betöltés folyamatban...

Minden, amit a padelről tudni érdemes

2024.05.23.
padel

A padel a világ egyik leggyorsabban növekvő és fejlődő sportága. Jelenleg több mint ötven országban van jelen, a játékot aktívan űzők száma kb. 15 millióra tehető, de ez folyamatosan emelkedik. Kiváló sport mindenkinek korosztálytól és készségtől függetlenül, mivel gyorsan és egyszerűen elsajátítható. Tudj meg mindent a padelről!

Kistestvér?

Egy kívülálló azt gondolná, hogy a padel mivel szintén „ütős” játék a tenisz, a tollaslabda vagy a fallabda (squash) kistestvére. Lehet benne némi hasonlóság, de Kerekes Péter, a padel hazai meghonosítója óva int ettől a megnevezéstől. A mozgáskultúrát tekintve felfedezhető néhány közös vonás a tenisszel, mégis másként mozgat meg, és másmilyen gondolkodást igényel. Nem célunk előállni egy teljes körű padel-tenisz összehasonlítással, néhány alapvető különbséget említünk csak meg, és bízunk benne, hogy a lelkes olvasó kedvet kap majd a padelhez. Mi teljes vállszélességgel ajánljuk!

Néha tényleg a fal adja a másikat!

A padelt, akárcsak a teniszt, lehet teremben (fedett csarnokban) is játszani, de több kültéri pálya is van, ahol kedvünkre ütögethetünk. A padel jó értelemben „falak közé szorított” sportág, és éppen ez jelenti a legszembetűnőbb különbséget a teniszhez képest, hiszen a fal szerepe létfontosságú, sőt egyenesen ajánlott használni. Arra a kérdésre, hogy a teniszmúlt segít-e abban, hogy valaki jó padeles legyen, vagy netán hátrány a beidegződések miatt, Kerekes Péter, a Magyar Padel Szövetség elnöke a következő választ adta:

„Segít a röptézésben, a lecsapásban, és a lábmunka is hasonló. Ami viszont zavarni szokta a teniszezőket, az a fal. Megszokták, hogy a labdát nem engedik el maguk mögé, itt viszont érdemes, mert rengeteg plusz ütési lehetőséget, szöget adhat a visszapattanó labda.

Furcsának tűnhet elsőre, de meglehetősen hamar megbarátkoztunk azzal, hogy néha bizony a fal adja a másikat, és onnan folytatódik a labdamenet.

Teniszezők is szívesen játsszák!

Az utóbbi évek legjobb magyar teniszezője, Fucsovics Márton is kiemeli, hogy bár a fizikai megterhelés hasonló, mint a teniszben, a padel mégis más taktikai felépítést, gondolkodásmódot igényel. Főleg, hogy a fal szerepe miatt sokszor váratlan helyre pattan a labda. A szemfüles és régebb óta padelező játékosok azonban könnyed lazasággal kezelik ezt a kihívást. Nagyon látványos és sokszor végeláthatatlan labdamenetek vannak, főleg, ha csak ütögetnek a felek, és nem a gyors pontszerzés a cél. Alapjáraton a páros az elterjedtebb, de egyéniben is lehet játszani, egy keskenyebb, 6 × 20 méteres pályán. 

Egy hosszabb ideje aktívan padelező hangsúlyozta, hogy azért különleges a padel, mert meglehetősen alacsony a belépési szint, mármint az a tudás, amely elegendő ahhoz, hogy hamar ráérezzünk a játék lényegére, és elsajátítsuk a legalapvetőbb mozdulatokat (tenyeres, fonák). Nem várják el, hogy a teniszből ismert szabályos mozdulatsort kövessük (törzsből ráfordulni az ütésre, egészen hátralendíteni a kart stb.), sőt a játék gyorsasága, valamint az érkező labda kiszámíthatatlansága miatt ez szinte lehetetlen is, nem beszélve arról, hogy a nagy ívű lendítést az oldalsó és hátsó fal is akadályozza. Enyhébb ferdítéssel, amennyiben sikerül átütni a labdát az ellenfél térfélre, már jók vagyunk a következő ütésig.

A játéktér

A pálya zárt, amelyet üveg és fémszerkezet vesz körül. Maga a játéktér a teniszpálya méretének egyharmada, 20 méter hosszú és 10 méter széles. A hátsó falak 3 méteres magasságig üvegből készülnek. Közepén háló található, amely a pályát kettéválasztja.

Az ütő

Nem húros, mint a teniszütő, egyik legszembetűnőbb jellemzője, hogy a kereten lyukak találhatók. Ezek a lyukak stratégiailag úgy vannak elhelyezve, hogy csökkentsék az ütő súlyát anélkül, hogy az erejét befolyásolnák, továbbá segítenek az ütő aerodinamikájának növelésében is, ami gyorsabb kilengést és nagyobb teljesítményt tesz lehetővé. Ezenkívül a lyukak segíthetnek csökkenteni az ütő rezgését és zaját, így a játékosnak kényelmesebb és élvezetesebb játékélményt nyújtanak. Az ütőfelület nagysága többé-kevésbé akkora, mint a teniszütők esetében, az ütő szára ellenben jóval rövidebb. 

A szerva

Az az apró különbség a teniszhez képest, hogy a padelben alulról szerválnak, azaz a labdát ejtik, majd csípőmagasságig pattanva a talajról egy tenyeres ütéssel indul a labdamenet. Az alsó szerva amúgy a teniszben is szabályos, csak nem kimondottan előnyös. A padel szabályai egyébként nagyrészt ugyanazok, mint a teniszben az eredményt is úgy számolják: három- vagy ötszettes etapok vannak, egy szett hat megnyert játszmáig tart.

Ezt is olvasd el!
Hallottál már a PADELRŐL? 2022.08.17
A padel, bármilyen korosztálynak élvezetes játék, amely bár itthon még kevésbé ismert, Spanyolországban a futball után a második legnépszerűbb sport.

A tervek

Magyarországon jelenleg több mint 67 padelpálya működik 24 helysíznen, többségük Budapesten, de a középtávú tervek között szerepel, hogy nagy ütemben bővítsék a létesítmények számát, és kiépítsék a szükséges infrastruktúrát. Amint azt megtudtuk Kerekes Pétertől, a cél az, hogy mihamarabb olimpiai sportág is legyen. Ismerve a sportág robbanásszerű fejlődését, 2028-ra, de legkésőbb 2032-re remélhetőleg ez is bekövetkezik. 

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.