betöltés folyamatban...

6 tipp, ha allergiával sportolnál

2022.05.13.

A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők számára egy rendkívül nehéz, kihívásokkal teli időszak.

Az allergiás tünetek elkerülhetetlenül befolyásolják a betegek életmódját, így fizikai aktivitásukat is, módosítva az izomerőt, csökkentve a sportteljesítményt. Tévhit azonban, hogy allergiásként hanyagolni kell a testmozgást!
Az allergia elleni harcban, a legfontosabb, hogy felismerjük a kiváltó okot, okokat, majd kidolgozzuk a megfelelő stratégiát a leküzdésére.

De mi is az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egészséges egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Az allergiás tüneteket kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük. Az allergia tehát az immunrendszer „tévedésének” következménye, eltúlzott válasza egy egyébként ártalmatlan anyagra. 

Hogyan ismerd fel az allergiás reakciót sportolás közben?

Az allergiás tünetek rengeteg formában jelentkezhetnek: hörgőszűkülettel, súlyosabb esetben asztmás rohamokkal, de szisztematikus tüsszögéssel, szem kipirosodással, kötőhártya-gyulladással, végül dermatitisszel és bőrcsalánkiütéssel is.
Bár ezek a bosszantó panaszok könnyen elvehetik a kedved a testmozgástól, nem szabad elfelejteni, hogy a megfelelően választott sporttal és felkészüléssel nemhogy ártunk, de kifejezetten javíthatunk az állapotunkon.

Hogyan sportolj, ha allergiától szenvedsz?

Asztmásként a legjobb sport, amit választhatsz az úszás, mely erősíti a légzőizmokat, csökkentheti a hörgőszűkületet és javítja az oxigénfelvételt.

Allergiásként az egyik legjobb sport amit választhatsz., az úszás!
Allergiásként az egyik legjobb sport amit választhatsz, az úszás!

Az úszás mellett a változtatható intenzitású sportokkal is érdemes próbálkozni, ahol szabadon megállhatsz, lassíthatsz, gyorsulhatsz. Nagyon fontos, hogy amint rosszabodnak a tüneteid (pl.: kifulladsz) állj meg, pihenj!
Mivel az allergia és a stressz, kéz a kézben járnak, kifejezetten jót tehet a testi-lelki egyensúlyodnak a jóga! Ha fokozni akarod a hatását, próbáld ki a sóbarlangokban szervezett órákat. A fokozatosság és a mértékletesség itt különösen fontos. Amennyiben súlyosabbak a tüneteid és gyógyszeres kezelés alatt is állsz, mindenképpen konzultálj a háziorvosoddal, allergológusoddal mielőtt magadra kapnád a sportcipőt!

A Sport&Move tanácsai:

íme néhány egyszerű, de hatékony tipp, mellyel hatékonyabban foghatsz neki az edzésnek:

  1. fuss kora reggel, és kerüld a túl szeles napokat. Kihasználhatod az eső utáni órákat is, ami után mindig tisztább a levegő.
  2. kerüld a parkokat, a növényekben gazdag területeket. 
  3. az edzés végeztével azonnal mosd ki a ruháid, hogy elkerüld a pollen és egyéb allergének szétterjedését otthonodban.
  4. edzés után zuhanyozz le, hajadat, arcodat és orrüregeid is mosd meg.
  5. ha antihisztamint szedsz, hagyj legalább egy órát eltelni annak bevétele és az edzés között, hogy a gyógyszer hatékonyan kifejthesse hatását.
  6. kerüld a testmozgást a legmelegebb órákban, és ekkor se feledkezz meg a fényvédő krémről!
Ezt is olvasd el!
Az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás 2022.05.10
Sitting is the new smoking, avagy az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás!?

További cikkek

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. Csúcstechnikával felszerelt, száguldó katamaránok, a múlt század első felét megidéző, klasszikus cirkálók és a Balatonra jellemző sportos és családi vitorlások százai lepik majd el a tó felszínét csütörtök reggel 9-től, a rajt pillanatától. A verseny egészen július 20-án, szombat reggel 9-ig tart, amikor lejár a 48 órás limitidő.
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a második genfi-tavi Bol d’Or távja 123 kilométer, a Boden-tavi Rund um és a Garda-tavi Centomiglia egyaránt nagyjából 100 kilométeresek
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá sportolás közben megóvják a szemünket az olyan fizikai hatásoktól, mint a szembe tóduló hó, eső vagy éppen esetünkben a hajó által keltett hullámok vize. Egy francia márkáról mesélünk, ami fenntartható, dinamikusan növekszik, elképesztően menő és jól passzol a vitorlás szettekhez is. Ez az IZIPIZI. (X) (X)

Ajánló

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. ...
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a ...
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá ... (X)
Lavina vetett véget az expedíciónak 2024.07.15
A két magyar alpinista – Klein Dávid és Nagy Marci – ép bőrrel megúszták az incidenst, miután lavina vetett véget a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024-nek
Foci EB döntő és folytatódik a GardenFest2024 2024.07.12
GardenFest2024 – folytatódik júliusban a foci Eb után is (X)

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.