betöltés folyamatban...

Városligeti műjégpálya: tömeg nincs, jó hangulat van!

2022.11.22.
Varosligeti Mujegpalya

Csütörtök óta ismét impozáns környezetben korcsolyázhatnak a téli jeges sportág rajongói a város szívében, mivel ismét megnyitotta kapuit a Városligeti Műjégpálya. Mi vasárnap kora délután látogattunk ki: gyermekes családok, fiatalok egyaránt kihasználták az első hétvégi lehetőségeket, hogy a friss levegőn csúszkáljanak néhány órát

A Műjég múltja

Eredetileg 1870 januárjában adta át ünnepélyesen Sissy császárné fia, Rudolf koronaherceg a műjégpályát a nagyközönségnek. A területet az egy évvel korábban megalakult Pesti Korcsolyázó Egylet alakította ki közönség fogadására alkalmas jégpályává. Egy fabódé került a befagyott csónakázó tó mellé, amely azonban négy évvel később leégett, így végül Lechner Ödön tervezhetett állandó kőépületet a helyére.

Városligeti műjégpálya anno
Városligeti műjégpálya anno

A téli időszakban hihetetlenül népszerű sportág kedvelői évről-évre megtöltik a pályát, s a kezdődtől a szinte profi korcsolyázókig, gyermekektől a felnőttekig bármelyik korosztály megtalálja benne a szórakozási, és az igen egészséges sportolási lehetőséget akkor, amikor úgy érezheti az ember, hogy a téli sötét és a hideg időjárás a fitneszterembe kényszeríti a mozogni vágyókat.

Népszerű a korcsolyázás

Nem véletlenül felkapott a korcsolyasport télen. Egy nagyon összetett mozgásformáról van szó, amelyhez ugyan komoly egyensúlyérzék és koordinációs képességre van szükség. Viszont remekül átmozgatja a laptop előtt elgémberedett testet, láb és fenékizmokat, miközben szabadidős tevékenységként vérkeringésre, a légzőszervekre is remek hatással van. Szabadtéri tevékenységként javítja a testtartást és az állóképességet, mindemellett pedig kifejezetten sok kalóriát égetünk vele.

Ezt is olvasd el!
A szabadtéri sportolás 6 meglepő előnye 2022.08.18
Bent, vagy kint? A szabadban történő edzés más néven outdoor tréning nemcsak szórakoztató, de számos egészségügyi előnnyel is bír.

Tavalyi árak

A Városliget Műjégpálya árai nem változtak tavaly óta, a rezsiprobléma ellenére sem emelt az üzemeltető, így továbbra is egészen pénztárca-barát időtöltésről van szó. Ráadásul a családosok több, különböző jegytípus közül is választhatnak, ha be akarnak jutni. Túl sok étterem és üdítőárus az idei évben sincs, de a kürtős kalácsot és a churrost érdemes lehet megkóstolni. Ha pedig valaki komolyabb ételre vágyik, némi streetfoodot is talál. Vegán ételek akadnak, s annak sincs mitől tartani, aki gluténproblémákkal küzd, ugyanis lehet kapni glutén- és laktózmentes tejfölös lepényt is. Tény, hogy a speciális étrendet követőknek kisebb a felhozatal. Azért egy forró grogot, vagy gyümölcsteát mindenkinek ajánlani tudunk.

A belépőjegyet online és a helyszínen is meg lehet vásárolni, ahogy a korcsolyabérléshez a jegyet – bár a létesítmény állománya elég régi már, és nem is igazán kényelmes, így ezt csak végső esetben ajánlanánk. Nem lehet viszont kártyával fizetni az élezésért, ahogy az oktatásért sem, pedig 1 200Ft-ért bárki csatlakozhat a különböző tudásszintről induló tanulócsoportokhoz. Az egyensúlyozást segítő kék műanyag fókákba kapaszkodó kisgyermekeknek pedig külön pályarészt kerítettek el, „totyogóknak” megnevezéssel.

Nyitvatartás

Egyelőre hatalmas tömeg szerencsére nincs, legalábbis hétvégén, a korábbi, 10-től 14 óráig tartó blokkban semmiképp. Az este 17-órától 21 óráig tartó blokk már más kérdés, akkor az előző szezonban is zsúfoltabb volt a pálya. A hangulat mindig kifogástalan, a látvány a Vajdahunyad várral a háttérben gyönyörű, így bárkinek kellemes időtöltés lehet.

Szöveg: Mihályi Petra

További cikkek

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto Contador és Ivan Basso által alapított csapat. Az előbbi nevével fémjelzett alapítvány segítségével – a kerékpársport népszerűsítése mellett – a stroke elleni küzdelmet, illetve a stroke utáni rehabilitáció előmozdítását tűzte zászlajára. Már a kezdetektől fogva látszott, hogy sokra hivatott ez a formáció, ami a jelent nézve be is igazolódott. Nézzük is meg akkor, hogy miként alakult Kometa cycling story!
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ki világszerte sokak elismerését. A természethez, a sporthoz való hozzáállása és egész életfelfogása igazi példaképpé teszi őt. 
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a testet, növelni az energia szintet, és optimalizálni a teljesítményt. Ebben a kontextusban a pisztácia kiváló választás lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk fogyasztásának előnyeit, és megvizsgáljuk, miért érdemes beilleszteni az edzés utáni étrendbe.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.