VIA FERRATA – VASALT STÍLUS

2022.03.24.
Via Ferrata 1

Sziklát mászni akár mászótudás nélkül? A vasalt utak valaha a nehezebb túraszakaszokat tették biztonságossá, végigjárásuk mára viszont önálló sporttá vált. Aki már próbálta, tudja miért: kihívás, adrenalin, mozgás és siker – ez a via ferrata.

Bár sportos kikapcsolódásként hazánkban csak az utóbbi évtizedben jelent meg, a hegyek „megvasalása” nem új keletű technika. A mai Ausztria területén (a Monarchiában) már a 19. század közepén elkezdődött a hegyek ilyen módon történő járhatóvá tétele. A Dachstein után a Grossglockner kapott lépcsőket, létrafokokat és drótkötelet az oldalába, hogy azok is feljuthassanak a csúcsra, akik nem profi hegy- és sziklamászók. A Tátrában is hagyományuk van a vaskiegészítőknek, ám érdemes tisztán látni: ezek eredetileg túraútvonalak voltak, és csak a nehezebb szakszokon való átjutást segítették kapaszkodók és lépcsők.

A via ferrata divatja az I. világháború után bontakozott ki. Ha már az ellenfelek járhatóvá tették a hegyet (a Monarchia hadserege ádáz harcot vívott az olaszokkal egy-egy keskeny hágóért, hegycsúcsért vagy szeles oromért), a béke beköszöntével az olaszok hasznosították a kövekbe vert „vascsipkét”: a Dolomitokban megszámlálhatatlan számú, hosszúságú és nehézségű út várja ma a ferrata hódolóit.

Miért vasalt út?

A via ferrata, Klettersteig vagy vasalt út jellemzően a 100 méteres hossztól a több kilométeresig terjedhet. A nehezebb utakon a szintemelkedés elérheti az 1000 métert is. A ferrata lényege, hogy a sziklán végigmegy egy három-öt méterenként rögzített drótkötél, amelyhez a túrázó kiköti magát, illetve a drótkötél gyakran kapaszkodóként is szolgál. Nem ritka, hogy mesterséges lépések, lépcsők, létrák, sőt olykor hidak is könnyítik a haladást. A vasak segítségével egy sziklamászásban járatlan kiránduló is feljuthat a szikla tetejére. 

Sisak, kantár és társai

A Klettersteigek meghódítása szinte mindenki számára elérhető, de az utak csak megfelelő felszereléssel biztonságosak. Szükség van beülőre, ehhez rögzítik ugyanis a kantárt, amelyet két (jó esetben önzáró) karabiner segítségével a drótkötélre kell csattintani. A kantárnak van némi nyúlása, azonban nem alkalmas arra, hogy öncélúan beleugráljunk. Leginkább a leeséstől véd meg, de kiálló vasakba és sziklába csapódni nem kellemes vele.

Kötelező felszerelési elem a sisak, amit nem csak a lehetséges esés miatt viselünk, sokkal inkább a felülről meginduló kövektől védi meg a fejünket. Itt határozottan sziklamászó-, nem pedig kerékpáros- vagy egyéb sisakról van szó, mivel csak előbbit tervezték lehulló, nagy súlyú, éles tárgyak ellen.

A kesztyű viselése tetszőleges, de ha nem csak a sziklába tervezünk kapaszkodni, akkor a drótkötélen is jó szolgálatot tehet, ráadásul a kezünket is védi a kihűléstől (a kövek árnyékában meglehetősen hűvös marad a környezet), melegben pedig felszívja a tenyerünkről az izzadságot.

Tervezzünk az idővel!

Olvassunk utána, mennyi időt vesz igénybe az út, és számoljunk rá biztonsági tartalékot! Nemcsak az időjárás és a fáradtság, hanem a többi sporttárs is hátráltathatja a haladásunkat. Lesznek nagyobb csoportok, lassabb túrázók, úgyhogy nem éri meg kicentizni. Mert hiába érünk föl, még le is kell jönni, ami fáradtan, sötétben és ismeretlen terepen nem annyira gyors és egyértelmű. A hegyekben ráadásul nyáron is hideg az éjszaka!

Vasskála

A vasalt utak nehézségét A-tól E-ig terjedő skálán osztályozzák. 

A: lehet néhány kitett szakasz, egy-két rövid létra, de ez inkább izgalmas séta. 

B: előfordulhat hosszabb létra, keskeny út, meredekebb szakaszok és kis lépések. Itt már nem árt egy kis karizom. 

C: haladóknak szól. Hosszú, olykor áthajló létrák, meredek szikla. A mászást segítő eszközökre már szükség lehet. Ide már jobb kondi kell, a karunk jó eséllyel el fog fáradni. 

D: ezt már tapasztalt mászóknak ajánlják. Meredek, olykor függőleges sziklafal, nagyon kitett peremek, a mászást többnyire csak drótkötél segíti. Az izomláz garantált. 

E: nem lehet véletlenül idetévedni. Függőleges fal, kizárólag drótköteles segítséggel, pici lépésekkel, végig a meredély fölött. Profi mászóknak szánták, akaraterőből nem fog menni.

Hogyan spóroljunk energiát?

  • Akár a sziklát, akár a drótkötelet fogjuk meg, kerüljük a húzódzkodó mozdulatot, amikor lehet, tartsuk nyújtva a karunkat.
  • A lábunk sokkal többet bír a karunknál. Nézzük meg, hová lépünk, és ne karból húzzunk, hanem lábból toljunk.
  • Figyeljünk a légzésünkre! Ha eluralkodna rajtunk a félelem, álljunk át orron át történő hasi légzésre. Fújjuk ki a levegőt, majd csináljuk meg a nehéznek tűnő mozdulatot.

Irány a csúcs!

Via Ferrata

Biztonsági etikett

1. Köztünk és túratársunk között mindig legyen kétszakasznyi hely. Semmiképp se legyen a kantárunk ugyanazon a szakaszon!

2. Egyszerre csak egy karabinert tegyünk át a rögzítőponton, még ha ez fárasztóbb is.

3. Ha gyorsabb túrázó jön, álljunk félre, amikor lehet. Ha mi vagyunk a gyorsabbak, legyünk türelmesek, de nyugodtan jelezzük, hogy szeretnénk előzni.

4. Ne rúgjunk és ne dobjunk le köveket, mert nem tudhatjuk, vannak-e valahol alattunk.

5. Egyirányú úton ne közlekedjünk szembe, mert nem tudjuk kikerülni egymást.

Ezt is olvasd el!
VIA FERRATA - DRÓTKÍGYÓ A SZIKLÁN 2021.08.23
Mászás és túrázás különböző arányú keveréke: ez a via ferrata. A biztonsági szabályokat itt is be kell tartani, de van abban valami csodálatos, hogy különösebb sportmúlt nélkül is végigmehetünk egy tarajos hegygerincen, feljuthatunk egy meredek sziklafalon vagy egyensúlyozhatunk keskeny peremeken.

SM-tipp  – Öt vasalt út

1. Futrinka ucca 

Hol? Bakony, Csesznek

Hossz? 100 m

Nehézség? B

Kinek? Sportos kezdőknek és gyerekeknek is! 120 cm és 6 éves kor felett ajánlott

https://www.geocaching.hu/poi.geo?id=187626

 

2. Ariadné fonala

Hol? Bakony, a Cuha patak völgyében

Hossz? 130 m

Nehézség? D/E

Kinek? Sportos haladóknak, sziklamászóknak

 

3. Hét vezér út

Hol? Tatabánya, a Turul alatt

Hossz? 300 m

Nehézség? C

Kinek? Sportos kezdőknek és haladóknak

http://www.viaferrata-tatabanya.hu/

 

4. Hochstuhl/Stol Klettersteig

Hol? Szlovénia, Karavankák

Hossz? 10,5 km

Nehézség? B/C

Kinek? Ügyes, jó kondiban levő kezdőknek és haladóknak

https://www.bergfex.at/sommer/kaernten/touren/klettersteig

 

5. Glödis a Lienzer Hüttétől

Hol? Ausztria, Tirol

Hossz? 8,7 km

Nehézség? B/C

Kinek? Egész napos Klettersteig jó kondijú középhaladóknak

Ezt is olvasd el!
10 kérdés - 10 válasz: Suhajda Szilárd 2022.01.31
10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal az expedíciós hegymászó, Suhajda Szilárd válaszolt a kérdéseinkre edzésről, versenyzésről, tervekről!

+SM-tipp

A mi kedvencünk, akár gyerekekkel is! A szurdoktúrákhoz nem kell felszerelés, csak némi odafigyelés. 

Hol? Szlovákia, Szlovák Paradicsom Nemzeti Park

Hossz? Számos út áll rendelkezésre, egy egész hetet is el lehet tölteni a létrás utakon. Naponta egy-két utat lehet megjárni, nem érdemes rohanni

Nehézség? A/B

Kinek? Ügyes és jó kondijú kezdőknek és haladóknak

http://www.slovenskyraj.sk/

 

Szöveg: Baumann Viola

Photo by Walther Luecker on Unsplash

További cikkek

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé néző mellkassal, nyújtott karral egy húzódzkodó rúdban, vagy gyűrűben megkapaszkodva.
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők számára egy rendkívül nehéz, kihívásokkal teli időszak.

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.