6 tipp, ha allergiával sportolnál

2022.05.13.

A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők számára egy rendkívül nehéz, kihívásokkal teli időszak.

Az allergiás tünetek elkerülhetetlenül befolyásolják a betegek életmódját, így fizikai aktivitásukat is, módosítva az izomerőt, csökkentve a sportteljesítményt. Tévhit azonban, hogy allergiásként hanyagolni kell a testmozgást!
Az allergia elleni harcban, a legfontosabb, hogy felismerjük a kiváltó okot, okokat, majd kidolgozzuk a megfelelő stratégiát a leküzdésére.

De mi is az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egészséges egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Az allergiás tüneteket kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük. Az allergia tehát az immunrendszer „tévedésének” következménye, eltúlzott válasza egy egyébként ártalmatlan anyagra. 

Hogyan ismerd fel az allergiás reakciót sportolás közben?

Az allergiás tünetek rengeteg formában jelentkezhetnek: hörgőszűkülettel, súlyosabb esetben asztmás rohamokkal, de szisztematikus tüsszögéssel, szem kipirosodással, kötőhártya-gyulladással, végül dermatitisszel és bőrcsalánkiütéssel is.
Bár ezek a bosszantó panaszok könnyen elvehetik a kedved a testmozgástól, nem szabad elfelejteni, hogy a megfelelően választott sporttal és felkészüléssel nemhogy ártunk, de kifejezetten javíthatunk az állapotunkon.

Hogyan sportolj, ha allergiától szenvedsz?

Asztmásként a legjobb sport, amit választhatsz az úszás, mely erősíti a légzőizmokat, csökkentheti a hörgőszűkületet és javítja az oxigénfelvételt.

Allergiásként az egyik legjobb sport amit választhatsz., az úszás!
Allergiásként az egyik legjobb sport amit választhatsz, az úszás!

Az úszás mellett a változtatható intenzitású sportokkal is érdemes próbálkozni, ahol szabadon megállhatsz, lassíthatsz, gyorsulhatsz. Nagyon fontos, hogy amint rosszabodnak a tüneteid (pl.: kifulladsz) állj meg, pihenj!
Mivel az allergia és a stressz, kéz a kézben járnak, kifejezetten jót tehet a testi-lelki egyensúlyodnak a jóga! Ha fokozni akarod a hatását, próbáld ki a sóbarlangokban szervezett órákat. A fokozatosság és a mértékletesség itt különösen fontos. Amennyiben súlyosabbak a tüneteid és gyógyszeres kezelés alatt is állsz, mindenképpen konzultálj a háziorvosoddal, allergológusoddal mielőtt magadra kapnád a sportcipőt!

A Sport&Move tanácsai:

íme néhány egyszerű, de hatékony tipp, mellyel hatékonyabban foghatsz neki az edzésnek:

  1. fuss kora reggel, és kerüld a túl szeles napokat. Kihasználhatod az eső utáni órákat is, ami után mindig tisztább a levegő.
  2. kerüld a parkokat, a növényekben gazdag területeket. 
  3. az edzés végeztével azonnal mosd ki a ruháid, hogy elkerüld a pollen és egyéb allergének szétterjedését otthonodban.
  4. edzés után zuhanyozz le, hajadat, arcodat és orrüregeid is mosd meg.
  5. ha antihisztamint szedsz, hagyj legalább egy órát eltelni annak bevétele és az edzés között, hogy a gyógyszer hatékonyan kifejthesse hatását.
  6. kerüld a testmozgást a legmelegebb órákban, és ekkor se feledkezz meg a fényvédő krémről!
Ezt is olvasd el!
Az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás 2022.05.10
Sitting is the new smoking, avagy az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás!?

További cikkek

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. Az egyedülálló esemény célja, hogy a résztvevők megismerjék egymás különbözőségeit és erősödjön bennük az elfogadó hozzáállás.
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős motivációra, kitartásra és vasakaratra van szükség. Ezek hiányában bármilyen módszer mellett döntünk is, az hosszú távon nem lesz működőképes. Sportolj!
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az is belefér, ha az elején inkább sétálsz felfelé, mint futsz.

Ajánló

Esély Sportnap 2022. május 21. 2022.05.22
Budapest II. kerületében első alkalommal került sor 2022. május 21-én a fogyatékossággal élők társadalmi integrációját segítő Esély Sportnap sportrendezvényre. ...
Leszoknál a dohányzásról? Sportolj! 2022.05.22
A dohányzásról való leszokás a leggyakoribb, egyúttal leghamarabb kudarcba fulladó fogadalmak egyike. A cigi végleges letételéhez ugyanis rendkívül erős ...
HEGYI TEREPEN - EMELKEDŐN FUTÁS 2022.05.18
Emelkedőn futni nem csak azért érdemes, mert legközelebb jobban meg majd az emelkedőn futás: megfelelő felkészülés és technika mellett gyorsabb és erősebb leszel. Az ...
Megy már a fecske? 2022.05.17
A fecske alapvetően egy szertornában előforduló elem, méghozzá az egyik legmagasabb szintű, legnehezebben kivitelezhető erőgyakorlat. Azon belül is a gyűrűn hajtják ...
Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.