betöltés folyamatban...

Tél végi kalandok – hétvégi programajánló

2023.02.23.
Hóvirág

Február végén minden olyan átmeneti; nincs már tél, de még tavasz sem igazán. Már bújnak ki az első virágok, de azért akadnak még fagyos napok is. Bár a fák zöldjére még várni kell, a természet ilyenkor is sok érdekes és szép látnivalót tartogat, ahogy ezt az alábbi három túra is bizonyítja. Íme, hétvégi programajánló Nektek!

Határokon és évmilliókon átívelő túra

Február 25-én a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság az ipolytarnóci Miocén Parktól a szlovák oldalon megbúvó mucsényi fatörzsbarlanghoz vezet tematikus túrát.

A 10 km-es túra egy kicsit időutazás is lesz, hisz a februári télből az évmilliókkal ezelőtti trópusokra vezet. 17 millió évvel ezelőtt egy szupervulkán kitörése nyomán alapjaiban változott meg itt minden. Ez a kitörés konzerválta a világhírű ipolytarnóci ősmaradványokat és a határ szlovák oldalán található mucsényi fatörzsbarlangot, amely keletkezését tekintve nagyon különleges. A vulkán kitörése után vastag riolittufa-réteg borított be mindent, többek között egy hatalmas fát is, amely az idők során elszenesedett, majd később kimállott. Ennek helyén jött létre a 12 m hosszú, 2,5 m széles és 1,5 m magas vízszintes járat. A barlang falában ma is láthatók még levéllenyomatok.

A túra a Miocén Parkban ér véget, ahol többek között a világhírű, 17 millió évvel ezelőtti lábnyomok, a bükkábrányi ősfák és 4D-s mozi is várja a látogatókat.

További információk: https://www.bnpi.hu/hu/program-reszletek/uj-evi-fatorzsbarlang-tura-a-miocen-osvilagba-hataraton-innen-es-tul

Időpont: 2023. február 25., szombat
Találkozó: az Ősfenyő Belépő fogadóépületben 10 órakor.
A túra időtartama: kb. 3 óra

Sasnap a Hortobágyon

A nálunk fészkelő ragadozó madarak legnagyobbika a rétisas, amelynek szárnyfesztávolsága a két métert is elérheti. A fészkelő állomány mellett télen északról érkező telelők is érkeznek hozzánk, így ebben az időszakban átmenetileg megnő az állomány. Persze, ez nem jelenti azt, hogy könnyen szem elé kerülnének. Vannak azonban az országnak olyan területei, ahol szép számmal időznek rétisasok. Az egyik ilyen hely a Hortobágyi Halastó környéke, ahová most szombaton szakvezetéses túrára várja az érdeklődőket a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

sas

A 6 km-es túra útvonala olyan helyekre is bevisz, ahonnan jó eséllyel látni lehet ezeket a fenséges madarakat, ráadásul a teleszkópos távcsövek segítségével közelebbről is megcsodálhatjuk őket.

A túrára előzetes bejelentkezés szükséges. További részleteket itt találtok: https://www.hnp.hu/hu/szervezeti-egyseg/turizmus/1333/sasnap-hortobagy-Halaston

Helyszín: Hortobágy-Halastó
Időpont: 2023. február 25., szombat
Találkozó: 9 óra 50 perckor a Halászbárka Halastavi Fogadóközpontban
Program időtartama: 3,5 óra

Hófehér virágszőnyeg az erdőben

A Győr és Szombathely között fekvő különös nevű Csáfordjánosfa ártéri erdeje tél végén, tavasz elején mutatja meg legszebb arcát, ilyenkor virágzik ugyanis a tavaszi tőzike. És abból itt rengeteg van, milliónyi fehér virág borítja be az erdő alját.

A tavaszi tőzike kicsit hasonlít a hóvirágra, a tőzike virága azonban szélesebb, a szirmain pedig zöld és sárga foltok láthatók. A tavaszi tőzike egyik legnagyobb hazai előfordulási helye a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatósághoz tartozó Csáfordjánosfai-erdő, ahol az igazgatóság a február végén és március elején szakvezetéses túrákat is tart.

A virágzás az elmúlt napokban indult be, a csúcs nőnap környékén várható. A nemzetipark-igazgatóság már most szombaton is indít túrát, amelyre előzetes jelentkezés szükséges.

További információk: https://www.ferto-hansag.hu/hu/programok/345-tozikeviragzas-a-csafordi-erdoben.html

Találkozási pont: Csáfordjánosfától Répceszemere felé a tanösvény első táblájánál Időpont: 2023. 02. 25. 10:00

Időtartam: 1 óra

Táv: 4 km

Ezt is olvasd el!
Kedvenc menedékházaink – túraajánlóval 2023.01.20
Ha a menedékház szót meghalljuk, alighanem egyből a magashegyi turistaszállások képeit látjuk magunk előtt, a civilizáción kívül, a természethez közel. Hazai tájakon persze magashegységet nem lelünk, ám kedvenc menedékházakat nagyon is!

Írta: Tóth Judit

További cikkek

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, hogy megtalálja a neki leginkább megfelelő túraútvonalat. Ha szeretnéd felfedezni Olaszország gyönyörű tájait, itt van néhány túra javaslat, megmutatva merre indulj, milyen nehézségekre számíts, és hogyan szervezd meg az utazást.
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. Otthon vagy teremben, egyedül vagy társaságban, mindenképpen élvezetes és nem utolsósorban egészséges edzésmódról van szó.
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, koszorúzással emlékezik meg a Magyar Paralimpiai Bizottság az elhunyt bajnokainkról az Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szervezk Együtt erősebben, mint valaha! címmel. 

Ajánló

Túrázás Olaszországban 2024.02.20
Olaszország lenyűgöző tájakkal csábítja a természet és a túrázás szerelmeseit. A hegyek, tavak, és tengerpartok változatossága lehetővé teszi mindenki számára, ...
Szobakerékpár? Spinning! 2024.02.18
A spinning manapság az egyik legnépszerűbb indoor kardio mozgásforma. Legyen szó szabadidős vagy akár profi sportolókról akik kiegészítő edzésként is használják. ...
Magyar Parasport Napja 2024. február 22. 2024.02.16
2024. február 22-én, a hetedik Magyar Parasport Napja az előzetes programok alapján idén is méltó és emlékezetes lesz. Korábbi hagyományokhoz megfelelően, ...
Sportos vezetők portré - Door Tamás 2024.02.16
Részben játék, részben szociális együttlét és legnagyobb részben kihívás, versengés. A Sportos vezetők portré sorozatunkban Door Tamással beszélgettünk.
Különleges túra célpontok 2024.02.15
Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.