Amikor az emberek azt mondják, hogy „FODMAP diéta”, akkor általában olyan étrendre gondolnak, amely alacsony FODMAP-ot tartalmaz – bizonyos cukrokat, amelyek bélpanaszokat okozhatnak. Ezt a diétát arra tervezték, hogy segítsen az irritábilis bél szindrómában (IBS) és/vagy vékonybél-baktérium-túlszaporodásban (SIBO) szenvedőknek kitalálni, mely élelmiszerek okoznak problémát, és melyek azok, amelyek csökkentik a tüneteket.
Ahogy Hazel Galon Veloso gasztroenterológus is megerősíti, a FODMAP diéta egy átmeneti étkezési terv. Mivel nagyon sok ételt teljesen kizár, senkinek sem ajánlott hosszú távon követnie. A FODMAP egy rövid felfedezési folyamat annak meghatározására, hogy mely ételek okoznak problémát a számodra.
Mi az a FODMAP?
A FODMAP jelentése fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok, olyan rövid szénláncú szénhidrátok (cukrok), amelyeket a vékonybél rosszul szív fel. Elfogyasztásuk egyes embereknél emésztési zavarokat okoznak, melynek tünetei lehetnek a;
- görcsök
- hasmenés
- székrekedés
- has puffadás
- gázképződés
Hogyan működik az alacsony FODMAP diéta?
Az alacsony FODMAP egy három lépésből álló eliminációs diéta:
- először is abba kell hagynod a magas FODMAP tartalmú ételek fogyasztását
- ezután fokozatosan újra bevezeted őket az étrendedbe, hogy megtudd, melyik vált ki panaszt
- miután azonosítottad a tüneteket okozó ételeket, elkerülheted vagy korlátozhatod őket, miközben minden mást gondtalanul élvezhetsz
„Azt javasoljuk, hogy a diéta eliminációs részét csak két-hat hétig tartsuk be” – mondja Veloso.
Mit ehetek a FODMAP diéta alatt?
A tüneteket kiváltó élelmiszerek személyenként változnak. Az IBS és SIBO tünetek enyhítése érdekében elengedhetetlen, hogy kerüljük a magas FODMAP-tartalmú ételeket, amelyek súlyosbítják a beleket, beleértve:
- tejalapú tej, joghurt és fagylalt
- búza alapú termékek, például gabonafélék, kenyér és keksz
- bab és lencse
- néhány zöldség, például articsóka, spárga, hagyma és fokhagyma
- egyes gyümölcsök, például alma, cseresznye, körte és őszibarack
Ezek helyett, alapozd az étrended az alacsony FODMAP-tartalmú ételekre mint például;
- tojás és hús
- bizonyos sajtok, például brie, camembert, cheddar és feta
- mandulatej
- gabonák, például rizs, quinoa és zab
- zöldségek, például padlizsán, burgonya, paradicsom, uborka és cukkini
- gyümölcsök; például szőlő, narancs, eper, áfonya és ananász
Szerezd be orvosodtól vagy táplálkozási szakértődtől a FODMAP élelmiszerek teljes listáját.
Kinek érdemes kipróbálnia?
Az alacsony FODMAP diéta az IBS-ben és SIBO-ban szenvedők terápiájának része. Kutatások kimutatták, hogy az emberek 86%-ánál csökkenti a tüneteket.Mivel a diéta kihívást jelenthet az első, leginkább korlátozó szakaszban, fontos, hogy egy orvossal vagy dietetikussal dolgozz, aki gondoskodhat arról, hogy helyesen tartsd be az étrendet – ami kulcsfontosságú a sikerhez – és a megfelelő táplálkozás megőrzését.
„Aki túlsúlyos, ne próbálja ki ezt egyedül” – mondja Veloso. „Az alacsony FODMAP diétát nem a fogyásra szánták, de fogyhatsz vele, mert nagyon sok ételt kiiktat belőle.
Hogyan segíthet egy orvos?
Az étrendi változtatások nagy hatással lehetnek az IBS és a SIBO tüneteire, de az orvosok gyakran más terápiákat is alkalmaznak. Az antibiotikumok gyorsan csökkenthetik a vékonybél baktériumok elszaporodását, míg a hashajtók és az alacsony dózisú antidepresszánsok enyhíthetik az irritábilis bél szindróma tüneteit.
Az étrendi változtatások, a gyógyszerek és a stresszkezelési technikák kombinációja gyakran a legjobb megközelítés.