betöltés folyamatban...

A csodálatos csípőhorpasz izom

2023.05.23.

Izomzatunk mostohagyermeke, kevés szó esik róla, pedig hatalmas a jelentősége, ráadásul nemcsak fizikai, hanem lelki értelemben is. Rajta múlik a strukturális egyensúly, mivel ez az egyetlen izom, mely összeköti a gerincet a lábunkkal, így tőle függ a mobilitás, a rugalmasság. A csípőhorpasz izom többet érdemelne, mint amennyit általánosságban kap, ezért is írunk róla.

Hol található?

A gerinc alsó szakaszát köti össze a csípőlapáttal, három izom alkotja az izomcsoportot: a nagy horpaszizom, a csípőizom és a kis horpaszizom. Az utolsó, 12. háti és öt ágyéki csigolyán ered, ahonnan a hasüregen át csatlakozik a lágyékhoz, a combcsont nyaka alatt, majd innen átlósan és hátrafelé haladva tapad a combcsont belső oldalán. Tehát a gerinc alsó része, a medence és a comb közötti kapcsolatot alkotja. 

Mi a feladata?

  • Ez az egyetlen izmunk, mely összeköti a gerincet a lábakkal, vagyis a nagyon komplex csípőhorpasz izomnak köszönhetjük, hogy egyáltalán felegyenesedve tudunk járni.
  • Amellett, hogy a gerincet stabilizálja, a hasüreg létfontosságú szerveit is alátámasztja.
  • Ez az izmunk aktivizálódik, amikor háton fekvésből nyújtott lábbal felülünk, vagy próbálunk felülni. 
  • Mivel a járásért és a futásért is nagyban a csípőhorpasz izom állapota felel, futók esetében sokat segíthet a futás hatékonyságán az izom nyújtása és erősítése. 
  • Küzdősportot űzők kifejezetten rajonganak érte, mivel ennek az izomcsoportnak köszönhető, hogy képesek dupla rúgásra a levegőben.
  • Állapota nagyban meghatározza a megfelelő ágyéki görbületet, máris olvashatod, mit jelent ez konkrétan. 

Milyen problémák alakulhatnak ki?

  • Rövidülés

A mozgásszegény, ülő életmódtól jelentkezhet. Gondolj csak bele: egész nap ülsz az irodában vagy a kocsiban, szinte alig használod járásra, állásra a testedet, természetes, hogy a stabilitásért és a mobilitásért felelős izomcsoportod megrövidül, kis túlzással mondhatjuk, hogy sorvadni kezd. 

  • Folyamatos feszülés

Hiába a mozgásszegény életmódunk, valójában egyfolytában rohanunk, megállás nélkül termeljük az adrenalint, ez a tempó pedig állandó feszültségben tartja az izomcsoport egy részét, vagyis folyamatosan készenlétben áll, hogy a megfelelő pillanatban védekezve összehúzza a testünket, vagy támadásba lendítse. Mindez a testünk felé állandó veszélyüzenetet közvetít, aminek eredményeként hamarabb kimerülünk, immunrendszerünk gyengül, és akár veseproblémák is előfordulhatnak.

Mit okozhat a rövidülése?

Ha a csípőhorpasz izom megfeszül vagy rövidül, akkor álló helyzetben előrefeszíti a derekat, megágyazva ezzel az ágyéki lordózisnak. Innen már szinte egyenes az út az ágyéki gerinc és a közeli izmok túlterheléséhez, vagyis jön majd a rossz tartás, derékfájdalommal kísérve. De könnyen az elhanyagolt és megrövidült csípőhorpasz izom számlájára írhatjuk a térdfájdalmakat, a különböző porckorong problémákat, az isiászt, gerincferdülést, sőt a csípőkopást, különböző menstruációs fájdalmakat, de akár a terméketlenséget is. 

Ha a csípőhorpasz izom megfeszül vagy rövidül, akkor álló helyzetben előrefeszíti a derekat, megágyazva ezzel az ágyéki lordózisnak
Ha a csípőhorpasz izom megfeszül vagy rövidül, akkor álló helyzetben előrefeszíti a derekat, megágyazva ezzel az ágyéki lordózisnak

Így erősítsd!

Feküdj hanyatt egy sík felületen, majd emeld a nyújtott lábaidat úgy, hogy a derekad ne emelkedjen el a tereptől. Figyelj arra, hogy ne a hasizmod, hanem a csípőhorpasz izmod dolgozzon!

Így nyújtsd!

Hosszú kitörésben tedd a hátul lévő térdedet a földre, ha kell, párnázd alá. Figyelj arra, hogy az elől lévő térded ne előzze meg a bokádat, közben viszont a két lábad között minél nagyobb szög legyen. Billentsd hátra a csípődet, hátaddal homoríts, farizmodat aktivizáld. Minden edzés végén végezd el a gyakorlatot, de jobb lenne minden este. Ebben az esetben előbb ötször-hatszor ismételve told előre a medencédet, majd egyenesedj vissza. Utána maradj benne a nyújtásban, majd végezd el a másik lábaddal is.

Szerző: Kőváry Anett

További cikkek

Gerincjóga: az egészséges hátért és testtartásért 2023.12.30
A gerincjóga egy speciális jógaforma, ami a gerinc egészségét és rugalmasságát célozza meg. A modern életmód gyakran hozzájárul a rossz testtartáshoz és a hátproblémákhoz, így a gerincjóga egy hatékony eszköz lehet ennek megelőzésére és a rehabilitációra. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, kinek ajánlott a gerincjóga, milyen előképzettséget igényel, és milyen előnyei lehetnek rendszeres gyakorlásának.
Mennyi idő után látszik a futás eredménye? 2023.06.20
A futás egy nagyszerű mozgásforma, amely számos egészségügyi előnnyel jár, azonban sokan kíváncsiak arra is, hogy idő alatt látszik meg a futás eredménye, és hogy mely testrészekre van leginkább hatással. Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. 
A legújabb technikák: komplex nyújtás - ellenállásos nyújtás 2023.06.13
Az utóbbi években rengeteg ellentmondásos hozzáállást tapasztaltam a nyújtás témájával kapcsolatban. Ez is egy olyan terület, amiről mindenkinek megvan a véleménye vagy egyszerűen a nemszeretem fiókba dobja. Azonban, ha az élethosszig tartó fájdalom és sérülésmentes futóedzéseket és sportolást választjuk ne spóroljuk le az erre fordított időt és energiát. 

Ajánló

Saját testsúlyos edzés kislexikon 2. 2024.04.30
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. ...
5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.