia tehát az immunrendszer „tévedésének” következménye, eltúlzott válasza egy egyébként ártalmatlan anyagra. 

Hogyan ismerd fel az allergiás reakciót sportolás közben?

Az allergiás tünetek rengeteg formában jelentkezhetnek: hörgőszűkülettel, súlyosabb esetben asztmás rohamokkal, de szisztematikus tüsszögéssel, szem kipirosodással, kötőhártya-gyulladással, végül dermatitisszel és bőrcsalánkiütéssel is.
Bár ezek a bosszantó panaszok könnyen elvehetik a kedved a testmozgástól, nem szabad elfelejteni, hogy a megfelelően választott sporttal és felkészüléssel nemhogy ártunk, de kifejezetten javíthatunk az állapotunkon.

Hogyan sportolj, ha allergiától szenvedsz?

Asztmásként a legjobb sport, amit választhatsz az úszás, mely erősíti a légzőizmokat, csökkentheti a hörgőszűkületet és javítja az oxigénfelvételt.

Allergiásként az egyik legjobb sport amit választhatsz., az úszás!
Allergiásként az egyik legjobb sport amit választhatsz, az úszás!

Az úszás mellett a változtatható intenzitású sportokkal is érdemes próbálkozni, ahol szabadon megállhatsz, lassíthatsz, gyorsulhatsz. Nagyon fontos, hogy amint rosszabodnak a tüneteid (pl.: kifulladsz) állj meg, pihenj!
Mivel az allergia és a stressz, kéz a kézben járnak, kifejezetten jót tehet a testi-lelki egyensúlyodnak a jóga! Ha fokozni akarod a hatását, próbáld ki a sóbarlangokban szervezett órákat. A fokozatosság és a mértékletesség itt különösen fontos. Amennyiben súlyosabbak a tüneteid és gyógyszeres kezelés alatt is állsz, mindenképpen konzultálj a háziorvosoddal, allergológusoddal mielőtt magadra kapnád a sportcipőt!

A Sport&Move tanácsai:

íme néhány egyszerű, de hatékony tipp, mellyel hatékonyabban foghatsz neki az edzésnek:

  1. fuss kora reggel, és kerüld a túl szeles napokat. Kihasználhatod az eső utáni órákat is, ami után mindig tisztább a levegő.
  2. kerüld a parkokat, a növényekben gazdag területeket. 
  3. az edzés végeztével azonnal mosd ki a ruháid, hogy elkerüld a pollen és egyéb allergének szétterjedését otthonodban.
  4. edzés után zuhanyozz le, hajadat, arcodat és orrüregeid is mosd meg.
  5. ha antihisztamint szedsz, hagyj legalább egy órát eltelni annak bevétele és az edzés között, hogy a gyógyszer hatékonyan kifejthesse hatását.
  6. kerüld a testmozgást a legmelegebb órákban, és ekkor se feledkezz meg a fényvédő krémről!
Ezt is olvasd el!
Az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás 2022.05.10
Sitting is the new smoking, avagy az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás!?

További cikkek

Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új szakaszához érkezett a háromszoros olimpiai bajnok úszónő. A nyár végén vagy az ősz elején ad életet gyermekének.
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a bemutatkozáson is túl vagyunk, ami eddig sikeresnek mondható.

Ajánló

Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...
Triál- játszótér a világ 2023.03.15
Az elmúlt évtizedekben új technológiák jelentek meg a kerékpáriparban, a szakágak bringái minden eddiginél jobban specializálódtak, hiszen a legtöbb versenyszám ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.