betöltés folyamatban...

5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert

2024.03.16.

Beköszöntött a jóidő, a rengeteg finom és egészséges tavaszi zöldség szezonja. Ez a tökéletes időszak arra, hogy kísérletezzünk a különböző zöldségfajtákkal, és talán újakat fedezzünk fel! Az alábbiakban megmutatjuk kedvenc tavaszi zöldségeinket, és elmagyarázzuk, hogyan támogathatják az egészségedet.

Minden zöldség egészséges, de minden típus más-más tápanyagkombinációt tartalmaz. Ha váltogatod a különböző zöldségfajtákat, biztosíthatod, hogy megfelelő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyaghoz juss. Szezonális zöldségek választásával tovább erősítheted azok pozitív élettani hatását. Ráadásul a szezonális zöldségek gyakran fenntarthatóbbak és olcsóbbak, mint más zöldségek. Bónuszként pedig, az ízük is a legjobb!

1: Spárga

A spárga a tavasz kincse. Ennek az egyedülálló zöldségnek, amit “fehér aranynak” is neveznek, lágy, különleges íze van. Mivel a fehér spárga a föld alatt, sötétben nő, megőrzi gyönyörű fehér színét. A zöld fajtánál ez éppen fordítva működik. Ezek a föld felett nőnek, és színüket a napfénynek köszönhetik. A zöld spárga íze kissé erősebb, mint a fehér spárgáé, és nem kell hámozni sem. Mindkettő gazdag C-vitaminban, ami pozitív hatással van az immunrendszerre, és hozzájárul a kollagén képződéséhez is. Ez a csontok és a bőr számára fontos. A zöld spárga kiváló forrása a B1-vitaminnak is, ami jót tesz a szívnek és az idegrendszernek.

Így válaszd ki a legjobbat: Az igazán jó spárga feszes, nem túl vastag (maximum egy ujjnyi vastag, de abból is egy kecsesebb), nem hajlik a kezünkben, ha az ujjunkkal finoman megnyomjuk (ne tegyünk kárt senki portékájában!), akkor nem szivacsos. A zöldek végét körülbelül az egyharmaduknál le kell törni (ez ugyanis az alsó, fás része, ezt nem lehet megspórolni), aminek ha a törési felülete szép fényes, nedves, csillogó, ilyen a friss spárga.

2: Rebarbara

A rebarbara is igazi tavaszi zöldség. Szezonja március végétől júliusig tart. A rebarbara növény gyönyörű látványt nyújt lenyűgöző zöld-piros szárával és nagy sötétzöld leveleivel. Íze fanyar és mivel gyakran használják édes ételekhez, sokan tévesen gyümölcsnek tekintik. A rebarbara kiváló rostforrás, emellett tele van K-vitaminnal és Káliummal. A K-vitamin fontos az erős csontok fenntartásához, és segíti a vér normális alvadását. A Kálium jótékonyan hat a vérnyomásra, és támogatja az izmok és az idegrendszer normális működését.

5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert
5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert

Arra azonban ügyelni kell, hogy a rebarbarának csak a szára ehető. A levelek oxálsavat tartalmaznak, ami mérgező az emberre.

3: Újhagyma

Az újhagyma neve is beszédes, mivel ezt a fiatal, éretlen hagymát a szezon elején szedik le. Enyhe íze a póréhagymára emlékeztet. Újhagymát mindenki könnyen termeszthet, elég az újhagyma alját a gyökerével együtt levágni (kb. 5 cm), majd függőlegesen egy vizes edénybe helyezni. Napos helyen hagyva, néhány napon belül egy új csokor ropogós újhagyma fog kihajtani! Az újhagyma gazdag K-vitaminban. Már 36 grammal is teljesíthető az ajánlott napi 70 µg K-vitamin bevitel.

Tudtad? Az újhagymát savanyíthatod is.

Vágd le a hagymák gyökerét és a már teljesen zöld szárát. Forralj fél liter vizet, amit ízesíts két teáskanál sóval, egy evőkanál cukorral és nagyjából 200 milliliter almaecettel vagy 10%-os ecettel (ha 20%-ost használsz, több vízre lesz szükséged). Egy tiszta befőttesüvegben helyezd el a hagymákat, és öntsd le a még forró páccal, majd zár le az üveget, és hagyd, hogy teljesen kihűljön. A hűtőben tárolva hosszú hetekig eláll majd ez az ízletes finomság!

4: Brokkoli

A brokkoli a káposztafélék egyik fajtája. Tele van egészséges tápanyagokkal, sok rostot tartalmaz, és gazdag B11-vitaminban (folsav) valamint C- és K-vitaminban. A B11-vitamin többek között hozzájárul az extra energiához és segít az immunrendszer normális működésében. Emellett a B11-vitamin különösen fontos a terhesség alatt, mert támogatja a születendő gyermek növekedését.

5: Zeller

A zellernek május közepétől van szezonja. A népszerű tavaszi zöldség ropogós szárának friss, fűszeres íze van. A zeller rengeteg béta-karotinnal lát el, ami a szervezetedben A-vitaminná alakítható. Ez egy fontos tápanyag, ami jót tesz a látásodnak, az immunrendszerednek és a bőrödnek. Emellett a zeller gazdag C- és K-vitaminban, és előnyös mennyiségben tartalmaz káliumot.

5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert
5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert

+1: Spenót

Áprilisban friss színfolt a spenót. A „zöldségek királya” vitaminokban, antioxidánsokban, különösen a K-, az A-, B2-, B6-, E- és C-vitaminokban, valamint mangánban, folsavban, vasban és magnéziumban gazdag. Gyakorlatilag az egyetlen természetes folsav- és vasforrás!

Egyik kedvenc spenótos receptünk:

Fokhagymás paraj fenyőmaggal
hozzávalók / 4 adaghoz: 25 dkg spenót (friss paraj), 2 ek olívaolaj, 3 ek fenyőmag, 2 g fokhagyma,só, bors ízlés szerint

Elkészítés

  1. Egy serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat és a fenyőmagot 1-2 perc alatt megpirítjuk benne.
  2. Kivesszük a fenyőmagot és a maradék olajban az összezúzott fokhagymát megdinszteljük szintén 1-2 perc alatt.
  3. A megmosott, megtisztított parajleveleket hozzáadjuk, és 1-2 perc alatt megforgatjuk. Majd levesszük a tűzről, és fedő alatt tartjuk még ugyanennyi ideig.
  4. Hozzáadjuk a fenyőmagot, sózzuk, borsozzuk és rögtön megesszük.

További cikkek

A „Clean eating” a tiszta étrend(?) 2024.05.08
Az elmúlt évtizedben a clean eating egyre inkább a figyelem középpontjába került, noha magának a fogalomnak nincs egyetlen hivatalos definíciója. Inkább egy diétás megközelítésről van szó, amivel kapcsolatban számos népszerű étrend és best-seller szakácskönyv született.
A 3 leggyakoribb tavaszi sérülés 2024.04.05
A tavasz beköszönte a friss levegő, a napsütés és a mozgás örömét hozza magával. Azonban a hirtelen aktivitás meglepheti a testet, sőt, akár sérülésekhez is vezethet. Rehabilitációs szakemberként rengeteg sérültet látok tavasszal, akiknek a lelkesedését beárnyékolja egy ficam, rándulás vagy izomhúzódás. Pedig egy kis odafigyeléssel sok esetben megelőzhető nemkívánt tavaszi sérülés.
Arborétumok - télen is érdemes ellátogatni 2024.03.01
A természet még csak éledezik, de ez nem jelenti azt, hogy ilyenkor ne lenne érdemes felkerekedni egy sétára. Arborétumok, ahová még akkor is érdemes elmenni, ha még épp csak véget ért a tél. 

Ajánló

A „Clean eating” a tiszta étrend(?) 2024.05.08
Az elmúlt évtizedben a clean eating egyre inkább a figyelem középpontjába került, noha magának a fogalomnak nincs egyetlen hivatalos definíciója. Inkább egy diétás ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 3. 2024.05.07
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
Indul a Giro d’ Italia, Valter Attilával a mezőnyben! 2024.05.03
Május 4-én szombaton megkezdődik az idei esztendő első nagy háromhetes körversenye, a 107. Giro d’ Italia. Az olasz körverseny egy Torino környéki dombosabb etappal ...
Koffein: ellenség vagy szövetséges? 2024.05.02
Elsétálva a sportboltok koffeintartalmú zseléi, drazséi, gumicukrai, tablettái előtt, látva a versenyeken egyre sűrűbben használt koffeintartalmú frissítőket, ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 2. 2024.04.30
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.