betöltés folyamatban...

Suhajda Szilárd újra a Himalájára indul

2022.03.30.
Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárd, a K2 első magyar megmászója, 2022-ben új, hosszútávú himalájai projektbe kezd. Az úgynevezett The Big Five kihívás során Földünk öt legmagasabb hegycsúcsát szeretné elérni, első magyar állampolgárként, az eddigiekhez hasonlóan mesterséges oxigén használata és magashegyi teherhordók alkalmazása nélkül.

A Magyar Lhoce Expedíció 2022 sajtóhírét közöljük

Ezen sorozat részeként április 6-án veszi kezdetét a Magyar Lhoce Expedíció: a 8516 méteres hegycsúcs a negyedik legmagasabb a világon. A Mount Everest tömbjéből emelkedő Lhoce csúcsán Erőss Zsolt és Gál László jártak 2011-ben: a hegy megmászásának azóta nem volt magyar ismétlése. Suhajda Szilárd egyedül, önálló mászóként indul Nepálba.

2019-ben Suhajda Szilárd elérte a K2 8611 méteres csúcsát: ezzel – magyar állampolgárként, oxigénpalack nélkül – ő járt az eddigi legmagasabb hegycsúcson. A kiemelkedő eredményt a járvány viszontagságos évei követték, melyek során – korábbi társával, Klein Dáviddal – több expedíciót is el kellett halasztaniuk.

A „Big Five-sorozat” tagjai közül egyedül a Mount Everest szárnyalja túl a K2 magasságát, azonban a többi csúcs – a Kancsendzönga, a Lhoce és a Makalu – megmászása is kiemelkedő hegymászó teljesítménynek számít. Ezek elérését, mesterséges oxigén használata nélkül, világviszonylatban is elismert sikerként tartják számon. A Mount Everest esetében, a csúcseléréseknek mindössze 2,8%-a történik palack nélkül. A palackos és palack nélküli magashegyi mászás sportértéke összehasonlíthatatlan.

„A K2-n elért siker után sokszor kérdezték tőlem: „Ha a legnehezebbnek tartott nyolcezres csúcs sikerült, akkor biztosan meg tudnám mászni mind a 14 nyolcezrest. Ez a tervem?” Nem. Ha minél több hegyre szerettem volna feljutni, akkor nem töltök el három évet a K2-n. A „Hegyek Hegye” viszont fontosabb volt bármi másnál: maga a hegy. EZ A HEGY! – írja Suhajda Szilárd sportolói Facebook oldalán.

„Egy jól definiált küldetés. Egy történet, amire építeni lehet – 5 hegycsúcs, amit belátható időn belül teljesíthetek. Egy olyan kihívás, amit reális célnak érzek. Oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül. A K2 csúcsán már volt szerencsém állni, így négy hatalmas hegy vár rám a következő években: a Mount Everest, a Kancsendzönga, a Lhoce és a Makalu.”

A Lhotse az Everesttől délre található, főcsúcsa 8516 méter, ezzel a negyedik legmagasabb hegy a világon. A Nepál és Kína határán emelkedő hegyet 1956-ban mászták meg először egy svájci expedíció tagjai. A csúcsra vezető, úgynevezett nepáli normál útvonal áthalad a Khumbu-jégesésen, a meredek Lhoce-falon, a kőhullásnak kitett Reiss-kuloáron (avagy Lhoce-folyosón), legfőbb nehézségét azonban az extrém magasság jelenti: a csúcsrégióban harmadannyi levegő jut a tüdőbe minden egyes lélegzetvételre, mint a Kárpát-medence magasságában. Az akklimatizáció (a ritka levegőhöz történő hozzászokás) időigényes folyamat: Suhajda Szilárd expedíciója várhatóan június elejéig tart.

Ezt is olvasd el!
10 kérdés - 10 válasz: Suhajda Szilárd 2022.01.31
10 kérdés 10 válasz rovatunkban ezúttal az expedíciós hegymászó, Suhajda Szilárd válaszolt a kérdéseinkre edzésről, versenyzésről, tervekről!

Suhajda Szilárd: https://www.facebook.com/SuhajdaSzilardClimber

További cikkek

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a szervezett túrához, amely keretében Budapesttől egészen a Balatonig tekerhetsz. A Balatonra érve pedig lehetőség nyílik egy nagyobb csobbanásra is a tóban, amely akkor már akár 24 °C  fok is lehet. 
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például – a Balaton vagy a Velencei-tó körüli tömegért. Esetleg hűvösebbre vágyik. Mondjuk olyan helyekre, ahol tó és erdő együtt van, „természetes klímát” és meghittebb környezetet kínálva. Cikkünkben négy olyan tavat ajánlunk nektek, ahol békében élvezhetitek a temészet adta lehetőségeket.
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és kiegyensúlyozott legyél. A futás előnyei végtelenek, többek között segíthet javítani szív- és érrendszeri egészségét, fogyni, csökkenteni a stresszt és a szorongást, valamint javítani az általános fizikai és mentális jólétet. Ha meghoztuk a kedved, és szeretnéd tudni, hogyan kezd el, ez a cikk átfogó útmutatót nyújt az első lépések megtételéhez.

Ajánló

BuBa Epic kerékpáros teljesítménytúra 2023.06.09
Az idén másodszorra kerül megrendezésre a BuBa Epic nevű kerékpáros teljesítménytúra 2023. június 30-július 1 között. Tedd próbára magad és csatlakozz a ...
Természetes hűsítőink - 4 kevésbé ismert, gyönyörű tó hazánkban 2023.06.07
Nyár. Meleg. Sőt hőség. Van, aki imádja, van, aki legszívesebben menekülne előle. A vízpartok természetes célpontokat kínálnak, ám nem mindenki rajong – például ...
Futás kezdőknek - Hogyan kezdj bele?  2023.06.06
A futás kezdőknek is az egyik leghatásosabb és legteljesebb élményt nyújtó sport. Nagyszerű módja annak, hogy fitt, egészséges és ami a legfontosabb, boldog és ...
Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát 2023.06.05
Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. ...
Pilinszkázás, vitorlázás, hajózás, Kékszalag 2023.06.03
Vitorlázni nagyon sokféleképpen lehet. Lehet fejben, online, partról vágyakozva, vagy sehogy, a hajót a kikötőben lakásként vagy státusz szimbólumként tartva. A ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.