betöltés folyamatban...

D-vitamin pótlás a téli időszakban

2024.01.25.

A D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik egészségünk megőrzésében, és különösen a sötét téli hónapokban válik kiemelten fontossá. A téli időszak eljövetelével ugyanis nemcsak a napsütéses órák száma, hanem szervezetünk D-vitamin-szintje is csökken. 

Mi az a D-vitamin?

A D-vitamin a 4 zsírban oldódó vitamin egyike, és létfontosságú a csontok, fogak, immunrendszer és izmok egészségéhez. Két formája létezik: D2 (ergokalciferol) és D3 (kolekalciferol). A D3 állati eredetű ételekből és napfény hatására termelődik, míg a D2 növényi forrásokból származik.

A D-vitamin szintjét számos tényező befolyásolja, és hiánya számos egészségügyi problémát okozhat.

Miért fontos a D-vitamin?

  • Csontok egészsége: esszenciális a kalcium megfelelő felszívódásához, ami elengedhetetlen a csontok erősítéséhez és egészséges fejlődéséhez.
  • Immunrendszer erősítése: támogatja az immunrendszer megfelelő működését, így csökkentve a fertőzések és betegségek kockázatát.
  • Hangulatjavítás: kulcsfontosságú az egészséges szerotoninszint fenntartásában, amely fontos szerepet játszik a hangulat, a szexualitás, az alvás, valamint az étvágy szabályozásában. Így az alacsony szerotoninszint közrejátszik a depresszió kialakulásában is.

Tudtad? A téli időszakban akár 50%-al is csökkenhet a vér D-vitamin szintje. Mivel az UVB-sugárzás hatására keletkezik a bőrben, legjobb természetes forrása a napfény. Közel 90%-a a bőrünkben termelődik, így télen értelemszerűen szervezetünk hiányában szenved.

Hiányának tünetei

A “napfény vitamin” hiányának számos tünete lehet, ezek közé tartoznak:

  • csontfájdalom, ízületi fájdalom és izomgyengeség,
  • fáradtság és kimerültség,
  • hangulatingadozások,
  • gyakori fertőzések,
  • hajhullás.

Fontos megjegyezni, hogy a tünetek más egészségügyi problémákra is utalhatnak, ezért érdemes konzultálni egy egészségügyi szakemberrel, aki szükség esetén vérvizsgálattal diagnosztizálhatja a hiányt és megfelelő kezelést javasolhat.

Hogyan pótolhatjuk a D-vitamint télen?

  • Napozás: amikor csak lehetséges, próbáljunk ki minél több időt a napfényben tölteni. A D-vitamin természetes módon szintetizálódik a bőrben a napfény hatására. Már rövid időtartamú napozás is segíthet, különösen a napfény erejétől és a bőrtípusunktól függően.
  • Megfelelő táplálkozás: fogyasszunk olyan ételeket, amelyek magas D-vitamin-tartalommal rendelkeznek. Ilyen ételek közé tartoznak a zsíros halak (pl. lazac, tonhal, hering), tojás, gomba (különösen a napfénynek kitett gombák), valamint D-vitaminban gazdag tejtermékek.
  • Gomba: néhány gombafajta, amelyet UV-fénynek tesznek ki a termesztés során, természetes módon magasabb D-vitamin-tartalommal rendelkezik. Ezeket keresve, vagy otthoni termesztéssel növelhetjük a D-vitamin bevitelünket.
  • Táplálék- és étrendkiegészítők: amennyiben a táplálékkal való bevitel vagy a napfényes időszakok hiánya miatt nehézségeink vannak a D-vitamin megfelelő szintjének fenntartásában, érdemes fontolóra venni táplálékkiegészítők szedését. Azonban mindig konzultáljunk az orvosunkkal vagy egy egészségügyi szakemberrel, mielőtt bármilyen kiegészítőt bevezetnénk az étrendünkbe.

Tudtad? A magyar lakosság 95%-a D-vitamin hiányos, ezt állapították meg 2013-ban, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikájának kutatócsoportja által elvégzett első, országos, reprezentatív kutatás során.

Optimális dózis a téli időszakban

Felnőttek számára 1500-2000 nemzetközi egység bevitele javasolt naponta, a téli hónapokban főként táplálékkiegészítők formájában, mivel csupán élelmiszerekből ekkora mennyiség nem fedezhető.

Csecsemők: 400-1000 NE
1-6 évesek: 600-1000 NE
6 év felett: 600-1000 NE
Serdülők: 800-1000 NE
Felnőttek: 1500-2000 NE
Túlsúlyosak: 3000-4000 NE
Várandósok: 1500-2000 NE

 

További cikkek

A „Clean eating” a tiszta étrend(?) 2024.05.08
Az elmúlt évtizedben a clean eating egyre inkább a figyelem középpontjába került, noha magának a fogalomnak nincs egyetlen hivatalos definíciója. Inkább egy diétás megközelítésről van szó, amivel kapcsolatban számos népszerű étrend és best-seller szakácskönyv született.
5+1 tavaszi zöldség, ami felturbózza az embert 2024.03.16
Beköszöntött a jóidő, a rengeteg finom és egészséges tavaszi zöldség szezonja. Ez a tökéletes időszak arra, hogy kísérletezzünk a különböző zöldségfajtákkal, és talán újakat fedezzünk fel! Az alábbiakban megmutatjuk kedvenc tavaszi zöldségeinket, és elmagyarázzuk, hogyan támogathatják az egészségedet.
10 táplálkozási mítosz – megcáfolva 2024.02.28
Az egészséges táplálkozással kapcsolatos információk tengerében rengeteg pontatlanságot találunk. Cikkünkben megcáfolunk 10 gyakori táplálkozási mítoszt, hogy magabiztosabban dönthessünk az ételválasztásainkkal kapcsolatban.

Ajánló

A „Clean eating” a tiszta étrend(?) 2024.05.08
Az elmúlt évtizedben a clean eating egyre inkább a figyelem középpontjába került, noha magának a fogalomnak nincs egyetlen hivatalos definíciója. Inkább egy diétás ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 3. 2024.05.07
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
Indul a Giro d’ Italia, Valter Attilával a mezőnyben! 2024.05.03
Május 4-én szombaton megkezdődik az idei esztendő első nagy háromhetes körversenye, a 107. Giro d’ Italia. Az olasz körverseny egy Torino környéki dombosabb etappal ...
Koffein: ellenség vagy szövetséges? 2024.05.02
Elsétálva a sportboltok koffeintartalmú zseléi, drazséi, gumicukrai, tablettái előtt, látva a versenyeken egyre sűrűbben használt koffeintartalmú frissítőket, ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 2. 2024.04.30
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.