betöltés folyamatban...

Sportegyesület választó 2.

2023.09.22.
Sportegyesület

2. rész. Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük mellett. A szülők ilyenkor vagy úgy választanak, hogy mi van közel, hisz egyik fő szempont a napi utazási logisztika, vagy úgy, hogy milyen sport és sportegyesület a legmegfelelőbb a gyereküknek.

A jól begyakorolt technika fontosságáról

A komolyabb technikai elemeknél kiemelt fontos szempont, hogy hatalmas terhelés éri a sportolókat a látszólag sajáttestsúlyos mozgások során is. Míg egy súlyzós edzésnél látjuk, hogy 100kg-val guggolni mekkora terhelés, addig nem látjuk, de egy duplaszaltóból való leérkezésnél pl. 10-15-ször akkora terhelést kell elviselnie a testnek, mint a saját testsúlya. Tehát a rossz technika lokális ízületi túlterheléshez vezet.

Folytatva az előző részt említek meg egy helyes rutint a korábban előfordult sérüléseknél

 • továbbra is figyelemmel kell kísérni a régi sérüléseket
 • évi 1-2-szer tesztelni kell ezeket a területeket
 • az egyéni prehab program kidolgozása is fontos lehet
 • adott esetben előre kell dolgozni gyógyszeres támogatással

Az egyéni fizikai prehabilitációnál jellemzően felmerülő területek: mobilitás a széles hátizomban, a görgeteg izmokban, a mellizmokban, alkarokban, combfeszítő izmokban, csípő hajlítókban, mint a csípőhorpasz izom, a has és combközelítő izmok, a lábszár izmai.

Mindemellett erősíteni kell a stabilizáló izmokat, mint a rotátor köpeny izmai, a felsőhát izmai, a farizmok, a csípő rotációs izmok, a mélyebb hasizmok, a sípcsont körüli izmok, az alkarfeszítő izmok.

Általánosságban elmondható, hogy edzői oldalról mérlegelni kell, hogy egy 2 másodperces mozdulat milyen hatással van a sportoló életére 2 perc 2 óra 2 nap 2 hét 2 év 2 évtized múlva!

Mindenkori edzői feladatok között említendő meg

 • a tervezés,
 • a túl kommunikálás edző és tanítvány között,
 • vagy a monitorozás, naplózás, az edzésen történtek dokumentálá

Segíthet az adott sportegyesületnek skálázni naponta a különféle érzeteket, hogy tudjuk, milyen állapotban van a tanítványunk (1-től 10-ig):

 • alvásminőség
 • fájdalom
 • fáradtság
 • hangulat
 • egyéb kommentek

A sportegyesületi életfilozófia alapjai:

 • a fizikai előkészítés legyen kulturális és a személyes élet alapja
 • alkalmazza a szakirodalmat és a szakértői véleményt
 • ezek mentén haladjon: tervezés, kipróbálás, variálás, ismétlés
 • mindig minőségi kivitelezéssel dolgozzon nem csak a célgyakorlatokban hanem a rávezető és az erőfejlesztő alapozó gyakorlatokban is.

Végül pedig, Dr. Dave Tilley néhány útravalót is ad az egyesületi edzőknek:

Találj mentort, aki állandó jelleggel segíthet! Ne haladj önállóan, merj kérdezni! Tanulj!

,,Ha úgy gondolod, te vagy a legokosabb ember a szobában, ideje új szobát keresned.”

A fenti összegzés egy torna edző észrevételeit írja le, így minden élethelyzetre nem vetíthető ki, de sok sportág és gyermek sportegyesületnél jó szempontokat ad arra, hogy mire figyeljünk.

Világos, hogy szülőként nem láthatunk bele minden fent említett szempontba, de összességében elmondható, hogy a gyerekkel közvetlen kapcsolatba kerülő sportpedagógus emberi mivolta kulcsfontosságú, és az oktatás helyszíne is eléggé elől fog elhelyezkedni a listán, mert nagyon nem mindegy, hány órát kell utazással, vagy utaztatással tölteni hetente.

Ezt is olvasd el!
Sportegyesület választó 1. 2023.09.19
Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük mellett. A szülők ilyenkor vagy úgy választanak, hogy mi van közel, hisz egyik fő szempont a napi utazási logisztika, vagy úgy, hogy milyen sport és sportegyesület a legmegfelelőbb a gyereküknek.

Ha pedig ezeknek megfelelő oktatást találsz, akkor abban az esetben kell a fenti listát elővenned, ha versenyeztetési szemléletet szagolsz ki a kiválasztott sportegyesület célkitűzései között.

Forrás:

Dr. Dave Tilley – Essential Tools for Gymnastics Coaches

Szarka Ákos, a Tight Hold mozgásrendszer vezetője, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző, világszövetségi koordinátor, a világszövetség freestyle bírói testületének elnöke

info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout

További cikkek

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto Contador és Ivan Basso által alapított csapat. Az előbbi nevével fémjelzett alapítvány segítségével – a kerékpársport népszerűsítése mellett – a stroke elleni küzdelmet, illetve a stroke utáni rehabilitáció előmozdítását tűzte zászlajára. Már a kezdetektől fogva látszott, hogy sokra hivatott ez a formáció, ami a jelent nézve be is igazolódott. Nézzük is meg akkor, hogy miként alakult Kometa cycling story!
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ki világszerte sokak elismerését. A természethez, a sporthoz való hozzáállása és egész életfelfogása igazi példaképpé teszi őt. 
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a testet, növelni az energia szintet, és optimalizálni a teljesítményt. Ebben a kontextusban a pisztácia kiváló választás lehet. Ebben a cikkben bemutatjuk fogyasztásának előnyeit, és megvizsgáljuk, miért érdemes beilleszteni az edzés utáni étrendbe.

Ajánló

Kometa cycling story 2023.12.08
Avagy út a Tour de Hongrie-sikereken át a Giro-szakaszgyőzelemig és a magyarországi Nagy Rajtig! 2018 elején indult útjára a két korábbi kiváló versenyző, Alberto ...
Egy szimpatikus szupersztár – Emelie Forsberg 2023.12.05
Terepfutóként a világ elitjébe bekerülni már önmagában is csodálatra méltó. A svéd szupersztár Emelie Forsberg azonban nemcsak sportolói teljesítménye miatt vívta ...
Pisztácia, a szuper “power snack” 2023.12.04
Az edzés utáni étkezés elengedhetetlen része a hatékony regenerációnak és az izomépítésnek. A megfelelő tápanyagok pótlása segít gyorsabban helyreállítani a ...
Gianni Annoni olasz márkájú biciklit teker 2023.11.30
Gianni Annoni egyszerre családapa, médiasztár, sikeres étterem-tulajdonos és olasz márkájú biciklit teker. Minden napja zsonglőrmutatvány, igyekszik összeegyeztetni ...
Síjöring vagy jukigasszen? 5 spéci télisport 2023.11.29
A téli hónapok érkezése nem csak hideg időjárást és hóesést hoz magával, hanem számos spéci télisport lehetőségét is felkínálja. Ezek a sportok nemcsak ...

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.