betöltés folyamatban...

Holnap kezdődik az idei Vuelta Espana!

2023.08.25.
Vuelta Espana

Augusztus 26-án kezdetét veszi az idei esztendő utolsó háromhetese, a 78. Vuelta Espana. A viadal Barcelonából indul, méghozzá egy szűk 15 kilométeres csapatidőfutammal és nem mellesleg Valter Attilával, akinek ez lesz pályafutása negyedik nagy körversenye és egyben az első Vueltája, ahol két csapattársa is ott van a legfőbb esélyesek között. Nézzük is meg milyen útvonal vár a kerekesekre, hol dőlhet el a verseny és kik a favoritok!

 

Csapatbemutató Barcelonában, Valter Attilával Forrás: Eurosport

Megint sok hegy

A korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is brutális hegyi szakaszok és hegyi befutók tarkítják az útvonalat, de mindössze egy darab egyéni időfutamra (25 km) kerül sor, így jó eséllyel a hegyekben dőlhet el az összetett sorsa. A legfőbb esélyesek között ott van kettő is a Valter Attilával kiegészült Jumbo Visma-s sorban, mégpedig az idei Giro és Tour győztesei: Primoz Roglic, illetve Jonas Vingegaard. Mellettük természetesen több nagy név is odakerülhet a dobogóra, de előbb vessünk egy pillantást azokra az etapokra, amelyek jó eséllyel minden csapatnál pirossal vannak jelölve. 

Kegyetlen emelkedők, brutális százalékok!
Kegyetlen emelkedők, brutális százalékok! Forrás: Vuelta.es

Szakaszok, ahol eldőlhet az összetett

Közhelynek hangzik, de a szakaszt leginkább a versenyzők, illetve a sorok teszik nehézzé szintrajztól függetlenül, ám ennek ellenére van jó néhány olyan nap, melyeken – szinte biztosan – nagy csata van kilátásban. 

Nem kell sokat várni az első hegyes etapra, ugyanis a harmadik nap végén két első kategóriás emelkedő is vár a pelotonra, a befutó pedig közel 2000 méter magasan lesz. Itt nem lehet majd bujkálni, hiszen az utolsó kaptató bő 8 kilométeren át közel 8%-os meredekségű lesz, így aki nem lesz kellően éles, az súlyos másodperceket gyűjthet be rögtön a verseny elején. 

A második komoly vízválasztó a pihenőnap utáni időfutam lesz, pláne annak fényében, hogy milyen etapokat követően kerül sor a verseny egyetlen kronójára: az első hét zárásaként két kemény hegyes napot kell abszolválnia mezőnynek, majd egy nap kihagyás után veselkednek neki a szinte teljesen sík időfutamnak. A 25 kilométeres táv elsőre nem hangzik soknak, de arra pont elég hosszú, hogy jelentős különbségek tudjanak kialakulni. 

Evenepoel az egyik legnagyobb esélyese az időfutamnak!
Evenepoel az egyik legnagyobb esélyese az időfutamnak! Forrás: radsportnews.de

Szintén mérföldkő lehet az idei Vueltán a 13. szakasz, melynek befutója a méltán híres Torumalet-n (18,8km; 7,4%) lesz, de előtte a Col d’Aubisque-ra és a kiemelt kategóriás Col de Spandelles-re (10,4km; 8,1%) is fel kell tekernie a kerekeseknek. 

A Tourmalet mindig komoly izgalmakat ígér! Forrás: vuelta.es
A Tourmalet mindig komoly izgalmakat ígér! Forrás: vuelta.es

Nem lehet szó nélkül hagyni a 17. szakaszt, ahol a kegyetlen százalékairól ismert Anglirun lesz a befutó. Már az emelkedő eleje se mondható könnyűnek, azonban az utolsó három kilométerhez képest megváltásnak számít. Bő 17%-os kilométerével az egyik legkegyetlenebbnek számít Európa szerte az Angliru, így aki itt bajba kerül, az jó eséllyel búcsúzhat a jó összetett eredménytől. 

A hajmeresztő százalékokon túl a tapasztalat azt mondatja velünk, hogy a kevésbé meredek, ám folyamatos hegynek fel-le karakterisztikájú napok nagyobb rést ütnek a versenyzők pajzsán. Ennek szellemében érthető a szervezők elgondolása a 18. etap kapcsán: 180 kilométer, 4700 méternyi szint, öt kategorizált emelkedővel tarkítva és mindez egy hegyibefutóval tarkítva, ami a nyolcadik lesz az idei kiírás során. 

Az utolsó – összetett szempontjából – sorsdöntő nap a 20. szakasz lesz, azonban itt nem egy újabb hegyi befutó vagy magashegyi etap fogja nehezíteni a versenyzők dolgát, hanem tíz darab kisebb-nagyobb emelkedő. Ha a 18. szakaszt folyamatos „fel és le” jelzővel illetjük, akkor az utolsó előttire ez hatványozottan igaz. A csapatoknak kifejezetten nehéz lesz kontrollálni ezt a napot, ráadásul az emelkedőek nem vészesen hosszúak, így akár távoli akciókkal is lehet próbálkozni. Egy biztos, unatkozni nem fogunk! 

10 kategorizált emelkedő és 208 km a 20. szakaszon! Forrás: procyclingstats.com
10 kategorizált emelkedő és 208 km a 20. szakaszon! Forrás: procyclingstats.com

Esélyesek

Végül nézzük meg, kik is lesznek azok, akik harcban lehetnek a piros trikóért, az elkövetkező három hétben. Mondhatnánk, hogy megismétlődhet – vagy inkább végre sor kerülhet – a Roglic-Evenepoel csata, ami aztán utóbbi Covid fertőzése miatt meghiúsult a Giron. 

Úgy néz ki végre összejön a Roglic-Evenepoel csata!
Úgy néz ki végre összejön a Roglic-Evenepoel csata!

Ez a játszma viszont korántsem kétszereplős, hanem inkább négy, mivel a szlovén és a belga mellett ott van az immár kétszeres Tour győztes Jonas Vingegaard, illetve Geraint Thomas is, aki az utolsó napon veszítette el a rózsaszín trikót még májusban. 

Vajon képes lesz összehozni Vingegaard a Tour-Vuelta duplát? Forrás: radsportnews.de
Vajon képes lesz összehozni Vingegaard a Tour-Vuelta duplát? Forrás: radsportnews.de

Az előzményeket tekintve egyedül Geraint Thomas az, aki kevésbé mutatta magát, bár nála ez aligha meglepő, mégiscsak 37 esztendős. A legkirobbanóbb formában egyértelműen Roglic és Evenpoel vághat neki a spanyol körversenynek, hiszen előbbi a főpróbának számító Burgosi kört húzta be, utóbbi pedig az időfutam VB-n tartott erődemonstrációt. 

A sorok közül egyértelműen a Jumbo-Visma a legerősebb, ráadásul ők két kapitánnyal is számolhatnak, ami komoly fegyvertény stratégiai szempontból, hiszen adott esetben felváltva támadhatják Evenepoelt, aki jó esetben egy-egy emberrel számolhat a hegyekben. 

A Jumbo bombaerős sorral szállhat harcba a piros trikóért! Forrás: Jumbo-Visma Facebook
A Jumbo bombaerős sorral szállhat harcba a piros trikóért! Forrás: Jumbo-Visma Facebook

A korábban említett négyes mellett az idei Giro harmadik, illetve a tavalyi Vuelta harmadik helyezettjei lehetnek még azok, akik ezúttal is harcban lehetnek a madridi dobogóért. Név szerint Joao Almeida és Juan Ayuso 

Az idei Vuelta augusztus 26-tól szeptember 17-ig tart, melyen 17 év után, Valter Attila személyében ismét szurkolhatunk magyar versenyzőnek! A versenyt az Eurosport felületein lehet figyelemmel kísérni, a csapatok névsorai itt, a szakaszok szintrajzai pedig itt tekinthetőek meg. 

Forrás: vuelta.es
Forrás: vuelta.es

Szöveg: Fajcsák Balázs

További cikkek

Istria300 Poreč - kerékpárverseny 2024.03.11
A 2024-es Istria300 Poreč országúti kerékpárverseny már izgalmasan közeleg, és a résztvevők már alig várják, hogy teszteljék kitartásukat és erejüket ebben az egyedülálló kihívásban. Az Istria300 az egyik legnépszerűbb nemzetközi kerékpárverseny, ami a résztvevőknek lehetőséget ad arra, hogy felfedezzék Horvátország egyik legszebb régióját, Isztriát, miközben magukat a fizikai határaikban és kitartásukban teszik próbára.
Vas Blanka 2023-as top szezonja! 2024.02.29
Vas Blanka neve a 2021-re halasztott olimpián égett be sokunk emlékezetébe. Az akkor 19 éves versenyző hatalmas meglepetésre a 4. helyen zárta a hegyikerékpárosok viadalát. Vas Blanka eredménye nem egy egyszeri csoda volt. Azóta sorra szállítja a jobbnál jobb eredményeket, mindezt három különböző szakágban. Legyen szó országútról, montiról vagy cyclocrossról, Blanka számára csak a két kerék a fontos. A vázméret, a guminyomás vagy éppen a terep már nem jelenthet megálljt. Nézzük is meg, miként alakult Vas Blanka 2023-as top szezonja!
Valter Attila első éve a Jumbo-Visma sorában 2024.02.26
2022 augusztusában robbant a hír, miszerint Valter Attila a kerékpársport legerősebb csapatához, a Jumbo-Visma sorába igazolt. Mint utólag kiderült, Atit már kereste korábban a holland bejegyzésű gárda, ám akkor még úgy ítélte, hogy nem tudná megugrani ezt a fajta szakmai nívót. De tavaly már nem tudott és nem is lehetett nemet mondani erre a visszautasíthatatlan ajánlatra, így a 2023-as esztendőt már Jonas Vingegaarddal, illetve Primož Roglič-csal egy sorban kezdhette meg. Nézzük is meg, hogyan alakult Attila idei szezonja!

Ajánló

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Valter Attila a Giro d'Italia 2022 Nagy Rajt szakaszokról

2022.05.06
#girohungary2022
Valter Attila nyilatkozik a Sport&Move-nak az idei Giro d’Italia 2022 Nagy Rajt magyarországi szakaszairól.