betöltés folyamatban...

6 tipp, ha allergiával sportolnál

2022.05.13.

A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők számára egy rendkívül nehéz, kihívásokkal teli időszak.

Az allergiás tünetek elkerülhetetlenül befolyásolják a betegek életmódját, így fizikai aktivitásukat is, módosítva az izomerőt, csökkentve a sportteljesítményt. Tévhit azonban, hogy allergiásként hanyagolni kell a testmozgást!
Az allergia elleni harcban, a legfontosabb, hogy felismerjük a kiváltó okot, okokat, majd kidolgozzuk a megfelelő stratégiát a leküzdésére.

De mi is az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyek egészséges egyéneknél semmilyen választ nem váltanak ki a szervezetből. Az allergiás tüneteket kiváltó anyagokat allergéneknek nevezzük. Az allergia tehát az immunrendszer „tévedésének” következménye, eltúlzott válasza egy egyébként ártalmatlan anyagra. 

Hogyan ismerd fel az allergiás reakciót sportolás közben?

Az allergiás tünetek rengeteg formában jelentkezhetnek: hörgőszűkülettel, súlyosabb esetben asztmás rohamokkal, de szisztematikus tüsszögéssel, szem kipirosodással, kötőhártya-gyulladással, végül dermatitisszel és bőrcsalánkiütéssel is.
Bár ezek a bosszantó panaszok könnyen elvehetik a kedved a testmozgástól, nem szabad elfelejteni, hogy a megfelelően választott sporttal és felkészüléssel nemhogy ártunk, de kifejezetten javíthatunk az állapotunkon.

Hogyan sportolj, ha allergiától szenvedsz?

Asztmásként a legjobb sport, amit választhatsz az úszás, mely erősíti a légzőizmokat, csökkentheti a hörgőszűkületet és javítja az oxigénfelvételt.

Allergiásként az egyik legjobb sport amit választhatsz., az úszás!
Allergiásként az egyik legjobb sport amit választhatsz, az úszás!

Az úszás mellett a változtatható intenzitású sportokkal is érdemes próbálkozni, ahol szabadon megállhatsz, lassíthatsz, gyorsulhatsz. Nagyon fontos, hogy amint rosszabodnak a tüneteid (pl.: kifulladsz) állj meg, pihenj!
Mivel az allergia és a stressz, kéz a kézben járnak, kifejezetten jót tehet a testi-lelki egyensúlyodnak a jóga! Ha fokozni akarod a hatását, próbáld ki a sóbarlangokban szervezett órákat. A fokozatosság és a mértékletesség itt különösen fontos. Amennyiben súlyosabbak a tüneteid és gyógyszeres kezelés alatt is állsz, mindenképpen konzultálj a háziorvosoddal, allergológusoddal mielőtt magadra kapnád a sportcipőt!

A Sport&Move tanácsai:

íme néhány egyszerű, de hatékony tipp, mellyel hatékonyabban foghatsz neki az edzésnek:

  1. fuss kora reggel, és kerüld a túl szeles napokat. Kihasználhatod az eső utáni órákat is, ami után mindig tisztább a levegő.
  2. kerüld a parkokat, a növényekben gazdag területeket. 
  3. az edzés végeztével azonnal mosd ki a ruháid, hogy elkerüld a pollen és egyéb allergének szétterjedését otthonodban.
  4. edzés után zuhanyozz le, hajadat, arcodat és orrüregeid is mosd meg.
  5. ha antihisztamint szedsz, hagyj legalább egy órát eltelni annak bevétele és az edzés között, hogy a gyógyszer hatékonyan kifejthesse hatását.
  6. kerüld a testmozgást a legmelegebb órákban, és ekkor se feledkezz meg a fényvédő krémről!
Ezt is olvasd el!
Az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás 2022.05.10
Sitting is the new smoking, avagy az ülő életmód veszélyesebb, mint a dohányzás!?

További cikkek

Indul a Giro d’ Italia, Valter Attilával a mezőnyben! 2024.05.03
Május 4-én szombaton megkezdődik az idei esztendő első nagy háromhetes körversenye, a 107. Giro d’ Italia. Az olasz körverseny egy Torino környéki dombosabb etappal indul. A mezőnyben olyan nevekkel találkozhatunk, mint Tadej Pogacar, Julian Alaphilippe és persze Valter Attila, aki egy év kihagyás után ismét a Giron próbálhat szerencsét. Nézzük is meg milyen útvonal vár a kerekesekre és hogy kik a favoritok!
Koffein: ellenség vagy szövetséges? 2024.05.02
Elsétálva a sportboltok koffeintartalmú zseléi, drazséi, gumicukrai, tablettái előtt, látva a versenyeken egyre sűrűbben használt koffeintartalmú frissítőket, felmerülhet a kérdés: mit jelent a koffein vagy akár a kávé nekünk, sportolóknak?
Saját testsúlyos edzés kislexikon 2. 2024.04.30
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon (2) fogalmait!

Ajánló

Indul a Giro d’ Italia, Valter Attilával a mezőnyben! 2024.05.03
Május 4-én szombaton megkezdődik az idei esztendő első nagy háromhetes körversenye, a 107. Giro d’ Italia. Az olasz körverseny egy Torino környéki dombosabb etappal ...
Koffein: ellenség vagy szövetséges? 2024.05.02
Elsétálva a sportboltok koffeintartalmú zseléi, drazséi, gumicukrai, tablettái előtt, látva a versenyeken egyre sűrűbben használt koffeintartalmú frissítőket, ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 2. 2024.04.30
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.