betöltés folyamatban...

MIT ESZNEK A TESTÉPÍTŐK?

2021.02.14.
testépítők

A testépítők étkezése akkor hatásos ha napi 5-6 alkalommal étkeznek, nagyjából háromóránként. Az étrend legfontosabb része a fehérje, valamint a gyorsan felszívódó szénhidrát.

Fehérjék

Egy testépítő étrendjének legfontosabb része a fehérje – sovány húsok pl. csirke-, vagy pulykamell, halak, túró, sovány tejtermékek, tojás – mivel az izmok ebből épülnek fel. Valamilyen fehérjét minden étkezés tartalmazhat, mivel a nap folyamán testsúly-kilogramonnként 2 mg-ot kell bevinni. Például egy 90 kilogrammos embernél, ez 180 mg-ot jelent egy napra. A fehérjeforrásokat érdemes váltogatni.

Szénhidrátok

Emellett a szénhidrátot sem lehet teljesen mellőzni, gyorsan felszívódó szénhidrátokból nyerhető az edzés elvégzéséhez szükséges energia. Ilyen például a rizs, a krumpli (nem olajban sütve), esetleg durum vagy teljes kiőrlésű tészta. Nagyjából 5-6 gramm szénhidrátot kell számolni testsúly-kilogrammonként egy napra. Reggelire például remek választás a zabpehely, vízben vagy növényi tejben megfőzve.

Vitaminok

Legalább ilyen fontosak a vitaminok, rostok, amiket leginkább nyers zöldségekkel, salátákkal lehet bevinni. Ehetünk nyers gyümölcsöt is, de azt csak mértékkel.

A szigorú diéta mellett oda kell figyelni a folyadékbevitelre, ez napi legalább 3 liter víz legyen. Ez az éhséget is csillapítja.

Ezen felül lehet táplálék-kiegészítőket is szedni, például megfelelő a kreatin, glutamin és BCAA, de a diétát emellett is tartani kell. Testépítőknek a fehérlisztes vagy cukros élelmiszerek fogyasztása nem ajánlott.

További cikkek

Alexandr Sorokin az ultrafutás új ikonja 2024.03.08
A világ vitathatatlanul leggyorsabb ultrafutója Alexandr Sorokin, a széles vállú litván bajnok, aki üstökösként tarolta le az évszázadosnak hitt rekordokat. Kétségtelenül Sorokin az ultrafutás jelenlegi királya.
Arnold vega lett? - Állati x növényi fehérjék 2024.03.07
A hétszeres Mr. Olympia-győztes Arnold Schwarzenegger az utóbbi években egyre több növényi élelmiszert fogyaszt. Azért teljes mértékben vega még nem lett, alkalmanként eszik egy kis csirkét vagy marhát. Esténként szívesen fogyaszt zöldséglevest, és a legújabb kedvence a tökmagolajos uborkasaláta. Az edzései után a szokásos vaníliás ízű fehérjeturmixot fogyasztja növényi fehérjéből, banánnal, cseresznyelével és vízzel felöntve. A fehérjék fontos elemei az étrendjének. Véleménye szerint sem a vegán, sem a karnivor étrend nem fogadható el önmagában, ötvözni kell a kettőt, hogy a szervezet minden szükséges tápanyagot megkapjon. 
10 táplálkozási mítosz – megcáfolva 2024.02.28
Az egészséges táplálkozással kapcsolatos információk tengerében rengeteg pontatlanságot találunk. Cikkünkben megcáfolunk 10 gyakori táplálkozási mítoszt, hogy magabiztosabban dönthessünk az ételválasztásainkkal kapcsolatban.

Ajánló

Utcai sportok fesztiválja Budapesten - Olimpiai Kvalifikációs Sorozat 2024.04.29
Június 20-23. között a Ludovika Campuson mérik össze tudásukat a BMX freestyle, a breaking, a gördeszka és a sportmászás legjobbjai az első Olimpiai Kvalifikációs ...
Saját testsúlyos edzés kislexikon 1. 2024.04.26
Van néhány szó a saját testsúlyos (és más) edzésforma világában, ami nehezen megjegyezhető. Részben nem annyira köznapi, de ha belegondolunk, valójában ...
A jégfürdőzés jótékony hatása 2024.04.22
A jégfürdőzés, azaz hideg vízbe merülés, évezredek óta része az emberek életének, legyen az finn szauna vagy orosz “bánya” (orosz gőzfürdő) része. ...
5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.