betöltés folyamatban...

6 tipp, ha allergiával sportolnál

2022.05.13.

A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők számára egy rendkívül nehéz, kihívásokkal teli időszak.

Az allergiás tünetek elkerülhetetlenül befolyásolják a betegek életmódját, így fizikai aktivitásukat is, módosítva az izomerőt, csökkentve a sportteljesítményt. Tévhit azonban, hogy allergiásként hanyagolni kell a testmozgást!
Az allergia elleni harcban, a legfontosabb, hogy felismerjük a kiváltó okot, okokat, majd kidolgozzuk a megfelelő stratégiát a leküzdésére.

De mi is az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egészséges egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Az allergiás tüneteket kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük. Az allergia tehát az immunrendszer „tévedésének” következménye, eltúlzott válasza egy egyébként ártalmatlan anyagra. 

Hogyan ismerd fel az allergiás reakciót sportolás közben?

Az allergiás tünetek rengeteg formában jelentkezhetnek: hörgőszűkülettel, súlyosabb esetben asztmás rohamokkal, de szisztematikus tüsszögéssel, szem kipirosodással, kötőhártya-gyulladással, végül dermatitisszel és bőrcsalánkiütéssel is.
Bár ezek a bosszantó panaszok könnyen elvehetik a kedved a testmozgástól, nem szabad elfelejteni, hogy a megfelelően választott sporttal és felkészüléssel nemhogy ártunk, de kifejezetten javíthatunk az állapotunkon.

Hogyan sportolj, ha allergiától szenvedsz?

Asztmásként a legjobb sport, amit választhatsz az úszás, mely erősíti a légzőizmokat, csökkentheti a hörgőszűkületet és javítja az oxigénfelvételt.

Allergiásként az egyik legjobb sport amit választhatsz., az úszás!
Allergiásként az egyik legjobb sport amit választhatsz, az úszás!

Az úszás mellett a változtatható intenzitású sportokkal is érdemes próbálkozni, ahol szabadon megállhatsz, lassíthatsz, gyorsulhatsz. Nagyon fontos, hogy amint rosszabodnak a tüneteid (pl.: kifulladsz) állj meg, pihenj!
Mivel az allergia és a stressz, kéz a kézben járnak, kifejezetten jót tehet a testi-lelki egyensúlyodnak a jóga! Ha fokozni akarod a hatását, próbáld ki a sóbarlangokban szervezett órákat. A fokozatosság és a mértékletesség itt különösen fontos. Amennyiben súlyosabbak a tüneteid és gyógyszeres kezelés alatt is állsz, mindenképpen konzultálj a háziorvosoddal, allergológusoddal mielőtt magadra kapnád a sportcipőt!

A Sport&Move tanácsai:

íme néhány egyszerű, de hatékony tipp, mellyel hatékonyabban foghatsz neki az edzésnek:

  1. fuss kora reggel, és kerüld a túl szeles napokat. Kihasználhatod az eső utáni órákat is, ami után mindig tisztább a levegő.
  2. kerüld a parkokat, a növényekben gazdag területeket. 
  3. az edzés végeztével azonnal mosd ki a ruháid, hogy elkerüld a pollen és egyéb allergének szétterjedését otthonodban.
  4. edzés után zuhanyozz le, hajadat, arcodat és orrüregeid is mosd meg.
  5. ha antihisztamint szedsz, hagyj legalább egy órát eltelni annak bevétele és az edzés között, hogy a gyógyszer hatékonyan kifejthesse hatását.
  6. kerüld a testmozgást a legmelegebb órákban, és ekkor se feledkezz meg a fényvédő krémről!
Ezt is olvasd el!
Az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás 2022.05.10
Sitting is the new smoking, avagy az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás!?

További cikkek

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto Contador és Ivan Basso által alapított csapat. Az előbbi nevével fémjelzett alapítvány segítségével – a kerékpársport népszerűsítése mellett – a stroke elleni küzdelmet, illetve a stroke utáni rehabilitáció előmozdítását tűzte zászlajára. Már a kezdetektől fogva látszott, hogy sokra hivatott ez a formáció, ami a jelent nézve be is igazolódott. Nézzük is meg akkor, hogy miként alakult Kometa cycling story!
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ki világszerte sokak elismerését. A természethez, a sporthoz való hozzáállása és egész életfelfogása igazi példaképpé teszi őt. 
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a testet, növelni az energia szintet, és optimalizálni a teljesítményt. Ebben a kontextusban a pisztácia kiváló választás lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk fogyasztásának előnyeit, és megvizsgáljuk, miért érdemes beilleszteni az edzés utáni étrendbe.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.