betöltés folyamatban...

Szaud-Arábia – most fedezi fel a világ

2024.06.14.
Thee Ain

Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Nyitás a turizmus felé

Szaúd-Arábia 2019 szeptemberében nyitotta meg a kapuit a turizmus előtt. A vízumkérelmek addig szigorú elbírálás alá estek, és csak a zarándokok, az üzleti úton, valamint a kiküldetésben lévők nyertek bebocsátást. Ma már 49 ország állampolgárait várják tárt karokkal, akiknek a belépéshez elektronikus úton vízumot kell igényelni. A Dubajban 2021 őszén megtartott világkiállításon már sejteni lehetett, hogy valami különlegeset mutatnának a világnak. A szüntelenül kígyózó sor a szaúdi pavilonba való bejutáshoz tökéletesen jelezte, hogy nem tettek rossz lóra a turizmus előtérbe helyezésével, amellyel az ország olajfüggését szeretnék csökkenteni.

Akkor még senki sem gondolta, hogy alig két év múlva Magyarországról induló közvetlen járatokkal könnyen elérhető lesz ez az arab ország is. Három városba, Rijádba, Dzsiddába és Dammanba indult nemrég fapados járat.

ZARÁNDOKOKRA ÉPÍTENEK

A turizmus fő mozgatórugóját továbbra is a zarándokok jelentik. A Dzsiddába tartó járattal lehet eljutni a muszlimok szent városaiba, Mekkába és Medinába, ezeken a gépeken főleg zarándokok utaznak pár turista társaságában.

Mekkába kizárólag a muzulmán vallásúak léphetnek be. A város előtti autópályán tábla jelzi, hogy aki nem muszlim, annak bizony ki kell térnie. Medinát a turisták már két éve látogathatják, ám a város látnivalóit, a mecsetet és Mohamed próféta sírját csak muszlimok kereshetik fel.

Szaud-Arábia 10

RIJÁD

A főváros, a 8 milliós Rijád a legnagyobb település a királyság területén. A 18. században alapították, 1000 négyzetkilométer a területe, időzónája pedig moszkvai. Klímája szubtrópusi, ezért érdemes számolni azzal, hogy nyáron akár 50 °C fok is lehet a hőmérséklet, ami éjszakára se megy 30 °C alá.

Ezt is olvasd el!
Azerbajdzsán - Fedezd fel a Tűz földjét a Kaukázus lábainál!  2023.07.23
Mi magyarok azon szerencsések közé tartozunk, akik könnyedén eljuthatunk Azerbajdzsánba, ugyanis csak pár európai városból indul repülőjárat Bakuba. Ha már itt ez a jó lehetőség, érdemes felfedezni ezt a virágzó posztszovjet országot. Irány Azerbajdzsán!

A városközpontot modern látnivalók, felhőkarcolók uralják. Az egyik legnevezetesebb épületben, a Kingdom Centre-ben jelenleg egy világsztár, Christiano Ronaldo rendezkedett be a családjával. 

Szaud-Arábia 22

Az épület tetején, a 99. emeleten elhelyezkedő Sky Bridge-ről belátni az egész várost. A másik látogatható felhőkarcoló a szokatlan építésű, háromszög alakú épület, az Al Faisaliah Tower, amelynek közepén egy gömb alakú étterem várja a turistákat, ám az alatta kialakított, nyitott kilátóból is ugyanolyan pazar a látvány.

Szaud-Arábia 27

A város jelenleg is épülő KAFD negyedében található a legmagasabb felhőkarcoló. Errefelé minden egyedi dizájnt kapott, még a dubaji, bravúros építészeti megoldásokkal kialakított épületeket is lepipálják. A KAFD-nagymecsetet a sivatagi rózsa formája ihlette, és belülről is megtekinthető.

Fotó: 21

Szaud-Arábia 21

A fővárosban nincs tömegközlekedés, épül a monorail és a metró, ez utóbbi talán már az idén szállít utasokat. A metró felszín feletti megállóját a néhai Zaha Hadid iraki női építész tervezte, akinek számos különleges épületet köszönhet a világ. 

Szaud-Arábia 6
Van viszont Uber, és vannak taxiszolgáltatók, amelyek olcsóbbak európai társaiknál.
Lehet autót is bérelni napi 10-15 ezer forint körül, a benzin litere 230 forint, de a vezetési stílusuk erőszakos, szóval kezdő és bátortalan sofőröknek annyira nem ajánlott. 

A helyiek körében legmenőbb negyednek számít a The Boulevard Rijad city bevásárló- és rekreációs komplexum, amelyet a New York-i Times Square inspirált. 

Fotó: 24

Szaud-Arábia 24

Céllövöldékkel, mozikkal, csúszdákkal, programokkal, éttermekkel várja a látogatókat, ám belépőt kell fizetni, kb. 5000 Ft-ot. Ha ez nem elég, a mellette található Boulevard World szórakoztató-központban a világ tíz országának legszebb épületei és csodái között folytathatjuk a sétát.

Rijád külvárosa az ősi település, Diriyah

A hagyományos, vályogtéglás építészetéről ismert Diriyah a gyalogosoknak fenntartott, kanyargós utcácskák labirintusa. 

Szaud-Arábia 5

A környéken a régi épületeket remekül feldobták modern graffitikkel, az új és régi tökéletes keveréke elvarázsolja a látogatókat.

Fotó: 1,2

Szaud-Arábia 1

Szaud-Arábia 2

A Hanifa folyó mentén elhelyezkedő völgyben (Wadi Hanifa) épült fel az At-Turaif városrész, amely 2010 óta az UNESCO Világörökség részét képezi. A datolyapálmákkal szegélyezett folyó partja népszerű hely vízparti piknikhez, sétához és biciklizéshez. 

At Turaif

SIVATAGI TÚRA A VILÁG SZÉLÉRE

Rijád a kiindulópontja a legkülönlegesebb sivatagi túrának, ahova szervezetten vagy 4 × 4-es terepjáróval lehet eljutni. A lélegzetelállító természeti kincset a világ széleként („Edge of the World”) szokták emlegetni. Neve nem véletlen: az 1000 km hosszan elnyúló Tuwaiq hegység 300 méter magas sziklafaláról a végtelen sivatagra letekintve láthatjuk, hogy egy ponton túl az ég kékje és a homok sárgája végleg összeolvad.

Szaud-Arábia 19

Szaud-Arábia 20

AlUla régió

Az ország legérdekesebb, leglátványosabb és a turizmus számára legjobban kiépített környéke Dzsiddából 700 km-re bérelt autóval vagy Rijádból repülővel vagy autóval érhető el. AlUla, az ősi, buja oázis és környéke látnivalói csak foglalással tekinthetők meg. 

Szaud-Arábia 11

Itt épült meg a Maraya, a Guinness-rekordok Könyvében is szereplő, sivatagi tükörcsoda, a világ legnagyobb tükörborítású épülete. Neve arabul tükörtükröződést jelent, ugyanis a 9740 panelból álló épület visszatükrözi az égboltot, a hegyeket. Koncertteremként működik, a tetején található étterembe csak foglalással lehet bemenni este 6-tól. 

Ezt is olvasd el!
Azerbajdzsán - Fedezd fel a Tűz földjét a Kaukázus lábainál!  2023.07.23
Mi magyarok azon szerencsések közé tartozunk, akik könnyedén eljuthatunk Azerbajdzsánba, ugyanis csak pár európai városból indul repülőjárat Bakuba. Ha már itt ez a jó lehetőség, érdemes felfedezni ezt a virágzó posztszovjet országot. Irány Azerbajdzsán!

Szaud-Arábia 13

Marayától nem mesze a sivatagban, a sziklák között bújik meg a Habitas AlUla residence, amely a Jordán Wadi Rumhoz hasonlít, ám luxuskivitelben. Egy éjszaka 600 ezer forint ebben a lélegzetelállító turistakomplexumban.

Szaud-Arábia 25

Az AlUla Heritage Village hagyományos, több mint ezer házból álló, ősi sivatagi falu volt, ma már turistalátványosság. Az óváros romos, homokkő és vályogtégla épületei közötti modern, stílusos sétányon luxusbazárok sora bújik meg kézműves termékekkel, európai üzletekkel, Starbucksszal. A kisváros minden szegletét egyedileg alakították ki, és még a golfkocsi is a városhoz igazított dizájnnal közlekedik. 

Szaud-Arábia 33

Szaud-Arábia 16

Itt található Szaúd-Arábia első UNESCO-örökségi helyszíne, Hegra. A Petrához hasonló, sziklába vájt monumentális építészet csak belépővel látogatható nappal vagy hangulatos esti túrán. A turistákat lovas szekérrel viszik körbe, este pedig show-műsorral kápráztatják el őket.

Az óváros melletti, kiépített oázisban mindent termesztenek, kávézókkal, sétánnyal, pálmafákra kifeszített hintákkal várják az erre járókat.

Szaud-Arábia 17

Pár kilométerre innen, a sivatagban áll az Elefánt-szikla, amely az egyetlen, ahova nem kell előre foglalni, és könnyedén megtekinthető. Földbe ásott boxos, luxuséttermek veszik körül.

elefánt szikla

DZSIDDA

A királyság második legnagyobb városa Dzsidda, ahova a magyar fapados is repül. A Vörös-tenger partjainál fekvő kikötővárost az egyik legnyüzsgőbb városként tartják számon. Modern kereskedelmi központ, több mint háromszáz kerttel. Itt található a világ egyik legmagasabb vízoszlopa, a King Fahad’s Fountain, amely a tengerből lövell ki 260 méter magasra. 

Bár a város tengerparton fekszik, strandolni nem lehet. 

Szaud-Arábia 9

A 30 km hosszú vízparti sétány felhőkarcolókkal, szépen kiépített parttal rendelkezik, ám ezek le vannak zárva és szemetesek is. 

Szaud-Arábia 8

Az óváros az UNESCO kulturális világörökség része, ahol a háromszáz-négyszáz éves régi, fabalkonos házak még várják a felújítást.

Szaud-Arábia 18

AHOL KIZÖLDÜLNEK A HEGYEK

Az ország déli része is tartogat felfedeznivalót.

Szaud-Arábia 7

Nem messze a jemeni határtól a korábbi kopár hegyek bezöldülnek. Páviánok bandáznak mindenhol az út mentén, tábla jelzi, hogy tilos őket etetni.

 Szaud-Arábia 30Szaud-Arábia 29

Abha várostól nem messze egy több mint kilencszáz éves, 2015-ben felújított, ősi falut fedezhetünk fel, Rijal Almaat. A kőből, fából, agyagból épült hatvan többszintes épület látogatható, némelyik magassága eléri a nyolc emeletet. Színes faablakai egyediek.

Szaud-Arábia 32

A másik UNESCO-örökség, a festői Thee Ain nevű falu Abha és Dzsidda között félúton, egy oázis mellett fekszik a hegyekben. A 8. századi, csiszolt kövekből épült, üres házakba be lehet menni, igaz, ezek már csak falak. Ingyenesen látogatható.

Thee Ain

SPORTOLÁS

Szaúd-Arábiában mind a hagyományos, mind a modern sportok népszerűek, különösen a foci.

2023 januárjában AIUla környékén rendezték meg a 2023-as Saudi Tour országúti kerékpáros-szakaszversenyt. Érdekessége, hogy nem voltak nézők, csak szervezők, és az egész környéket lezárták miatta.

Szaudi tour bicaj

2018 óta a nők is biciklizhetnek, igaz, a konzervatív öltözködési szabályokat még a bringán is ajánlatos betartaniuk, ha nyilvános helyen tekernek.

A világ legszebb élő korallzátonyai közül néhány a Vörös-tenger és az Arab-öböl alatt található. A búvárok és merülők paradicsomai ezek a tengerparti területek. A szörfözés, a vitorlázás és a vízisí szintén népszerű időtöltés az Öbölben és a Vörös-tengerben a szaúdi partok mentén.

A Forma1 első szaúd-arábiai nagydíját 2021-ben rendezték meg a Jeddah Street Circuit nevű utcai versenypályán Dzsiddában, amely a leghosszabb és egyben a leggyorsabb utcai pálya. Tervezték, hogy átköltöztetik a Rijád mellett épülő sportkomplexumba, a Qiddiya Speed Park névre hallgató versenypályára, de az átadása késik, így 2027-ig garantáltan nem költözik el.

SZERETIK A KÜLFÖLDIEKET

A turizmus egyelőre gyerekcipőben jár, még mindenki kedves, mindenki segítőkész, és sehol nem néznek furcsán a külföldire, a legtöbb helyen kifejezetten örülnek nekik.
Szinte minden ki van írva angolul, és a legtöbb helyen beszélik is valamennyire a nyelvet.

A hétvége pedig csütörtök este kezdődik, a péntek csendes (főként a délelőtt, amikor sok minden zárva is tart), a szombat már mozgalmasabb, a vasárnap pedig olyan, mint nálunk a hétfő.
A közbiztonság nagyon jó, a szigorú törvények miatt nagyon nincs félnivaló, sem bűnözés, ezt a helyiek is megerősítették. A kultúrájukat tisztelni kell, ha valamit nem tudsz, az nem baj, mivel nagyon toleránsak és megbocsátóak a külföldiekkel. Európaiként pedig előnyben vagy, megnyílik a világuk előtted.

ÖLTÖZKÖDÉSI SZOKÁSOK

A férfiak öltözködésénél csak a rövidnadrág nem ajánlott, igaz, nem tiltott. A nyilvános helyen rövidnadrágot viselő férfiak nem sértik a közrendet, kivéve a mecsetekben és a kormányhivatalokban.

szaúd-arábiai nőknek nem kell viselniük a fejkendőt vagy a fekete, laza, földig érő abaját, az iszlám vallás szimbólumát, ha az öltözékük megfelelő és tisztelettudó. Ám legtöbben a modern ruhára mégis ráveszik, és sokuknak a haja is takarva van, bár ez nem kötelező. Európai nőnek ajánlott hosszú ujjú és földig érő ruhát viselni. Akár nadrágot is lehet húzni, de figyelni kell, hogy a felsőruházat eltakarja a feneket.

Szöveg és fotó: Polesz Anita

További cikkek

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. Csúcstechnikával felszerelt, száguldó katamaránok, a múlt század első felét megidéző, klasszikus cirkálók és a Balatonra jellemző sportos és családi vitorlások százai lepik majd el a tó felszínét csütörtök reggel 9-től, a rajt pillanatától. A verseny egészen július 20-án, szombat reggel 9-ig tart, amikor lejár a 48 órás limitidő.
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a második genfi-tavi Bol d’Or távja 123 kilométer, a Boden-tavi Rund um és a Garda-tavi Centomiglia egyaránt nagyjából 100 kilométeresek
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá sportolás közben megóvják a szemünket az olyan fizikai hatásoktól, mint a szembe tóduló hó, eső vagy éppen esetünkben a hajó által keltett hullámok vize. Egy francia márkáról mesélünk, ami fenntartható, dinamikusan növekszik, elképesztően menő és jól passzol a vitorlás szettekhez is. Ez az IZIPIZI. (X) (X)

Ajánló

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. ...
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a ...
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá ... (X)
Lavina vetett véget az expedíciónak 2024.07.15
A két magyar alpinista – Klein Dávid és Nagy Marci – ép bőrrel megúszták az incidenst, miután lavina vetett véget a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024-nek
Foci EB döntő és folytatódik a GardenFest2024 2024.07.12
GardenFest2024 – folytatódik júliusban a foci Eb után is (X)

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.