betöltés folyamatban...

Újabb rekord született a Balatonon

2023.09.17.
Rekordmezőnnyel rajtolt el szombaton a Balatonon Balatonfüredről a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny Kékszalag Port Nagydíj, amit az Oroszlán Péter kormányozta Principessa nyerte meg 2 órán belüli idővel. A befutási arány meghaladta a 90 százalékot.

Rekordmezőnnyel rajtolt el szombaton a Balatonon Balatonfüredről a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny Kékszalag Port Nagydíj, amit az Oroszlán Péter kormányozta Principessa nyerte meg 2 órán belüli idővel. A befutási arány meghaladta a 90 százalékot, ami rekord közeli a Balatonon.

A tervezettnek megfelelően szeptember 16-án szombaton 10 órakor elrajtolt az idei Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny Kékszalag Port Nagydíj (Félszigetkerülő), amelynek keretében a Balatonfüred – Tihanyi-szoros – Bázsai-öböl – Hajógyári-öböl – Balatonfüred távot kellett teljesítenie a csapatoknak. A Félszigetkerülő szabályai szerint a versenyen nem indulhattak a hosszú távú balatoni versenyeket – köztük a Kékszalagot – leggyorsabban teljesítő úgynevezett nyílt többtestű hajók, jellemzően a katamaránok.

Óriási érdeklődés

A szombati Félszigetkerülőre rekordmezőny gyűlt össze, összesen 322 hajó csapata nevezett, ez bőven meghaladja az eddigi rekordot tartó 2021-es verseny létszámát, amikor több mint 250 hajó állt rajthoz. A szombati végeredmény szerint a benevezett 322 csapatból végül 298 teljesítette a távot, ami magas, 93 százalékos befutási arányt jelent – közölte a versenyt rendező Magyar Vitorlás Szövetség.

Rekord a Balatonon
Rekordmezőnnyel rajtolt el szombaton Balatonfüredről a Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny Kékszalag Port Nagydíj,

A győztes

A versenyt kevesebb mint 2 órás idővel a libera típusú Principessa nyerte meg (Oroszlán Péter kormányos, Báthori Zsigmond, Almási Zsombor, Pajor Szabolcs Levente, Borsos Miklós, Bárdos Mihály, Csüllög Zsolt, Nagy Csenge Gyöngyvér, Balogh Attila Zsombor, Bogdán Gergely, Somi Imre, Nagy Mátyás, Mészely Botond, Vincze Gábor, Ruby Viktor).

A versenyt kevesebb mint 2 órás idővel a libera típusú Principessa nyerte meg
A versenyt a libera típusú Principessa nyerte meg

Második lett a Quantum Sails Trentasette (Lacsny Gergely kormányos, Rauschenberger Miklós Lempel Balázs László, Dr. Honti Béla, Mayor Gergely, Major Zoltán, Karsai Tímea, Ádám Nikoletta, Kalocsai Rajmund, Kalocsai Benedek). A harmadik helyet pedig a Remete szerezte meg (Szakolczai András kormányos, Szakolczai Soma, Marosi Maté, Marosi Péter, Horváth István, Peller Tamás, Ilinyi Dénes, Ilinyi Erik, Ilinyi Tibor, Stoffel Michael).

A Félszigetkerülő díjkiosztójára szombaton 18 órakor került sor a balatonfüredi Kékszalag Port vitorláskikötőben, amely a verseny házigazdája volt. Az abszolút értékelésben első helyet megszerző Principessa legénysége különdíjat is kapott, Herczeg Ágota festőművész Befutó című képét vehették át az ünnepélyes eseményen.

Megjegyzés: A Félszigetkerülő Széchenyi István Emlékverseny Kékszalag Port Nagydíj végleges eredményeit hajóosztályonként a verseny online hirdetőtábláján, itt lehet megnézni: https://mvszhirdetotabla.hu/felszigetkerulo-2023/eredmenyek

Ezt is olvasd el!
Balatoni kikötők 2023.08.30
Az elmúlt néhány évben, köszönhetően a Kékszalag sikerének is, láthatóan fellendült a balatoni vitorlázás. Ez pedig magával hozza azt is, hogy egyre több és nagyobb kikötőre van szükség. Több régi kikötő pedig fejlesztésen, korszerűsítésen esett át. Bemutatunk néhányat közülük.

Fotók: Cserta Gábor / Magyar Vitorlás Szövetség

További cikkek

A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új kifejezésmódjait mutatja be. Miután az 1980-as években megalkotta kiemelkedő futócipőit, a New Balance világszerte is népszerűvé tette a Szürke színt. Éppoly gondosan választott ki, mint az összes többi teljesítménnyel kapcsolatos tulajdonságot. (X)
Az Orosz gőzfürdő varázsa: a "bánya bugyraiban” 2024.05.13
Az orosz gőzfürdő, vagy más néven a bánya, nem csupán egy egyszerű hely a test tisztítására; ez egy összetett élmény, ami mélyen gyökerezik az orosz kultúrában és történelemben. 
Női Vuelta Espana: Demi Vollering győzőtt 2024.05.10
Az U23-as világbajnok és Giro d’ Italia szakaszgyőztes Vas Kata Blankával a mezőnyben vágtak neki a kerekesek a 10. női spanyol körversenynek. A női Vuelta Espana nyolcnapos viadal és egy Valencia körüli 16 kilométeres csapatidőfutammal indult, ahol már egyből komoly izgalmakban lehetett részünk, ráadásul szenzációs és egyben történelmi magyar sikernek is a szemtanúi lehettünk. Nézzük is meg, hogy miként alakult ez a 8 szakasz!

Ajánló

A New Balance májusban a Grey Days-t ünnepli 2024.05.13
BOSTON, 2024. május 1. – A New Balance májusban egy többhetes Szürke-ünnepet tart. Amikor is a márka örökségének és jellegzetes színének klasszikus és új ...
Az Orosz gőzfürdő varázsa: a "bánya bugyraiban” 2024.05.13
Az orosz gőzfürdő, vagy más néven a bánya, nem csupán egy egyszerű hely a test tisztítására; ez egy összetett élmény, ami mélyen gyökerezik az orosz kultúrában ...
Női Vuelta Espana: Demi Vollering győzőtt 2024.05.10
Az U23-as világbajnok és Giro d’ Italia szakaszgyőztes Vas Kata Blankával a mezőnyben vágtak neki a kerekesek a 10. női spanyol körversenynek. A női Vuelta Espana ...
Olimpikonok és paralimpikonok mutatták be az olimpiai formaruhákat 2024.05.09
Május 6-án, a Magyar Sport Napján tizenhat-tizenhat élsportoló és meghívott híresség mutatta be a Magyar Olimpiai és Paralimpiai Csapat részére tervezett olimpiai ...
A „Clean eating” a tiszta étrend(?) 2024.05.08
Az elmúlt évtizedben a clean eating egyre inkább a figyelem középpontjába került, noha magának a fogalomnak nincs egyetlen hivatalos definíciója. Inkább egy diétás ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Kékszalag 2022 Farkas Áron interjú

2022.09.12
##kékszalag2022
Farkas Áronnal készült az interjú a befutó után a Bajnokok vacsoráján. Összesen 516 hajó és több mint 2500 vitorlázó vágott augusztus 14-én csütörtök reggel az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj légvonalban több mint 150 kilométeres távjának.