betöltés folyamatban...

Panorámás hetes – 7 kilátó

2024.05.29.
Panorámás hetes - 7 kilátó

Képtelenség nem észrevenni, hány új vagy felújított kilátót találunk országszerte. Ezek – joggal – gyorsan felkapott turisztikai célpontokká is válnak: aki járt a Prédikálószéken a toronyépítés előtt és után is, tudja, hogy miről van szó… A természetes kilátópontok jóval nyugodtabbak és panorámájuk éppoly lenyűgöző. Délnyugatról északkelet felé haladva ajánljuk a panorámás hetes – 7 kilátó válogatást közülük.

„Itt lesz majd kilátó vagy ilyesmi?” – kérdezték tőlem egyszer a barátaim, amikor a Bükkben vezettem nekik túrát. Kilátó nem, »ilyesmi« annál inkább – válaszoltam, késő délután pedig ott ültünk mindannyian a Tar-kő kilátópontján. Az ország egyik legszebb panorámapontja szinte némító hatású: elréved a turista a tájba, leül, feláll, elnéz másfelé, új és új dolgokat talál, s az idő közben észrevétlenül telik. Ha szerencsénk van, akkor még tömeg sincs, csak pár turista jön-megy rajtunk kívül – magunkra maradunk a kilátással. A kilátópontok sokszor még jobbak, ha torony is kerül rájuk – az évek során egyre magasabbra növő, egyre többet kitakaró fák indokolhatják is az építkezést –, ám most megpróbálunk torony nélkül túrázni. Kezdjük a Mecsekben!

Zsongor-kő

Tájegység: Mecsek

Innen megközelíthető: Kővágószőlős, Cserkút, Abaliget, Pécs (Patacs)

Panorámás hetes - 7 kilátó - Zsongor kő
Panorámás hetes – 7 kilátó – Zsongor kő

Legjobb megközelítés: Kővágószőlősről a piros négyzet, piros kereszt, zöld tanösvény (zöld T) jelzéseken viszonylag egyenletes emelkedéssel, 2,5 km alatt odaérhetünk a kilátópontra, mely egy függőlegesen leszakadó sziklán van. A biztosító fémkorlát nem viccből van ott… Természetes „szószék” ez, melyről Kővágószőlős és Cserkút, messzebb pedig a Dráva vidéke felé tárul fel panoráma. A környékbeli turistautak sokasága miatt megoldható a körtúra (korábbi útvonalunkon visszaindulva a kék háromszögön, majd piros négyzeten), de a közeli pálos kolostor romjait is érdemes még felfűzni az útvonalra.

Zuppa-tető

Tájegység: Vértes

Innen megközelíthető: Szárliget, Szár, Óbarok

Panorámás hetes - 7 kilátó - Zuppa tető
Panorámás hetes – 7 kilátó – Zuppa tető

Legjobb megközelítés: Ha körtúrát akarunk tenni, akkor Szárliget vagy a szári vasúti megállóhely a legjobb kiindulópont. Szárligetről erős emelkedőn az Országos Kéktúrán nyitunk, a Hajagos bokros-erdős csúcsát elmellőzve érünk egy turistaút-csomópontba. A „legtisztább” feljutás a piros sáv, majd a kék háromszög kaptatója a sziklás, gyepes tetőre. Előttünk a Vértes, alattunk az 1-es út, a csúcs alacsonyságához képest megkapó a panoráma, no meg tavasszal a virágtenger is. Visszafelé a kék háromszög a hegyet megkerülve elvisz a turistaút-csomópontba, amelyben lefelé, a Mária-úton érünk vissza Szárligetre (a körtúra 7,5 km).

Öreg-szirt 

Tájegység: Pilis

Innen megközelíthető: Esztergom, Dorog, Kesztölc, Pilisszentlélek

Panorámás hetes - 7 kilátó - Öreg-szirt
Panorámás hetes – 7 kilátó – Öreg-szirt

Legjobb megközelítés: A kesztölci körtúra a leglogikusabb, bár Esztergomból, a Strázsa-hegy szintén igen látványos kilátópontján keresztül is próbálkozhatunk – ez hosszabb és nagy részben (még) jelzetlen út. Kesztölcről a zöld sáv visz fel (egy ideig az Országos Kéktúrával fonódva) a Kétágú-hegyre, innen vezet rövid, jelzetlen kitérő az Öreg-Szirtre, illetve egy jelzett kitérő a Kétágú-hegy kilátópontjára. Alattunk a Dorogi-medence. A zöld sáv, lefelé tartó zöld kereszt, Országos Kéktúra, zöld sáv útvonalon bő 10 km-es körtúrát tudunk befejezni.

Remete-barlang

Tájegység: Börzsöny

Innen megközelíthető: Nagymaros, Zebegény

Legjobb megközelítés: Zebegényből indulunk a sárga kereszten (felugorhatunk az országzászlóhoz is a túra legelején), majd arról letérve a kék barlang jelzésen jutunk a Remete-barlanghoz. Alattunk meghökkentő meredekséggel „szakad a fal”, s feltárul a Dunakanyar. Az egyik legbékésebb kilátópontja ez az éppenséggel nem panorámamentes Börzsönynek. A sárga barlang jelzésen a Nagymaros–Zebegény közti Kittenberger útra mászunk ki; balra fordulva a sárga sávon, majd sárga kereszten érünk vissza kiindulópontunkra (11 km). A hegyoldal nehezen járható (ez csúszott meg már jó párszor, blokkolva a vasúti közlekedést), ezért biztos láb, figyelem, túrabot és előzetes tájékozódás szükséges!

Ezt is olvasd el!
KILÁTÓK – EXTRÁKKAL 2022.03.05
Kilátók nélkül a turizmus is jóval szegényebb lenne – mindig is volt varázsa a panorámás pontok felkeresésének. Két új és két történelmi (de felújított) kilátópontot ajánlunk tavaszra: három klasszikus tétel és a ráadás, amelyet rutinos túrázók sem feltétlenül ismernek…

Látó-hegy 

Tájegység: Cserhát

Innen megközelíthető: Katalinpuszta, Vác, Kosd

Panorámás hetes - 7 kilátó - Látó hegy
Panorámás hetes – 7 kilátó – Látó hegy

Legjobb megközelítés: A legnépszerűbb útvonal a Katalinpuszta melletti Gyadai-tanösvényen (zöld T) át indul, majd az Országos Kéktúrán kell felmásznunk a Naszály tömbjére. A Naszály bármelyik irányból kíméletlen mászást ígér (Vác felől még hírhedten csúszós is), szóval akkor már jobb a legszebb részeken felkaptatni… A Vác fölötti, jellegzetes tájsebű, 652 méter magas hegy csúcsáról nincs kilátás, ezért szavazzunk bizalmat a kék háromszögnek, mely kivisz a Látó-hegy alacsonyabb, cserébe panorámás, gyepes csúcsára. Előttünk Vác és a Duna, szemben a Visegrádi-hegység, de átlátunk a Börzsönyre is. „Saját nyomainkon” visszaindulva, majd az OKT-n érünk kiindulópontunkra egy 15 km-es körrel.

Eremény-tető

Tájegység: Mátra

Innen megközelíthető: Gyöngyös-Sástó, Mátraháza, Mátrafüred, Gyöngyössolymos

Legjobb megközelítés: Gyöngyös-Sástó felől indul a legrövidebb útvonal. Az Eremény-tetőre (bizonyos térképeken Ereményszirt a keresendő név) nem vezet jelzett turistaút, tehát offline térkép, tájékozódási képesség szükséges! A Sás-tó mellett a sárga kereszt jelzésen startolunk, majd turistapihenőhöz, kereszteződésbe érünk. Balra (nyugatra) fordulunk jelzetlen úton, a Nyár-tó mocsaras vizét elmellőzve megkeressük a térképen jelölt kilátópontokat. Gyepes, hagyásfás, nagyon hangulatos részre érünk ki, tavasszal vadvirágok színesítik a képet. Visszafelé a Sás-tó „rendes” – egykori olajfúró toronyból kialakított – kilátóját is felkeresve lezárjuk rövid kirándulásunkat. Mátrafüredi, mátraházai, gyöngyössolymosi indulással jóval nagyobb kört is tehetünk.

Tar-kő

Tájegység: Bükk

Innen megközelíthető: Bánkút, Répáshuta, Szilvásvárad (az utóbbi csak kihívásokat keresőknek ajánlott, az ország egyik legdurvább emelkedőjével kezdődik)

Panorámás hetes - 7 kilátó - Tar-kő
Panorámás hetes – 7 kilátó – Tar-kő

Legjobb megközelítés: Bánkútról indulunk (a hegytető hétvégenként Volánbusz-járattal is megközelíthető Miskolcról), oda is térünk vissza, kihasználva a Bükk-fennsík kényelmét. Az Országos Kéktúrát követve, a végén a kék háromszögre váltva érjük el mintegy 7 km alatt a Tar-kő kilátópontját, mely okkal számít a magyar turizmus egyik klasszikus panorámapontjának. Ha kibámészkodtuk magunkat (egy fél óra talán elég erre), akkor térjünk vissza az OKT-ra, és folytassuk a korábbi irányba az Őserdőig. Jelzést váltunk, előbb a zöld sávra, majd a piros kerékpárútra (hogy egyszerűsítsük a „jelzésparádét”), és Bánkútig egy nagyjából 15 km-es kört zárunk be. A Bükk-fennsíkot behálózó turista- és kerékpárutak miatt jó néhány alternatív útvonal is adódik.

Szerző: Marosi Gergely

Címlapfotó: kirandulastippek.hu

További cikkek

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 hónaőp múlva rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj!
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot

Ajánló

Az edzésterv megírásának munkafolyamatai 2024.06.18
A következőkben betekintés szeretnénk engedni azoknak, akiket érdekel, hogyan is készül nálunk egy edzésterv
56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 1 hónap múlva! 2024.06.14
A Kékszalag Fesztivál keretein belül a szervezők sokszínű vízi és vízparti programokkal, gyorsasági versennyel várják a Balatonfüredre látogató érdeklődőket! 1 ...
Szaud-Arábia - most fedezi fel a világ 2024.06.14
Szaud-Arábia: a Szaúd-arábiai Királyságot rengeteg legenda és rejtély övezi, hisz korábban kizárólag vallási turisták látogathatták az országot
A futás hatásai a nőknél 2024.06.11
Női amatőr futóként mire figyeljünk, miben mások a nők, mint a férfiak? A futás kiváló testmozgás, amely számos egészségügyi előnyt kínál mind a ...
Rekorder függőhíd Sátoraljaújhelyen 2024.06.10
A sátoraljaújhelyi függőhíd – a Nemzeti Összetartozás Hídja nevet viseli hivatalosan – a Zempléni-hegységben található, és Európa leghosszabb gyalogos ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.