betöltés folyamatban...

Magas Tátra – ahol mindenki jól érzi magát

2023.06.05.

Bár a Magas Tátra több pontján még havazik, lassan beköszönt az igazi túraszezon. Ahogy kúszunk a tavasz dereka felé, a síelőket felváltják a kirándulni vágyók. Két régiót ajánlunk melyek tökéletes választások mind a téli sportok szerelmeseinek, mind kirándulóknak, túrázni vágyóknak és családoknak is.

Lengyelország – Zakopane

 

A Kasprowy-csúcs, avagy a Gáspár-csúcs valamint a Gubalówka között fekszik az a város, amelynek neve egyet jelent a Lengyel-Tátrával. A hideg hónapokban Zakopane az ország télisport-központjává válik. Nemcsak azok utaznak ide, akik szívesen töltik aktívan szabadidejüket az év legfázósabb időszakában, hanem az élsportolók is. Amint elolvad a hó, megtelik a város kirándulókkal. A környék rengeteg élménnyel kecsegtet, legyen szó egy könnyed sétáról egészséges hegyi levegőn, családi programról vagy komolyabb, többnapos túráról.

A téli sportok szerelmeseinek

Minden évben Zakopanéban rendezik az év legfontosabb lengyelországi sporteseményét: több tízezer rajongó látogat ki minden esztendőben a síugró világkupaversenyre. Az ország több nagy sztárt, olimpiai- és négysánc-bajnokokat adott már a sportágnak, az utóbbi idők legismertebb nevei a 2000-es években brillírozó Adam Malysz, akit háromszor is az év sportolójának választottak hazájában, és a  itt született és a helyi sáncon nevelkedett például a 2010-es évek nagy ásza, a háromszoros olimpiai bajnok Kamil Stoch. A síugrást persze hobbiszinten nem ajánlanánk, de aki síelni szeretne a környéken, és megtapasztalná a különleges esemény semmihez sem hasonlítható hangulatát is, annak érdemes úgy időzítenie téli szabadságát, hogy a verseny idejére essen. A környéken egyébként a Kasprowy és a Gubalówka sípályái bármilyen tudásszintű sízőnek és snowboardosnak remek szórakozást jelenthetnek, de az is megtalálja itt a kedvére való elfoglaltságot, aki nem feltétlenül szereti a sebességet. Szerveznek sífutó túrákat, lehet hótalppal gyalogolni, és remek a terep egy egyszerű szánkózáshoz is. Aki szeretné, kipróbálhatja a hójáró autót, a gyerekek pedig biztosan élvezik majd a kutyaszánozást is.

Túrázni vágyóknak

A környező hegycsúcsokról csodálatos kilátás nyílik a tájra. Ezek nagyrészt a lengyel-szlovák határon húzódnak, a többségük mindkét ország felől megközelíthető. Különösen lélegzetelállító a hegygerincen sétálni, ahonnan egyik irányba lenézve Lengyelország, a másik oldalon Szlovákia látható. A legmagasabb a határmenti hegyek közül a Rysy, vagyis Tengerszem-csúcs, amely valójában három különböző hegytetőt jelöl, ezek közül a második legmagasabb, a 2499,2 méteres esik lengyel területre, ez az ország legmagasabb pontja is egyben. Ide a hegy északi oldalán visz az út, így innen megközelítve még május környékén is hűvös, néha szinte télies idő várhatja a kirándulókat, a türkiz vizű tengerszemek, a Morskie oko és a Czarny Staw miatt azonban érdemes erről felmenni. 2500 méter környékén azonban már alig van növényzet, aki a zöldebb tájakat kedveli, annak felejthetetlen élményt nyújthat az 1987 méter magas Kasprowy, amely egyébként felvonóval is elérhető, így egy fáradtabb pihenőnapon, vagy gyermekkel, esetleg idősebb családtaggal is nyugodtan bevállalható. Innen kelet és nyugat felé is könnyen bevehető a Tátra főgerince. Itt, egy határkőre leülve bárki lefotózhatja magát úgy, hogy félig Lengyelországban, félig Szlovákiában tartózkodik éppen.

Szlovákia – Tátralomnic (Tatranská Lomnica) és Ótátrafüred (Stary smokovec)

 

Aki jobban szereti a kis, festői turistafalvakat, annak érdemes Poprád városa helyett például a Lomnici-csúcs alatti, pásztorfaluból lett üdülőtelepülést, Tátralomnicot választani kiindulópontnak a környék bejárásához, amely Szlovákia legmagasabban fekvő síterepének aljában fekszik. Innen visz a felvonó egyenesen a hegytetőre, amely télen és nyáron is vonzza azokat, akik aktív kikapcsolódásra vágynak. Maga a falu egyébként 850 méteren fekszik, a csúcs viszont 2634 méter magas. Egy településsel arrébb található Ótátrafüred, amely hasonló szerepet tölt be szlovák oldalon, mint a lengyeleknél Zakopane: a szlovák Tátra legnagyobb és legrégibb üdülőtelepülése. Itt is kitűnő szálláshelyek vannak, ám a felvonó eléréséhez célszerű autóba pattanni, úgy mindössze 10 perc a hegy lába.

A téli sportok szerelmeseinek

Talán egy picit kevésbé változatosak a lehetőségek, mint Zakopane esetében, de a 2190 méterig síelhető Lomnici-csúcs is megfelelő síterep lehet a család minden tagjának, a megfontoltabbaknak és a száguldozni vágyóknak is. Poprád pedig a szlovák korcsolya és főként jégkorong-élet egyik fellegvára is, aki erre téved télen, mindenképpen váltson jegyet a HK Poprád jégkorongcsapat valamelyik hazai mérkőzésére, a régió legerősebb klubjáról van ugyanis szó. Ha már ott vagyunk a jeges arénában, akkor pedig érdemes egy pár órára korcsolyacipőt is húzni!

Túrázni vágyóknak

Ha már a Lomnici-csúcsot nyáron is megcsodálta a látogató, akkor a szlovákul szinte kimondhatatlan nevű Strbské pleso, vagyis a Csorba-tó lehet a következő állomás, amely a környék talán legfelkapottabb turistalátványossága, és egyben a Magas-Tátra második legnagyobb tava. Épp ezért, jól kiépült a körülötte vezető út, amelyen még babakocsival is megkerülhető a tó. A széles, nagy, félig a vízben álló sziklákon szívesen játszadoznak a gyerekek, nézik, etetik a halakat. Akik komolyabb hegymászásra adnák a fejüket, innen egy 10 kilométeres túrával felmászhatnak a Rysy legmagasabb hegyormára, amely egyébként alig magasabb lengyel „ikertestvérénél”, 2499,6 méter, vagyis 0,4 méter a különbség a szlovák oldal javára. Ezen a vonalon útba esik a Poprádi-tó is, amely, bár jóval kisebb a Csorba-tónál, szépsége ugyancsak kivételes. Ha pedig már unalmas a túrázás, akkor irány Poprád!

Kultúra és wellness

A Tátraalji Múzeum kihagyhatatlan azok számára, akik szívesen elmélyednek a környék kultúrájában, történetében, és az óvárosban is érdemes sétálni egyet. Ha a gyerekek lazább, pörgősebb programra vágynak, míg a szülők, nagyszülők inkább lazítanának, az AquaCityben az egész család jól fogja magát érezni. 

További cikkek

Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott helyszín vár felfedezésre, miközben a lenyűgöző táj és a változatos látnivalók megnyugtatják a lelket és feltöltik a testet. Tekintsük át ezeket a kihagyhatatlan célpontokat a Balatonfelvidéken!
Istria300 Poreč - kerékpárverseny 2024.03.11
A 2024-es Istria300 Poreč országúti kerékpárverseny már izgalmasan közeleg, és a résztvevők már alig várják, hogy teszteljék kitartásukat és erejüket ebben az egyedülálló kihívásban. Az Istria300 az egyik legnépszerűbb nemzetközi kerékpárverseny, ami a résztvevőknek lehetőséget ad arra, hogy felfedezzék Horvátország egyik legszebb régióját, Isztriát, miközben magukat a fizikai határaikban és kitartásukban teszik próbára.
Eötvös Loránd, a hegymászó fizikaprofesszor 2024.02.25
Eötvös Loránd neve elsősorban fizikusként ismert, de emellett sok minden mással is foglalkozott. Tanár, politikus, feltaláló, amatőr fotós és lelkes természetjáró is volt, aki komoly sikereket ért el hegymászóként. A Dolomitokban hegycsúcsot is elneveztek róla. 

Ajánló

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. ...
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a ...
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá ... (X)
Lavina vetett véget az expedíciónak 2024.07.15
A két magyar alpinista – Klein Dávid és Nagy Marci – ép bőrrel megúszták az incidenst, miután lavina vetett véget a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024-nek
Foci EB döntő és folytatódik a GardenFest2024 2024.07.12
GardenFest2024 – folytatódik júliusban a foci Eb után is (X)

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25