betöltés folyamatban...

Különleges túra célpontok

2024.02.15.
Különleges túra célpontok

Föld alá, sőt, a Duna alá, tengerszemhez, „ördögi körbe” és az ország legjobban felszerelt csillagvizsgálójához is eljuthatunk: „túramenünkben” különleges túra célpontok felkeresését ajánljuk, melyek beépíthetők egy nagyobb kirándulás programjába is!

Túrastart a Baradlában

Közismert tény, hogy az Aggteleki-karszt ékessége a Baradla barlang. Az talán kevésbé, hogy a föld alatti útvonal legitim „turistaút” is. Az Országos Kéktúra is teljesíthető úgy, hogy az Aggtelek és Jósvafő közti részt a barlangban járjuk be, igaz, ehhez vállalnunk kell a vezetett túra költségeit.

Baradla barlang
Különleges túra célpontok: Baradla barlang

A föld alatti túraválaszték változhat (a 7 kilométeres hosszú túra pl. most nincs a „menüben” az Aggteleki Nemzeti Parknál), de a barlangbejárás így is jól beilleszthető egy programba. A középtúra a Baradla vörös-tói bejáratától indul, és 2,3 kilométerrel később a jósvafői kijáratnál ér véget. A felszínre bukkanás után besétálhatunk a Tengerszem mellett Jósvafőre, és körtúrát is tehetünk: a Kéktúra útvonalán Aggtelek felé fordulva jutunk el a falu széléig, majd a sárga sáv jelzésre váltva térhetünk vissza a barlang vörös-kői bejáratához, számos látványos karsztjelenséget érintve. Szintén kipróbálhatjuk Jósvafő után a kék kereszt, zöld sáv, kék kereszt, kék sáv, sárga sáv útvonalat, mely sokáig a Kecső-patak völgyében halad. Körülbelül 12-14 kilométeres gyaloglásra számíthatunk.

Száraz lábbal a Duna alatt

Menjünk még egyszer a föld alá! Míg a Baradla szinte bármikor látogatható, egy másik, ugyancsak a Kéktúra útvonalán fekvő föld alatti útvonal igen ritkán – évente csupán egyszer vagy kétszer, vezetett (és fizetős) séta alkalmával.

Száraz lábbal a Duna alatt
Különleges túra célpontok: száraz lábbal a Duna alatt

Nagymaros és Visegrád között (vagy fordított irányban) minden túrázó a kompot használja, ám a Duna alatt is át lehet kelni kivételes alkalmakkor. A Duna Menti Regionális Közmű Zrt. évente pár napra megnyitja szervizalagútját az érdeklődők előtt, akik ezen alkalmakkor oda-vissza átsétálhatnak legnagyobb folyónk alatt. A program kizárólag előzetes bejelentkezéssel, a DMRV-vel egyeztetve járható, a cég minden évben honlapján (dmrvzrt.hu) teszi közzé a Duna alatti séták időpontjait. A 2022-es bejárás Nagymarosról indult, de voltak évek, amikor mindkét oldalról vezettek sétát. Mivel mind Nagymaroson, mind Visegrádon turistautak garmadáját találja a kiránduló, a különleges átkelés könnyen beépíthető egy egész napos túraprogramba.

Csillaglátó kupola

Szintén a Kéktúra útvonalára esik Magyarország legjobban felszerelt obszervatóriuma, a vezetéssel, előzetes egyeztetést követően látogatható Piszkéstetői Csillagvizsgáló.

Piszkéstetői Csillagvizsgáló
Piszkéstetői Csillagvizsgáló

Az épületet 1958-ban kezdték felhúzni a Mátra ötödik legmagasabb, 944 méteres csúcsán. Mivel az obszervatórium csak előzetes foglalás után, fix időpontokban látogatható, érdemes túránkat megtervezni. A legkönnyebb megközelítés Galyatetőről leereszkedni a Kéktúrán (a Péter hegyese kilátót is útba ejthetjük), a csillagvizsgáló és a vezetés után pedig Mátraszentimrére vagy Mátraszentlászlóra folytatni utunkat. Körtúrával természetesen Galyatetőre is visszajuthatunk, illetve a mátrai „szentfalvak” egyikét is használhatjuk körtúra-kiindulópontként. Ebben az esetben odafelé izzadhatunk meg jobban, de ha felértünk Piszkés-tetőre, akkor visszafelé már könnyebb dolgunk van. Fontos információ, hogy a sávos jegyárazás miatt csoporttal éri meg a csillagvizsgáló bejárása. Információkat a piszkesteto.konkoly.hu honlapon kaphatunk.

Ezt is olvasd el!
Túrák ünnepekre is - erdei templomok 2024.01.14
Épphogy elmúltak az ünnepek, újra szaporodnak a tennivalók, nő a stressz, fokozódik a feszültség. Bármennyire is. De mi lenne, ha a nagy rohanásban néha lelassítanánk? Erre a természetnél keresve sem találhatunk jobb helyszínt. Három léleknyugtató túrát ajánlunk, ahol nemcsak a csend vesz körül, de szép erdei templomok is utunkba akadnak. 

„Ördögi” kör

Váltsunk északkeletről középnyugatra, a Mátráról a Bakonyra! Cseszneken találjuk a híres várat, de itt alakították ki (a Kőmosó-szurdoknál) az ország első via ferratáját is. Ajánlónkban viszont egy „ördögi” kört írunk le a hegység egyik leglátványosabb részén. Csesznekről a zöld sáv jelzésű útvonalon indulunk el kifelé, a vár alatt, majd a Kő-árokban haladunk.

Gézaháza közelében (erdei pihenő) megállhatunk, majd folytatjuk az utat a zöld sávon, egészen addig, míg nem érjük el a piros sáv és a Mária-út fonódó jelzését. Fordulunk, és az Ördög-árokban, a Bakony okkal híres szurdokában kezdünk visszagyalogolni Csesznek irányába. Jó, lehetőség szerint vízálló cipő és óvatosság szükséges – a völgy végigjárása nem a legkönnyebb, lánccal biztosított és létrás szakasz is van, és időnként az árokban összegyűlt vízzel is számolunk kell.

Ördög-gát

Az útvonal kiemelkedő látványossága az Ördög-gát, melynél egy gigantikus sziklatömb blokkolja az utat. Ez a túra legtrükkösebb része, itt jön az említett biztosított áthaladás és létra. Egy lépcsőn ki is kerülhetjük a technikás szakaszt. Ha az Ördög-gáton átkeltünk, már könnyebb dolgunk van, a piros sáv visszavezet Csesznekre. A túrát érdemes száraz időben teljesíteni. A körtúra mintegy 13 kilométeres, s mindenképpen számoljunk azzal, hogy az Ördög-árokban még száraz időben sem lehet gyorsan haladni!

A legmélyebb

Írjunk le egy virtuális körtúrát, és fejezzük be ajánlónkat ott, ahol elkezdtük, az Aggteleki Nemzeti Parkban! A Rudabánya mellett található bányató – borsodi „tengerszem” – hazánk legmélyebb állóvize.

Borsodi tengerszem
Különleges túra célpontok: Borsodi tengerszem

A meghökkentő kékségű, rendkívül látványos tavat Rudabánya központjából a zöld sáv jelzésen közelíthetjük meg, bár parkolót ennél közelebb is találhatunk. A zöld sávon a településről körülbelül 40 perc alatt jutunk el a parkolóig, a tavat pedig tanösvényen közelíthetjük meg, több helyen is kilátópontot érintve. A tókerülés után megtekinthetjük (zöld várrom jelzés) a Rudapithecus Látogatóközpontot, majd visszatérünk Rudabányára, de akár útba ejthetjük a csorbakői vár maradványait is.

További cikkek

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális mozgásokat, a guggolást, a kitörést, az ugrást, a kardiót és a húzómozdulatokat egészíti ki olimpiai rúd emelésével, erőemeléssel és robbanékonyságot fejlesztő mozdulatokkal – nem véletlen, hogy az idősebb korosztály körében is egyre népszerűbb. Innen a senior crossfitter kifejezés is.
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok sokfélesége meglepő lehet. A középkorban az emberek különböző fizikai tevékenységeket űztek, legyen az hagyományos sport, lovagi gyakorlat vagy egyszerű szabadidős testmozgás.
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ultrafutás és az egészség összefüggéseiről a szakértők.

Ajánló

5+1 inspiráló senior crossfitter 2024.04.19
Az életkor csak egy szám, és mindenki annyi idős, amennyinek érzi magát – a crossfitközösségekben szinte jelszóként használt mondatok. A crossfit a funkcionális ...
Mit sportoltak a középkorban? 2024.04.17
A középkor nemcsak a lovagi tornák és a kardpárbajok korszaka volt. Bár ezek az események hangsúlyosak voltak az arisztokrácia életében, a középkori sportok ...
Az ultrafutás és az egészség 2024.04.16
A futás, még a rendkívül hosszú távok is, a legtöbb ember számára inkább előnyökkel, mintsem egészségügyi kockázatokkal jár. Nézzük, hogyan vélekednek az ...
Nagy levegőt! A légzés szerepe 2024.04.13
Bármennyire is úgy tűnik, hogy a helyes légzés csak a futók vagy a jógázók sajátja, valójában mindenkinek, aki él, helyesen kellene lélegeznie – különösen ...
Balatonfelvidék - felfedezésre váró eldugott kincsek! 2024.04.12
A Balatonfelvidék gazdag történelmi és természeti kincseket rejt, amik kiváló lehetőséget kínálnak a kirándulások és túrák szerelmeseinek. Számos eldugott ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.

EGÉSZSÉGES FALATOK TÚRÁZÁSHOZ

2020.08.25