betöltés folyamatban...

Városligeti műjégpálya: tömeg nincs, jó hangulat van!

2022.11.22.
Varosligeti Mujegpalya

Csütörtök óta ismét impozáns környezetben korcsolyázhatnak a téli jeges sportág rajongói a város szívében, mivel ismét megnyitotta kapuit a Városligeti Műjégpálya. Mi vasárnap kora délután látogattunk ki: gyermekes családok, fiatalok egyaránt kihasználták az első hétvégi lehetőségeket, hogy a friss levegőn csúszkáljanak néhány órát

A Műjég múltja

Eredetileg 1870 januárjában adta át ünnepélyesen Sissy császárné fia, Rudolf koronaherceg a műjégpályát a nagyközönségnek. A területet az egy évvel korábban megalakult Pesti Korcsolyázó Egylet alakította ki közönség fogadására alkalmas jégpályává. Egy fabódé került a befagyott csónakázó tó mellé, amely azonban négy évvel később leégett, így végül Lechner Ödön tervezhetett állandó kőépületet a helyére.

Városligeti műjégpálya anno
Városligeti műjégpálya anno

A téli időszakban hihetetlenül népszerű sportág kedvelői évről-évre megtöltik a pályát, s a kezdődtől a szinte profi korcsolyázókig, gyermekektől a felnőttekig bármelyik korosztály megtalálja benne a szórakozási, és az igen egészséges sportolási lehetőséget akkor, amikor úgy érezheti az ember, hogy a téli sötét és a hideg időjárás a fitneszterembe kényszeríti a mozogni vágyókat.

Népszerű a korcsolyázás

Nem véletlenül felkapott a korcsolyasport télen. Egy nagyon összetett mozgásformáról van szó, amelyhez ugyan komoly egyensúlyérzék és koordinációs képességre van szükség. Viszont remekül átmozgatja a laptop előtt elgémberedett testet, láb és fenékizmokat, miközben szabadidős tevékenységként vérkeringésre, a légzőszervekre is remek hatással van. Szabadtéri tevékenységként javítja a testtartást és az állóképességet, mindemellett pedig kifejezetten sok kalóriát égetünk vele.

Ezt is olvasd el!
A szabadtéri sportolás 6 meglepő előnye 2022.08.18
Bent, vagy kint? A szabadban történő edzés más néven outdoor tréning nemcsak szórakoztató, de számos egészségügyi előnnyel is bír.

Tavalyi árak

A Városliget Műjégpálya árai nem változtak tavaly óta, a rezsiprobléma ellenére sem emelt az üzemeltető, így továbbra is egészen pénztárca-barát időtöltésről van szó. Ráadásul a családosok több, különböző jegytípus közül is választhatnak, ha be akarnak jutni. Túl sok étterem és üdítőárus az idei évben sincs, de a kürtős kalácsot és a churrost érdemes lehet megkóstolni. Ha pedig valaki komolyabb ételre vágyik, némi streetfoodot is talál. Vegán ételek akadnak, s annak sincs mitől tartani, aki gluténproblémákkal küzd, ugyanis lehet kapni glutén- és laktózmentes tejfölös lepényt is. Tény, hogy a speciális étrendet követőknek kisebb a felhozatal. Azért egy forró grogot, vagy gyümölcsteát mindenkinek ajánlani tudunk.

A belépőjegyet online és a helyszínen is meg lehet vásárolni, ahogy a korcsolyabérléshez a jegyet – bár a létesítmény állománya elég régi már, és nem is igazán kényelmes, így ezt csak végső esetben ajánlanánk. Nem lehet viszont kártyával fizetni az élezésért, ahogy az oktatásért sem, pedig 1 200Ft-ért bárki csatlakozhat a különböző tudásszintről induló tanulócsoportokhoz. Az egyensúlyozást segítő kék műanyag fókákba kapaszkodó kisgyermekeknek pedig külön pályarészt kerítettek el, „totyogóknak” megnevezéssel.

Nyitvatartás

Egyelőre hatalmas tömeg szerencsére nincs, legalábbis hétvégén, a korábbi, 10-től 14 óráig tartó blokkban semmiképp. Az este 17-órától 21 óráig tartó blokk már más kérdés, akkor az előző szezonban is zsúfoltabb volt a pálya. A hangulat mindig kifogástalan, a látvány a Vajdahunyad várral a háttérben gyönyörű, így bárkinek kellemes időtöltés lehet.

Szöveg: Mihályi Petra

További cikkek

Elérhetetlen? A húzódzkodás iskolája  2023.01.27
Amikor a street workoutról, általánosabban a saját testsúlyos edzésről érdeklődnek nálam, gyakran félve kérdeznek rá, mi történik egy ilyen edzésen. Sokszor gyorsan kijelentik, hogy ők biztos nem képesek arra, hogy saját testsúlyos edzést végezzenek. Ez az első számú tévhit. Eloszlatjuk – és a többit is. Közben húzódzkodunk. 
Hidegben vagy melegben jobb edzeni? 2023.01.26
A nagyon hideg vagy rendkívül meleg hőmérsékleten végzett edzés biztonsági kockázatot jelent a sportolók számára. Míg az edzési hőmérséklet preferenciája személyenként változhat, a legtöbb sportoló akkor teljesít és érzi magát a legjobban, ha mérsékelt, 21 °C körüli levegőhőmérsékleten mozog.
Mit kíván a túrakutya? 2023.01.25
Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. De mit érdemes még szem előtt tartani, ha az erdőbe indulunk kirándulni négylábú társunkkal? Túrakutya tippek.

Ajánló

Elérhetetlen? A húzódzkodás iskolája  2023.01.27
Amikor a street workoutról, általánosabban a saját testsúlyos edzésről érdeklődnek nálam, gyakran félve kérdeznek rá, mi történik egy ilyen edzésen. Sokszor ...
Hidegben vagy melegben jobb edzeni? 2023.01.26
A nagyon hideg vagy rendkívül meleg hőmérsékleten végzett edzés biztonsági kockázatot jelent a sportolók számára. Míg az edzési hőmérséklet preferenciája ...
Mit kíván a túrakutya? 2023.01.25
Azt már megtanultuk, hogy autóban nem hagyjuk nyáron a kutyát, még tíz percre sem. Azt is tudjuk, hogy tűző napon és forró aszfalton nem szeretnek sétálni az ebeink. ...
A futás élvezet is lehet! 2023.01.23
A maratoni futásnak nincs tíz olyan törvénye, amelyet ha betartasz, biztosan beérsz, sérülés nélkül és a kívánt idővel. Viszont olyan szabályai akadnak, amelyeket ...
Törölköző diéta?? 2023.01.22
Tíz évvel ezelőtt egy japán orvos, Fukutsudzi rájött, hogy az elhízás hátterében sok esetben a rossz testtartás áll. Fukutsudzi szerint, a medence és a ...

Blog

PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.
Villám Lilla strandröplabda játékos blogja
Szombathelyi Szandra strandröplabda játékos blogja 2.