betöltés folyamatban...

Sportegyesület választó 2.

2023.09.22.
Sportegyesület

2. rész. Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük mellett. A szülők ilyenkor vagy úgy választanak, hogy mi van közel, hisz egyik fő szempont a napi utazási logisztika, vagy úgy, hogy milyen sport és sportegyesület a legmegfelelőbb a gyereküknek.

A jól begyakorolt technika fontosságáról

A komolyabb technikai elemeknél kiemelt fontos szempont, hogy hatalmas terhelés éri a sportolókat a látszólag sajáttestsúlyos mozgások során is. Míg egy súlyzós edzésnél látjuk, hogy 100kg-val guggolni mekkora terhelés, addig nem látjuk, de egy duplaszaltóból való leérkezésnél pl. 10-15-ször akkora terhelést kell elviselnie a testnek, mint a saját testsúlya. Tehát a rossz technika lokális ízületi túlterheléshez vezet.

Folytatva az előző részt említek meg egy helyes rutint a korábban előfordult sérüléseknél

 • továbbra is figyelemmel kell kísérni a régi sérüléseket
 • évi 1-2-szer tesztelni kell ezeket a területeket
 • az egyéni prehab program kidolgozása is fontos lehet
 • adott esetben előre kell dolgozni gyógyszeres támogatással

Az egyéni fizikai prehabilitációnál jellemzően felmerülő területek: mobilitás a széles hátizomban, a görgeteg izmokban, a mellizmokban, alkarokban, combfeszítő izmokban, csípő hajlítókban, mint a csípőhorpasz izom, a has és combközelítő izmok, a lábszár izmai.

Mindemellett erősíteni kell a stabilizáló izmokat, mint a rotátor köpeny izmai, a felsőhát izmai, a farizmok, a csípő rotációs izmok, a mélyebb hasizmok, a sípcsont körüli izmok, az alkarfeszítő izmok.

Általánosságban elmondható, hogy edzői oldalról mérlegelni kell, hogy egy 2 másodperces mozdulat milyen hatással van a sportoló életére 2 perc 2 óra 2 nap 2 hét 2 év 2 évtized múlva!

Mindenkori edzői feladatok között említendő meg

 • a tervezés,
 • a túl kommunikálás edző és tanítvány között,
 • vagy a monitorozás, naplózás, az edzésen történtek dokumentálá

Segíthet az adott sportegyesületnek skálázni naponta a különféle érzeteket, hogy tudjuk, milyen állapotban van a tanítványunk (1-től 10-ig):

 • alvásminőség
 • fájdalom
 • fáradtság
 • hangulat
 • egyéb kommentek

A sportegyesületi életfilozófia alapjai:

 • a fizikai előkészítés legyen kulturális és a személyes élet alapja
 • alkalmazza a szakirodalmat és a szakértői véleményt
 • ezek mentén haladjon: tervezés, kipróbálás, variálás, ismétlés
 • mindig minőségi kivitelezéssel dolgozzon nem csak a célgyakorlatokban hanem a rávezető és az erőfejlesztő alapozó gyakorlatokban is.

Végül pedig, Dr. Dave Tilley néhány útravalót is ad az egyesületi edzőknek:

Találj mentort, aki állandó jelleggel segíthet! Ne haladj önállóan, merj kérdezni! Tanulj!

,,Ha úgy gondolod, te vagy a legokosabb ember a szobában, ideje új szobát keresned.”

A fenti összegzés egy torna edző észrevételeit írja le, így minden élethelyzetre nem vetíthető ki, de sok sportág és gyermek sportegyesületnél jó szempontokat ad arra, hogy mire figyeljünk.

Világos, hogy szülőként nem láthatunk bele minden fent említett szempontba, de összességében elmondható, hogy a gyerekkel közvetlen kapcsolatba kerülő sportpedagógus emberi mivolta kulcsfontosságú, és az oktatás helyszíne is eléggé elől fog elhelyezkedni a listán, mert nagyon nem mindegy, hány órát kell utazással, vagy utaztatással tölteni hetente.

Ezt is olvasd el!
Sportegyesület választó 1. 2023.09.19
Amikor elindul a tanév, vagy óvoda, akkor az egyik kulcskérdés a gyerekek életében, hogy milyen sportágat kezdjenek el gyakorolni az iskolai, óvodai életük mellett. A szülők ilyenkor vagy úgy választanak, hogy mi van közel, hisz egyik fő szempont a napi utazási logisztika, vagy úgy, hogy milyen sport és sportegyesület a legmegfelelőbb a gyereküknek.

Ha pedig ezeknek megfelelő oktatást találsz, akkor abban az esetben kell a fenti listát elővenned, ha versenyeztetési szemléletet szagolsz ki a kiválasztott sportegyesület célkitűzései között.

Forrás:

Dr. Dave Tilley – Essential Tools for Gymnastics Coaches

Szarka Ákos, a Tight Hold mozgásrendszer vezetője, személyi edző, oktató, világbajnoki bronzérmes, többszörös világkupa dobogós street workout versenyző, világszövetségi koordinátor, a világszövetség freestyle bírói testületének elnöke

info@szarkaakos.hu, www.szarkaakos.hu, közösségi média: @szarkaakosworkout

További cikkek

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. Csúcstechnikával felszerelt, száguldó katamaránok, a múlt század első felét megidéző, klasszikus cirkálók és a Balatonra jellemző sportos és családi vitorlások százai lepik majd el a tó felszínét csütörtök reggel 9-től, a rajt pillanatától. A verseny egészen július 20-án, szombat reggel 9-ig tart, amikor lejár a 48 órás limitidő.
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a második genfi-tavi Bol d’Or távja 123 kilométer, a Boden-tavi Rund um és a Garda-tavi Centomiglia egyaránt nagyjából 100 kilométeresek
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá sportolás közben megóvják a szemünket az olyan fizikai hatásoktól, mint a szembe tóduló hó, eső vagy éppen esetünkben a hajó által keltett hullámok vize. Egy francia márkáról mesélünk, ami fenntartható, dinamikusan növekszik, elképesztően menő és jól passzol a vitorlás szettekhez is. Ez az IZIPIZI. (X) (X)

Ajánló

Rajtol az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj 2024.07.17
Közel 600 hajóval és 3 ezer versenyzővel rajtol 2024. július 18-án az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj, Európa legnagyobb tókerülő vitorlásversenye. ...
Kékszalag: a táv 2024.07.17
A Kékszalag Európa legnagyobb tókerülő versenye, ami nem is annyira meglepő, hiszen a Balaton Közép-Európa legnagyobb tava. A táv 155 kilométer. Ehhez képest a ...
Neki se indulj technikai napszemüveg nélkül! 2024.07.16
A napszemüveg egész évben fontos kiegészítő. Az csak egy dolog, hogy stílusossá teszik a megjelenést, de a megfelelő modellek védenek az UV-sugarak ellen is. Továbbá ... (X)
Lavina vetett véget az expedíciónak 2024.07.15
A két magyar alpinista – Klein Dávid és Nagy Marci – ép bőrrel megúszták az incidenst, miután lavina vetett véget a Johnnie Walker Hindukus Expedíció 2024-nek
Foci EB döntő és folytatódik a GardenFest2024 2024.07.12
GardenFest2024 – folytatódik júliusban a foci Eb után is (X)

Blog

Marik Balázs blogja - Bélának megvan a lényeg!
Marik Balázs blogja - Spirit of ‘78
PARTI ANDRÁS BLOGJA 6.
PARTI ANDRÁS BLOGJA 5.