Suhajda Szilárd újra a Himalájára indul

2022.03.30.
Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárd, a K2 első magyar megmászója, 2022-ben új, hosszútávú himalájai projektbe kezd. Az úgynevezett The Big Five kihívás során Földünk öt legmagasabb hegycsúcsát szeretné elérni, első magyar állampolgárként, az eddigiekhez hasonlóan mesterséges oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül.

A Magyar Lhoce Expedíció 2022 sajtóhírét közöljük

Ezen sorozat részeként április 6-án veszi kezdetét a Magyar Lhoce Expedíció: a 8516 méteres hegycsúcs a negyedik legmagasabb a világon. A Mount Everest tömbjéből emelkedő Lhoce csúcsán Erőss Zsolt és Gál László jártak 2011-ben: a hegy megmászásának azóta nem volt magyar ismétlése. Suhajda Szilárd egyedül, önálló mászóként indul Nepálba.

2019-ben Suhajda Szilárd elérte a K2 8611 méteres csúcsát: ezzel – magyar állampolgárként, oxigénpalack nélkül – ő járt az eddigi legmagasabb hegycsúcson. A kiemelkedő eredményt a járvány viszontagságos évei követték, melyek során – korábbi társával, Klein Dáviddal – több expedíciót is el kellett halasztaniuk.

A „Big Five-sorozat” tagjai közül egyedül a Mount Everest szárnyalja túl a K2 magasságát, azonban a többi csúcs – a Kancsendzönga, a Lhoce és a Makalu – megmászása is kiemelkedő hegymászó teljesítménynek számít. Ezek elérését, mesterséges oxigén használata nélkül, világviszonylatban is elismert sikerként tartják számon. A Mount Everest esetében, a csúcseléréseknek mindössze 2,8%-a történik palack nélkül. A palackos és palack nélküli magashegyi mászás sportértéke összehasonlíthatatlan.

„A K2-n elért siker után sokszor kérdezték tőlem: „Ha a legnehezebbnek tartott nyolcezres csúcs sikerült, akkor biztosan meg tudnám mászni mind a 14 nyolcezrest. Ez a tervem?” Nem. Ha minél több hegyre szerettem volna feljutni, akkor nem töltök el három évet a K2-n. A „Hegyek Hegye” viszont fontosabb volt bármi másnál: maga a hegy. EZ A HEGY! – írja Suhajda Szilárd sportolói Facebook oldalán.

„Egy jól definiált küldetés. Egy történet, amire építeni lehet – 5 hegycsúcs, amit belátható időn belül teljesíthetek. Egy olyan kihívás, amit reális célnak érzek. Oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A K2 csúcsán már volt szerencsém állni, így négy hatalmas hegy vár rám a következő években: a Mount Everest, a Kancsendzönga, a Lhoce és a Makalu.”

A Lhotse az Everesttől délre található, főcsúcsa 8516 méter, ezzel a negyedik legmagasabb hegy a világon. A Nepál és Kína határán emelkedő hegyet 1956-ban mászták meg először egy svájci expedíció tagjai. A csúcsra vezető, úgynevezett nepáli normál útvonal áthalad a Khumbu-jégesésen, a meredek Lhoce-falon, a kőhullásnak kitett Reiss-kuloáron (avagy Lhoce-folyosón), legfőbb nehézségét azonban az extrém magasság jelenti: a csúcsrégióban harmadannyi levegő jut a tüdőbe minden egyes lélegzetvételre, mint a Kárpát-medence magasságában. Az akklimatizáció (a ritka levegőhöz történő hozzászokás) időigényes folyamat: Suhajda Szilárd expedíciója várhatóan június elejéig tart.

Ezt is olvasd el!
10 kérdés - 10 válasz: Suhajda Szilárd 2022.01.31
10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal az expedíciós hegymászó, Suhajda Szilárd válaszolt a kérdéseinkre edzésről, versenyzésről, tervekről!

Suhajda Szilárd: https://www.facebook.com/SuhajdaSzilardClimber

További cikkek

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé néző mellkassal, nyújtott karral egy húzódzkodó rúdban, vagy gyűrűben megkapaszkodva.
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők számára egy rendkívül nehéz, kihívásokkal teli időszak.

Ajánló

Suhajda Szilárd a 8516 méteres Lhoce csúcsán! 2022.05.16
2022. május 14-én, Suhajda Szilárd sikeres csúcstámadása során elérte a Föld negyedik legmagasabb pontját, a Lhoce 8516 méteres csúcsát!
Klasszikus erőelem: mellső függőmérleg 2022.05.15
A mellső függőmérleg komoly erőnlétet igénylő, haladó szintű gyakorlat. Hétköznapi megfogalmazásban, az erőelem során a testünket vízszintesen tartjuk, felfelé ...
6 tipp, ha allergiával sportolnál 2022.05.13
A magyar lakosság legalább harmadát érinti az allergia, és számuk évről évre nő. A tavasz, és ezzel együtt a pollenszezon kezdete, az allergiával, asztmával küzdők ...
Így válassz jógaszőnyeget! 2022.05.12
Tradícióból óriási üzlet lett mostanra a jóga, a bizniszbe beletartozik a jógamatracok gyártása és forgalmazása is. Ahogy egyre terjed a jógaéletmód, úgy dagad a ...
Unlocking GEN Z 2022.05.11
Május 19-én kerül megrendezésre a Bozsik Arénában az Unlocking GEN Z  című eseményünk, amelyre sok szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! (x) (X)

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja 2
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.