betöltés folyamatban...

Jeges terepen…Ne ess hasra!

2023.02.09.

A téli túrázásnak számtalan szépsége van, de a jeges-csúszós terep pont nem tartozik ezek közé. Sok túrázó mumusa és számos baleset okozója a jég, így aztán a saját testi épségünk érdekében nem tesszük rosszul, ha beruházunk egy csúszásgátlóba. De milyenbe?

“Utálok csúszkálni”

Vallomással kell kezdenem: utálok csúszkálni. Mármint terepen. És túrán. Esés- és balesetveszélyes dolog, „zabálja” az energiát és a koncentrációt, lassít, csökkenti a túraélményt, szóval, a tízéves kori önmagamhoz képest – amikor két csúszás közben jót kacagtam volna az egészen – határozottan konzervatívabbá váltam ebben a tekintetben. Különösen egy baleset után. Ettől függetlenül a csúszásgátlók „divatjának” csak lassan és fokozatosan adtam meg magam. Elég lesz egy jól megválasztott cipő (bakancs). Elég lesz a jól megválasztott cipő és a túrabot. Jó, akkor elég lesz egy „sima” gumis csúszásgátló. Így jutottam el odáig, hogy átszoktam egy acélkarmosra, köszönhetően többek között annak, hogy földrengető (de szerencsére nem csonttörő) esést mutattam be egy télutón a Vörös-kő oldalában.

Természetesen a csúszásgátló nem kötelező darabja egy turista téli kelléktárának. Sokan abszolút magabiztosan mozognak extrém csúszós talajon is, vannak, akiknek valóban elég a jól megválasztott lábbeli vagy túrabot. Ugyanakkor előfordulhatnak olyan körülmények, amelyek mindenkit próbára tesznek – a Disznófő lejtője például istenkísértés eleredő ónos esőben –, az egyensúlyproblémák, a túlsúly, a rutintalanság pedig további okok, amelyek miatt érdemes „rábólintani” a csúszásgátlókra. De milyenekhez juthatunk hozzá?

Hágóvasak – itthon feleslegesek

A hágóvasak – a könnyebb, túrákra szánt darabok és az alpesi vagy jégmászó vasak – nem feltétlenül hazai terepre valók. Nagyon nehezen képzelhető el olyan szituáció itthon, hogy kelljen hágóvas. Ha magashegyi terepre megyünk, természetesen fontos kiegészítő lehet. A továbbiakban említett csúszásgátlók NEM használhatók hágóvas helyettesítésére!

Jégjárók, csúszásmentesítők – terepre inkább ne!

A gumiból, általában hat szöggel (négy elöl, kettő hátul) készült jégjárók és csúszásmentesítők könnyen beszerezhetők. A túra- és sportboltok mellett munkavédelmi üzletek, sőt szupermarketek kínálatában is megtalálhatók – ám a tapasztalat azt mutatja, hogy hiába olcsóbbak, nem terepre valók… Könnyű terepen ugyan kisegíthetnek, ám nehezebb emelkedőkön-lejtőkön nem „fognak” annyit, a szögeket simán el lehet veszíteni, és lehet, hogy többet nyűglődünk majd velük, mint amennyit segítenek. 

Egy téli, gödöllői-dombságbeli túrán próbáltam ki először (és utoljára) az ebbe a kategóriába tartozó csúszásgátlót, két leoldás és majdnem esés után ment vissza a táskába. Tegyük hozzá: városi terepen, síkon nagyon is hasznos lehet a kis eszköz (főleg a „többszöges” verziója). Akár 2-3000 forintért hozzá lehet jutni egy párhoz, a túraboltokban 6-7000 forint egy-egy profibb darab, amelyhez akár még szögutánpótlást is lehet venni. A lényeg: a Csóványosra ne ilyennel induljunk el. A túraboltokban már a jégjárók névből látjuk, hogy városba szánt eszközökről van-e szó, így nem lehetnek illúzióink.

Csúszásgátlók – hazai terepre a legjobbak

A „valódi” csúszásgátlók között keresgélve is bőven válogathatunk. Az első számú kérdés: milyen mozgásra és milyen cipőre keressük jeges társunkat? Ha futásra és/vagy futócipőre, akkor nagyjából a 12 000–24 000 forintos sávban találunk csúszásgátlókat. Ezek könnyűek (körülbelül 290 gramm/párnál kezdődnek), általában rozsdamentes acélból készült láncok és fogak, valamint egy szilikon pántrendszer kombinációjával „működnek”, és könnyű cipőkre optimalizálták őket. Itthon általában a Snowline, a Yaktrax és a Nortec termékeiből lelhetünk futócipőkre húzható csúszásgátlókat.

Az erősebb cipőkre, bakancsokra már a Veriga termékei is „beszállnak” (valószínűleg ezek pántrendszere a legjobb), választási lehetőségeink itt is vannak – az előző árkategóriához hasonlóan. Ezek a csúszásgátlók valamivel nehezebbek (egy pár akár az 500 grammot is elérheti), ezt nyilván meg is érezzük túrázás közben.

Tok és használat

A túraboltokban árult csúszásgátlókhoz tokot is kapunk, ami már csak a túrahátizsákunk/zsebünk épsége megőrzése szempontjából is fontos. Nagyon mélyre nem érdemes tenni őket, mert rákényszerülhetünk arra, hogy fel- és levegyük őket – például sziklás talajon, patakátkeléseknél (a köves terep és a fémtüskék nem barátok), esetleg egy teljesítménytúra ellenőrző pontjánál. Tulajdonképpen ez az egyetlen igazi kellemetlenség a csúszásgátlók használatánál épp ez, a fel- és levétel – télen, latyakban, fagyos ujjakkal nem a legjobb móka. Ha ettől eltekintünk, akkor a lépésbiztonság megnövekedése, illetve az, hogy kevesebb figyelmet és energiát kell fordítanunk az „esésveszélyes” pontok kiszúrására, már önmagában elegendő ok, hogy beszerezzünk egy párat télire.

SM-tipp

A népszerű téli teljesítménytúrák (mint például a Téli Mátra) előtt jelentős a kereslet, alaposan megcsappanhatnak a boltok készletei, így érdemes időben, a téli túraszezon csúcspontja előtt elkezdeni a keresést és a próbálgatást.

Szöveg: Marosi Gergely

További cikkek

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto Contador és Ivan Basso által alapított csapat. Az előbbi nevével fémjelzett alapítvány segítségével – a kerékpársport népszerűsítése mellett – a stroke elleni küzdelmet, illetve a stroke utáni rehabilitáció előmozdítását tűzte zászlajára. Már a kezdetektől fogva látszott, hogy sokra hivatott ez a formáció, ami a jelent nézve be is igazolódott. Nézzük is meg akkor, hogy miként alakult Kometa cycling story!
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ki világszerte sokak elismerését. A természethez, a sporthoz való hozzáállása és egész életfelfogása igazi példaképpé teszi őt. 
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a testet, növelni az energia szintet, és optimalizálni a teljesítményt. Ebben a kontextusban a pisztácia kiváló választás lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk fogyasztásának előnyeit, és megvizsgáljuk, miért érdemes beilleszteni az edzés utáni étrendbe.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

Sport Forum Hungary 2023 konferencia

2023.11.15
2023. október 19-én lezajlott a második Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A 2023-as második eseményünk központi témája a nemzetközi együttműködés, amely során mélyrehatóan vizsgáljuk a V4 régió sportéletét és sportgazdaságát meghatározó kulcskérdéseket. Az idei konferencia öt fő trend köré épült fel: fenntarthatóság, mesterséges intelligencia, digitalizáció, integráció és nemzetköziesedés. Ezeknek a trendeknek a jelenlegi és jövőbeli hatásait a sportra alaposan áttekintjük, inspirálva és ösztönözve az újításokat és a pozitív változást a sport világában. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, 120 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 80 előadása gazdagította a napot és 758 résztvevő látogatta meg az eseményt.