betöltés folyamatban...

Tél végi kalandok – hétvégi programajánló

2023.02.23.
Hóvirág

Február végén minden olyan átmeneti; nincs már tél, de még tavasz sem igazán. Már bújnak ki az első virágok, de azért akadnak még fagyos napok is. Bár a fák zöldjére még várni kell, a természet ilyenkor is sok érdekes és szép látnivalót tartogat, ahogy ezt az alábbi három túra is bizonyítja. Íme, hétvégi programajánló Nektek!

Határokon és évmilliókon átívelő túra

Február 25-én a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az ipolytarnóci Miocén Parktól a szlovák oldalon megbúvó mucsényi fatörzsbarlanghoz vezet tematikus túrát.

A 10 km-es túra egy kicsit időutazás is lesz, hisz a februári télből az évmilliókkal ezelőtti trópusokra vezet. 17 millió évvel ezelőtt egy szupervulkán kitörése nyomán alapjaiban változott meg itt minden. Ez a kitörés konzerválta a világhírű ipolytarnóci ősmaradványokat és a határ szlovák oldalán található mucsényi fatörzsbarlangot, amely keletkezését tekintve nagyon különleges. A vulkán kitörése után vastag riolittufa-réteg borított be mindent, többek között egy hatalmas fát is, amely az idők során elszenesedett, majd később kimállott. Ennek helyén jött létre a 12 m hosszú, 2,5 m széles és 1,5 m magas vízszintes járat. A barlang falában ma is láthatók még levéllenyomatok.

A túra a Miocén Parkban ér véget, ahol többek között a világhírű, 17 millió évvel ezelőtti lábnyomok, a bükkábrányi ősfák és 4D-s mozi is várja a látogatókat.

További információk: https://www.bnpi.hu/hu/program-reszletek/uj-evi-fatorzsbarlang-tura-a-miocen-osvilagba-hataraton-innen-es-tul

Időpont: 2023. február 25., szombat
Találkozó: az Ősfenyő Belépő fogadóépületben 10 órakor.
A túra időtartama: kb. 3 óra

Sasnap a Hortobágyon

A nálunk fészkelő ragadozó madarak legnagyobbika a rétisas, amelynek szárnyfesztávolsága a két métert is elérheti. A fészkelő állomány mellett télen északról érkező telelők is érkeznek hozzánk, így ebben az időszakban átmenetileg megnő az állomány. Persze, ez nem jelenti azt, hogy könnyen szem elé kerülnének. Vannak azonban az országnak olyan területei, ahol szép számmal időznek rétisasok. Az egyik ilyen hely a Hortobágyi Halastó környéke, ahová most szombaton szakvezetéses túrára várja az érdeklődőket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

sas

A 6 km-es túra útvonala olyan helyekre is bevisz, ahonnan jó eséllyel látni lehet ezeket a fenséges madarakat, ráadásul a teleszkópos távcsövek segítségével közelebbről is megcsodálhatjuk őket.

A túrára előzetes bejelentkezés szükséges. További részleteket itt találtok: https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/1333/sasnap-hortobagy-Halaston

Helyszín: Hortobágy-Halastó
Időpont: 2023. február 25., szombat
Találkozó: 9 óra 50 perckor a Halászbárka Halastavi Fogadóközpontban
Program időtartama: 3,5 óra

Hófehér virágszőnyeg az erdőben

A Győr és Szombathely között fekvő különös nevű Csáfordjánosfa ártéri erdeje tél végén, tavasz elején mutatja meg legszebb arcát, ilyenkor virágzik ugyanis a tavaszi tőzike. És abból itt rengeteg van, milliónyi fehér virág borítja be az erdő alját.

A tavaszi tőzike kicsit hasonlít a hóvirágra, a tőzike virága azonban szélesebb, a szirmain pedig zöld és sárga foltok láthatók. A tavaszi tőzike egyik legnagyobb hazai előfordulási helye a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Csáfordjánosfai-erdő, ahol az igazgatóság a február végén és március elején szakvezetéses túrákat is tart.

A virágzás az elmúlt napokban indult be, a csúcs nőnap környékén várható. A nemzetipark-igazgatóság már most szombaton is indít túrát, amelyre előzetes jelentkezés szükséges.

További információk: https://www.ferto-hansag.hu/hu/programok/345-tozikeviragzas-a-csafordi-erdoben.html

Találkozási pont: Csáfordjánosfától Répceszemere felé a tanösvény első táblájánál Időpont: 2023. 02. 25. 10:00

Időtartam: 1 óra

Táv: 4 km

Ezt is olvasd el!
Kedvenc menedékházaink – túraajánlóval 2023.01.20
Ha a menedékház szót meghalljuk, alighanem egyből a magashegyi turistaszállások képeit látjuk magunk előtt, a civilizáción kívül, a természethez közel. Hazai tájakon persze magashegységet nem lelünk, ám kedvenc menedékházakat nagyon is!

Írta: Tóth Judit

További cikkek

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják tele hulladékkal a természetet.
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új szakaszához érkezett a háromszoros olimpiai bajnok úszónő. A nyár végén vagy az ősz elején ad életet gyermekének.

Ajánló

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják ...
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.