betöltés folyamatban...

Belső biztonság, csak teremtsd meg!

2022.03.23.
belső biztonság

A koronavírus-járvány kirobbanása és a világjárvány egy számunkra addig teljesen ismeretlen helyzetet teremtett a világban. A korábban stabilnak hitt életünk felborult, a megszokott automatizmusok és a belső biztonság helyét a végeláthatatlan bizonytalanság vette át. Mire kilábaltunk volna a megpróbáltatásokból, addigra egy újabb, tőlünk független helyzet tette kiszámíthatatlanná mindennapjainkat.

A háborús fenyegetettség, a szomszédunkban dúló erőszak mind olyan, amiről sosem gondoltuk volna, hogy valaha megtörténhet, hogy ez a mi valóságunk lehet, hogy mindezt átélhetjük.

Van, aki váltakozva szorong és fél, más próbál nem tudomást venni a történésekről, megint más igyekszik minden információt megszerezni az eseményekről, és van olyan is, akiben a felsoroltak váltakozva mind megjelennek.

 

Hogyan őrizheted meg a belső biztonságodat?

Nagyon fontos, hogy a megváltozott, és a most máshogyan bizonytalanná vált helyzetben legyenek kapaszkodóid, amik a jelenben és a földön tartanak.

Új napirend

Állíts össze egy új napirendet, legyen ennek fontos része a rendszeres mozgás! Lehet ez jóga, futás, kis otthoni torna reggel, mielőtt ébredne a család, séta, túrázás, biciklizés, edzőtermi edzés, crossfit, bármi. Csak legyen rendszeres, és ebből a rendszerességből ne engedj! Fontos, hogy legyenek keretek, amik valamelyest pótolhatják az elveszett biztonságérzetet.

Korlátozd a médiafogyasztást!

Ne kelj és ne is feküdj a telefonoddal! Korlátozd a médiafogyasztást, ebben is ragaszkodj a rendhez: legyen napi legfeljebb 30-40 perc, amíg elolvasod, megnézed a történteket, de ne tölts azzal hosszú órákat, hogy mindent tudni akarsz, hogy kommentekkel bizonytalanítod el magad. Hiteles forrásokból tájékozódj, igyekezz utánanézni az adott információ valódiságának.

Kapcsolódj a természettel!

Amennyi időt csak lehet, tölts a természetben. Tervezz gyalogtúrákat, sétákat, látogass el arborétumokba, szervezz biciklitúrákat. Nagyon jót tesz, ha kertészkedni kezdesz, akár otthoni palántanevelésbe is belevághatsz, vagy egyszerűen csak átülteted a szobanövényeidet – mind nagyszerű módja a földelésnek.

Ezt is olvasd el!
Így kezdj jógázni! 2022.01.29
Kevés olyan – a szó pozitív és negatív értelmében – divatos mozgásforma létezik napjainkban, mint a jóga. Minden utcasarkon jógastúdió nyílik, a közösségi oldalakról ömlenek a szebbnél szebb jógapózokat bemutató fotók, tippek és trükkök, hogyan jussunk el a semmiből egy nagyon bonyolult ászanáig. Jóga sorozatunk első része.

Figyelj oda még jobban!

Legyél sokat a családtagjaiddal, szeretteiddel, barátaiddal, és legyenek olyan emberek a környezetedben, akiknek bátran beszélhetsz a félelmeidről, szorongásaidról. Ha úgy érzed, hogy nehezen birkózól meg a megváltozott helyzettel, akkor keress szakembert. Figyelj arra, hogy a szokásosnál is nagyobb szeretettel, türelemmel és figyelemmel fordulj másokhoz, még az idegenekhez is. Igyekezz kerülni most a felesleges feszültségkeltést, adjon erőt az, hogy a saját, és mikrokörnyezeted nyugalmának energiája másokat is táplál. Próbálj meg kedves lenni mindenkivel, akivel csak találkozol, legyen az a pénztáros, a recepciós, vagy az autós, akit beengedsz magad elé a sorban.

Vedd komolyan magad!

És ami a legfontosabb: ne bagatellizáld az érzéseidet! Tudatosítsd magadban, hogy mit érzel, ne bántsd magad azért, ha elgyengülsz! Ha szorongsz, ha félsz, ha aggódsz a jövőd miatt, ez teljesen természetes. Fogadd el, hogy az adott pillanatban éppen elhagyott a hited, reménytelennek látod a jövőt, vagy épp egyszerűen nincs kedved a napi tevékenység elvégzéséhez! Engedd meg magadnak ezeket az érzéseket, majd koncentrálj arra, amit kontrollálni tudsz! Például, hogy kikkel és milyen hangulatban töltöd az idődet.

További cikkek

A „Clean eating” a tiszta étrend(?) 2024.05.08
Az elmúlt évtizedben a clean eating egyre inkább a figyelem középpontjába került, noha magának a fogalomnak nincs egyetlen hivatalos definíciója. Inkább egy diétás megközelítésről van szó, amivel kapcsolatban számos népszerű étrend és best-seller szakácskönyv született.
Saját testsúlyos edzés kislexikon 3. 2024.05.07
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában rájöhetünk, hogy a szavak eredete sokszor utal a test vagy testrész helyzetére. Ebben szeretnék a következőkben kis letisztázó kalauzolást tartani, hogy a jövőben a szavak körül, azoknak logikáját megismerve egy fogalmi kép alakuljon ki. Nézzük a Saját testsúlyos edzés kislexikon (3) fogalmait!
Indul a Giro d’ Italia, Valter Attilával a mezőnyben! 2024.05.03
Május 4-én szombaton megkezdődik az idei esztendő első nagy háromhetes körversenye, a 107. Giro d’ Italia. Az olasz körverseny egy Torino környéki dombosabb etappal indul. A mezőnyben olyan nevekkel találkozhatunk, mint Tadej Pogacar, Julian Alaphilippe és persze Valter Attila, aki egy év kihagyás után ismét a Giron próbálhat szerencsét. Nézzük is meg milyen útvonal vár a kerekesekre és hogy kik a favoritok!

Ajánló

A „Clean eating” a tiszta étrend(?) 2024.05.08
Az elmúlt évtizedben a clean eating egyre inkább a figyelem középpontjába került, noha magának a fogalomnak nincs egyetlen hivatalos definíciója. Inkább egy diétás ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 3. 2024.05.07
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
Indul a Giro d’ Italia, Valter Attilával a mezőnyben! 2024.05.03
Május 4-én szombaton megkezdődik az idei esztendő első nagy háromhetes körversenye, a 107. Giro d’ Italia. Az olasz körverseny egy Torino környéki dombosabb etappal ...
Koffein: ellenség vagy szövetséges? 2024.05.02
Elsétálva a sportboltok koffeintartalmú zseléi, drazséi, gumicukrai, tablettái előtt, látva a versenyeken egyre sűrűbben használt koffeintartalmú frissítőket, ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 2. 2024.04.30
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.