10 kérdés – 10 válasz: Suhajda Szilárd

2022.01.31.
Suhajda Szilárd

10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal az expedíciós hegymászó, Suhajda Szilárd válaszolt a kérdéseinkre edzésről, versenyzésről, tervekről!

1. Hogy vagy kedves Szilárd?

Köszönöm, jól. Boldog családi életet élek és minden körülmények közt – legyen az akár ez a fránya világjárvány – arra törekszem, hogy minőségi időt töltsek a Feleségemmel és kisfiammal, Somával. Ugyanerre a minőségi időre törekszem a hegyekben is: néha úgy érzem, mintha két otthonom lenne – egy odafent és egy idelent.

2. 2022 változást hozott, már nem Dávid az expedíciós társad. Akarsz róla beszélni? 😊

Az egyéni céljainkra szeretnénk fókuszálni. Eddig mindig sikerült közös nevezőre hozni a terveinket, de most – egyszerűen szakmai és praktikus okokból – egyszerűbb, ha a saját időnkkel gazdálkodva, a saját döntéseinket meghozva, a saját céljainkra összpontosítunk. A képlet egyszerű volt – mégha a döntés nem is.

3. Miben változott a hegymászással kapcsolatos terved a változással? Vagy csak új társad lesz?

A következő években önálló mászóként, egyedül fogok elindulni Magyarországról. Az expedíciókat illetően tehát nem lesz társam. Földünk legmagasabb hegycsúcsait szeretném elérni, továbbra is oxigénpalack használata nélkül.

4. A felkészülésedben mit csináltál másképp a covid miatt?

Különösebben semmin nem változtattam. Az elmúlt években jól bevált receptet alkalmazom. Még két hónapom van a tavaszi himalájai szezonig: már most tudom, hogy a K2 előtti fizikai állapotomat sikerülni fog felülmúlni. Egyszerűen: szeretnék készen állni!

5. Mi a következő megcélzott csúcs vagy expedíció amire készülsz?

A következő években az úgynevezett THE BIG FIVE kihívásra szeretnék összpontosítani: ez Földünk első öt legmagasabb hegycsúcsát jelenti. A K2 csúcsán már volt szerencsém állni, így a cél a Mount Everest, a Kancsendzönga, a Lhoce és a Makalu – természetesen oxigénpalack nélkül. Hogy milyen sorrendben? Azt még nem tudom megmondani.

6. Meddig tudod/akarod a profi hegymászást magas szinten folytatni?

Idén leszek 40 éves. Úgy hiszem, hogy a következő 5-10 év meghatározó lesz expedíciós pályafutásomat illetően. Utána pedig biztosan tudom, hogy sikerül majd újabb és újabb, az életkorom és fittségem alapján reális célokat megtalálni – amíg világ a világ.

SuhajdaSzilardKEPEK-07

kép 1 / 3

7. Szabadidődben sportolsz-e? Esetleg a családdal milyen aktív, testmozgással járó időtöltésetek van? Bringa? Vitorlázás? Lovaglás?

Családommal is örömmel barangolunk a természetben. Országunk középhegységei megunhatatlan tájak. Soma is egyre nagyobb távokra képes, egyébként pedig a hátamon viszem. A kerékpározás is szerelem – szerencsések vagyunk, hogy a Dunakanyar csak karnyújtásnyira van tőlünk!

8. Egy amatőr (értsd. szabadidősportoló) hegymászónak mi lenne az egyetlen tanácsod, ajánlásod amit mindenképp elmondanál?

A fokozatosság, a türelem és az állandó éberség. Elsősorban pedig, hogy mindenképpen végezze el a szükséges tanfolyamokat! Csatlakozz egy klubhoz, egyesülethez! Ez nem egy olyan mesterség, amit az internetről fog megtanulni az ember: egy szakképzett oktató, egy tapasztalt társ tud a legtöbbet segíteni.

9. Kedvenc ételed? És sportételed? Kedvenc italod? És a hegyen?

Szeretem a szószos, szaftos, sajtos ételeket; a fűszeres ízeket; a békéscsabai füstölt húsárukat. És természetesen: a Feleségem főztjeit! Ha desszert, akkor túró. Sportétel: a tömény zabszelet nagy klasszikus – egy futás során a Börzsönyben, de magashegyen is.

10. Hallgatsz zenét edzés, sport közben?

A szabadban, futás közben nem jellemző, de négy fal között, például az evezőpadot húzva mindenképpen! Nagyon sokat ad. A zene egyébként is fontos az életemben.

+1 Részt veszel-e aktívan közösségi munkában?

Ritkán, de rendszeresen.

 

Suhajda bio

  • Életkor: 39 éves
  • Családi állapot: nős, egy gyermek édesapja
  • Lakhely (város): született Békéscsabán, jelenleg Fóton él családjával
  • Eredmény amire a legbüszkébb vagy: a K2 első magyar megmászása: 8611 méteren oxigénpalack nélkül

Olvasd el a korábbi cikkeinket Szilárddal

>>> ÚJ EXPEDÍCIÓRA INDUL KLEIN DÁVID ÉS SUHAJDA SZILÁRD

>>> KLEIN DÁVID ÉS SUHAJDA SZILÁRD ELINDULT A DHAULAGIRI CSÚCS FELÉ

Fotó: Suhajda Szilárd

További cikkek

Suhajda Szilárd elérte az alaptábort 2022.04.17
Suhajda Szilárd április 6-án indult Budapestről. Célja az Everesttől délre található 8516 méteres Lhoce megmászása. A Nepál és Kína határán emelkedő hegy a negyedik legmagasabb a világon. Szilárd a tervezettnél előbb elérte az alaptábort!
Suhajda Szilárd újra a Himalájára indul 2022.03.30
Suhajda Szilárd, a K2 első magyar megmászója, 2022-ben új, hosszútávú himalájai projektbe kezd. Az úgynevezett The Big Five kihívás során Földünk öt legmagasabb hegycsúcsát szeretné elérni, első magyar állampolgárként, az eddigiekhez hasonlóan mesterséges oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül.
VIA FERRATA - VASALT STÍLUS 2022.03.24
Sziklát mászni akár mászótudás nélkül? A vasalt utak valaha a nehezebb túraszakaszokat tették biztonságossá, végigjárásuk mára viszont önálló sporttá vált. Aki már próbálta, tudja miért: kihívás, adrenalin, mozgás és siker – ez a via ferrata.

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.