betöltés folyamatban...

Mit kíván a túrakutya?

2023.01.25.

Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. De mit érdemes még szem előtt tartani, ha az erdőbe indulunk kirándulni négylábú társunkkal? Túrakutya tippek.

Elsőkutyásként sok mindent szegény vizslám kárán tanultam meg. Például, hogy az Alföldön hiába vannak kék kutak a falvakban, gyakorlatilag az összesnek leszerelték a nyomókarját – vagy egyszerűen csak el van zárva. Nyilván van ennek oka, de nem számítottam rá. Azt is Füge révén tudtam meg, hogy attól, hogy én futásra alkalmasnak találom a 30 fokos nyári délutánt (rendben, én is csak szenvedve), neki erre nincs szüksége. És ha nincs kedve futni, ő bizony hazamegy 200-400 méter után. És azt is az ebem tanította meg, hogy ha valami történik a lábával, és nem hajlandó továbbmenni, egy kis törődés és simogatás, meg persze 200 méter ölben cipelés szinte mindent meggyógyít. Hülyére vett? Lehet. Hogy másnak ne kelljen a saját és a kutyája kárán tanulni, összeszedtük, mire kell figyelni nyári kirándulásokon.

  1. Víz

A patakok hajlamosak nyárra kiszáradni, a kutakat elzárják, leszerelik. Minket egyszer egy fél narancs mentett meg a szomjhaláltól… A lényeg, hogy vigyünk magunkkal vizet és összehajtható tálkát, de ha kell, csöngessünk be valakihez, és kérjünk inni a kutyánknak! 

  1. Túlmelegedés

A nyomott orrú fajták kiemelten veszélyeztetettek, mert a légzéssel nem tudnak elég hőt leadni. De a többi fajtára is igaz, hogy hőgutát kaphat, amit a kirándulás alatt árnyékos helyen pihentetéssel és nedves textilbe csavarással lehet megelőzni. A nagyon hideg vízzel való locsolás kontraproduktív!

  1. Tappancs

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a kutyának nem túl meleg-e a talaj (legyen az aszfalt, homok, kikötői burkolat, fém), vegyük le a cipőnket, és próbáljuk ki. Ha előtte fürdött is, különösen érzékenyek a tappancsai, így csak füvön hagyjuk sétálni! Krémezés, kutyacipő vagy -zokni is kisegíthet minket a bajból, de ne állandó jelleggel használjuk, inkább kerüljük a forró felszínt!

  1. Kullancsok és egyéb vérszívók

Nyilván kell nyakörv/tabletta/spot-on a kutyára, vagy ezek mind, de sajnos a tapasztalat szerint így sem lehet megúszni a parazitákat. Mindennap nézzük és simogassuk át a négylábút, figyeljünk a viselkedésére is! A babéziózis sem feltétlenül kezdődik ömlő vérrel, néha csak levert a kutya, de akkor is orvoshoz kell vinni! Fürdés előtt mindenképp vegyük le a kullancsnyakörvet, mert egyrészt elvész a hatékonysága, másrészt megöli a halakat…

  1. Alvás

Ha sátrazunk, vigyünk külön fekvőhelyet a kutyának, és/vagy engedjük be a sátorba. Van rá esély, hogy ránk fekszik, de kint túl éberen alszik majd, és a kullancsok, szúnyogok is könnyen megtalálják.

  1. Sérülés

Ritkán fordul elő, de mi garantálja, hogy a kutyánk nem sebesül meg? Beszorulhat a lába kövek közé, beleléphet üvegszilánkba, szögbe… Ha az erdő közepén járunk, és tényleg nem tud ráállni a lábára, bizony vinni kell a négylábút. Én már jártam így, kemény edzés volt a 25 kilós ebbel. Ha belefér az életünkbe, szerezzünk be kutyacipelő hátizsákot. Olcsó, és borzasztó jól jöhet, ha vinni kell a „szőrös gyereket”.

Ezt is olvasd el!
Canicross – a kutyás futás 2022.10.16
Van egy négylábú társad, akit szíved szerint mindenhová magaddal vinnél? Szeretnél kipróbálni valami igazán különleges mozgásformát, ahol a kutyád és te együtt mozoghattok? Próbáld ki a Canicrosst! Canicross a canine és cross country, azaz a kutya és a terepfutás szóösszetételről elnevezett kutyás sport, ahol a kutya egy rugalmas pórázzal húzza keresztül a terepen gazdáját. 

Szöveg: Baumann Viola

További cikkek

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják tele hulladékkal a természetet.
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új szakaszához érkezett a háromszoros olimpiai bajnok úszónő. A nyár végén vagy az ősz elején ad életet gyermekének.

Ajánló

Itt az Erdők napja, kezdődik a Tavaszi nagytakarítás 2023.03.21
Idén az Aktív Magyarország mellett az állatok is a segítségünket kérik. Egy szarvas, egy mókus és egy róka is megpróbálja meggyőzni az embereket, hogy ne hordják ...
Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25