betöltés folyamatban...

Jeges terepen…Ne ess hasra!

2023.02.09.

A téli túrázásnak számtalan szépsége van, de a jeges-csúszós terep pont nem tartozik ezek közé. Sok túrázó mumusa és számos baleset okozója a jég, így aztán a saját testi épségünk érdekében nem tesszük rosszul, ha beruházunk egy csúszásgátlóba. De milyenbe?

“Utálok csúszkálni”

Vallomással kell kezdenem: utálok csúszkálni. Mármint terepen. És túrán. Esés- és balesetveszélyes dolog, „zabálja” az energiát és a koncentrációt, lassít, csökkenti a túraélményt, szóval, a tízéves kori önmagamhoz képest – amikor két csúszás közben jót kacagtam volna az egészen – határozottan konzervatívabbá váltam ebben a tekintetben. Különösen egy baleset után. Ettől függetlenül a csúszásgátlók „divatjának” csak lassan és fokozatosan adtam meg magam. Elég lesz egy jól megválasztott cipő (bakancs). Elég lesz a jól megválasztott cipő és a túrabot. Jó, akkor elég lesz egy „sima” gumis csúszásgátló. Így jutottam el odáig, hogy átszoktam egy acélkarmosra, köszönhetően többek között annak, hogy földrengető (de szerencsére nem csonttörő) esést mutattam be egy télutón a Vörös-kő oldalában.

Természetesen a csúszásgátló nem kötelező darabja egy turista téli kelléktárának. Sokan abszolút magabiztosan mozognak extrém csúszós talajon is, vannak, akiknek valóban elég a jól megválasztott lábbeli vagy túrabot. Ugyanakkor előfordulhatnak olyan körülmények, amelyek mindenkit próbára tesznek – a Disznófő lejtője például istenkísértés eleredő ónos esőben –, az egyensúlyproblémák, a túlsúly, a rutintalanság pedig további okok, amelyek miatt érdemes „rábólintani” a csúszásgátlókra. De milyenekhez juthatunk hozzá?

Hágóvasak – itthon feleslegesek

A hágóvasak – a könnyebb, túrákra szánt darabok és az alpesi vagy jégmászó vasak – nem feltétlenül hazai terepre valók. Nagyon nehezen képzelhető el olyan szituáció itthon, hogy kelljen hágóvas. Ha magashegyi terepre megyünk, természetesen fontos kiegészítő lehet. A továbbiakban említett csúszásgátlók NEM használhatók hágóvas helyettesítésére!

Jégjárók, csúszásmentesítők – terepre inkább ne!

A gumiból, általában hat szöggel (négy elöl, kettő hátul) készült jégjárók és csúszásmentesítők könnyen beszerezhetők. A túra- és sportboltok mellett munkavédelmi üzletek, sőt szupermarketek kínálatában is megtalálhatók – ám a tapasztalat azt mutatja, hogy hiába olcsóbbak, nem terepre valók… Könnyű terepen ugyan kisegíthetnek, ám nehezebb emelkedőkön-lejtőkön nem „fognak” annyit, a szögeket simán el lehet veszíteni, és lehet, hogy többet nyűglődünk majd velük, mint amennyit segítenek. 

Egy téli, gödöllői-dombságbeli túrán próbáltam ki először (és utoljára) az ebbe a kategóriába tartozó csúszásgátlót, két leoldás és majdnem esés után ment vissza a táskába. Tegyük hozzá: városi terepen, síkon nagyon is hasznos lehet a kis eszköz (főleg a „többszöges” verziója). Akár 2-3000 forintért hozzá lehet jutni egy párhoz, a túraboltokban 6-7000 forint egy-egy profibb darab, amelyhez akár még szögutánpótlást is lehet venni. A lényeg: a Csóványosra ne ilyennel induljunk el. A túraboltokban már a jégjárók névből látjuk, hogy városba szánt eszközökről van-e szó, így nem lehetnek illúzióink.

Csúszásgátlók – hazai terepre a legjobbak

A „valódi” csúszásgátlók között keresgélve is bőven válogathatunk. Az első számú kérdés: milyen mozgásra és milyen cipőre keressük jeges társunkat? Ha futásra és/vagy futócipőre, akkor nagyjából a 12 000–24 000 forintos sávban találunk csúszásgátlókat. Ezek könnyűek (körülbelül 290 gramm/párnál kezdődnek), általában rozsdamentes acélból készült láncok és fogak, valamint egy szilikon pántrendszer kombinációjával „működnek”, és könnyű cipőkre optimalizálták őket. Itthon általában a Snowline, a Yaktrax és a Nortec termékeiből lelhetünk futócipőkre húzható csúszásgátlókat.

Az erősebb cipőkre, bakancsokra már a Veriga termékei is „beszállnak” (valószínűleg ezek pántrendszere a legjobb), választási lehetőségeink itt is vannak – az előző árkategóriához hasonlóan. Ezek a csúszásgátlók valamivel nehezebbek (egy pár akár az 500 grammot is elérheti), ezt nyilván meg is érezzük túrázás közben.

Tok és használat

A túraboltokban árult csúszásgátlókhoz tokot is kapunk, ami már csak a túrahátizsákunk/zsebünk épsége megőrzése szempontjából is fontos. Nagyon mélyre nem érdemes tenni őket, mert rákényszerülhetünk arra, hogy fel- és levegyük őket – például sziklás talajon, patakátkeléseknél (a köves terep és a fémtüskék nem barátok), esetleg egy teljesítménytúra ellenőrző pontjánál. Tulajdonképpen ez az egyetlen igazi kellemetlenség a csúszásgátlók használatánál épp ez, a fel- és levétel – télen, latyakban, fagyos ujjakkal nem a legjobb móka. Ha ettől eltekintünk, akkor a lépésbiztonság megnövekedése, illetve az, hogy kevesebb figyelmet és energiát kell fordítanunk az „esésveszélyes” pontok kiszúrására, már önmagában elegendő ok, hogy beszerezzünk egy párat télire.

SM-tipp

A népszerű téli teljesítménytúrák (mint például a Téli Mátra) előtt jelentős a kereslet, alaposan megcsappanhatnak a boltok készletei, így érdemes időben, a téli túraszezon csúcspontja előtt elkezdeni a keresést és a próbálgatást.

Szöveg: Marosi Gergely

További cikkek

Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, hogy azok végeznek jobb eredménnyel a világversenyeken nálam, akik bizony 10-15 centiméterrel alacsonyabbak és 10-15 kg-al könnyebbek, mint én. Ennek kiküszöbölésére már jó pár éve virágzik a súlycsoportos versenyeztetés a világversenyeken, mert szembetűnővé vált a fenti jelenség a szervezők számára is, de a kérdés ettől még nyitott, az menniy az ideális izomtömeg…?
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új szakaszához érkezett a háromszoros olimpiai bajnok úszónő. A nyár végén vagy az ősz elején ad életet gyermekének.
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a bemutatkozáson is túl vagyunk, ami eddig sikeresnek mondható.

Ajánló

Okos izomrostok - az ideális izomtömeg I. 2023.03.20
Amikor versenyző voltam 73 kg körüli testsúllyal versenyeztem a 178-180 cm körüli testmagasságommal. Akkor még nem voltak súlycsoportok, de hamar látványossá vált, ...
Hosszú Katinka új karriert kezd, édesanya lesz 2023.03.18
Hosszú Katinka az Instagram-oldalán, egy kedves videóban jelentette be hivatalosan, amit már egy ideje pletykáltak róla: anyai örömök elé néz. 33 évesen élete új ...
Bíztató Valter Attila Jumbo-Vismás kezdése 2023.03.17
Ahogy arról tavaly nyár végén beszámoltunk, Valter Attila a világ jelenlegi legerősebb sorába igazolt az idei szezon kezdetétől. Március elején pedig már a ...
Szatmári András - Magyar Parasport Napja 2023.03.16
Az olimpiai bronzérmes, világ és Európa-bajnok kardvívót kérték fel a 2023-as Magyar Parasport Napjának egyik nagykövetének. Szatmári András a Sport&Movenak adott ...
Triál- játszótér a világ 2023.03.15
Az elmúlt évtizedekben új technológiák jelentek meg a kerékpáriparban, a szakágak bringái minden eddiginél jobban specializálódtak, hiszen a legtöbb versenyszám ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.

Sport Forum Hungary 2022

2022.12.10
2022. október 20-án lezajlott az első Sport Forum Hungary konferencia a Puskás Arénában, elmondhatjuk a kitűzött céljainkat elértük, a szakmai nap a programok mellett fórumot teremtett a sport diszciplinái között. A Sport Forum Hungary egésznapos programja három teremben párhuzamosan zajlott, közel 100 előadó és panelbeszélgetés résztvevő 70 előadása gazdagította a napot és 646 résztvevő látogatta meg az eseményt. Az Expo részen 17 kiállító kitelepüléssel jelent meg a rendezvényünkön. #sportforumhungary #egyuttasportert