betöltés folyamatban...

Felfedeztem a squasht!

2022.08.02.
Squash

Idén nyáron a hatalmas hőség közepette sok sportolási lehetőség tűnik riasztónak. Ezzel én is így voltam, bár a strandolás és túrázás is kiválóan megmozgatja a testet, én bevallom július vége felé, egy kicsit azokba is beleuntam. Ezután kezdtem el keresgélni egy megfelelő szabadidős sportot, ez a lett végül a squash.

 

Hőségben is lehet

A csapatsportok a kezdetektől kiestek, mivel nyáron szinte minden ismerősöm nyaral vagy fesztiválozik. Ráadásul nem akartam a 40 fokos hőségben szenvedni, ezért egy másik fontos kritérium volt, hogy ne a szabadban kelljen játszani. Így jutottam el a rövidebb keresés után a Fallabdához, vagy angolul a squash-hoz.

Egyesek szerint az eredete a pelota

Bizonyára sokan kellemes emlékekkel gondolnak vissza gyerekkorunk ikonikus Bud Spencer filmjeire, azok közül is a „Különben megint dühbe jövünk” című klasszikusra. Ott egy jelenetben a kedvenc nagydarab főhősünk beöltözik Jamón Serranonak, egy világhírű „pelota” játékosnak és elkezdi a falnak ütni/dobni a labdát. A filmben „Charlie Firpo” a baszk pelota nevű sportot játszotta, a Spanyolországból eredeztetett játékot sokan a Fallabda ősének tartják.

pelota
Hagyományos pelota

Egy másik elmélet szerint, amely próbálja romantizálni a játék kezdetét, a londoni börtönökhöz köti, ahol a rabok a falnak ütögették a labdát. Magyarországon 1989. november 4-én alakult meg a Magyar Fallabda (Squash) Szövetség. Szerveznek egyéni és csapatbajnokságokat, ráadásul a válogatott is indul nemzetközi versenyeken.

A játék menete

A fallabdát normál esetben két ember játssza, a játék célja, hogy az ellenfeled ne tudja visszaütni szabályos módon a labdát. Ha ez sikerül egy pontot szerzel, feltéve, ha te szerváltál, ellenkező esetben elnyerted az adogatás jogát. Egy játszma 11 megnyert pontig tart, ha legalább 2 pontos előnnyel rendelkezel – ez hasonlít a tenisz szabályaihoz. A győzelemhez 3 játszmát kell megnyerni.

A játék során fontos szabály az ellenfél testi épségének megóvása, ezért létezik két fogalom, a „let” (új labdamenet) és a „stroke” (pont). Ha egy játékos úgy érzi, hogy a labda megütése a partnert veszélyezteti, nem szabad elütnie a labdát, ekkor lehetősége van „let”-et kérni. A labdamenet megállításának jogosságát a bíró dönti el, és vagy újrakezdik a labdamenetet (let) vagy pontot ítél (stroke) az akadályozó játékos ellen.

Squash-ütők

A játékhoz mindössze ütőkre és egy labdára van szükség. A fallabdaütők formájuk és méretük szerint is a tollas- és a teniszütők közé sorolhatók, fejmérete 450-500 cm² között mozog. A labda mérete és minősége a játékosok tudásától függ. Kezdőknek a nagyobb és könnyebben pattogó labdát javasolják, minél fejlettebb egy játékos annál nehezebb labdát használ, ez kisebbet pattan.

A fallabdát minden korosztály számára ajánlani tudom, egy nagyon intenzív sport, amely rengeteg mozgást igényel, így rövid idő alatt teljesen átmozgatja a testet. Emellett nagyon szórakoztató, egy-egy labdamenet nagyon izgalmas tud lenni, még akkor is, ha valaki kezdő. Egyetlen hátránya, hogy csak teremben végezhető, de 40 fokban lehet, hogy ez inkább egy újabb előnyként szolgál.

Szerző: Bíró Bálint

Ajánló

Így gyalogolj, hogy fogyj! 2022.08.12
Gyaloglással fogyni? Igen lehetséges! Persze nem az andalgós, városnézős sétára gondolunk, hanem egy tudatos, intenzív testmozgásra, mely során legalább 40 percig, ...
CrossKids - crossfit 2022.08.11
A CrossFit változatos, magas intenzitású, funkcionális edzésforma, amely egyszerre fejleszti az erőt, az állóképességet és az ügyességet. A Magyarországon is egyre ...
Street workout világbajnoki elhivatottság 2022.08.09
2020-ban a koronavírus járvány ezt a sportágat is erősen sújtotta. Sorra kerültek lemondásra a versenyek, bezártak a termek és amikor már azt hittük a street workout ...
2022. évi Európai Egyetemi Játékok 2022.08.08
Idén júliusban a lengyelországi Lodz városában zajlott le a 2022. évi Európai Egyetemi Játékok, ahova az egész kontinensről érkeztek hallgatók. Rengeteg izgalmat és ...
Egy bogyó és kész vagy! 2022.08.06
El tudod azt képzelni, hogy csak lenyelsz egy icipici kapszulát – csak egy bogyó – és máris olyan eredményeket érhetsz el, mint amit csak kínkeserves edzések ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.